Muhabbet kuşu üretimi için kafes düzeni
Muhabbet kuşu üretimi için kafes düzeni nasıl olmalıdır ?
muhabbet kuşu yetiştiriciliği yapmak için bazı önemli noktaları bilmeniz gerekmektedir. bu faktörlerden birisi, kafes düzenidir. özelliklede çiftleşme döneminde kafesin fazla kalabalık olmaması önemlidir. çünkü oyuncaklar kuşların çiftleşmesine ve hareket etmesine engel olabilir. bu yazıda bu konu ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmıştır.
muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için bir kafes düzni oluşturmanız lazım. daha doğrusu kuşların çiftleşme ve üremeye odaklanması için, dikkatlerini dağıtacak malzemelerin kafesten alınması ve sade bir düzen olması gerekir.
ziller ve aynalı oyuncakların kafesten kaldırılması tavsiye edilir. eğer kafeste bir adetten fazla tünek varsa çıkarmanız tavsiye edilir. ve sadece bir tünek kuşlarınız için yeterlidir.
tüneklerin az olması kuşların birbirlerine yakın olmasına neden olur ve zaman içinde çiftleşmeleri gerçekleşir. Ama diğer makalelerde anlattığımız gibi papağanlar, eş seçiminde hassas olmaktadırlar ve bu yüzden eşlerini beğenmeleri gerekmektedir.
Eğer ilk olarak muhabbet kuşlarınızı üretmek isterseniz. Kuşlarınızın alışmaları ve birbirleri ile ilgilenmesi gerekmektedir . Eğer yabancı kuşlar ile eşleşmesini isterseniz bir adet tünek kuşlar için yeterli olmaktadır. Muhabbet kuşlarında çiftleşme dönemi geldiği zaman genel olarak dişi kuş çok fazla istekli olmuyor ve bu yüzden erkek kuşun dişi kuşa yaklaşması ve ikna edebilmesi için, bir tünek olması tavsiye edilmektedir.
bunu önlemek için bazı yetiştiriciler mini 👉 Hobi kuluçka makinesi kullanmayı tercih ederler ve dişi kuş yumurta yaptıktan sonra yumurtaları kuluçka makinesine aktarırlar. ve ortalama 20 gün sürmektedir. uygun bir kuluçka makinesi bulmanız için, altın kuluçka web sitesini incelemenizi tavsiye ederim.
Muhabbet kuşu yuvalığı nasıl olmalıdır?
muhabbet kuşu papağanlar arasında küçük boyutlu kuşlardır. ama bu, yuvalığın küçük olması gerektiği anlamına gelmez. küçük yuvalıklar kuşun yuvada hareket etmesini zorlaştırır. ve yumurta yapsa bile üzerinde yatmayabilir. bu yüzden standart yuvalıklar kullanmanız tavsiye edilir.
Hatta yuvaya girerken aniden atladığı için yumurtaların kırılmasına neden olabilir. Bu yüzden kesinlikle küçük yuvalık kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Küçük yuvalıkların temizliği ise daha zor olmaktadır. Çünkü içinde plastik folluk yok ve yuvalığın içinin temizlenmesi gerektiğinde baya uğraşmanız gerekmektedir.
küçük yuvalığın dezavantajlarından bir diğeri ise dişi kuş hareket ederken veya yuvaya girerken yumurtaları kırabilir. yuvalık seçiminde bu konuyu dikkate almanız gerekir.
muhabbet kuşları için kullanılan standart yuvalıklar, hijyen açısından ise daha uygundurlar. çünkü temizliği kolaydır ve fazla uğraşmanıza gerek yoktur. çünkü bu yuvalıklarda çıkarılabilir folluk vardır. ve bu temizliğini daha kolay hale getirmiştir.
Kafeste kalan tek tünek yuvanın tam önünde olması gerekmektedir. Ama kafes içinde mutlaka kalamar kemiği olması gerekmektedir. Kalamar kemiği özelliklede çiftleşme döneminde olması gereken bir madde olmaktadır. Kalamar kemiği kuşların bu dönemde kalsiyum ihtiyacını temin etmektedir.
Aynı zamanda kalamar kemiği kuşların kemiklerinin güçlenmesine neden olmaktadır ve son derece faydalı bir besin kaynağı olmaktadır. Bu besin kaynağının diğer faydası, dişi kuş tarafından kalamar kemiğinin yavrulara verilmesi civcivlerin kemiklerinin oluşmasına yardımcı olmaktadır. Bu yüzden sağlıklı yavrulara sahip olmanız sağlanmaktadır.
Kalamar kemiği kafeste tüneke yakın bir yerde olması tavsiye edilmektedir ve çiftleşme döneminde ve yumurtlama zamanı geldiğinde dişi kuş daha fazla kalamar kemiği tüketir. Kafeste bulunması gereken diğer malzeme kuş kumu olmaktadır. Kuş kumu muhabbet kuşlarının mineral maddelere ihtiyacını karşılar ve ayrıca yemin sindirilmesi için olması gereken bir madde olmaktadır.
Kuş kumu yuvalığa doğru olması tavsiye edilmektedir. Yani kuş için hazırladığınız tüm yiyeceklerin bir yerde olması sağlık açısından iyi değildir ve kafes düzeni yaparken kuşların hareket etmelerini sağlamanız gerekmektedir.
Genellikle kafesin üretimi yapmak istediğinizde kalabalık olması muhabbet kuşlarının dikkatinin dağılmasına neden olmaktadır. Ve dişi kuş ise yerden yere kaçarak, erkek kuşun onu ikna etme konusunda başarısız olmasına neden oluyor.
Bu yüzden bu dönemde kafesin oldukça sade bir düzene sahip olması önemli olmaktadır. Üretim zamanında muhabbet kuşlarının kafesinde düzenli olarak yumurtadan önce 3 günde bir, yumurtalar olduktan sonra 2 günde bir ve yavrular çıktıktan sonra her gün yumurta maması verilmesi gerekmektedir.
Yumurta zengin bir protein ve vitamin kaynağı olmaktadır ve aynı zamanda kuşların kızışması için verilmesi tavsiye edilmektedir. Yumurta maması hazır olarak petshoplarda satılmaktadır ve hatta yumurta ile beraber içeriğinde başka kızıştırıcı besin kaynakları bulunmaktadır. Bu yemler kuşlarınızın arasında başarılı bir çiftleşme olmasını sağlamaktadır.
Bu karışım kuşların besin değerleri ihtiyaçlarını karşılamanın yanı sıra yavruların ise güçlü ve sağlıklı olmalarına neden olmaktadır. Bildiğiniz gibi kuluçka döneminde dişi kuş sürekli olarak yuvada yumurtaların üzerinde yattığı için iyi bir beslenmeye ihtiyacı var ve bu süreçte erkek kuş dişi kuşa gereken besinleri temin edecektir.
Ama yuvalıkta yerleştirdiğiniz, folluk için talaş altlık kullanmanız tavsiye edilmektedir. Genel olarak kullanılan talaşlar çam ağacı talaşı olmaktadır ve kuşlar için ise zararsız bir malzemedir. Genel olarak dişi kuş yuva kontrolünde talaşları tek tek toplayarak dışarı atıyor ama yinede olması tavsiye edilmektedir.
Talaş yumurtaların birbirine çarpmasına engel olmaktadır, ve yavrular yumurtadan çıktıktan sonra çarpık bacak olmalarına engel olmaktadır. Bu yüzden yuvalıkta talaş olması tavsiye edilmektedir. Eğer kuşunuz talaşları dışarı atıyorsa kum kullanabilirsiniz. Kum aynı zamanda yumurtaların ısınmasını sağlamaktadır ve sağlıkları açısından faydalı olmaktadır.
Son söz :
Değerli Altın kuluçka takipçileri bu yazıda muhabbet kuşlarının çiftleşmesinden önce kafes düzenin nasıl olması konusunda sizlere fikir vermeye çalıştık ve muhabbet kuşlarının çiftleşmesi için neler yapmanız gerektiği ile alakalı bilgiler paylaştık ve umarız sizin için faydalı olmuştur. Daha kaliteli ve detaylı bilgiler paylaşabilmek için yorumlarınız ile bize yol göstermenizi diliyoruz.