Papağanların iğne ile tedavisi yasak !
İçindekiler
papağanların iğne ile tedavisi yasak !
İğneler ve genel olarak aşılar viral hastalıklara karşı önlem alınması amacı ile uygulanmaktadır. Ve aşılar ise mutlaka hastalık bulaşmadan önce uygulanması gerekmektedir. Ve hastalıktan sonra aşının hiçbir etkisi olmamaktadır. Bu yazıda papağanların aşılaması ve iğne yolu ile tedavisi hakkında önemli bilgiler paylaşılmaktadır. Ve eğer bir papağanınız varsa bu paylaşımı okumanızı tavsiye ederiz.
Papağanlar için uygulanan aşıların ne kadar etkili olduğu ve hatta doğru bir ilaç olduğundan hiç kimse emin olmamaktadır. Ve hatta aşıdan dolayı olacaklardan kimse sorumluluk kabul etmez ken bu yöntem kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
Örnek olarak bazı veterinerler kümes hayvanları için kullanılan aşıları, papağanlara uygulamaktadırlar. Ve maalesef bu aşının papağanlarda etkili olup olmadığından bile haberleri yok. Hatta papağanlar için bu aşıdan kaç doz uygulanması gerektiği ile alakalı bilgi yokken, yinede aşı yapmaya ısrarcı olabilirler.
Papağanların sallabaş hastalığına karşı korunması için, kaç kere aşı olması ve kaç doz kümes hayvanları için uygulanan newcastle aşı kullanılması gerektiği hakkında bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır.
Ama profesyonel bir veterine papağanların iğneden ne kadar korktuğunu bilmektedir. Ve bu yüzden olabildiği kadar iğne yöntemini kullanmayacaktır. Çünkü papağanların yaklaşık %50 oranı iğne uygulanma esnasında kalp krizinden, hayatlarını kaybetmektedirler.
Papağanlarda iğne tedavisi tehlikeleri :
Bazı papağanlarsa iğne korkusu nedeni ile strese yakalanır. Ve bu yüzden yakınından bile geçtiğiniz zaman, sizi uzaklaştıran kadar bağırmaya ve çığlık atmaya başlayacaktır. Bu tür kuşların ise evde bakımı neredeyse imkansız olmaktadır. Ve aynı zamanda tedavisi ise zor olmaktadır.
Eğer kuşunuzun konuşma yeteneği varsa, iğne olduktan sonra, artık küsüp ve konuşmayabilir. Ve eğer yabani huyları varsa dahada fazla olacaktır. Böylece iğnenin papağanlar için %50 tehlikeli olduğunu anladık ve genel olarak iğne olan her 100 papağandan 50 si kalıp krizi nedeni ile telef olur, veya stres ve çığlık atmaya başlar.
Papağanların aşılama riski :
Dünya Sağlık Örgütü’nde bir aşının maksimum riskinin on binde bir olduğunu, ölüm riskinin olmadığını, ancak bir aşının ruhsatlandırılması için ateş, mide bulantısı vb. risklerin kabul edilebileceğini unutmayın. Dünyanın önde gelen sağlık kuruluşlarının hiçbiri bu tür aşıları önermemektedir çünkü papağanın sahibi, kuşun hem para ödemesi hem de ölümünü beklemeli veya kuşun çığlık atma ve strese hastalıklarına yakalanmasını kabul etmelidir. Öte yandan aşının etkili olup olmadığını sorsa kimse olumlu yorum yapmaya cesaret edemez, aşıyı yaptıran kişiden garanti istese de kimse ona garanti vermez, yaparsa da mutlaka mutlaka işte bir terslik vardır. çünkü kimsenin emin olmadığı bir şeyden emin olması imkansızdır.
İğne ve aşı neden yapılır ?
Eğer papağan satın alırken dikkatli davranıp ve sağlıklı bir kuş alırsanız, kuşunuzun diğer kuşlar ile irtibatı olmayacaktır. Ve grip veya newcastle hastalıklarının bulaşması ise düşük bir olasılık olmaktadır. Tabi eğer bakımları ve beslenmesi doğru ve düzenli olarak yapılırsa.
Her zaman tavsiye ettiğimiz gibi papağan satın almak isteseniz, sağlıklı olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ve güvenilir bir satıcıdan almanız gerekmektedir. Aksi halde yukarıda paylaşılan, sorunlara katlanmanız gerekmektedir.
Ama eğer kuşunuz hastalığa yakalanmış ise, doktorun önerilerini dikkate almanız gerekmektedir. Ve tedavi süreci bitene kadar ilaçların zamanında verilmesi gerekmektedir. Ayrıca eğer doktor serum ve iğne ile ilaç kullanılmasına karar vermiş ise engel olmamanız tavsiye edilmektedir.
Son söz :
Bir diğer konu, papağanların yakınında tavuk eti temizlememeye çalışın, çünkü tavuk eti ile tavukçuluktan bazı hastalıkların papağana bulaşması mümkün olmaktadır. Bu öneriler ve bilgiler tüm papağan türleri için geçerli olmaktadır. Ve bu yüzden dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir. Ve kuşunuzun viral hastalıklara karşı güvende olduğunu sağlamanız gerekmektedir. Bu tür hastalıklara karşı önlem almak en iyi tedavi olmaktadır.
Altın kuluçka web sitesinde süs kuşları bakımı ve beslenmesi ile alakalı bilgiler paylaşılmaktadır. ve eğer bir papağan sahibiseniz veya sahiplenmek isterseniz, bu paylaşımları okumanızda fayda vardır. bu yazılar ve öneriler tamamen uzmanlar ve deneyimli kişilerden alınan bilgiler olmaktadır.