Muhabbet kuşu davranışları ve anlamları
Muhabbet kuşu davranışları ve hareketlerinin anlamları
eğer herhangi bir evcil hayvanınız varsa, davranışlarının anlamını bilmeniz gerekir. bu bilgiler hayvanın sağlığı ve bakımı açısından son derece önemldir. muhabbet kuşları ise hareketleri ve davranışları ile sahiplerine isteklerini anlatmaya çalışmaktadırlar.
bu yazıda kuşunuz ile nasıl ietişim kuracağınız ve daha doğrusu kuşunuzun vücut dili ile ilgili bilgiler paylaşılmaktadır. ve eğer ilk olarak muhabbet kuşu sahipleniyorsanz veya bu konuda bilginiz yoksa okumanızı tavsiye ederiz.
kuşunuzun doğru bir şekilde bakımı için yaptığı her hareketin anlamını bilmeniz şart. bunun için biraz araştırma yapıp ve kuşun davranışlarını kontrol etmeniz gerekmektedir. yazının devamında detaylar yer almaktadır.
Muhabbet kuşunun normalinden daha fazla uyuması :
Muhabbet kuşunun normalden fazla uyuması dikkate alınmalı bir davranış olmaktadır. Bu genel olarak kuşun hasta olmasından bir belirti olmaktadır. Veya kafesinin düzensiz ve gürültülü yerde olması nedeni ile gece uyuyamıyor dur.
muhabbet kuşunun normalinden daha fazla uyuması dikkate alınacak bir faktördür. kuşun uyuşuk ve durgun olması genelde hastalık belirtisidir. ama bazen geceler geç uyuması ve uyku eksikliği ise bu davranışa neden olabilir. muhabbet kuşlarının normalde 9-12 saat uyuması gerekmektedir.
bu yüzden geceler kafesin sakin ve huzurlu bir odada olması gerekmektedir. çünkü ses ve gürültü uyumasına engel olacaktır. bu durum zaman içinde kuşun hasta olmasına bile yol açar.
Muhabbet kuşu esnemesi :
uyku zamanı geldiğinde esneme normaldir ve insanlar gibi kuşlarda ise uyku zamanında esneme olur. genel olarak kuşlarda da öğlen saatlerinde esneme olur ve yemekten sonra biraz kestirme onlar için iyi gelecektir.
Muhabbet kuşlarında titreme ve kanat açma :
titreme ve kanat açma muhabbet kuşlarında korku, heyecan, ve üreme belirtisi olabilir. ama bazı hastalıklarda ise titreme belirtisi olabilir. bu yüzden bu davranışı kuşuuzda gördüğünüz zaman daha dikkatli olmanız ve hareketleri ve durumunu sürekli kontrol etmeniz gerekmektedir.
ama yaz mevsiminde havanın sıcak olmasından dolayı, kanatlarını açık tutarlar ve vücutlarının serinlemesini sağlarlar. ama eğer kanatların açık olması ile birlikte titreme varsa ateşli bir hastalığa yakalanması mümkündür.
kuşunuzun sağlığını korumak için eğer titreme görürseniz nedenini bulmaya çalışın ve kuşun korkmasına veya strese kapılmasına neden olan ne varsa gidermeniz gerekmektedir. ve eğer hastalık belirtileri varsa zaman kaybetmeden tedavi işlemlerini başlatabilirsiniz.
Muhabbet kuşlarının ağzını açıp kapaması :
Muhabbet kuşunun ağzını açıp kapaması birçok nedene bağlı olmaktadır. Özelliklede yaz aylarında sıcaklıktan dolayı vücut ısısını dengelemek için hızlı hızlı nefes alıp verirler. Bunun diğer nedeni kuşun solunum yollarında ve akciğerlerinde bir sorun varsa veya karaciğeri yağlanmış ise, bu tür bir davranış sergileyebilir.
Bazı muhabbet kuşları korktukları zaman ise stres nedeni ile gagalarını açıp kapatarak hızlı hızlı nefes alıp verirler. Eğer yeni bir muhabbet kuşu satın almışsanız, daha size alışkın olmadığı için, kafese yaklaşmak istediğinizde korkudan, ağzını açıp kapamaya başlar. Ama bir süre sonra size alışması ise bu davranış tamamen unutulur.
Muhabbet kuşlarının kanat çırpması :
Uçmak istercesine kanat çırpan, ancak havalanamayan kuş, bu hareketi ile egzersiz, yapar veya yavru muhabbet kuşları kafes içinde kanat alıştırmasını sık sık yaparak, kendilerini uçmaya hazırlarlar. Bazı muhabbet kuşları etrafındakilerin dikkatini çekmek içinde, kanat çırpma davranışını yaparlar.
Muhabbet kuşlarının kuyruk sallanması :
Muhabbet kuşları yorulduğu zaman ve nefeslerini düzenlemek istediklerinde kuyruğu aşağı yukarı doğru sallanır. Ama eğer kuşunuz gün boyunca hareketsiz ise ve buna rağmen kuyruğunu aşağı yukarı doğru sallıyorsa, solunum yollarında bir sorun var demektir. Hareketsiz olmasına rağmen, eğer bu davranışı yapıyorsa bir hastalık belirtisi olabilir. Ve bir veterinere götürmeniz tavsiye edilmektedir.
Tüylerini kabartma :
Muhabbet kuşları tüylerini düzeltme ve temizleme esnasında kabartırlar. Ve üzerlerindeki tozları temizledikten sonra normal hallerine dönerler. Kimi zaman ise kuşlar, kendilerini rahatlatmak için tüylerini kabartırlar.
Veya kuşunzun bulunduğu ortam soğuk ise, üşüdüğünden dolayı tüylerini kabartabilir. Ama eğer kuşunuzun tüyleri sürekli olarak kabarık ise kuşun hasta olma ihtimali yüksek olmaktadır. Ve dikkate alınması gerekmektedir. Ve hemen veterinere götürmeliniz.
Tüyleri silkeleme :
Muhabbet kuşu tüylerindeki tozları atmak için silkeenirler. Çünkü muhabbet kuşları tozdan hoşlanmazlar. Bu yüzden gün içerisinde bir çok kez bu davranışa şahit olabilirsiniz.
Kanat germe :
Muhabbet kuşları gün boyunca rahatlamak için kanatlarını geriye doğru bir çok kez kelebek gibi açarlar. Kuşların bu hareketi genel olarak uçuş öncesi görülebilir.
Ayak germe :
Muhabbet kuşları uzun süre tünek üzerinde durdukları zaman kasılırlar. Ve bu yüzden bacak ve kanatlarını rahatlatmak için ayak ve kanatlarını geriye doğru gerdirirler. Ve bu şekilde rahatlamış olurlar.
Muhabbet kuşlarının tek ayak üstünde durması :
Muhabbet kuşları bazı zamanlarda tünek üzerinde dururken bir ayaklarını vücutlarına doğru çekerek, tek ayak üzerinde durabilirler. Bu davranışın 2 nedeni olmaktadır. Muhabbet kuşunuz eğer keyifli halde tek ayak üzerinde duruyorsa ayaklarını ve vücudunu dinlendiriyor demektir.
Ama eğer kabarık ve rahatsız bir şekilde tek ayak üzerinde duruyorsa üşümüş olma ihtimali bulunmaktadır. Ve bu yüzden ortam sıcaklığını arttırmanız ve vitamin ve mama takviyesi yapmanız gerekmektedir.
muhabbet kuşları ve genelde papağan türleri hassas kuşlar olmaktadır. ve hastalıklara karşı korunmaları için bakımları ve beslenmelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. çünkü hastalık durumunda kuşların telef olması mümkündür. ve diğer evcil hayvanlar gibi bazı tedavi yöntemleri bu kuşlarda kullanılmayabilir. özelliklede iğne ile tedavi yöntemi papağanlar için kesinlikle tavsiye edilmez. Papağanların iğne ile tedavisi yasak ! başlıklı makalemizde detaylar paylaşılmaktadır.
Baş kaşıma :
Muhabbet kuşları ara sıra ayakları ile başlarını kaşamaları mümkün olmaktadır. Ama eğer bu davranış normalinden fazla tekrar ediyorsa, kuşunuzda bit sorunu olabilir. Böyle bir durumda kafes dezenfekte edilir ve bit ilacı kullanarak kuşun rahatlaması sağlanır.
Baş ve boyun sürtme :
Kuşunuz size alışkın ise yanınıza gelerek, başını ve boynunu kaşımanızı isteyecektir. Ama alışkın olmayan kuşlar, başını ve boynunu yünek veya gaga taşına sürterek, kaşırlar.
Ayak ve tırnak bakımları :
Muhabbet kuşları ayak ve tırnak bakımlarına özen gösterirler. Ve ayakları kirli olduğu zaman, gagaları ile ayak bakımlarını yaparlar. Ama eğer tırnakları çok uzamış ise bunu dikkatli bir şekilde sizin yapmanız gerekebilir. Muhabbet kuşlarının tırnak kesimleri ile alakalı bir makale paylaşılmaktadır ve bu işi yapmadan bu paylaşımı okumanızı tavsiye ederim.
Kafa sallama :
Genelde erkek muhabbet kuşları dişilere kur yaptıklarında, kafalarını aşağı yukarı doğru sallayarak, farklı bir şekilde ötmeye başlarlar. Tek olan muhabbet kuşlarının bu davranışı, oyuncaklara yaptıkları görülür. Çiftleşmek isteyen dişi muhabbet kuş ise, nadiren olsada böyle bir davranış sergilemesi mümkün olmaktadır.
Muhabbet kuşlarında ayak atma :
Ayak atma erkek muhabbet kuşlarında, dişi kuşlar ile çiftleşme yapmak istediğinde yaptığı bir davranış olmaktadır. Genel olarak dişileri ikna etmek için bu davranışı yapmaları mümkün olmaktadır.
Tek muhabbet kuşlarının kusması :
Eğer tek bir erkek muhabbet kuşunuz varsa, ara sıra zil veya ayna gibi oyuncaklara kusması mümkün olmaktadır. Özelliklede tek olan muhabbet kuşları kafalarını aşağı yukarı doğru sallayarak, aynada kendi yansımalarını kendilerine potansiyel eş olarak sanırlar.
Ve kur düşüncesi ile yiyeceğini ona verdiğini düşünüp ve yediği yemden ona ikram eder. Bunun nedeni ise çiftleşme dönemlerinde erkek kuşu dişi kuşu kursağındaki yem ile besler. Ama bu anlattıklarımızın dışında eğer kuşunuzda kusma varsa bir hastalık belirtisi olabilir. Ve bekletmeden bir veterinere götürmeniz gerekmektedir.
Ayakları arasından geçme :
Bu davranış genel olarak yavru muhabbet kuşlarında görünmektedir ve kafes köşesinde, tünekten sallanarak kendi ayaklarının arasından geçmeye çalışırlar. Bu davranış muhabbet kuşlarının kafesten dışarı çıkma isteği olmaktadır.
Gözlerde büyüme :
Muhabbet kuşlarının gözleri bulunduğu ortama göre, gözleri büyüyüp ve küçülebilir. Nedeni ise heyecanlanma ve öfke, korku, kur yapma ve çiftleşme dönemlerinde gözlerinin büyüyüp küçüldüğü görülebilir.
Son söz :
Değerli kanatlı sevenler, bu anlattıklarımıza dikkat ederek ve kuşunuzun davranışlarını gözlemleyerek, neler ifade etmeye çalıştığını anlamanız mümkün olmaktadır. Ve böylece eğer hastalığa yakalanmış ise zamanında fark etmeniz mümkün olmaktadır. Unutmayın muhabbet kuşları içgüdüsel olarak, hastalıklarını gizlemeye çalışırlar. Ve bu yüzden kuşunuzun huyları ve davranışları ile alakalı bilgiye sahip olmanız gerekmektedir.
Muhabbet kuşunun boynunun bükük durması neden kaynaklanıyor olabilir normal zamanda uçar hiç bir problem yok ama kafesinde boynu bükük duruyor
Merhaba, kuşunuzda iştahsızlık, halsizlik veya ishal gibi belirtiler var mı ?
Sizler olmasanız bilgimiz olmazdı başarılarınızın devamını dileriz
eğer paylaştığımız bilgiler sizin için faydalı olmuşsa ne mutlu bize.
Benim 3 tane kuşum var aynı kafeste yaşıyorlar 2 dışı 1 erkek var erkeğin ismi bulut kızların ismi ise nisa ve boncuk bulut ve nisa baya çok öpüşürlerdi ama şimdi nisa bulutu öpüyor bulut ğağasını bile açmıyor neden
kuşlarınızı 1erkek bir dişi olarak ayırın.
Merhaba 1 hafta oluyor erkek yavru muhabbet kusu aldım devamlı kafesin tavanda yürüyor hiç durmadan volta atıyor demirleri kemiriyor basını demirleri arasına sokmaya çalışıyor bu hareketleri neden kaynaklanır rica etsem yardımcı olurmusunuz?
Merhaba, yeni alınan kuşlar çevreye alışık olmadıkları için strese girerler, kafesini sakin ve sessiz bir odaya koyunuz, ve 10-15 güne kadar yem ve su verme dışında fazla kafesine yaklaşmayınız. sizi tanıması için kafesinden mesafeli durun ve onunla irtibat kurmaya çalışın.en fazla 2 hafta sonra yavaş yavaş alışmaya başlayacaktır.
Merhaba Kusumu alalı ıkı gun oldu çok durgun elimize aldıgımızda uçmuyor omzumuzda duruyor çok nadir uçuyor kafesten dışarı zor çıkarıyorum yemi de bugün elimden yedi bu kadar hareketsiz olması normal mi zamanla düzelir mi oyunlar oynar mı
Merhaba Yasemin Hanım,
genelde papağanlar, yeni bir yere gittiklerinde strese girerler. ve yeni çevresine alışması bazen 2 haftaya kadar zaman alabilir. bu sürede fazla istemediği şeylere zorlamamanız tavsiye edilir.
benim kedim var canım
Kuşum sürekli hırıltılı ses çıkarıyordu kuşçular elma sirkesi damlatın ağzına suyunada damlatin dediler ilk gün sıkıntı olmadı 3 gün sonra tekrar ağızdan damlattim kuşum kusacak gibi gagasını açıyor iyi görünmüyor. Bisey olur mu. Hiç başımıza böyle bişey gelmemişti aslında araştırmış yapmıştım ama.. malesef bu sefer kötü gibi.
Kuşum sürekli hırıltılı ses çıkarıyordu kuşçular elma sirkesi damlatın ağzına suyuna da damlatın dediler ilk gün sıkıntı olmadı 3 gün sonra tekrar ağızdan damlattim kuşum kusacak gibi gagasını açıyor iyi görünmüyor. Bisey olur mu. Hiç başımıza böyle bişey gelmemişti aslında araştırmış yapmıştım ama.. malesef bu sefer kötü gibi.