Jako papağan yetiştiriciliği

Papağan yavruları için mama nasıl hazırlanır ?

papağanlara mama nasıl hazırlanır ve verilir?

Eğer sizinde papağan yavrulariniz varsa ve onlara kendiniz yem vermek zorundaysanız bu yazı tamda sizin içindir. çünkü papağan yavruları için yaşlarına göre mama hazırlama farklıdır ve katılığına dikkat etmeniz gerekir.

Papağan yavrularına mama vermek

Doğal olarak civcivler yumurtadan çıktıktan sonra anneleri onları büyüyene kadar kendileri besler ve bu süreçte ebeveynler yemi kendi ağızlarında hazırlarlar ve civcivlere uygun olacak şekilde verirler. Biraz garip ve mide bulandırıcı olabilir ancak kuşların neslinin devam etmesi tamamen buna bağlıdır.

Papağan gibi kuşların yavruları ilk günlerde gözleri kapalı ve tüyleri bile yoktur ve tamamen güvensiz ve kolayca zarar görebilecek bir durumdadır ve bu nedenle büyüyene kadar onların bakım görevini ebeveynleri üstlenir.

Ancak yetiştiriciliklerde bu görevi yetiştirici üstlenir. Özel kaplarda ve şırıngalarda mama hazırlanır ve anlatacağımız yöntemlerle civcivlere verilir.

Hangi kuşlar için mama hazırlanmalıdır?

papağan yavrusu mama hazırlama

Genelde yetiştiriciler ve süs kuşlarına ilgi gösterenler yeni doğmuş civcivler satın alırlar ve kendileri onlara mama verirler. Yeni doğmuş ve 3 aylığa kadar civcivlere mama verilmesi gerekir. Diğer taraftan bazı durumlarda ebeveynler yavrularını herhangi bir neden yüzünden beslemezler ve onları beslemek size düşer.

Genel olarak papağan ailesinden olan jako, Kakadu, Macow, Brezilya papağanı, Sultan papağanı, Muhabbet kuşu eğer anneleri tarafından beslenmezlerse onları siz beslemeniz gerekecektir.

1 ila 15 günlük civcivler için yem nasıl hazırlanmalıdır?

Sultan papağanı, brezilya papağanı, jako papağanı ve benzeri kuşlar için kaliteli mamalar satın almanız gerekir. Bu mama 1 ila 15 günlük civcivler için uygun olmalıdır. Daha sonra onları beslemek için gereken özel şırıngaya sahip olmanız gerekir. Eğer sadece bir adet civciv besliyorsanız özel mama kaşığı kullanabilirsiniz.

İlk önce biraz su kaynatmanız gerekecektir ve daha sonra onu özel bir mama kabına dökmeniz gerekir. 1 ila 15 günlük civcivler için 5 cc su yeterlidir. Daha sonra biraz mama tozundan suyun içerisine döküp ve iyice karıştırmanız gerekecektir ve iyice çözülmesini sağlamanız gerekir.  Mama miktarını ayarlamanız gerekir ki mama her seferde artık kalmasın. Yeterli miktarda yapmanız uygun olacaktır.

Dikkat etmeniz gereken nokta şudur ki mamanın sıcaklığı mutlaka 37 ila 40 derece olması gerekir. Mamayı iyice karıştırdıktan sonra ve sıcaklığını 37 ila 40 derece arasına getirdiyseniz onu özel mama şırıngasını alıp ve bir damla civcivin ağzına damlatmanız. Daha sonra kuş ağzını açıp ona yemek verdiğinizi fark edecektir. Daha sonra yavaşça şırıngayı ağzına doğru uzatıp ve yemeyi başlatmanız gerekir.

Civcive yem vermeden önce mutlaka onun karnında yem olup olmadığını kontrol ediniz. Eğer şişlik yoksa ona yem verebilirsiniz. Eğer toksa yemek vermemelisiniz.

16 lı Hobi Kuluçka Makinesi
16 lı Hobi Kuluçka Makinesi
» 16lı akıllı jako kuluçka makinesi
» şeffaf polikarbonat kasa
» 360 derece çevirme sistemi
₺2,799.00

1 ila 15 günlük civciv için gereken mama miktarı

Bir ila 3 günlük civciv için gereken mama miktarı 2 ila 3 cc olabilir. Ancak 3 ila 15 günlük civcivler için her öğünde 5 cc mama vermeniz gerekir. İlk günlerde yaptığınız mamalar daha Sulu olsun. Büyüdükçe yoğunluğunu arttırabilirsiniz.

papağan maması

15 günlükten büyük civcivler için hazırlanması gereken mama

15 günlükten büyük civcivler için pek değişim yoktur ve daha yoğun mama vermeniz gerekecektir. Ayrıca büyük civcivler için daha büyük şırınga kullanmanız gerekecektir. Satın almanız gereken şırıngalar tamamen civcivler için özel şırıngalardır ve uçları onları besleyebilecek özelliktedir.

15 günlükten büyük civcivler için gereken yem miktarı

15 günlükten büyük civcivler için verilmesi gereken yem miktarı tamamen onların büyüklüğüne ve cinsine bağlıdır. Örneğin küçük brezilya papağanları için her 4 saatte bir 7 cc yem vermeniz gerekecektir. Bir diğer örnekse jako papağanları daha büyük oldukları için her 4 saatte bir 15 cc yem vermeniz gerekir. Genel olarak ise her civciv için her öğünde vermeniz gereken yem vücut ağırlıklarının yüzde 10 oranında olması gerekir.

Papağan civcivleri mama sıcaklığı

Civcivler için hazırladığınız mamanın sıcaklığı 37 ila 40 derece arasında olması gerekir. Eğer mama 37 dereceden düşük olursa civciv onu yemeyip aç kalabilir. Ayrıca 40 dereceden yüksek olursa yanmasına ve telef olmasına neden olur.

Mamayı karıştırırken mutlaka birer termometreyle sıcaklığını kontrol ediniz ve mutlaka 37 ila 40 derece arasında olmasına dikkat edin.

Mama verme işlemi her kaç saatte bir olmalıdır?

15 günlüğe kadar Büyük papağan türlerinden olan civcivler için her 2 saatte bir mama vermeniz gerekecektir. Daha küçük civcivler için ise her 1 saatte bir yem vermeniz uygun olacaktır. 15 günlükten sonra her 4 saatte bir mama vermeniz uygundur.

Ne zamana kadar civcivlere mama vermek gerekir?

Bu konu türler arasında farklı olabilir. Bazı kuşlar 1 ila 1.5 aylıktan itibaren kendi başına yem yiyebilir. Ancak bazı türler 3 aylıkta yem yemeği öğrenir. Genel olarak eğer kuş kendi başına su içtiğini görürseniz onlara mama vermeyi bitirebilirsiniz. Bebekler için de kullanılan bu mamalar genelde protein, vitaminler, pirinç, buğday ve yağlı kuruyemişler vardır.

Dikkate almanız gereken konulardan biri ise papağanlara vermeniz gereken kaliteli yemdir. Eğer kalitesiz yem verirseniz kuşun hasta olmasına ve telef olmasına sebep olabilirsiniz. Papağanlar da pahalı kuşlar oldukları için onlara kaliteli yem vermeniz gerekecektir.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu