Kaz yetiştiriciliği

kazların felç olma nedenleri

Kazların ayaklarının felç olması sebepleri ve tedavisi :

Kümes hayvanları arasında kaz hastalıklara karşı dayanıklı kuş türüdür. bu yüzden bu kuşların bakımı ve beslemesi için diğer kümes hayvanlarından daha kolaydır. ama buna rağmen kazlarda ise bazı hastalıkların ortaya çıkması mümkündür. bu kuşların telef olmasına neden olan hastalıklardan birisi enfeksiyonel hastalıklardır.

kazlarda en yaygın hastalıklardan birisi ayaklarının felç olmasıdır. bu hastalığa yol açan farklı faktörler vardır. yazımızda kazlarda felç olmanın nedenleri ve tedavisi ile ilgili gerekli bilgileri paylaşmaya çalıştırk. umarız faydalı olmuştur.

EB-2 Hobi kuluçka makinesi
EB-2 Hobi kuluçka makinesi
» 40 adet kaz yumurtası kapasitesinde
» kuşa özel fabrikasyon ayarlama
» 4. nesil SHT sensör
₺3,654.00

Kaz ayağının felç olmasına neden olan faktörler :

Kaz ayağının felç olmasına neden olan faktörler

İlgili Makaleler

Kaz ayaklarının felç olması farklı faktörlerden kaynaklanabilir. bir hastalık nedeni ile vücutta oluşan enfeksiyon ayakların felç olmasına sebep olur. aşağıdaki hastalıklar kaz ayaklarının felç olmasına yol açabilir :

Anatid herpes virüsü

Herpes virüsü kaz ve ördeklerde yaygın olan bir hastalık türüsür. bu hastalık kuşlarda enfeksiyon oluşmasına yol açar. asıl nedeni kümesin bakımsız olması veya yabani kuşların kümeste yem yemesi veya su içmesi bu hastalığın bulaşmasına neden olur. bu hastalık bazı yerlerde ördek vebası olarakta bilinir. herpes virüsü öldürücü bir hastalık türüdür ve kümes sahiplerinin bu hastalığa karşı gereken önlemleri alması gerekir. hastalık belirtileri aşağıdakilerden ibarettir :

  • Aşırı susamak
  • Ayakların felç olması
  • ishal
  • İştahsızlık
  • Gözlerde iltihap ve şişmeler

Bu hastalığa karşı alınması gereken önlemler ise aşağıdakilerden ibaretdir :

  • Yemlerin temiz bir depoda tutulması ve yemliklerin sürekli kontrol edilmesi ve temizlenmesi
  • Sularının temiz ve taze olması ve tavsiyemiz nipel su sistemi kullanılması
  • Yabani kuşların kümes yemlik ve suluklarından kullanmalarına engel olmak ve gerekli önlemlerin alınması
  • fare , hamam böceği, ve diğer hastalık taşıyan canlıların kümese ve depolara girmesine engel olmak ve önlemler almak
  • Kuşların yaşadıkları kümes ve alan hijyenik açısından bakımlı ve temiz olması

Herpes hastalığının tedavisi için mutlaka bir uzman veteriner ile danışmanız gerekir. çünkü bu hastalık evde yapılan basit bir tedavi ile atlatılamaz. ve mutlaka kümesinizdeki sürülerin davranışları ve durumlarını kontrol etmeniz önerilmektedir.

Kemik enfeksiyonu :

Bu hastalığın, asıl neden, Poliartrit, osteoartrit, osteomiyelit virüsleri olmaktadır. kemik enfeksiyonu hastalığı en çok kaz civcivlerinin ayak kemiklerini hedef alır. kaz yavrularında en çok bulunan bu hastalığın belirtileri aşağıdakilerden ibarettir :

  • Ayakların yaralanması
  • Ayak felçliği
  • Ayak tendonu iltihabı
  • Aşırı susamak
  • İshal ve bağırsakların iltihabı

2 haftadan düşük yaşta olan kaz yavrularınde kemik enfeksiyonu hastalığı ortaya çıkar. ve eğer gerekli tedaviler zamanında yapılmazsa civcivlerin telef olması muhtemeldir. yaşı 2 haftadan fazla olan civcivlerde ise belirtiler değişir, 2 hafta ve üstü kuşlarda halsizlik ve iştahsızlık şeklinde belirtiler görünür. bu hastalığın tedavi süreci 2-3 haftadır.

kemik enfeksiyonu tedavisi için özel bir ilaç bulunmamaktadır. bu yüzden hastalığın tedavisi için bir veteriner ile irtibata geçmeniz tavsiye edilir. hastalığın ilerlemesine engel olmak ve enfeksiyonu azaltmak için antibiyotikler kullanılmaktadır. ama antibiyotiklerin dozajı veteriner tarafından belirlenmektedir.

M16 Hobi kuluçka makinesi
M16 Hobi kuluçka makinesi
» 16lı kaz kuluçka makinesi
» şeffaf polikarbonat kasa
» üzerinde döl kontrol lambası
₺2,607.00

Botulizm virüsü

Botulizm virüsü son derece tehlikeli ve ölümcül bir virüstür. bu hastalık genelde yem ve su yolu ile kümes hayvanlarına bulaşır. botulizm virüsü nedeni ile kuşların felç olması ise mümkündür. hastalık etkeni, toprakta, bazı bitkiler ve sebzelerde ve en önemlisi küflenmiş yem veya meyve atıklarında bulunabilir.

Botulizm hastalığına engel olmak için mutlaka kümeste temiz ve taze su ile yem kullanmanız tavsiye edilir. özelliklede ticari kümeslerde bu konu son derece önemlidir. ayrıca yem deposunda uygun fiziki ve hijyen koşulların sağlanması gerekmektedir.

kümeste altlık malzemesi olarak toprak veya antibakteriyel talaş kullanılması tavsiye edilmektedir. ayrıca altığın belirli aralıklar ile değişmeniz son derece önemlidir. aksi halde kümeste birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olur.

Botulizm virüsü

kaz ve ördekler su kuşları olmasından dolayı yaşadıkları yerde yüzme havuzu olması gerekir. özelliklede kazların çiftleşmesi ve kuluçkalık yumurta üretimi için gereklidir. salma yetiştiricilik sisteminde bazı kümeslerde nehirler veya küçük göllere yakın olarak kurulur. ama doğal yüzme alanları kazların sağlığı için tehlikelidir. çünkü yabanı kuşlar ise aynı suda yüzerler ve çeşitli hastalıkların kümes kuşlarınıza bulaşması mümkündür.

uzmanların tavsiyesi, kuşlarınız için havuzlar yapmanız ve bu havuzların sularını ise belirli süreler ile temizlemenizden yanadır. meraların etrafının kapalı olması ve olabildiği kadar yabancı hayvanların meraya girişini engellemenizdir.

Sivrisinekler, ve diğer haşereler, fare ve bireler hastalık taşıyıcısı olabilirler ve bu yüzden kümeslerin dezenfekte edilmesi ve ilaçlanması gerekmektedir. Birçok hastalık bu haşereler yolu ile diğer canlılara bulaşır.

  • Erkek ve dişi kuşların yakın akraba olması

Bir kaz kümesinde yönetimin ve çiftliğin yönetilme metodu önemli olmaktadır. Erkek ve dişi kazların birbirleri ile yakın akraba olması bazı genetik sorunlara neden olmaktadır. Ve bu genetik sorunlardan en yaygını kaz yavrularının felç olmasıdır. Bu yüzden bunu önlemek için gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

  • Kuluçka makinesinde ısı ve nem salınımları

Eğer kaz üremesi için kuluçka makinesi kullanıyorsanız, ısı ve nem değerlerinin stabil olması kuluçka yapımı için önemli olmaktadır. Eğer ısı ve nem oranlarını standart değerlerde sabit tutamazsanız, elde edilen civcivlerin felç olmasına neden olacaktır.

Bu yüzden her zaman kaz kuluçkası yapmak için güvenilir ve kalitesi yüksek kuluçka makinesi kullanmanız tavsiye edilmektedir.

  • Kümes zeminin Eğimli olması

Yeni doğan civcivlerin ayakları son derece hassas olmaktadır. Ve kemikler, kıkırdak şeklinde olmaktadır. Ve düzensiz zemin yavruların, ayaklarının felç olmasına neden olabilir ve bacak kayma problemine yol açmaktadır.

kaz kümesi için altlık

Bu yüzden kazların kümeslerinde altlık olarak talaş kullanmanız ve düz bir yer olması gerekmektedir. Bacak kayması ile alakalı bir makalemiz bulunmaktadır. Ve okumanızı tavsiye ederiz.

  • Yetersiz beslenme

Kaz yavrularının kemiklerinin güçlenmesi için, kaliteli yemler ile beslenmeleri gerekmektedir. Ayrıca kalsiyumlu yemler gelişme sürecinde dayanıklı ve sağlam olmalarına neden olacaktır. Bu yüzden her zaman kazlar için uygun bir yem rasyonu uygulamanız gerekmektedir.

Aksi halde yavruların kemiklerinin hassas olmasına neden olur ve özelliklede ayaklarda, felç olamaların bir nedeni kalitesiz yem karışımı olmaktadır.

  • Newcastle hastalığı

Viral hastalıklardan felç olmaya neden olan en ünlü hastalık newcastle veya yalancı veba hastalığı olmaktadır. Bu hastalık direkt olarak sinir sistemini hedef almaktadır. Ve bu yüzden kazlarda felç olma gibi sorunlara neden olabilir.

Bu hastalık son derece bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Ve maalesef kesin tedavisi için hiç bir ilaç bulunmamaktadır. Sadece hastalık bulaşmadan önce aşısının zamanında yapılması gerekmektedir.

Son söz :

Kaz ayaklarının felç olması, genel olarak enfeksiyonel hastalıklardan dolayı ortaya çıkmaktadır. bu yüzden kesinlikle kümeste hijyen koşulların sağlanmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. diğer makalelerimizde farklı hastalıkların bulaşma yolları ve alınması gereken önlemler ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır.

özelliklede büyük kümeslerde hastalıklar ile ilgili önlemler alınması şart. bu bilgiler yeni başlamak isteyenler için son derece önemldir. eğer bir kümes kurmak isterseniz okumanızı tavsiye ederiz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu