Tavuk yetiştiriciliği

Tavukların nezle olması ve tedavisi

Tavuklarda soğuk algınlığı hastalığı, genellikle Mycoplasma gallisepticum adlı bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalık, genellikle solunum yolu üzerinden yayılır ve tavukların solunum sistemini etkiler.

Tavuklarda hapşırma, öksürme, burun akıntısı ve solunum zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir. Soğuk algınlığına yakalanan tavuklar, genellikle genel sağlık durumlarında düşüş yaşar ve yumurta verimleri azalabilir. Bu hastalık, özellikle yoğun tavuk yetiştiriciliği yapılan alanlarda kolayca yayılabilir. Tavuk çiftliklerinde hijyen standartlarına dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme ve uygun aşılamalarla soğuk algınlığı riskini azaltabilir.

Veteriner kontrolü altında tutulan tavuklarda erken teşhis ve tedavi, hastalığın yayılmasını engelleyebilir ve tavukların genel sağlığını koruyabilir.

Tavuklarda nezle hastalığı belirtileri :

  • Titreme
  • Halsizlik, ve durgunluk
  • Sebepsiz yere herşeyi gagalaması
  • Hapşırma
  • Def edilen dışkının anormal şekli ve rengi olması

Bazen hasta tavuklarda hastalığın son derece düşük bir seviyede olması, bu belirtilerin bilinmemesine neden olabilir. Ve bazen hastalığın fazla şiddetli olması nedeni ile tüm tavuklara bulaşmasına neden olmaktadır. Tavuklar nezle olduklarında, nasıl olsa bazı belirtiler gösterebilirler. Ve bu yüzden her zaman tavuklarınızın davranışlarına dikkat etmeniz, tavsiye edilmektedir.

Tavuklarda nezle hastalığı belirtileri

Bu hastalığın belirtilerinden bir diğeri ise, tavukların yüzlerinin şişik olmasıdır. Eğer tavuk veya civcivlerinizde az bile olsa şişme görüyorsanız, beklemeden gereken önlemleri almanız tavsiye edilmektedir.

Tavuklarda nezle hastalığının neden olduğu diğer değişiklikler, tavukların yumurta üretiminin düşük olması, tavuklarınızın sağlığından şüphelenmenize neden olan belirti olmaktadır. Ve tavukların dışkısının rengi ve sıvı veya sert olması bir hastalık belirtisi olmaktadır. Ve bu belirtileri ciddiye almanız gerekmektedir.

Hasta tavuğu belirledikten sonra, tedavisi için neler yapmalıyız ?

  • İlk adım – tavuğun karantinaya alınması :

En başta yapılması gereken iş hasta tavuk veya civcivi diğerlerinde ayırmanız ve sıcak Bir yerde yalnız olarak beslemeniz gerekmektedir. Çünkü nezle hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmaktadır. Ve diğer tavuklara ise bulaşması tehlikeli olabilir.

  • İkinci Adım – hasta tavuğun beslenmesi :

Bu tür hastalıklarda tavuk ve civcivin sürekli su içmesi gerekmektedir. Ve eğer kuşunuzun durumu fazla vahim ise ve kendisi su içemiyor ise, bir enjektör (şırınga) yardımı ile su vermeniz tavsiye edilmektedir. Su kuşunuzun sağlığına kavuşması için etkili olmaktadır.

Genel olarak nezle hastalığı ve bu türden hastalıklarda, vücut ateşi ile birlikte olmaktadır. Ve bu yüzden su tüketimi, vücut ateşinin düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca yemlerin kolay sindirimine neden olur.

Tavuklarda nezle hastalığı için hangi ilaçlar kullanılmalıdır ?

Altın kuluçka firması olarak her zaman tavsiyemiz bu tür durumlarda,

bir veteriner ile danışmanız olmaktadır.
Ve gereken ilaçlar ve kullanımı veteriner hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Kesinlikle ve kesinlikle internetten ilaç aramaya kalkmayınız.

Tavuklara multivitamin verilmesi :

Bu tür hastalıklarda genel olarak tavuklar veya civcivler tam olarak beslenemedikleri için vitamin ve minerallerin temininde sıkıntı yaşayacaklar.

Ve bu yüzden tavsiyemiz sularına kümes hayvanlarına uygun multivitamin şurubundan kaç damla karıştırmanız olmaktadır.
Genel olarak şurupların kutuları üzerinde nasıl ve ne kadar kullanılacağı yazılmaktadır. Ama yinede bir veteriner hekim ile danışmanız daha mantıklı olmaktadır.

Tavuklar ve civcivlerin yemi :

Hasta tavuklar ve tavuklar için yemek sudan daha önemlidir. Kuşun iyileşmesi için enerjiye ihtiyacı vardır. Yemek yiyemese bile şırınga ile besliyorsunuz.

Nezle hastalığına yakalan bir tavuğun veya civcivin boğazının iltihaplandığını ve şiştiğini unutmayın. Bu nedenle, bunun için makarna yiyecekleri düşünmek daha iyidir. Serlak, tavuk ve kümes hayvanlarının soğuk algınlığını beslemek ve tedavi etmek için iyi bir seçenektir. Biraz Serlak’ı ılık suda eritin ve hasta kuşa verin.

Tavuklar ve civcivlerin yemi

Eğer kuşunuz yem yiyebilecek durumda ise ve hala iştahı varsa, diyetini değiştirmeyin. Düzenli bir diyete ek olarak, kuşunuzun diyetine vitamin takviyeleri ekleyin. Diyetteki ani bir değişiklikle, kuş hastalıklarını doğru bir şekilde değerlendirmek daha zor hale gelir. Sonuç olarak, kuşun durumu her geçen gün kötüye gidiyor.

Sağlığınız süresince tavuk ve tavuklara sarımsak gibi vejeteryan yiyecekleri vermiyorsanız, hastalığınız sırasında da vermeyin. Bunun yerine, düşüncelerinizi tavuk ve kümes hayvanları gibi hayattaki iyi şeylere yönlendirin.

Hasta tavuğunuzu kendiniz tedavi etmeyiniz !

Tavuklara, veya herhangi birine asla kendiniz ilaç vermeyin. İşte o zaman hastalığın kökeninin ne olduğunu ve nereden kaynaklandığını bilmiyorsunuz. Bu, tavuklarda ve kümes hayvanlarında soğuk algınlığı tedavisini çok daha zor hale getirir.

Çünkü tanı veteriner için daha da zorlaşır. Tavukları ve civcivlerin tedavisi için acele etmeyin. İlk hastalık belirtilerini gördükten sonra onlara hemen antibiyotik vermeyin. Çünkü bakteriyel bir hastalık olmayabilir. Sarımsak veya antibiyotik kapsüller sadece bakteriyel hastalıkların tedavisinde etkilidir. Kuru irin viral hastalık üzerinde etkisi yoktur. Öte yandan, birçok hastalık benzer semptomlara sahiptir. Hastalığın bakteriyel veya viral olduğunu fark ederseniz, ancak tıbbi bir test ile mümkündür.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu