Çiğdeci kuşu

Mayna kuşu kuluçkası ve üremesi

Mayna kuşu kuluçkası ve koşulları :

Mayna kuşu olağanüstü taklit yeteneği nedeni ile evcil kuşlar olarak insanların ilgisini çekmiştir. bu yüzden bu kuşların üretimi yolu ile birçok kişi para kazanmaktadır. mayna kuşlarının ithalatı genel olarak kaçakçılar tarafından ve yasak yollar ile gerçekleşmektedir. eğer CİTES beslgesi olan bir çift mayna kuşunuz varsa kolay bir şekilde evde para kazanabilirsiniz.

bu yazıda mayna kuşlarının kuluçka süresi ve gerekli koşulları hakkında bilgiler paylaşacağız. sizi bu yazıyı okumaya davet ediyorum.

👁‍🗨 NOT : evcil hayvan ve süs kuşları kaçakçılığı birçok yerde hayvanların soylarının tükenmesine neden olmuştur. ve bu yüzden ülkeler arasında CİTES sözleşmesi yazılarak kaçakçılara engel olunmaya çalışılmıştır. Altın kuluçka firması olarak tavsiyemiz, kuşları satın alırken, sözleşme kurallarına yugun yollar ile geldiğine emin olunuz.

mayna kuşu yumurtasından kuluçka yapmak için önce bir çift sağlıklı mayna kuşu sahibi olmanız gerekir. çiftlerin hasta olmaması ve beslenme açısından iyi seviyede olması son derece önemlidir. çünkü yavruların sağlığı ise ebeveynin sağlığına bağlıdır.

evcil kuşlarda ve özelliklede mayna kuşları ve papağanlar gibi taklit yeteneği olan kuşlarda her zaman ithalatının nasıl yapıldığına dikkat ediniz, çünkü hayvan kaçakçılarının bu yoldan para kazanabilmesi bu kuşların soylarının tükenmesine neden olur. hatta son zamanlarda jako papağanların nüfusu oldukça düşük bir seviyeye gelmektedir.

İlgili Makaleler

Ama bu kuşların suni veya doğal olarak üremesi için bazı koşullar vardır. bu koşulları sağlamanız yavru mayna sahibi olmak için son derece önemlidir.

Mayna kuşu kuluçka süresi ve koşulları :

Mayna kuşları ise diğer kanatlılar gibi farklı ırklara sahiplerdir. ve her ırkın kendine has özellikleri bulunmaktadır. bu kuşlar doğa koşullarında yaklaşık 4 yıl, ve evcil olarak standart koşullarda 10-12 yıla kadar yaşamaları mümkündür. mayna kuşu 2 yaşında cinsel olgunluğa gelir. yani bu yaştan sonra döllü yumurta elde edebilirsiniz.

Mayna kuşu kuluçka süresi ve koşulları

Mayna kuşları üreme mevsiminde yumurtlamadan önce bir yuvaya sahip olmaları gerekmektedir. Ve doğal hayatlarında etraftan ince dallar ve çim ile kendilerine yuva yaparlar. Ve kafes hayatında ise sahiplerinin yuvalarını yapmaları için gereken malzemeleri kafese koyması gerekmektedir.

eğer doğal olarak kuşların üremesini istiyorsanız, kafesin biraz büyük olması ve mutlaka bir yuvalık olması gerekmektedir. mayna kuşları genel olarak yuvalarını kendileri yapmak isterler. bu yüzden kafesin tabanına kağıt şeritleri, pamuk ve ince dal parçaları koymanız tavsiye edilir.

kafeste yem ve suyun her zaman olmasına dikkat ediniz. çünkü çiftleşme döneminde kuşların besin değerlerine ihtiyaçları vardır. evcil hint kargası son derece hassastır. bu yüzden yemlerine dikkat etmeniz gerekir. çiftleşme döneminde bile bu kuşlara multivitamin verilmemesi gerekir. çünkü demir ve C vitamini bu kuşlarda hastalığa neden olabilir.

Mayna kuşu kuluçka süresi 14-18 gündür. yani kuluçka süresi ırka göre değişebilir. yavrular yumurtadan çıktıktan 2-3 gün sonra gözeleri açılır ve 28 güne kadar ebeveynleri tarafından beslenirler. çiğdeci kuşu yavrularının hızlı büyüme özelliği vardır. ve ilk doğdukları zaman, çıplak ve zayıf olurlar. bu dönemde çevre sıcaklığına ve nem oranına dikkat etmeniz gerekir.

çiğdeci kuşu çiftleşme mevsimi ilkbahar ve yaz mevsimidir. ve her çiftleşme döneminde 2-3 adet yumurta yapabilirler. ayrıca bu kuşların huyları üereme mevsiminde değişir ve saldırgan bir tavırları olur. dikkatli olmanızda fayda vardır.

mayna kuşu yavruları bir süre sadece yuvada ebeveynlerinin onlara yiyecek getirmesini beklerler. ve tüyleri çıktıktan sonra, yuvadan dışarı çıkarlar. bu kuşların doğal hayatlarında yem arama ve bulmayı ebeveynlerinden öğrenirler. bu evcil kuşlar içinde geçerlidir.

Çiğdeci kuşu yetiştirirken nelere dikkat edilmelidir?

Mayna kuşu yetiştirmek için önce bir kafes satın almalısınız; Kafes boyutu ne kadar büyük olursa, kuşun canlılığı için o kadar iyidir ve hint kargası için stres veya problem olmaz.

Çiğdeci kuşu yetiştirirken nelere dikkat edilmelidir?

Ayrıca kuşun tutulduğu ortam sıcaklığı iyi kontrol edilmeli ve ayarlanmalıdır. Soğuk ortam kuşta zatürreye neden olabilir ve aynı zamanda yüksek sıcaklıklar aşırı ısınma riskini artırır.

Mayna kuşları suyu sever ve sıcak mevsimlerde sulayabilmek için gerekli önlemleri almalısınız. bir hint kargasını evde besliyorsanız, kafesini kesinlikle klimaların, ısıtıcıların, kazanların vb. önüne yerleştirmekten kaçının.

Kuluçka makinesi ile mayna kuşu üretimi

Bu yöntemde çiğdeci kuşunun döllenmiş yumurtaları bir kuluçka makinesi tarafından tavuğa dönüştürülür. Unutulmamalıdır ki bu kuluçka yöntemi, yumurtalar standart koşullar altında güvenli bir ortama yerleştirildiği için daha verimli ve daha güvenlidir.

Çiğdeci yumurtalarının kuluçka süresi, iki dönem olmak üzere yaklaşık 14 gündür. Ayarlanan dönem için ideal sıcaklık 38°C ve nem %55, kuluçka döneminde sıcaklık 37,2 ve nem %61 olarak ayarlanmalıdır.

Mayna kuşlarının  süs kuşu olduğunu ve döllenmiş yumurtalarının kuluçka süresinin tavuk, bıldırcın, keklik ve ؛ gibi evcil kuşlardan daha hassas olduğunu unutmayın; Bu nedenle, %90’ın üzerinde bir verim elde etmek için profesyonel bir ev kuluçka makinesi kullandığınızdan emin olun.

Bu cihazda iç kabinin küçük olması hem sıcaklığın hem de nemin en yüksek doğrulukta ve en az hatayla sağlanmasına neden olmuştur. Ayrıca süs kuluçka makineleri serisinde dönen yumurta döndürme sistemi 360 derecedir, bu da yumurtaların civcive dönüşme olasılığını artırır.

İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. merhaba, bu kuşlardan bir çift satın alırsam üremesini yapabilirmiyim. ve kuluçka makinesi kullanmak zorunda mıyım ?

    1. merhabalar efendim, tabi neden olmasın, ama mayna kuşu satın alırken sağlıklı olmalarına ve yaşlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. diğer konu çiğdeci kuşu bakımı ve beslenmesi olmaktadır. ve bu konu ile ilgili bilgiler blog sayfamızda paylaşılmıştır. ayrıca kuluçka makinesi kulanmadan da üreme yapmanız mümkün olmaktadır. ama bazen bu tür kuşlar kuluçka dönemi bitmeden yumurtaları terk ediyorlar ve üzerinde yatmadıkları için, civcivler telef oluyor. bu yüzden yetiştiriciler kuluçka makinesi kullanıyorlar.

  2. abi kolay gelsin, bu kuşların yumurtasını nereden bulabilirim ? var mı bildiğiniz güvenilir bir satıcı ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu