Muhabbet kuşu

Muhabbet kuşu ishal olma nedenleri

Muhabbet kuşlarında ishal, kuş sahiplerini endişelendiren bir durumdur ve genellikle çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu durum, muhabbet kuşlarının sağlığını olumsuz etkileyebilir ve hemen tedavi edilmesi gereken bir durumdur.

İshalin nedenleri arasında beslenme sorunları, enfeksiyonlar, parazitler ve çevresel stres faktörleri bulunabilir. Bu makalede, muhabbet kuşlarında ishalin potansiyel nedenleri ve etkili tedavi yöntemleri üzerine detaylı bir inceleme yapacağız.

Kuş sahipleri, muhabbet kuşlarının sağlığını anlamak ve uygun tedavi stratejilerini bilmek adına bu bilgilerden faydalanabilirler.

Muhabbet kuşu ishal hastalığı nedenleri :

Muhabbet kuşlarında ishal, çeşitli nedenlere dayanabilir ve bu nedenler genellikle kuşun genel sağlık durumunu etkileyen faktörlerle ilişkilidir. İşte muhabbet kuşlarında ishalin yaygın nedenleri :

Muhabbet kuşu ishal hastalığı nedenleri

1. Beslenme Sorunları : Muhabbet kuşlarının beslenme düzenindeki bozukluklar, ishalin en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Yanlış veya bozuk besinler, sindirim sistemini etkileyebilir ve ishale yol açabilir.

2. Bakteriyel veya Viral Enfeksiyonlar : Muhabbet kuşları, bakteriyel veya viral enfeksiyonlara maruz kaldıklarında ishal geliştirebilirler. Bu enfeksiyonlar genellikle çevresel koşulların uygun olmaması veya diğer kuşlarla temas sonucu ortaya çıkabilir.

3. Parazitler : Bağırsak parazitleri, muhabbet kuşlarında ishalin altında yatan nedenlerden biridir. Bu parazitler, kuşun sindirim sistemini etkileyerek ishale sebep olabilir.

4. Stres ve Çevresel Faktörler : Muhabbet kuşları, çevresel değişikliklere veya stresli durumlara maruz kaldıklarında ishal geliştirebilirler. Örneğin, yeni bir ortama taşınma, yeni bir kuşun eklenmesi veya aile üyelerinin değişiklikleri bu faktörlere örnektir.

5. Diğer Sağlık Sorunları : Bazı iç organ problemleri, hormonal bozukluklar veya metabolik sorunlar da muhabbet kuşlarında ishale neden olabilir.

Muhabbet kuşlarında ishalin spesifik nedeni, veteriner müdahalesi gerektirebilecek karmaşık bir durumdur. Kuş sahipleri, kuşlarında ishal belirtileri fark ettiklerinde bir veterinere başvurmalı ve uzman bir görüş almalıdırlar.

EB-5 Hobi kuluçka makinesi
EB-5 Hobi kuluçka makinesi
» Ekonomik model muhabbet kuşu kuluçka makinesi
» Yeni nesil SHT sensör
» 360 derece çevirme sistemi
Fiyat : 2,248.00

Ani yem programı değişikliği :

doğada yaşayan kuşların beslenmesi evcil kuşlar ile farklıdır. evcil kuşlarda ne verilirse onu yiyecektir, bu da sahiplerin bir muhabbet kuşunun beslenmede herhangi bir toptan değişiklik olmaksızın uygun ve dengeli bir diyetle beslenmesini sağlamaktan sorumlu olduğu anlamına gelir.

Muhabbet kuşunuz normalden daha fazla tohumla besleniyorsa, sindirim sistemi yüksek yağ alımıyla mücadele edecektir. Aynı şekilde, eğer bir bileşen değiştirilirse, muhabbet kuşu adapte olurken mide rahatsızlığı yaşayabilir. ve bu yüzden mutlaka ishal olacaktır.

Kuşun çok fazla meyve ve sebze tüketmesi :

Bu, muhabbet kuşlarının ikram olarak taze meyve veya sebze yemesinden nadiren daha belirgindir. Bu yoğun su içeren yiyecekler hızla metabolize olacak ve yumuşak, ıslak dışkılar olarak atılacaktır.

Bir dilim salatalık veya marul düşünün . Bu yiyeceklerin kabaca %97’si sudur ve ıslak kakaya yol açar. Ölçülü besliyorsanız, muhabbet kuşunuz yine de katı atık üretecektir.

Çevrede aşırı nem oranı :

Polidipsi (aşırı hidrasyon), kuşlarda sağlık durumunun kötü olduğunun bir işareti olabilir. Mevcut Bilim aşırı susuzluğu, aşırı kilolu muhabbet kuşlarında nispeten yaygın olan diyabetle ilişkilendirir .

eğer muhabbet kuşlarınız bir adetten fazla ise, rekabbet nedeni ile gerektiğinden fazla su içebilir. ve bu davranış kuşun ishal olmasına yol açabilir. bu yüzden kafeslerinde bir adetten fazla suluk olması önerilmektedir.

Muhabbet kuşunda stres :

muhabbet kuşları stres nedeni ile ishal olabilirler. özelliklede eğer kuşu veya kuşları yeni sahiplendiyseniz, kuşun geçici olarak ishal olması mümkündür. veya yırtıcı bir hayvanın pencere dışında bile olması, kuşun korkması ve ishal olmasına neden olacaktır. ama eğer ishal 3 günden fazla devam ediyorsa ensişe etmeniz gerekmektedir.

çünkü ya kuşunuz bir hastalığa yakalanmıştır veya kafesin bulunduğu yerde kuşun strese girmesine ve korkmasına neden olacak bir iey vardır.

Bağırsak parazitleri :

Parazitler kuşlarda bir çok soruna neden olabilirler ve birisi ise ishaldir. sindirim sistemi parazitleri kuşun sindirim sisteminde enfeksiyona neden olabilir. ve hatta büyüklükleri 3-4 inç yani kuşun yarısı kadar olabilir. en ünlü parazit askaristir.

Toksinlere maruz kalma :

Muhabbet kuşunuz, ıslak boya , uygun olmayan insan yiyecekleri, kokulu mumlar, böcek spreyi veya yapışmaz pişirme kapları olabilecek bir toksini yutmuş veya teneffüs etmişse, ishal olma olasılığı yüksektir.

Enerji seviyelerindeki değişiklikler, kusma ve yürürken veya uçarken koordinasyon eksikliği gibi diğer toksisite uyarı işaretlerine dikkat edin.

Hastalığın yayılmasına önlemler almak :

Muhabbet kuşlarının hastalıklarının yayılmasına engel olmak için ishal olan kuşun diğer kuşlardan ayrı olarak tutulması gerekmektedir. Veya eğer ishal olan başka kuşlarda varsa hepsini beraber bir kafeste tutmanız gerekmektedir. Böylece diğer kuşlara bulaşmasına engel olabilirsiniz.

Muhabbet kuşunun davranışlarını gözlemlemek :

Bazı zamanlarda muhabbet kuşlarının ishal olması ile beraber başka başka belirtiler aramanız gerekmektedir. Bu yüzden kuşun hareketlerine ve davranışlarına dikkat etmelisiniz. Ve hatta elinizde tutarak vücudunu incelemeniz tavsiye edilmektedir. Çünkü bazen ishal basit bir sindirim sistemi sorunu olabilir ve tehlikeli bir hastalık olmayabilir.

Hastalık belirtileri :

Genel olarak başka hastalıklar nedeni ile ishal olan kuşlarda makat bölgesindeki tüyleri dışkılı ve ıslak olmaktadır. Kuşun gözleri ve gagasına dikkat ediniz. Eğer kuşun gözleri ve burnunda salgı veya sulanma varsa enfeksiyonel bir hastalık belirtisi olmaktadır. Ve eğer kuşunuz halsiz ve hareketsiz duruyorsa mutlaka bir veterinere götürmeniz gerekmektedir.

Genel olarak hasta muhabbet kuşlarında tüyler kabarık olmaktadır. Ve normalinden daha fazla uyuma ve hareketsiz kalma gibi bir belirtiler bulunmaktadır. Unutmayın muhabbet kuşları kendilerini zayıf göstermemek için hastalıklarını başarabildikleri kadar gizlemeye çalışırlar. Ve bu yüzden dikkatli olmakta fayda vardır.

Muhabbet kuşuna sıvı içecekler veriniz :

Eğer muhabbet kuşunuz ishal olmuş ise vücudu yüksek oranda su kaybetmektedir. Bu yüzden 1.4 litre su ile 2 çay kaşığı glikoz karıştırınız ve bu karışımdan her gün bir çay kaşığı kadarını 6 yere bölerek belirli aralıklarda kuşunuza vermeniz tavsiye edilmektedir.

Muhabbet kuşuna sıvı içecekler veriniz

Glikoz maddesi bir tür şeker olmaktadır. Ve eğer glikoz yoksa veterinerlerden alternatif maddeler bulabilirsiniz. Muhabbet kuşları için uygun olan yemler ile alakalı bilgi edinmek için başka makalelerimizi okumanızı tavsiye ederim.

Muhabbet kuşu ishal hastalığının tedavisi için bir uzman veteriner hekimden sıvıların nasıl kuşa verileceği konusunda bilgi almanız tavsiye edilmektedir. Çünkü eğer muhabbet kuşunun hastalığı şiddetli ise kendi tarafından bu sıvıların tüketilmesi zor olmaktadır. Ve hatta bazı ilaçların enjekte olması gerekebilir. Ama tavsiyemiz mümkün olduğu kadar bu yöntemi kullanmamaktır. Çünkü bazen kuşlarda aşırı stres telef olmasına neden olabilir.

Bu yüzden mutlaka güvenilir ve uzman bir veterinere gitmeniz gerekmektedir. Ve kuşunuzun tedavisini yapması ise daha kolay olabilir.

İshal hastalığında probiyotiklerin etkisi :

Kuşlarınızın yemlerinde bazen probiyotiklerin olması sindirim sistemleri için oldukça faydalı olmaktadır. Bu yüzden eğer kuşunuz hala ishalsa kuşlar için özel olarak üretilen probiyotiklerden kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Bu ilaç kuşların bağırsaklarında faydalı bakterilere yemeklerin sindirimi için yardımcı olmaktadır. Ve aynı zamanda zararlı bakterilerin def edilmesinde ise etkili olmaktadır. Probiyotikleri petshoplardan ve veterinerlerden temin etmeniz mümkün olmaktadır.

Veteriner hekim reçetesi :

Eğer kuşun tedavisi için veteriner hekimden yardım aldıysanız, reçetede yazılanları birebir uygulamanız gerekmektedir. Mesela ishal olma nedeni, bazı mantar kaynaklı enfeksiyondan dolayı olabilir. Ve hekim tarafından verilen ilaçların söylediği dozlarda verilmesi gerekmektedir.  Ayrıca ilaçların nasıl ve hangi yöntemler ile kuşa verilmesi gerektiğini sormayı unutmayınız.

İlaçlar hakkında noktalar :

  • Eğer kuşunuzun hastalığı fazla ilerlemiş ise yem yemesi ve su içmesi zor olmaktadır. Bu yüzden ilaçların zamanında ve doğru bir şekilde verilmesi için veteriner hekimden yardım almanız tavsiye edilir.
  • Bazı ilaçların verilmesi için mecburen enjeksiyon yöntemi kullanılması gerekmektedir. Veya veterinerler kursak yolu ile ilaçları kuşun vücuduna aktarmaları gerekmektedir. Bu ilaçlar kuşun sindirim sisteminde pozitif etkiye sahip olmaktadırlar ve iyileşme sürecini hızlandırabilirler.
  • Kesinlikle ani bir şekilde ilaçların verilmesini kesmeyiniz ve hekimin söylediği zamana kadar ilaçların verilmesi devam etmelidir.

Muhabbet kuşu kafesi temizliği :

Muhabbet kuşunun kafesinin temiz olması önemli olmaktadır. Ve hasta olsa bile kafes ve içindeki eşyalar (yemlik, suluk, oyuncaklar, tünek vb..) temiz olması gerekmektedir. Kafesin temizliği hastalık ve enfeksiyonun insana ve hatta kuşunuza yeniden bulaşmasına engel olacaktır. Ve diğer kuşlara ise bulaşma olasılığı kaldırılmış olacaktır.

Muhabbet kuşu kafesi temizliği

Yazımızın devamında kuşunuzun tamamen tedavi olduğundan sonra devamlı yapmanız gereken önemli noktalar yer almaktadır ve bu konuda bilgi edinmeniz kuşunuzun sağlıklı olması açısından faydalı olmaktadır :

  • Yemlik ve suluk sürekli deterjan ve su ile yıkanması gerekmektedir. (deterjanın su kabı ve yemlikten iyice temizlenmesine dikkat ediniz.)
  • Kuşun oyuncakları, kafesi, tünekler ve diğer malzemelerin deterjan ve sıcak su ile yıkanması ve kurutulduktan sonra evcil hayvanlar için özel olarak üretilen dezenfektanlar ile dezenfekte etmeniz gerekmektedir.
  • Dezenfeksiyon işleminin bir günlük aralıklar ile yapılması tavsiye edilmektedir.

Ortam değişikliği :

Kuşunuzun yerini sürekli değiştiriyor musunuz ? eğer muhabbet kuşunuz kafeste hareketli ise ve yem tüketiminde bir sıkıntı yoksa ishal olması çevre koşulları nedeni ile olabilir. Muhabbet kuşları yeni bir ortama gittikleri zaman kısa süreliğine strese girerler. Ve en fazla 3 gün sonra alıştıklarında ishal ise giderilmiş oluyor.

Bazı kuşlarda ise ishal olma nedeni gereğinden fazla sebze verilmesi olmaktadır ve muhabbet kuşlarında ishal olmalarına yol açmaktadır. Ve bu sorun ise doğru bir yem rasyonu ile giderilebilir.

Ama genel olarak bazı değişiklikler muhabbet kuşlarında ishal olmaya yol açmaktadır, örnek olarak yeni bir kafese ve başka kuşlara eklenmesi, odasının değiştirilmesi, ve yeni bir kişiye devredilmesi muhabbet kuşlarının ishal olmasına neden olabilir. Ama bu tür ishal geçici olmaktadır ve en fazla 3 güne kadar eski durumuna gelir.

Muhabbet kuşlarında stres kontrolu :

Muhabbet kuşlarında stresten dolayı ishal olması mümkün olmaktadır. Örnek olarak, kuşun uzun süre yalnız kalması, strese neden olabilir. Birlikte olduğu eşinden uzak kalması ise başka bir neden olabilir. Ve genel olarak kuşun alışkın olduğu ortamdan uzaklaşması ishale neden olmaktadır.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu