Muhabbet kuşu

Muhabbet kuşu yavru Bakımı

Muhabbet kuşu yavru bakımı, kuş sahipleri için heyecan verici ve sorumluluk dolu bir süreçtir. Yavru muhabbet kuşlarının dünyaya gelmeleri, onların sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmeleri için kritik bir aşamayı işaret eder.

Bu süreçte, kuş sahiplerinin özenli bir bakım ve dikkat göstermeleri, yavruların güvenli ve konforlu bir ortamda yetişmelerini sağlar.

Bu makalede, muhabbet kuşu yavru bakımının temel prensiplerine odaklanacak ve yeni doğan yavruların sağlıklı bir şekilde büyümesi için atılması gereken adımları inceleyeceğiz.

EB-6 | 12 li Profesyonel Kuluçka Makinesi
EB-6 | 12 li Profesyonel Kuluçka Makinesi
» profesyonel muhabbet kuşu kuluçka makinesi
» 360 derece yumurta çevirme sistemi
» multifonksiyonel Viyol
₺4,199.00

Doğumdan tüyleri çıkana kadar :

18-21 günlük bir süreden sonra yavru muhabbet kuşları yumurtadan çıkmaya başlayacaktır. İlk civciv yumurtadan çıktıktan 24 saat sonra ikinci yavru yumurtayı kırmaya başlayacaktır.

Ve son yavru çıkana kadar böyle devam edecektir. Ama bazı zamanlarda yumurtanın dölsüz olması veya düşük kalitede olması, nedeni ile civcive dönüşmesi mümkün olmamaktadır.

Bu doğal veya suni olarak üreme yönteminde fark etmez, ve eğer yumurta yeterli kaliteye sahip olmaz ise veya çiftleşme kuşlar tarafından doğru yapılmazsa, yumurtalarda sorunlara neden olabilir ve bu tür yumurtaların gelişmesi ve civcive dönüşmesi mümkün olmaktadır.

Ama eğer döl kontrol zamanında yaparsanız, ilk başlarda dölsüz veya bozuk yumurtaları diğerlerinden ayırabilirsiniz. Genel olarak son civcivin çıkmasına kadar 5 gün sürer ve bu yüzden acele etmemeniz lazım.

Doğumdan tüyleri çıkana kadar

Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 3 güne kadar gözleri kapalı olmaktadır. Bu yüzden kuşu sahibinin veya yetiştiricinin merakını yenmesi gerekir ve bu sürede yavrulara ve ebeveynlerine stres vermemesi gerekmektedir.

Civcivlerin ilk günlerinde strese engel olmak ve kuşlar için huzurlu bir ortam sağlamak önemli olmaktadır. Çünkü muhabbet kuşları bu dönemde son derece hassas olmaktadırlar. En ufak güvensizlik ve korku yavruların anneleri tarafından öldürülmesine neden olur.  Bu yüzden yavruların ilk haftasında kesinlikle sık sık yuvayı kontrol etmeyiniz. Çünkü kuşların şüphelenmesine neden olabilirsiniz.

Muhabbet kuşu yavruları yumurtadan çıktıktan 24 saat sonraya kadar beslenmeye ihtiyaç duymazlar ve ek olarak mama veya başka ek besinlerin verilmesine gerek olmamaktadır. Ve en iyisi ilk günlerde anneleri tarafından beslenmeleri olmaktadır.

Dişi muhabbet kuşu kursağında bulunan yemi geri alarak yavrularına verir. Bu yüzden yavrular 4 adetten fazla olsa bile anneleri tarafından beslenmesi tavsiye edilmektedir. Yavrular ilk günlerde hastalıklara ve mikroplara karşı son derece duyarlı olmaktadırlar. Ve anneleri tarafından verilen yem yavruların bağışıklık sisteminin gelişimine yardımcı olmaktadır.

Ve hastalıklara karşı dayanıklı olmalarına neden olmaktadır. Ayrıca el yapımı mamalarda enfeksiyon ve zararlı bakterilerin civcivlere bulaşması mümkün olmaktadır ve daha yüksek riskli olmaktadır.

Muhabbet kuşlarınızın çoğalmasını istiyorsanız tıklayınız Muhabbet kuşu kızıştırma yem tarifi

Yavru maması :

Zaman geçtikçe yavruların çabası daha fazla yem almak için artacaktır. Bu dönemde ek olarak yem hazırlamak, büyümelerini hızlandıracak ve daha sağlıklı olmalarına neden olacaktır. Ayrıca anne kuş üzerinden ise bir yük kalkacaktır.

Yavrular için mama tarifini paylaşacağız ve kuşlar içi gereken besin değerleri ise bu karışımda yer almaktadır.

Bir adet suda haşlanmış yumurta beyazı ve bazı meyve ve sebzeyi makine ile sıvı bir karışım haline getirerek yavru kuşlara verebilirsiniz. Meyve ve sebzeler ise havuç, elma, kabak, ıspanak yaprağı, brokoli, ham mısırdan ibarettir. Ama muhabbet kuşlarının sevdiği başka meyvelerde olabilir. Bunun için muhabbet kuşu ne yer? başlığı ile bir makalemiz paylaşılmaktadır. Ve okumanızı tavsiye ederim. Bu makalemizde muhabbet kuşları için uygun yemler ve hatta yasaklı meyve ve sebzeler yer almaktadır.

8 li Mini Kuluçka Makinesi
8 li Mini Kuluçka Makinesi
» 8li muhabbet kuşu kuluçka makinesi
» hassas ısı ve nem sensörü
» dayanıklı kabin yapısı
₺1,700.00

Yavru maması

Bu karışım tahıllar ile beraber kuşlar için son derece faydalı ve değerli bir ek yem olacaktır. Ve sürekli vermenize gerek olmamaktadır. Uzmanların tavsiyesine göre her gün 1-2 kere sabah ve akşamlar vermeniz yeterli olmaktadır.

Yavru muhabbet kuşlarının sağlıklı ve hızlı büyümeleri için, yemlerinde, protein, fiber, kalsiyum ve bazı vitaminlerin olması gerekmektedir. Bu yem rasyonu civcivlerin kaslarının ve kemiklerinin güçlenmesine ve aynı zamanda tüylerinin çıkmasında etkili olmaktadır.

Daha önemlisi muhabbet kuşu yavrusunun bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalık etkenlerine karşı dayanıklı olmasına neden olacaktır. Eğer sağlıklı muhabbet kuşları yetiştirmek isterseniz yemlerinde dikkat etmeniz ve vücutları için ihtiyaç olan besin değerleri ve mineralleri temin etmelisiniz.

İçme suyu :

Su muhabbet kuşu beslenmesinde büyük bir önem taşımaktadır. Genel olarak papağan türleri düşük seviyede su tüketimine sahip olmaktadırlar. Ama yavru papağanlar, daha fazla su tüketimine sahip olmaktadırlar.

Bu yüzden tavsiyemiz kafeslerinde 2 adet suluk kullanılmaktadır. Ayrıca sulukların temiz ve hijyenik olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü bakımsız suluklar bakterilerin oluşumu için uygun bir yer olmaktadır.
Genel olarak muhabbet kuşu yavrularında hastalıklara yol açan faktörlerden birisi ve en önemlisi sulukların bakımsız olmasıdır. Bazı yetiştiriciler maalesef, kafes bakımını ihmal ederler ve kuşların hasta olmasına neden olurlar.

Muhabbet kuşu yavruları için hijyenik koşullar :

Muhabbet kuşu yavrularının zengin besinler ile beslenmesi önemli olmaktadır. Ama kafesin ve yuvalarının bakımı ve temizliği daha önemli olmaktadır. Doğal olarak yavrular yemlerini tek seferde bitiremezler. Ve kalan yemlerin kafesten alınması ve yenilenmesi gerekmektedir. Aksi halde kuşların sağlığı tehlike altında olacaktır.

Kafesin içinde bulunan dışkıların temizlenmesi ise önemli olmaktadır. Bu dışkıların birikmesi kuşlarda farklı hastalıklara neden olabilir. Ve civcivlerin tüyleri tamamen çıkana kadar sık sık kafes temizliği yapılması gerekmektedir.

Muhabbet kuşu yavruları için hijyenik koşullar

Yuva temizliğine başlamadan ellerinizi yıkamanız tavsiye edilmektedir. Ama muhabbet kuşu yuvaları farklı materyaller ile üretilmektedir. Bu yüzden her birinin hangi sıklıkla temizlenmesi gerektiğini aşağıda detaylı olarak yazmaktayız :

  • Plastik yuvalar :

Muhabbet kuşu yavruları 1 haftalık olduktan sonra, bir günlük ara ile yuvalarının temizlenmesi gerekmektedir. Çünkü plastik rutubeti emecek bir materiyal değildir ve rutubet ise bakteri oluşumu için olması gereken bir faktör olmaktadır. Bu yüzden plastik yuvaların daha sıkı temizlenmesi gerekmektedir.

Ve kesinlikle unutulmaması gereken bir konu olmaktadır. Çünkü yavruların sağlığı söz konusu olmaktadır. Ve her temizlikte dezenfekte olması gerekmektedir.

  • MDF yuvalık :

MDF den üretilen yuvalar genel olarak kaplamaya sahip olmaktadırlar. Ve plastik gibi nemi emebilecek bir özelliği olmamaktadır. Bu yüzden aynı şekilde yani bir günlük ara ile temizliğinin yapılması ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

MDF yuvalıklar ne kadar hava dolaşımı mecralarına sahip olsada, tam olarak ideal bir seçenek olamaz ve temizliğinin ihmal edilmemesi tavsiye edilmektedir.

  • Ahşap yuvalıklar :

Ahşap yuvalık muhabbet kuşu yavruları için uygun ve iyi bir yuvalık olmaktadır. Bu material, rutubeti kendine çeker ve aynı zamanda yapısı nedeni ile hava dolaşımı yuva içinde en iyi şekilde gerçekleşmektedir. Bu yüzden kuşların solunum hastalıklarına yakalanma risk bulunmamaktadır.

Ahşap yuvalıkların her 2-3 günde bir temizlenmesi yeterli olmaktadır. Ama ahşap yuvalık alırken dikkat etmeniz gereken bir konu olmaktadır. Çünkü bazı yuvalıklar kalitesiz ağaçlardan üretilmektedir. Bu malzemelerde mantar hastalıkları bulaşması mümkün olmaktadır. Bu olasılık düşük olsa bile dikkate alınmasında fayda vardır.

Yuva temizliği yaparken yavruların yuvadan çıkarılması :

Genel olarak yeni başlayan yetiştiriciler yavruları yuvadan çıkarma zamanında strese girerler. Ve yavrulara zarar gelmesinden korkarlar. İleride paylaştığımız kriterleri uygulayarak, kolay bir şekilde temizliği yapabilirsiniz.

Yuva temizliği yaparken yavruların yuvadan çıkarılması

Eğer plastik yuvalık kullanıyorsanız, en iyi yöntem aynı şekilde ve renkte bir yuvalık daha almanız olmaktadır. Böylece yavruları temiz yuvaya koyarak diğerini rahat bir şekilde temizleyebilirsiniz. Ve en kısa sürede yeniden kafese koyabilirsiniz. Bu durumda ebeveyn kuşları ise strese ve korkuya kapılmazlar.

Ama eğer başka materyallerden kullanıyorsanız aşağıdaki evreleri uygulamanızı tavsiye ederiz :

  • Her zamanki gibi ve her işten önce ellerimizi temiz bir şekilde yıkamamız gerekmektedir. Ve bu son derece önemli olmaktadır.
  • Kafesi asılı olduğu yerden indirmeniz ve düz bir yere (Yani bir masa üzerine koymanız ) gerekmektedir. Ve kuşlar sakinleşene kadar bekleyiniz. Sonra yavaş ve dikkatli bir şekilde yuvanı kafesten ayırmanız gerekmektedir. Ama önceden bir adet temiz karton hazırlayınız, ve kutunun tabanına yumuşak pamuk veya peçete koyunuz. Ve civcivleri dikkatli bir şekilde kutuya aktarınız. Bu işi yaparken kesinlikle korkmayın ve sadece civcivleri alırken sıkmadan ve rahat bir şekilde yuvadan almanız gerekmektedir.
  • Eğer eliniz ile yavruları alamazsanız bir adet A4 kağıt ile yapabilirsiniz. Ama dediğim gibi kullandığınız kağıtların temiz olmasından emin olmanız gerekmektedir.
  • Eğer yuvalık plastik ise kokusu olmayan bir deterjan ile yıkamanız tavsiye edilmektedir. Ve eğer ahşaptan ise, sert bir malzeme ile dışkıları temizleyip ve nemli ve temiz bir bez ile yuvanı silmeniz tavsiye edilmektedir. Eğer ahşap yuvanın yapımında tutkal kullanılmış ise su vurmamanız tavsiye edilir ama eğer çivi ile yapılmış ise su ile yıkamanız daha iyi olmaktadır. Yuvalık tamamen kuruduktan sonra yeniden yavruları yuvaya koyabilirsiniz.

Muhabbet kuşu yavru bakımında dikkate alınacak 8 önemli nokta :

  • Muhabbet kuşu yavrusu ilk haftalarda son derece hassas olmaktadır. Ve bağışıklık sistemleri düşük seviyede olmaktadır. Bu yüzden bu dönemde sıcaklığın stabil olması ve sıhhi koşullara özenle dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Yavru kuşların kafesinde yemin uzun süre kalması hastalıklara yol açabilir. Ve bakterilerin oluşmasına neden olabilir. Bu yüzden 1 saatlık aralıklar ile yemlerinin yenilenmesi gerekmektedir.
  • Yavruların sindirim sistemi ise aynı şekilde son derece hassastır ve bu yüzden kesinlikle vitaminler ve ilaçlar vermemeniz gerekmektedir. Çünkü zehirlenmelerine neden olabilir.
  • Yavru muhabbet kuşlarının kemikleri tam olarak sert olmamıştır ve vücutları zayıf olmaktadır. Bu yüzden yapabildiğiniz kadar, elinize almayınız ve alırken dikkat ediniz. Ve civcivleri avucunuzda tutarak hareket ettiriniz. Böylece düşme ihtimali ise olmayacaktır.
  • Genel olarak yuvalıkların yüzeyi kaygan olmaktadır ve civcivlerde bacak kayma sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden altlık olması önemli olmaktadır.
  • Yeni doğan civcivler bir haftadan sonra proteine ve diğer besin değerlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu yüzden ilk başta verdiğimiz tarif üzerinden ek yem hazırlamanız ve yavrulara vermeniz gerekmektedir.
  • Papağanlar hayatlarının tüm dönemlerinde A vitaminine ihtiyaç duymaktadırlar ve genel olarak a vitamini eksikliği bulunmaktadır. Bu yüzden maydanoz ve havuç mamalarında kullanılması gerekmektedir. Ve yetişkin kuşlar için ise şurup vitaminler veya havuç ve maydanoz vermeniz tavsiye edilmektedir.
  • Yaklaşık 2 ay sonra yavruların tüyleri tamamen çıkmıştır ve yuvadan çıkmaya başlayacaklar. Ve erkek muhabbet kuşu yavrularına uçma eğitimi vermeye başlayacaktır. Bu dönemde yavruların yuvadan çıkmaları normal olmaktadır. Ve endişe etmenize gerek yoktur. Sadece kafesin temizliği ve bakımına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü yavrular bu yaşta meraklı bir davranışları vardır ve gagaları ile her şeyi kontrol etmek isterler.

Bu yüzden kafesin tabanı her zaman temiz olmalıdır. Aksi halde dışkıların yavrular tarafından yenilmesi ve hastalıklara yol açması mümkün olmaktadır. Eğer kafesinizde yavru muhabbet kuşu varsa kesinlikle kafes altlığı olarak kağıt veya gazete parçası kullanmamanız olmaktadır. Çünkü eğer kağıtlar yavrular tarafından yenilir ise sindirim organı hastalıklarına neden olabilir.

  • Yavru muhabbet kuşlarını başka kafese koymak için en uygun zaman, ebeveynlerinin yeniden çiftleşmesi ve kuluçkaya yatmasından sonra olmasıdır. Çünkü bu durumda hayatlarının nasıl devam ettireceklerini öğrenebilirler.

Ve geleçekte nesillerinin nasıl devam edeceğini ve üreme koşullarını öğrenebilirler. Yeni civcivler. çıktıktan sonra kuşların kafesini ayırma zamanı gelmiştir.

  • 10 ”Kafese küvet koymak (civcivler yuvayı terk ettikten 1 hafta sonra) yavrular için başka bir eğitim olabilir. Yaşlandıkça banyoya daha çok ilgi duyacaklardır.
  • yavrular yuvadan çıktıktan sonra pek çok öğrenme yeteneğine sahip olur ve her şeyi merakla dener ve öğrenir. Kuşlar yuvadan çıkmaya başladıktan sonra yumuşak yiyecekler ve meyveler sağlamak onları farklı beslenme türlerine aşina hale getirecek ve beslenmeyle ilgilenmelerini sağlayacaktır.
Son Söz :

Altın kuluçka uzmanları, tarafından, paylaşılan bu bilgiler sağlıklı kuşlara sahip olmanız için olmaktadır. ve aynı zamanda, kuşların doğru bir şekilde beslenmesi ve rahat ve komforlu bir hayat sürmeleri amacı ile paylaşılmaktadır. evcil kuş sahiplerinin sahip oldukları kuş hakkında yeterli bilgiye sahip olması, kuşların daha fazla yaşamalarına neden olacaktır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu