Herşey dahil

Sülün kuşu kuluçka koşulları ve üremesi

Sülün yumurtası kuluçka süresi ve koşulları :

Sülünler son derece güzel kuşlar olmaktadır ve bir çok farklı ırkları ve alt türleri bulunmaktadır. Ama güzelliklerinin yanı sıra eti ve yumurtası ise son derece faydalı olmaktadır. Ve bu yüzden bazı hastalıklar için ise iyi gelmektedir.

Bu makalede bu değerli kuş türünün üremesi ve kuluçka koşulları ile alakalı detaylı bilgileri sizinle paylaşacağız ve umarız faydalı olmuştur.  Sülünlerin kuluçka süresi, ve ısı ile nem değerleri konusunda altın kuluçka uzmanları tarafından bu makalede yer almaktadır. Sizi yazının devamını okumaya davet ediyorum.

Sülün ırklarında döllü yumurtalar birbiri ile farklı mı ?

Her kuşun farklı alt türleri vardır ve sülünler ise farklı ırklarda bulunmaktadırlar. Ve bu yüzden yumurtalar ise farklı ırklarda değişiklikler göstermektedir. Ve genel olarak kabuk renklerinde farklı olmaktadır. Ama kuluçka süreleri aynı olmaktadır. Genel olarak yumurta renkleri, açık gri, krem, ve açık kahve rengi olmaktadır.

Sülün ırklarında döllü yumurtalar birbiri ile farklı mı ?

Yani sülün kuluçka süresi tüm ırklarda 24 – 26 gün olmaktadır. Ve 21.gün ise çıkım dönemi olmaktadır. Suni veya doğal olarak kuluçka yapımında kuluçka suresinin son 3 günü çıkım dönemi olarak bilinmektedir. Ve bu dönemde civcivler yumurtadan çıkmaya başlarlar.

İlgili Makaleler

Sülün yumurtasından kuluçka yapımı :

Diğer kuşlar gibi sülün üremesi için 2 yöntem bulunmaktadır. Yani doğal veya suni olarak kuluçka yapmanız mümkün olmaktadır. Doğal yöntem ile sülün üremesi genel olarak hobiciler tarafından tercih edilmektedir ve eğer ticari amaçlar ile sülün yetiştiriciliği yapıyorsanız kuluçka makinası kullanmanız tavsiye edilmektedir.

Doğal yöntem ile sülün üremesi için gurk olması için bir rahat ve konforlu yuva hazırlamanız gerekmektedir. Ve yuvanın sakin ve huzurlu bir yerde ve gürültü ve sesten uzak olması gerekmektedir. Unutmayınız dişi sülün gurk olduğu zaman yumurtlama oranı düşür ve eğer kuluçkaya yatarsa bir süre yumurta üretimi kesilecektir.

Ama hobi olarak bile kuluçka yapmak isterseniz tavsiyemiz mini kuluçka makinesi kullanmanız olmaktadır. Ve kuşunuz için ise daha iyi olacaktır. Çünkü yumurtalar üzerinde yatmak için enerji tüketmesine gerek olmamaktadır.

suni olarak sülün üretimi için, her gün üretilen yumurtaları toplamanız gerekmektedir. Eğer yumurtalar yuvada fazla kalırsa dişi kuş üzerine yatmaya başlayacaktır. Yumurtaları topladıktan sonra en sağlıklı ve standart olanları, kuluçka makinesine yüklemeniz gerekmektedir.

Eğer bir makine temin etmediyseniz, sülün sayısına göre uygun kapasitede bir makine satın almanız gerekmektedir. Eğer yumurta üretiminiz günlük olarak 100 ila 200 adet ise 1000 veya 2000 adet kapasitesinde bir kuluçka makinesi temin etmeniz gerekebilir.  Ama eğer az sayıda mesela 5-10 adet sülün kuşuna sahipseniz hobi kuluçka makinesi kullanmanız daha mantıklı olmaktadır.

Sülün üretiminde kuluçka makinesi kullanmak ticari amaç için sizin daha hızlı gelişmenize yardımcı olacaktır. Ve daha fazla çıkım oranı elde etmeniz mümkün olmaktadır. Yani 100 adet yumurtadan en kötü ihtimal 90 adet civciv elde etmeniz mümkün olmaktadır.

 

Sülün yumurtasından kuluçka yapımına başlamadan önce yapılması gerekenler :

Sülün yumurtasından kuluçka yapımına

Yumurtaları makineye yüklemeden önce aşağıdaki faktörlere dikkat etmeniz gerekmektedir bu faktörler kuluçka randımanı ve kalitesini arttıracaktır :

  • Yumurtaların toplanmasında dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir. Çünkü eğer kabukta kırık olursa, kesinlikle viyolllere yüklenmemesi gerekmektedir. Bu yüzden tavsiyemiz yumurtalar için karton yumurta viyolleri kullanmanız olmaktadır. Yumurtaların sepetlere toplanması en alttakilere fazla ağırlık düşmesine ve kırılmasına neden olmaktadır. Bu yüzden döllü yumurtaların sepete toplanması tavsiye edilmemektedir.
  • Yumurtaları kuluçka makinesine aktarmadan bir temiz ve kuru bez ile temizlemeniz gerekmektedir. Ve yumurtaların dezenfeksiyonu için fermalin gazı kullanmanızda yarar vardır. Fermalin gazını Kullanmadan önce kesinlikle kullanım kılavuzunu okumamız tavsiye edilmektedir. Yumurta kabuğu üzerinde ister istemez bazı mikroplar ve zararlı mikroorganizmaların bulunması mümkün olmaktadır.

Bu yüzden dezenfekte edilmesi önemli olmaktadır. Ama yumurtaları kesinlikle su ile veya deterjan ile yıkamamanız gerekir. Çünkü yumurta üzerinde bir koruyucu katman bulunmaktadır ve bu katman zararlı mikroorganizmaların yumurta içine girmesine engel olmaktadır. Ve kimyasal maddeler ile yıkadığınız zaman bu koruyucu katmanın tamamen aradan gitmesine ve hatta yumurta içinde bulunan embriyonun zarar görmesine neden olmaktadır.

  • Sülün döllü yumurtaları depolamak zorundaysanız, döllü yumurtadepolama koşulları ile alakalı makalemizi okumanızı tavsiye ederiz.
  • Kabuğu kırık olan yumurtaların kesinlikle kuluçkalık olarak kullanılmaması gerekmektedir. Çünkü zaman içinde bu yumurtaların bozulması ile zararlı gazlar kuluçka makinesinde oluşacak ve sağlam yumurtaların ise bozulmasına neden olacaktır.

Sülün yumurtası için gereken ısı nem değerleri :

Sülün yumurtasının civcive dönüşmesi için gelişim dönemindeki sıcaklık 37,7 derece olması gerekmektedir ve nem oranı ise %65 olması tavsiye edilmektedir. Ama çıkım dönemi için gereken sıcaklık 37,2 derece ve nem oranı ise %80 tavsiye edilmektedir. Kuluçka süresi 25-28 gün (sülün ırkına göre değişmektedir) olarak belirlenmektedir. Ve son 3-4 gün ise çıkım dönemi olmaktadır.

Kuluçka odası için gereken koşullar :

Kuluçka makinesinin doğru bir şekilde çalışması için bazı fiziki koşulların temin edilmesi gerekmektedir. Kuluçka makinesi kesinlikle evin otoparkında olmaması gerekmektedir ve eğer depoda kullanmak isterseniz, deponun temiz olması ve hava dolaşımı sağlanması önemli olmaktadır.

Kuluçka odası için gereken koşullar

Kirli ve tozlu depolar kuluçka yapmak için uygun olmamaktadır. Ve hastalıklı civcivler elde etmenize neden olacaktır. Ayrıca alanda ısıtma sistemi olması ise tavsiye edilmektedir.  Kuluçka makinesi için oda sıcaklığı 21-25 derece arasında olması gerekmektedir ve nem oranı ise en az %45 – 50 olması gerekmektedir.

Son söz :

Değerli kanatlı sevenler, sülünler farklı ırklarda olmaktadır. Ve ister et ve yumurta üretimi, ister, süs kuşları olarak yetiştirici için yüksek oranda kar sağlayabilir. Altın kuluçka firması olarak bu kuşların üremesi ve çoğalması ile alakalı detayları sizinle paylaşmaya çalıştık ve umarız faydalı olmuştur.  Bu konu ile alakalı eğer sorularınız varsa yorumlardan bize sorabilirsiniz, ve uzmanlarımız en kısa zamanda sorularınızı cevaplayacaklar.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

4 Yorum

  1. Merhaba 20 mart günü tek yaşan dişi sülünüme erkek aldım .dişi yumurtluyor acaba kaç gün sonraki yumurtalar döllü olur. Saygılar

    1. erkek ve dişinin yaşına bağlıdır efendim, ve eğer aralarında çiftleşme olursa üretilen yumurtalar döllü olacaktır. tabi olgunluk yaşlarına gelmesi takdirde

  2. İyi günler
    Ben ayın 7sinde kuluçka makinasına yumurtaları bıraktım
    Ayın kacinda cikima almam gerekiyor mümkünse öğrene bilirmiyim

    1. kuluçka süresinin son 3 günü çıkım dönemidir. sülünlerde kuluçka süresi 24 gün olduğuna göre 21 gün sonra çıkım sepetine aktarmanız gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu