Tavuk yetiştiriciliği

Tavuklarda yumurta üretimini arttırma yolları

Tavuk ne yerse yumurtlar ?

tavukların yumurtlaması için öncelikle belirli bir yaşa gelmeleri gerekmektedir. ve bu yaştan sonra yumurtlaması bakımları ve beslenmelerine bağlı olmaktadır. tavuk 6-7 haftalıktan sonra yumurta yapmaya başlar, bu yaştan daha erken yumurta yapamazlar. yani olgunluk yaşlarına gelmeleri lazım.

ama yazımızın devamında tavukların yumurtlamasının artması için nasıl beslendiği ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. sizi okumaya davet ediyorum.

8 li Mini Kuluçka Makinesi
8 li Mini Kuluçka Makinesi
» 8 li mini tavuk kuluçka makinesi
» üzerinde döl kontrol lambası
» ısı ve nem ölçme sensörü
₺1,700.00

Tavuklar neden yumurtlamaz ?

tavukların yumurtlamasının kesilmesi veya randımanının düşük olması bazı faktörlere bağılıdır. bu faktörlerin bazıları doğal ve bazıları ise değişiklikler nedeni ile ortaya çıkar. yumurtlama oranının düşük olmasına yol açan nedenler, stres, yanlış ışık programı, yanlış beslenme, tüy dönemi ve yaşlarının artmasıdır.

ideal koşullarda tavuklar 24-26 saatte bir yumurta bırakırlar. ve yıld bir kere ise 2-3 aylık dinlenme dönemleri olabilir. çevre koşulları ve stres tavukların yumurtlamasının tamamen kesilmesine veya düşük olmasına neden olabilir.

standrttan düşük veya yüksek sıcaklık tavuklarda strese neden olabilir. yanlış beslenme tavuklarda protein ve vitamin  eksikliğine neden olabilir. ve yumurta yapamazlar. ayrıca kalsiyum eksikliği ise tavukların yumurta kabuğunun oluşmmasına neden olur ve yumurta yapamazlar.

tüy dönemi tavukların dinlenme dönemidir ve yumurtlama mevsimi için bu dönemde güç toplamaları gerekmektedir. bu dönemde yumurta daha az sayıda yumurta yapar veya yumurta yapamazlar.

tavukların yaşlarının 4 yılı geçmesi yumurtlama seviyesinin düşük olmasına neden olur. ve 4 yıldan sonra yumurta sayısı artar ve aynı zamanda boyutları daha büyük olur.

diğer konu ışık süresidir. tavukların az ışık alması özelliklede kapalı kümeslerde, ışığın erken kapanması yumurtlama oranının düşük olmasına neden olur. tavuklar için standart ışık süresi 14-16 saattır. sonbahar ve kış mevsimlerinde günlerin kısalması tavukların daha az ışık almasına neden olur. ve bu yüzden suni olarak ışık temin etmenz gerekmektedir.

Tavuklar her gün yumurta yapabilirler mi

Tavukların en çok yumurta yapan dönemleri :

Tavuklar 5 aylıktan sonra yumurta yapmaya başlarlar ve 3 ay sonrası ise en çok yumurta üretimi zamanları olmaktadır. Yani tavukların 9 aylıklarında en yüksek yumurt yapma dönemleri olmaktadır. Ve bu performans süresi 70 gün boyunca devam eder ve sonra zaman geçtikçe performansları düşmeye başlar. Daha doğrusu normal yumurta üretimi mooduna geçerler.

Normal yerli tavuk ırklarının yumurtlaması 8 aya kadar ve endüstriyel tavuklar ise 12 aya kadar ekonomik açıdan kabul edilir bir seviyede olmaktadır. Yani tavukların yaşı arttıkça yumurtlama oranları ise düşük olacaktır. Ama yumurta boyutu bu tavuklarda daha büyük olmaktadır.

Tavukların tüy dökmesi yumurta oranında etkili mi ?

Tüy dönemi tüm kanatlılarda doğal bir süreç olmaktadır ve bu dönem kuşların tüylerini yenileme dönemi olmaktadır. Ve her yıl bir kere bu yenileme olmaktadır. Bu süreçte tavukların kemikleri güçlenir ve yumurtalıkları ise dinlenir ve güçlenir. Ama tavukların doğal zamanından önce bu döneme girmesini sağlamak hassas bir işlem olmaktadır. Çünkü tüy dökümü başladığında tavukların yumurta performansı diğer zamanlara göre biraz düşük olacaktır.

Ve bu yüzden önce ekonomik değer açısından piyasanın durumunu analiz etmeniz ve bu işin sizin için faydalı olup olmadığını hesaplamanız gerekmektedir. Eğer piyasa vaziyeti durgun ise tavukların zamanında önce tüy dökümünü sağlamakta bir sıkıntı olmamaktadır.

Tavukların tüy dökmesi yumurta oranında etkili mi

Ama tüy döneminde tavukların yumurtalarının boyutu daha büyük olur ve genel olarak bu yumurtalar, müşteriler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Tavukların doğal zamanından önce tüy dökümünü sağlamak için, bir aydınlatma programı ve yem rasyonu uygulamanız ile mümkün olmaktadır. Tüy dönemi 1-2 arasında sürmektedir ve bu yüzden her şeyi dikkatlice hesaplamanız gerekmektedir. Ve tüm koşulları gözden geçirmeniz tavsiye edilmektedir.

Yumurta üretiminin artması için uygun yem rasyonu :

Tavukların yemi yumurta üretiminde en önemli faktörlerdendir. Genel olarak yerel ırklar için ve köy tavukları için yem olarak sadece buğday verilmektedir. Buğday tavuklar için iyi bir yem olmaktadır. Ama yumurta üretimi için sadece buğday yeterli olmamaktadır.

Tavukların yumurta üretiminin artması için uygun bir yem rasyonu gerekmektedir. Ve bu konu ile alakalı bir detaylı makale ve video web sitemizde paylaşılmaktadır. Ama eğer kısaca söylemek istersek, yem karışımında %15-18 protein, %3 kalsiyum, yeterli miktarda karbonhidrat, ve vitaminler ve mineral maddelerin yer alması gerekmektedir.

Besin değeri yüksek yemler tavukları sağlığı ve performansı açısından önemli olmaktadır ve bu yüzden kaliteli yemlerin verilmesi tavsiye edilmektedir. Farklı tahıllar ve tohumlar ve hatta eğer mümkün ise soya küspesi vermeniz tavsiye edilmektedir.

İçme suyunun yumurta üretiminde etkisi :

Tavuklar genel olarak tükettikleri yemin 2 katı su tüketirler. Bu yüzden tavukların yüksek oranda su tüketimi nedeni ile her zaman suluklarda taze ve temiz su olması gerekmektedir. Tavuk yumurtasının oluşumunda suyun yüksek oranda etkisi olmaktadır ve bu yüzden eğer tavkar için düşük oranda su temin edilir ise veya herhangi bir nedenden dolayı tavukların su tüketimi düşer ise yumurta üretimi ise aynı şekilde düşük olacaktır.

İçme suyunun yumurta üretiminde etkisi

Eğer asma suluk veya yerde olanlardan kullanıyorsanız, sularının sürekli tazelenmesi gerekmektedir. Ve eğer otomatik suluklar kullanıyorsanız, boruların kontrol edilmesi tavsiye edilmektedir. Tavsiyemiz tavukların su tüketiminden rapor tutmanız tavsiye edilmektedir.

Tavukların yumurtlaması için yeterli sayıda folluk olması :

Tavuklar için temin edilen follukların sayısının az olması tavukların yerde yumurta yapmasına neden olmaktadır. Folluk yumurtaların sağlam kalmasına neden olmaktadır. Ve yerde bulunan yumurtalar  genel olarak kırılması mümkün olmaktadır. Ve hatta tavukların kendi yumurtalarını yemesine neden olabilir. Ve bu tavuklarda kötü bir alışkanlık haline gelebilir.

Tavukların follukları rahat edebileceği bir boyutta olması gerekmektedir. Ve yuva içinde saman veya başka malzemeler kullanarak yumuşak bir yer olması gerekmektedir. Yuva için kullanılan malzemelerin belirli aralıklarda yenilenmesi tavsiye edilir.

Eğer tavuklarınız, gün boyunca fazla ışık almaları mümkün değil ise lambalardan aydınlatma için kullanmanız tavsiye edilmektedir. Tavuklar için beyaz ışığı olan aydınlatmalar uygun olmaktadır. Ama salon ışığı ise kontrollü olması gerekmektedir ve fazla ışık tavukların sinirli ve saldırgan olmasına ve kanibalizm hastalığına neden olmaktadır.  Salon için tavsiye edilen ışık şiddeti 5-7 lumen arasında olması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Daha fazlası tavuklar için zararlı olmaktadır.

EB-2 | 96 lı Hobi Kuluçka Makinesi
EB-2 | 96 lı Hobi Kuluçka Makinesi
» 96 lı tavuk kuluçka makinesi
» kombine çalışma özelliği
» otomatik çevirme sistemi
₺3,654.00

Salon bakımı ve temizliği :

Yumurta üretimini artırmak için salonun düzenli olarak bakımı ve temizliği önemli olmaktadır. Salonda yer alan altlıkların nemli olması tavuklarda solunum hastalıklarına yol açmaktadır ve ve yumurta üretiminde olumsuz etki yaratması mümkün olmaktadır.

Kümesin bakımsız olması tavuklarda başka hastalıklara yol açmaktadır. Ve normal olarak hastalıkların yumurtlama oranının düşük olmasına neden olacaktır. Hatta bazı parazitlerin tavuklara bulaşması, kene ve bit gibi tavukların yumurta üretiminin düşük olmasına neden olacaktır.

Bu yüzden salon temizliği ve dezenfekte edilmesinin yanı sıra belirli aralıklarda tavukların vücutları kontrol edilmesi gerekmektedir. Diğer mesele salonun boyutu olmaktadır ve eğer küçük bir alanda standarttan fazla tavuk beslerseniz, tavukların yumurtlamasında düşük randımana şahit olabilirsiniz.

Salon bakımı ve temizliği

Kümeste hava dolaşımı için fanların yer alması ve taze havanın kümese aktarılması yumurtlama oranında önemli olmaktadır. Genel olarak kümes içinde bulunan fiziki koşullar tavuklar için uygun olması gerekmektedir ve düşük sıcaklık veya fazla sıcaklık tavuklarda performans düşmesine neden olacaktır.

Yumurta performansında stresin etkisi :

Tavuklardan yüksek oranda randıman almak için sakin ve huzurlu bir yere ihtiyaç vardır. Ve tavukların strese yaralanmalarında farklı faktörler bulunmaktadır. Ve stres maalesef tavukların yüksek oranda yumurta üretiminin düşmesine ve hatta tamamen kesilmesine neden olabilir.

Tavuklarda strese neden olan faktörler, bir gün içinde 10 derece ve daha çok oranda ısı salınımları, yüksek veya düşük sıcaklık, yüksek ve ani sesler, korku, yem rasyonunun ani olarak değişmesi, veya kümeslerinin değişmesi tavuklarda strese neden olabilir.

Ve hatta tavuk yetiştiriciliğinde tavsiyemiz koruma amaçlı olarak bile köpek beslememek olmaktadır. Çünkü bu tür hayvanların sesi tavukların korkmasına neden olmaktadır. Eğer yumurta üretiminin düşmemesini isterseniz strese neden olan tüm etkenleri kontrol etmeniz gerekmektedir.

Tavukların yumurta üretiminin artması için ilaç :

Yumurtlama çağında büyüme uyarıcılarının kullanılması ve bazı probiyotiklerin veya bitkisel ilaçların ve takviyelerin kullanılması yumurtlamayı artırabilir veya yumurtaların ağırlığını ve boyutunu artırabilir. Ama bu ilaçların kullanılması hassas bir konu olmaktadır ve kullanılmadan önce bir uzman veteriner ile danışmanız gerekmektedir.

Son söz :

Ticari olarak tavuk yetiştiriciliği son derece karlı bir sektör olmaktadır. Ama bu konuda yeterli bilgilere sahip olmak ve doğru bir yönetim uygulamak başarı olmanıza neden olacaktır. Altın kuluçka firması olarak elimizden geldiği kadar bu bilgileri sizler ile paylaşmaya çaışmaktayız ve umarız beğenmişsinizdir.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu