Herşey dahil

Kuşlarda döllenme kalitesini arttıracak faktörler

kuşlarda döllenme kalitesini arttıracak faktörler :

Kuşun yaşı : yaş kuşların çiftleşmesinde etkili bir faktör olmaktadır. Genel olarak genç kuşlar yani yeni olarak cinsel olgunluğa varan erkek kuşların sperm üretimi için yeterli güçleri olmadığı anlaşılmıştır. Ve dişi kuşlarda ise üretilen yumurtalar, ise olgunluk dönemlerinden bir yıl geçen kuşlardan daha küçük olmaktadır.
Yumurtaların küçük olması genel olarak çıkım oranının düşük olmasına neden olmaktadır. Çünkü normalde küçük boyutlu yumurtaların kabuğunun diğerlerinden daha kalın olması görülmüştür. Ve çıkım döneminde kırılması zor olduğu için civcivlerin telef olmasına neden olmaktadır.

Erkek ve dişi kuşların oransal sayısı :

erkek ve dişi kuşların oransal sayısı her kuş türü için farklı olmaktadır ve bu sayı yumurtaların döl kalitesinde ise etkili olmaktadır. Tavuk için bu sayı 1 horoz için 5 – 8 tavuk olmaktadır. Ama genel olarak sektör uzmanları tarafından 1 horoz için 5 tavuk olması önerilmektedir.
Hindiler için bir erkek hindiye 8 dişi yeterli olmaktadır. Ama bazı alt türlerin cüsseleri büyük olduğu için, 1 erkek ve 5 dişi standart olmaktadır.

Erkek ve dişi kuşların oransal sayısı
Kazlarda ise dişi ve erkek sayısı daha düşük olmaktadır. Yani bir erkek için 4-5 adet dişi kaz yeterli olmaktadır. Ve ördekler için ise bu sayı bire 5 olması gerekmektedir. İran tavuğu için 1 erkek ve 4 dişi kuş olması tavsiye edilmektedir.
Ve diğer kuşlar ise aynı şekilde devam etmektedir. Kısacası eğer bu sektöre yeni olarak başlamak isterseniz, bu konular ile alakalı detaylı öğrenmenizde fayda vardır. Çünkü sizin kuluçka döneminde başarılı olmanız, ve yüksek çıkım elde etmeniz yumurtaların kalitesine bağlı olmaktadır.
Bu yüzden kalitesi yüksek döllü yumurtalar üretmek için bazı standart koşulların temin edilmesi ve kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer erkek ve dişilerin sayısı fazla veya düşük olursa birçok probleme yol açabilir ve bu konu ile alakalı detayları bir başka makalemizde paylaşacağız.

Kuşların kümesleri :

kümeslerin temiz ve hijyenik olması kaliteli ve sağlıklı yumurtalara sahip olmanıza neden olacaktır. Ve bu yüzden kuşların yaşam alanı temizliği, yumurtaların çıkım oranını artırmak için önemli olmaktadır. Hatta kümes için kullanılan sistem ise önemli olmaktadır. Genel olarak tavsiyemiz kafes sistemi kullanmak olmaktadır. Bu sistem hijyenik açısından daha yüksek seviyede olmaktadır ve yumurta üretimi ise daha yüksek olmaktadır.

Kuşların kümesleri
Salma sistemde ise son derece dikkatli olmanız gerekmektedir ve bir düzenli program ile kümeslerin bakımı konusunda gerekenlerin yapılması gerekmektedir.

Yem kalitesi :

sağlıklı ve güçlü döllere sahip olan yumurta üretimi için yem rasyonu en önemli faktörlerden olmaktadır. Yem rasyonun besin değerleri açısından zengin olması tavukların ve horozların çiftleşmesinde etkili olmaktadır ve bu yüzden yumurta üretiminin artmasının yanı sıra kuluçka çıkım oranı ise artacaktır.
Besin değerleri düşük olan yem rasyonlarında, anormal yumurtaların üretilmesi, kaçınılmaz olmaktadır ve hatta kuluçka döneminde telef olan civcivlerin sayısının artması ise mümkün olmaktadır.

Kümes sıcaklığı :

yetiştirmek istediğiniz kuşa uygun sıcaklık kümeste temin edilmesi gerekmektedir. Çünkü düşük veya yüksek sıcaklık kuşlarda bir çok sorunlara yol açabilir, bu sorunlardan birisi ise başarısız çiftleşmelerin olması ve genel olarak yumurtaların dölsüz olmasıdır. Farklı kuş türleri için standart sıcaklık farklı olmaktadır ve kış ve yaz aylarında, sıcaklığın kontrol edilmesi önemli olmaktadır.
Ama genel olarak kümes hayvanları için sıcaklığın 19 derecenin altında olmaması gerekmektedir. Ve 25 dereceden ise fazla olması ise aynı şekilde zararlı olmaktadır.

Kümes aydınlatma programı : eğer kapalı salonlarda kanatlı yetiştiriciliği yapıyorsanız, veya kafes sistemi kullanıyorsanız. Bir aydınlatma programı uygulamanız yumurtlama sayısı ve döllenme kalitesinin artmasına neden olacaktır.

Kümes aydınlatma programı
Çünkü kuşların belirli dinlenme süreleri olmaktadır ve yeterli süre dinlendikleri zaman verimlilikleri ise artacaktır. Ve hatta üretilen yumurtaların büyüklüğü ise artacaktır. Standart bir aydınlatma programının erkekler üzerinde ise olumlu etkiye sahip olmaktadır ve horozların kaliteli sperm üretmelerine neden olmaktadır.

Hastalıklar : Kuş tüberkülozu, Aspergillus ve koksidiyoz gibi kronik hastalıklar, kanatlı yumurtalarının dölsüz olmasına neden olmaktadır. Hatta bu tür hastalıklara yakalanan ve iyileşen kuşların ise yumurta kaliteleri düşük olmaktadır ve randıman olarak ise yumurtlama oranı düşük olacaktır. Bu tür tavuklar ve horozların damızlık olarak kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Diğer konu parazit hastalıkları olmaktadır. Parazitler ise virüs ve bakteriler gibi yumurtlama oranı ve kalitesinin düşük olmasına neden olmaktadırlar. Hatta çiftleşme olsa bile elde edilen yumurtalar dölsüz olabilir.

Yumurta kalitesi : en kaliteli yumurtalar sağlıklı damızlık lardan elde edilmektedir. Bu yüzden tavukların sağlığını koruyacak önlemlerin alınması gerekmektedir. Genel olarak, az öncede dediğim gibi stres, bazı hastalıklar, yem rasyonu gibi faktörler tavukların ve diğer kümes hayvanlarının sağlığı için önemli olmaktadır. Ve eğer bu sorunlara karşı gereken önlemler alınır ise kaliteli döllü yumurtalar elde etmeniz mümkün olmaktadır.

Kalite olarak düşük olan yumurtalar, kesinlikle kuluçka için kullanılmaması gerekmektedir. Boyut olarak standarttan küçük yumurtalar, kabuklarında kan veya dışkı olan yumurtalar, veya anormal şekli olan yumurtalar, kalitesiz olarak değerlendirilmektedir.
Ve bu özelliklerde olan bir yumurtadan çıkım alsanız bile, beklediğiniz randımanı sergilemez.
Kuşlar için standart follukların, temin edilmesi, ve yumurtaların zamanında toplanması kuluçka döneminde yüksek çıkım almanıza neden olmaktadır.

Son söz :

Döllü yumurta kalitesi artması direkt olarak damızlık kuşların sağlığı ve beslenmesi ile ilgisi olmaktadır. Bu yüzden kümes koşulları ne kadar standart ve ideal olursa, karşılığında daha fazla üretim yapabileceksiniz.
Bu yüzden hayvancılıkta ve özelliklede kanatlı yetiştiriciliğinde sıhhi koşulların uygulanması vurgulayarak uzmanlar tarafından tekrar edilmektedir. Umarız yazımız sizin için faydalı olmuştur. Bir diğer paylaşıma kadar hoşçakalın.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu