Tavuk yetiştiriciliği

Tavuklarda kanibalizm hastalığı ve önlemleri

Tavuk kanibalizm hastalığı

tavuk kanibalizm hastalığı, genel olarak yanlış kümes yönetimi ve yanlış beslenme nedeni ile ortaya çıkar. bu hastalık halk arasında yamyamlık hastalığı olarakta bilinir. tavuk kanibalizm hastalığı viral veya mikrobiyal bir hastalık değildir. bu hastalık tavuklarda veya daha doğrusu kümes hayvanlarında davranış bozukluğu olarak bilinmektedir.

yamyamlık hastalığına yakalanan kümeslerde kanatlılar, sürüde bulunan diğer kuşlara saldırarak, deri, doku ve bazı organlarının gagalanması ve parçalanmasına ve hatta tüketilmesine neden olur. özelliklede büyük çiftliklerde yanlış yönetim ve beslenmeden dolayı ortaya çıkan bir hastalık türüdür.

kümes hayvanlarında kanibalizm hastalığı her tür yetiştiricilik sisteminde (salma veya kafes) ortaya çıkan bir sorundur. ve en çok, tavuk, bıldırcın, ördek, hindi ve sülünlerde görülmektedir.

tavuklarda yamyamlık hastalığı

yamyamlık hastalığı kanatlılarda genel olarak tüy gagalama ile başlayabilir. ve ilerledikçe vücuda, ayak parmaklarına ve özelliklede makat bölgesine doğru saldırılar yönelebilir. ama bu hastalığa karşı önlem alınması tedavisinden daha kolaydır.

Kanibalizm hastalığı nedenleri

tavuk kanibalizm hastalığı veya halk arasında bilinen ismi ile yamyamlık hastalığı tavuklarda farklı nedenlerden dolayı görülebilir, ve bu durumun kontrolü tamamen yetiştiricilik yönetimine bağlı olmaktadır. bir tavuk kümesinde tavukların psikolojik sağlıkarını ise düşünmek gerekmektedir. ve bunun için kümesin sıcaklığı, nem oranı tavuklar için yeterli alan olması ve hatta yem kalitesi ve yeterli olması önemli olmaktadır.

özelliklede kapalı kümeslerde aydınlatma ve ışık şiddeti önemli olmaktadır. ve bu yüzden salon ışığının tavukları sinirlendirmeyecek şiddette olması gerekmektedir. bu yüzden hep bu sektörde yönetimin önemli olduğunu ve yeterli bilgiye sahip olması gerektiğini vurgulayarak söylemekteyiz.

kanibalizm hastalığı nedeni ile tavuklar birbirlerine saldırmaya başlar ve bu yüzden yaralanma veya bazılarının saldırılar nedeni ile telef olmaları mümkün olmaktadır. ve telef olan tavukları diğerleri tarafından yiyilecekler. ama önlem almak için mutlaka aşağıdaki faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir.

yamyamlık hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen, bir viral hastalık değildir. ve kümes hayvanlarında bir davranış bozukluğu ve psikolojik bir hastalık olmaktadır. bu yüzden yumurta, dışkı veya kuluçka makinesi yolu ile diğer kuşlara bulaşması veya civcivlere bulaşması mümkün değildir.

Alan aydınlatması :

Tavuklarada yamyamlığa neden olan faktörlerden birisi aydınlatma programı olmaktadır. Eğer yetiştiricilik salonu standardından fazla ışık olursa tavukların sinirlenmesine ve davranış bozukluğuna neden olur.

Yanlış yem rasyonu :

Eğer yetiştirici sürekli olarak aynı yemi tavuklara verirse tavuklarda bazı besin değerlerinin eksikliğine neden olur ve buda tavuklarda bazı sorunlara yol açabilir ve en önemlisi ise kanibalizm hastalığı olmaktadır.

Salon sıcaklığı :

Yüksek sıcaklık bazen insanlarda bile sinir bozucu olabiliyor, eğer tavuk besleme salonu sıcaklığı gereken sıcaklıkta olmazsa tavuklarda ise bazı anormal davranışlara neden olur ve tabiki en önemlisi ise kanibalizm olmaktadır.

Salon kapasitesi :

Salon kapasitesi ise bu hastalığı tetikleyen faktörlerden olmaktadır, tavukların fazla sıkışık olması birbirleri ile kavga etmelerine neden olacaktır, stres artması birbirlerini gagalamaya başlamalarına yol açacaktır.

Korku ve stres :

Eğer yetiştiricilik salonu etrafı ve hatta içi sakin ve huzurlu olmazsa tavuklar sürekli korku ve stres içinde yaşadıkları için sinirli olacaklar, bu yüzden salon çevresinde korumak için koruma hayvanları kullanmanız tavsiye edilmemektedir. Hatta çalışanların gürültü yapması yüksek sesle konuşması ve ani bir şekilde hareket etmeleri tavuklarda strese neden olabilir.

Havalandırma sistemleri :

Tavuk besleme salonu için uygun havalandırma sistemi çok önemli olmaktadır ve mutlaka salon içinde hava dolaşımı sağlanmalıdır. Düşük oksijen oranı ise tavuk sürüsünde davranış bozukluklarına neden olur ve sonuç yamyamlık hastalığının ortaya çıkması olmaktadır.

Yemlik ve suluk sayısı :

Tavuk salonlarında bulunan yemlik ve suluk sayısı tavuk sayısına uygun olması gerekir ve eğer yeteri kadar yemlik ve suluk bulundurmasanız, tavukların kavga etmesine ve birbirlerini gagalamaya neden olacaktır.

Farklı tavuk ırklarını bir alanda beslemek :

Genel olarak gezen tavuk yetiştiriciliği sektöründe böyle bir tercih yapılmaktadır ve farklı ırklardan tavuklar bir alanda yetiştirilir. Tavukların birbirlerinden farklı olması onlarda bir meraklı olma hissine neden olur ve bu yüzden kavga etmeleri kaçınılmaz olmaktadır.

Kanibalizm hastalığı nasıl bir davranışlara neden olur ?

  • Kendi kanatları veya diğerlerini gagalama

Tavuklarda bazen paraziter böcekler yüzünden bazen kaşıntı hissi oluyor ve bu nedenden dolayı kendi kanatlarını gagalamaya başlar.

  • Diğer tavukların kafasını gagalama

Eğer sürü içinde 2 tavuk kavga sırasında gagaları ile birbirinin kafasına saldırırlarsa hemen müdahale de bulunmanız lazım çünkü diğer tavuklar kan gördükleri zaman tahrik olup ve birbirlerine saldırma olasılığı bulunmaktadır.

  • Ayak parmaklarını yaralama

Kanibalizm hastalığının belirtileri tavuklarda farklı olmaktadır ve sabit bir belirtisi bulunmamaktadır. Mesela civcivlerde kendi ayak parmaklarını gagalamaya başlarlar ve genel olarak bu durum yemlik ve sulukların irtifası yüksek olduğu zaman ortaya çıkar.

Tavuklarda yamyamlık hastalığına engel olma yöntemleri :

Tavuklarda yamyamlık hastalığına engel olma yöntemleri

Az önce söylediğimiz gibi bu hastalığın kendine özgü ve sabit bir belirtisi bulunmamaktadır, ve bu yüzden tavukların davranışlarına dikkat etmeniz gerekir. Ve bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktörleri kaldırmanız önemli bir konu olmaktadır. Aşağıda yamyamlık hastalığına engel olacak önlemleri sizinle paylaştık :

  • Salonlarda tavuklar için sebze ve yeşil otlar vermeniz onların kavga etmemelerine neden olacaktır.
  • Salon aydınlatması için kırmızı ışık kullanmanız kanibalizm hastalığına engel olacaktır, aslında kırmızı ışık kanı farketmelerini zorlaştıracaktır ve bu yüzden tahrik olmaları kaldırılacaktır.
  • Tavuklarda gaga kesimi ise bu hastalığa engel olmanın bir diğer yolu olmaktadır. Böylece tavuklar gagaları ile bir birlerine zarar veremezler.
  • Zayıf ve güçsüz tavukları diğerlerinden ayrı tutmanız ise tavukların kavga etmelerine engel olacaktır.
  • Tavukların yemine az oranda tuz katmanız onlar için faydalı olacaktır ve tavukların su tüketimini artıracaktır, ama kesinlikle sularına tuz katmayın ve her zaman sularını taze tutmanızda fayda vardır.
  • Sürekli sabit bir yem rasyonu uygulamanız yanlış olmaktadır ve farklı vitaminler ve protein temini için farklı yem rasyonu ve daha doğrusu karışımı uygulamanız gerekir.
  • Bazı paraziter haşereler özelliklede kene gibi canlılar tavuklarda kaşıntıya neden olmaktadır ve buna engel olmak için tavukları salona aktarmadan önce temizlenmesi ve özel ilaçlar ile dezenfekte edilmesi gerekir.
  • Her zaman salon boyutu ve tavukların sayısına dikkat ediniz ve salonun standart kapasitesinden fazla tavuk salonda beslemeyiniz, çünkü tavukların sıkışık olması onlarda davranış bozukluğuna neden olur.

İnsanlarda kanibalizm hastalığı :

Bu hastalık tavuklarda ve daha doğrusu kanatlılarda bazı koşulların etkisinde ortaya çıkar ve genel olarak asıl sebebi yanlış ve bilinçsiz yönetim olmaktadır ama 17.yüzyılda insanlarda ise bu hastalık bulunmaktaydı ve dünyanın bazı yerlerinde bulunurdu, bazı dinlere inanan toplumlarda insanları kendi tanrılarını memnun etmek için kurban edip ve yemeye kalkardılar.

Ve hatta bazıları açlıklarını gidermek için diğer insanları öldürüp ve yiyecek olarak kullanırlardı, ve bazen savaşlarda bu gibi davranışlar askerler tarafından açlıktan ölmemek için yapılırdı, son zamanlarda ise bu tip davranışlara rastlanabilir ve nedeni ise uyuşturucu etkisinde olmalarından kaynaklı olmaktadır.

Sonuç :

Yamyamlık kanatlılarda bir davranış bozukluğu olmaktadır ve hiç bir virüs veya bakteri etkisinde ortaya çıkmaz, ve üstüne basarak söylemeliyim kanatlılarda kanibalizm nedenleri insanlar ile farklı olmaktadır.

Bu arıza bulaşıcı değildir ve insanlar için hiçbir zararı olmamaktadır, ve sadece yanlış yönetim ve yetersiz beslenme nedeniyle kanatlı sürülerinde ortaya çıkmaktadır. Kısacası kanibalizm olan bir tavuğu yemeniz sizin için hiçbir tehlike taşımamaktadır ve sadece tavuk yetiştiriciliği için maddi zarara ve sermaye kaybına neden olur, tabi eğer kontrol edilmezse…

Eğer yeni başlayan bir tavuk yetiştiricisi iseniz, bu tip hastalıklar ve sorunlar ile alakalı araştırma yapmanız ve hazırlıklı olmanızda fayda var, altın kuluçka uzmanları sürekli gereken bilgileri kanatlılar hakkında paylaşmaktadır ve web sitemizde blog kısmında zaman içinde tüm kanatlılar ile ilgili makaleler paylaşılacaktır. Ayrıca yorumlarda sorularınızı yazarak en kısa zamanda cevap alabilirsiniz.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Kümeste 2 kaz yavrusu vardı, aralarında 3 gün yaş farkı vardı. 5 Saatliğine ayrıldım oradan. Bir döndüm geri, büyük olan, ufağı delik deşik etmiş. Direkt ayırdım, başka kafese koydum temizledim yaralarını ama maalesef hayatını kaybetti ufak olan. Sinirden kafasını koparacaktım büyük olanın da, bütün hata bende tabii ki. Aklımdan çıkmıyor bir türlü yaptığım hata. Kanatlıların minicik beyinleri olduğundan kaynaklı kedi, köpek bir şeyleri idrak edemedikleri için suçlayamıyorsun da. Duygusuz, mal mal bakıyorlar.

    1. Merhabalar, öncelikle yorumunuz için teşekkür ederiz, ve normalde 3 günlük yaş farkı ile birbirlerine saldırmazlar ama sizinkilerde son derece nadir bir olaydır. ama her ihtimale karşı yaşı farklı olan yavruları veya zayıf olanları, ayrı tutunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu