Jako papağan yavrusu için mama hazırlama
Jako papağan yavrusu için mama hazırlama :
Papağan yavruları ısı değişimlerine son derece hassasdırlar. Ayrıca beslenmeleri için ise mama hazırlamanız gerekmektedir. Bu yazıda papağan yavruları için nasıl mama hazırlayacağınızı ve nelere dikkat edeceğinizi paylaşacağız.
Jako papağan yavrusu yemi için piyasada bir çok hazır mama bulunmaktadır. Ama tavsiyemiz güvenilir bir marka kullanmanızdır. Çünkü mamaların kalitesi yavruların sağlığı açısından önemlidir.
Ama jako papağan yavrusunun yaşına göre mama hazırlamanız gerekir. Aksi halde yavrularda sindirim sorunları ortaya çıkar.
Jako papağan yavru maması :
Bazı papağan yavrularının kuluçka makinesi ile çıkması için elle beslenmesi gerekir. Ve bazen ise yumurtadan çıkan civcivler anneleri tarafından terk edilir ve yetiştiricinin bu yavruları hayatta tutmak için elle beslemesi gerekir. Papağan yavrularının yemi yetişkin kuşlar ile farklıdır. Genelde papağan yavruları 3 aya kadar mama ile beslenirler.
Papağan yavrusu maması kuşun güçlü olması açısından son derece önemlidir. Yavruların sağlıklı ve güçlü olması için kaliteli mama kullanmanız gerekmektedir. Papağan maması üreticileri arasında exact, psittacus veya deli nature markaları tercih edilir. bu mamalar yavru papağanların beslenmesi için en çok tercih edilenler arasındadır. Ama kaliteleri nedeni ile fiyatları çok yüksektir.
Bazı bilinmeyen markalar, kuşların hasta olması veya bir çok zaman telef olmasına neden olur. Kesinlikle ve kesinlikle tanınmış markalar kullanmanız tavsiye edilmektedir.
1-15 günlüğe kadar papağan maması hazırlama :
Öncelikle az önce önerdiğim mama markaları gibi kaliteli papağan yavrusu maması satın almanız gerekir. Ve sizin yavru kuşunuzun yaşına uygun olan mama almanız gerekir. Paket üzerinde uygun olan yaş aralıkları yazılır. Sonra bir adet şırınga veya papağan yavrusu beslemek için üretilen özel kaşıklardan almanız gerekir. Ama daha kolay beslemek için biz şırınga kullanmanızı tavsiye ederiz.
Papağanlar için petshoplarda özel başlıklı şırıngalar ise bulunmaktadır. Ama eczanelerde satılan şırınga ise kullanabilirsiniz.
1-15 günlük yavru papağan için 5 cc mama yeterli olmaktadır. Şırınga ile 5 cc miktarında suyu bir bardağa dökünüz ve paket üzerinde yazılan miktarda mama tozundan bardağa dökünüz.
Tozun suda iyice erimesi gerekmektedir. Bunun için küçük elektrikli karıştırıcılar vardır. Petshoplardan bulabilirsiniz. Karışımın sıvı olmasına dikkat ediniz, fazla katı olması sindirimini zorlaştırır ve kuşunuzda hastalığa neden olabilir. Çünkü yeni doğan yavruların sindirim sistemi güçsüzdür.
NOT : kesinlikle ve kesinlikle fazla kalan papağan mamasını kaç saat sonra yeniden kullanmayınız, çünkü kuşlarda sindirim sorunlarına ve hatta telef olmalarına neden olabilir.
Hazırlanan mamanın sıcaklığının 37-40 dereceden düşük olması, kuşun kursağında birikmesine neden olur. Çünkü yeni doğan papağan yavrusunun sindirim sistemi sert mamayı sindirebilecek güçte değildir.
Mamanın kursakta uzun süre kalması, küflenmesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olacaktır. Bu yüzden yem sıcaklığına kesinlikle dikkat etmeniz gerekir.
Ve daha sıcak olması ise yavrunun yemek borusu ve ağzını yakmasına neden olacaktır. Mutlaka bir alkollü termometre ile sıcaklığını kontrol etmeniz tavsiye edilmektedir.
Yavru papağana nasıl mama verilir ?
Yavru papağanlara mama vermek için, özel kaşık veya şırınga kullanılır. kaşık genel olarak amatörler için tavsiye edilir. çünkü şırınga ile yavrunun boğulma riski bulunmaktadır. Ama eğer öğrenirseniz kaşıktan daha kolaydır.
Yavru jako papağana mama verirken dikkate almanız gereken bazı önemli konular vardır. Bu önemli konular aşağıda paylaşılmaktadır :
- Kullandığınız kaşık veya şırınganın başlıklarının temiz ve dezenfekte olması gerekmektedir. Çünkü bu yoldan hastalıkların yavruya bulaşması mümkündür. Eğer bir adetten fazla yavru papağan besliyorsanız, şırınga başlığının her bir papağanı besledikten sonra, kaşık veya başlığı yıkamanız tavsiye edilir. ama eğer yavruların sağlıklı olmasından eminseniz, tek kaşık veya şırınga ile mama verebilirsiniz.
- Yavruların kursaklarına dikkat etmeniz gerekir ve yem miktarını ona göre ayarlamanız tavsiye edilir. bunun için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Çünkü hangi yaşta ne kadar mama verilmesi önemlidir.
- Eğer yavrunun kursağı boş değilse, kesinlikle mama vermemeniz gerekir. Her zaman yem vermeden önce kontrol etmeniz tavsiye edilir.
- Yavaş ve dikkatli bir şekilde iki parmağınız ile yavrunun gagasını eliniz ile tutun, ve şırınga başlığını yavrunun gagasına yaklaştırınız.
- Önce bir damla mama kuşun gagasına damlatınız, böylece ona yem vermek istediğinizi anlayacaktır.
- Eğer mamasını severse, devamını almak, gagasını açık tutacaktır. Bu durumda dikkatli bir şekilde şırınga başlığının biraz yutmasına izin veriniz ve yavaş bir şekilde mamayı boğazına dökünüz.
- Mama verirken dikkat ediniz çünkü mamanın fazla hızlı boşalması, kuşun boğulmasına neden olur. Bu yüzden yavaş yavaş boşaltmanız tavsiye edilir. çünkü nefes alabilmesine izin vermeniz gerekmektedir.
- 5 cc 1-15 günlük yavru papağan için 2-3 saat yeterli olacaktır. Yani her 2 saatte bir kere beslenmesi gerekir.
NOT : yavru papağanların kesinlikle ve kesinlikle aç kalmaması gerekir. Aksi halde telef olması muhtemeldir. Tam saatinde yemini vermeniz gerekir.
15 günden büyük papağan yavrusu maması :
İki haftadan sonra yavruların maması biraz katı olabilir. Ve mamalarının değişmesi gerekir. Yani iki haftalık yavrular için üretilen bir mama kullanmanız gerekmektedir. Bu dönemde yavruların gözleri artık kapalı değildir. Ve hatta tür çıkarmaya başlamışlar.
Bu dönemde ise kuşlar için gerekli sıcaklık 27-30 derece arasında olması gerekir. Ama infrared ampul kullanmasanızda olur.
Genel olarak tavsiye edilen yavru papağan markaları, nutribird A19, Exact ve deli nature olmaktadır. Ve kalite olarak ideal bir seçenektir. Bu mamaların pahalı olması nedeni ile bazıları tarafından tercih edilmemektedir. Ama yavruların daha dayanıklı ve sağlıklı olmasını sağlar.
Mama hazırlarken aynı aşamaları tekrar etmeniz gerekir. Yani sıcaklığın aynı seviyede olması (37-40 °C) gerekmektedir. Ama serelak miktarı daha fazla olacaktır genel olarak 15 günden fazla yaşı olan yavru papağanlar için, 15 cc cerelac hazırlamanız gerekmektedir. Ve her 3-4 saatte bir vermeniz gerekmektedir.
Yavru papağanlara mama verme kendileri yemlikten yem yemeye başlayana kadar devam eder. Bazen yavrular merak yüzünden bir kaç adet çekirdek kırabilir veya kafeste bulunan yemlerden yiyebilirler, ama bu onların yem yeme aşamasına geldiği anlamına gelmez çünkü su içmeyi öğrenmedikleri sürece vücutlarının su ihtiyacını verdiğiniz mamadan temin ederler.
Yavru papağanların kafesinde mutlaka yemlik ve suluk olması tavsiye edilmektedir. Çünkü yavaş yavaş kenidleri beslenmeye alışmaları gerekmektedir.
Sonuç :
Yavru papağanların sağlıklı ve güçlü olmasında mama kalitesi son derece önemlidir. Aksi halde her zaman hastalık riski bulunmaktadır. Bu yazıda yavru papağan mamasının hazırlama yolları ve miktarı paylaşılmıştır. Ama eğer daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa yorumlardan bize yazabilirsiniz.