Mast kazı özellikleri bakımı ve beslenmesi
Mast kazı özellikleri :
Mast kazı ticari kümesler için, en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. mast kazı Almanyaya ait kaz ırkıdır. ve bazı özellikleri ticari kaz yetiştiriciliği için tercih edilmesine sebep olmuştur. dişi kazların canlı ağırlığı 4.5 – 6 KG arasında ve erkekler ise 6-10 KG arasında ağırlıga sahiptirler.
Kaz yetiştiriciliği için yaygın olarak tercih edilen birçok ırk vardır. en iyi kaz ırkları makalemizde bu konu hakkında gerekli bilgiler paylaşılmıştır. ama mast kazının diğer ırklar ile ilginç bir farkı vardır. mast kazında kursak organı bulunmamaktadır. bu yüzden bu kuşların bakımı ve beslenmesi diğer kaz ırkları ile farklıdır. yazımızın devamında daha detaylı bilgiler yer almaktadır.
Mast kazı görünüm özellikleri :
Bu kazların görünüm özelliklerinden bahsetmek istersek, daha çok linda kazlarına benzerlikleri vardır. Ama bazı farkları, vardır, mast kazı gagası linda kazlarına göre, daha kısa olmaktadır ve gagası ile ayaklarının rengi daha koyu turuncudur.
Mast kazı yumurtlama zamanı diğer kaz ırkları ile aynıdır. yani kasım ve aralık, bu kuşların yumurtlamaya başladığı dönemdir. ve hazirana kadar devam eder. en çok yumurta sayısı ise şubat ayına aittir.
yıllık yumurta sayıları bakımları ve beslenmesine bağlı olarak değişebilir. bu ırkın yıllık yumurtlama sayısı normal koşullarda 35-40 adet arasındadır. bazı kaynaklarda bu kuşların yıllık yumurta sayısı, 60-65 adet arasında yazılmaktadır, ama tavsiyemiz bu sayıyı pek ciddiye almayınız. doğal koşullarda 35-40 adet ama ticari kümeslerde bazı yöntemler ile yıllık yumurta sayısını 50 adet ve bazen ortalama olarak 55 adete kadar yükseltebilirler.
özel beslenme diyeti ve ışık programları ile yumurtlama oranının artırmak mümkündür. lakin bu durumda kazların yorgun olması ve daha fazla enerji tüketmesine neden olur. kazları daha fazla yumurta üretmeye zorlamak, onların bağışıklık sisteminin güç kaybetmesine ve hastalık riski oluşmasına yol açabilir.
bu sorunlar özel bir ırk ile ilgili değildir. yani tüm kaz cinsleri için geçerlidir. daha fazla yumurtlamaya zorlamak, kuşun yumurta kanallarının zarar görmesine neden olur. bu durumda ise kaliteli yumurtalar elde etmeniz mümkün değildir. çok sayıda yumurta için kuşları yıpratmanız, damızlık tutmak için kullanılmayacak hale gelmelerine neden olacaktır.
Mast kazlarının verimlilik süresi ne kadar ?
Mast kazından kuluçkalık yumurtalar elde etmek için yumurtlamaya başlamasından bir yıl geçmesi gerekir. bu hem yumurta üretimi açısından ve hem döl kalitesi açısından önemlidir. erkek mast kazı 18 ayda eşeysel olgunluğa gelir. bu yüzden ilk yılda bu kazlardan kuluçka yapmak mümkün değildir. bu ticari kümesler için zarar demektir. dişi kazlar, yumurta yapsa bile, erkeklerin 1 yıllarını aşması gerekmektedir. aksi halde elde edilen yumurtalar dölsüz olacaktır.
mast kazlarında damızlı sürü tutmak için 1.5 veya 2 yaşı olan erkekler ve dişileri tercih etmeniz gerekmektedir. bu durumda kaliteli kuluçkalık yumurtalar elde etmeniz mümkündür. 2 yaşındaki erkek kazlar daha tecrübeli olur.
Mast kazı hastalıkları :
Mast kazlarında bulunan hastalıklar diğer kazların hastalıkları ile aynı olmaktadır. Su kuşlarında en çok yaygın olan hastalıklardan mantar hastalıkları olmaktadır. Ve nedeni ise bu kuşların sürekli ıslak olmaları ve rutubetli yerleri sevmeleri olmaktadır.
Mantar enfeksiyonları kaz çiftliklerinde yaygın olan hastalıklar olmaktadır ve genel olarak ani ölümlere neden olmaktadır. Bazen kazlarda hiçbir hastalık belirtisi göstermeden, ölümler olabilir.
Ama kazlarda derzi hastalığı olarak bilinen bir virüs bulunmaktadır ve özelliklede mast kazları çin tehlikeli olmaktadır. Tavsiyemiz bu hastalık aşılarının zamanında yapılması olmaktadır. Kazlar için yapılması gereken ilk aşı iç paraziti aşısı olmaktadır. Ve bu aşıların mutlaka yumurtlamaya başlamadan 1,5 ay önce yapılması gerekmektedir.
Son söz :
Mast kazları kaz yetiştiriciliği için ideal bir seçenek olmaktadır. Özellikle kaz eti üretimi için uygun bir ırk olmaktadırlar. Bu yüzden tercih edilenler arasında yer almaktadır. Ama verimlilik açısından kaz yetiştiriciliği için koruyucu hekimlik önemli olmaktadır ve bu yüzden mutlaka hastalıklara ve virüslere karşı gerekli önlemlerin alınması önemli olmaktadır. Umarız bu paylaşım sizin için faydalı olmuştur.