Papağanlarda sallabaş hastalığı

Papağanlarda newcastle (sallabaş) hastalığı :
kanatlılarda viral ve ölümcül hastalıklardan birisi, newcastle veya sallabaş hastalığıdır. bu hastalığın bulaşma hızı yüksektir. ayrıca tedavisi bulunmamaktadır. sallabaş hastalığı kanatlılara özel bir hastalıktır. ama insanlarda ise hafif olarak etkisi olabilir.
papağanlarda sallabaş hastalığı görülebilir. papağan newcastle hastalığı kuşun sinir sistemini hedef alır, hastalığın belirtilerinden birisi kuşun kafasının dengede olmaması, geri dönük veya bir tarafa doğru yaslanmasıdır. papağan sallabaş hastalığı nedeni ile tünek üzerinde bile oturamaz.

Papağanlarda newcastle hastalığı belirtileri :
newcastle hastalığı tüylerin dağınak ve yıpranmış olmasına neden olur. ishal ve aynı zamanda yeşil ishal ise hastalığın belirtilerindendir.
sallabaş hastalığı hızla bulaşan bir hastalık türüdür. bu yüzden dikkatli olmanız gerekir. evcil kuşlar diğer kuşlardan daha az bu hastalığa yakalanabilirler. çünkü dışarı ile fazla iletişimde değiller.
ama bazen yeni bir papağan satın aldığınız zaman veya maalesef ambalajsız ve açık yemler kullanıldığı zaman bu hastalık kuşunuza bulaşabilir. bu konularda dikkatli olmanız tavsiye edilir.
Jako papağanlarda newcastle hastalığı :
Son zamanlarda pandemi veya başka sorunlar nedeni ile, insanların konuşan papağanlara ve özelliklede jako papağanlara ilgisi çoğalmaktadır. Ve bu kuşlar ise pahalı evcil kuşlar olmaktadır. Ve pahalı olmasından daha önemlisi bir canlının hayatı söz konusu olmaktadır.
Kuşların sağlıklı ve konforlu yaşaması için sahiplenmeden önce davranışları, bakımı ve beslenmesi ile alakalı bilgileri, öğrenmeniz gerekmektedir. Ve kuşlar ile ilgili bilmeniz gereken konulardan birisi ise sallabaş hastalığı olmaktadır.
Bu hastalığın aşısı bulunmaktadır. Ama papağanlar maalesef hassas kuşlar olmaktadırlar. Ve aşı olması ise kuşta strese ve hatta telef olmasına neden olabilir.
Papağanların hasta olması durumunda tavsiyemiz mecbur olmayana kadar, enjeksiyon yöntemi kullanmayınız. Çünkü genel olarak bu yöntem papağanın telef olması ile sonuçlanmaktadır. Ve kuşunuzun tedavisi için mutlaka uzman bir veterinere götürmeniz tavsiye edilmektedir.
Eğer kuşunuz newcastle hastalığına yakalanmış ise karanlık bir yerde olması gerekmektedir. Çünkü ışık kuşunuzda baş dönmesi ve kusmasına neden olmaktadır. Diğer yapılması gereken iş ise ıslatılmış nohut verilmesi olmaktadır. Nohutta bulunan bazı vitaminler bu hastalığı tedavisinde etkili olmaktadır. Ve hatta hastalıktan sonra kalıcı yan etkilerin azalmasına neden olmaktadır.
Bu yüzden biraz nohutu bir süre suya yatırmanız ve kabuğu el ile soyulana kadar suda tutmanız gerekmektedir. Nohut beklenilen kıvama geldikten sonra kuşunuza yem olarak vermeniz gerekmektedir.

Jako papağanların sallabaş hastalığına karşı alınması gereken önlemler :
İlk olarak kafes ve kuşun yaşadığı alanın temiz ve hijyenik olması gerekmektedir. Ve sürekli olarak kafes dezenfeksiyonu yapılması gerekmektedir. Bu hastalık son derece bulaşıcı olmaktadır. Ve eğer kuşunuza bir eş almayı düşünüyorsanız, yeni aldığınız kuşu bir aya kadar başka bir kafeste beslemeniz ve davranışlarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ve eğer bu sürede değişik bir davranış veya hastalık belirtisi yoksa diğer kuşunuz ile aynı kafeste besleyebilirsiniz.
Birçok papağan sahibi bu hastalığı ciddiye almadığı için kuşlarının telef olmasına neden olur. Ve bizim ise her zaman tavsiyemiz kafesin, yemlik ve sulukların temiz olmasıdır.
Hatta bazen tahıllar ve diğer yemler ise bu tür hastalıkların bulaşmasına neden olmaktadır. Özelliklede papağan yetiştiricilerinin son derece dikkatli olması tavsiye edilmektedir.
Son söz :
Eğer papağanınızda sallabaş hastalığı belirtileri varsa, zaman kaybetmeden bir uzman veteriner ile iletişimi geçmeniz gerekmektedir. Ayrıca tavsiyemiz bu hastalığın kuşunuz veya kuşlarınıza bulaşmaması için gereken önlemleri almanız gerekmektedir.
Papağanlar genelde diğer evcil kuşlardan daha dayanıklı olmaktadırlar. Ama yinede kafesin temizliğ ve bakımı önemli olmaktadır. Bu yüzden Altın kuluçka firması olarak kanatlılar ile alakalı detaylı bilgileri sizinle paylaşmaktayız ve umarız sizin için faydalı olmuştur.
Eğer kuşların hastalıkları ile alakalı daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa, yorumlardan bize yazabilirsiniz, en kısa zamanda personelimiz tarafından geri dönüş yapılacaktır.