Devekuşu yetiştiriciliği

Yavru devekuşu hastalıkları ve belirtileri

64 lük Devekuşu Kuluçka Makinesi
64 lük Devekuşu Kuluçka Makinesi
» 64 devekuşu yumurtası kapasitesinde
» yüksek hassasiyetli SHT ana sensör
» akıllı termostat ile çalışma özelliği

Deve kuşu Yavrusu Hastalıkları ve Tedavisi

Deve kuşu yavrularının en hassas dönemi ilk aylarıdır. bu dönemde yavruların bağışıklık sistemlerinin daha gelişmemesi nedeni ile, hastalıklara karşı oldukça savunmasızlar.

Altın kuluçka personeli ve uzmanları tarafından hazırlanan bu paylaşımda, deve kuşu yavrularını tehdit eden hastalıklar, bulaşma yolları ve tedavisi paylaşılmaktadır : 

devekuşu yavrusu

Deve kuşu Yavrularında Sarı kese Hastalığı

Yumurtadan yeni çıkan devekuşu yavrularında en yaygın hastalıklardan birisi sarı kese hastalığıdır. Bu hastalık genellikle  5-25 günlük civcivlerde ortaya çıkar ve belirtileri aşağıdakilerdir :

  • civcivin karın bölgesinde şişme
  • göbek etrafında su toplanması
  • dengesiz yürüme
  • yeşil renkte dışkı 

Bu hastalığın tedavisi için genel olarak uzman bir veterinerden yardım almanız gerekir. Çünkü enfeksiyonel bir hastalık olması nedeni ile antibiyotik kullanılması önemlidir

Deve kuşu Yavrularının Ayak Sorunları 

Deve kuşu yavrularının ilk aylarında ortaya çıkan sorunlardan bir diğeri ise, ayaklarının felç ve ya eğri olmasıdır. bu hastalığın nedeni genetik ve ya çevresel faktörlere bağlı olarak değişebilir.

genetik sornlara genel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ama çevresel nedenlerden dolayı oluşan felçlikler için veterinerden özel atel almanız gerekmektedir.  Aynı zamanda, kalsiyum içeren yemler, kalsiyum, mineraller ve vitaminlerden oluşan takviye ler kullanmanız tavsiye edilir.

devekuşu ayak hastalığı

Dengesiz Büyüme

Deve kuşu yavrularında ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri, civcivlerin normalden daha fazla kilo alması olmaktadır. bu sorunun nedeni ise yanlış yem rasyonuna bağlıdır.

deve kuşu yavruları hayatlarının her dönemide farklı besin ihtiyaçlarına sahipler. bu yüzden yanlış bir yem seçip ve onları yanlış miktarda yemlemek, vücudu, ayaklarının kaldıramayacağı ağırlığa gelmesine neden olur. Bu yüzden devekuşu yürüyemez hale gelir.

bu hastalığı önlemek için yavrulara ilk baştan doğru ve dengeli bir yem rasyonuyla beslemeniz gerekir.

Deve kuşu Yavrularında Enterotoksemi Hastalığı

Enterotoksemi hastalığı genel olarak yaşı 2 ayı geçen yavrularda ortaya çıkar. bu hastalığın belirtileri aşağıdakilerdir :

  • kuşun hareketsiz bir köşede kalması
  • iştahsızlık
  • gagasının üst kısmının beyaz olması
  • kuşun ani olarak telef olması

Eğer devekuşu yavrusunda bu belirtileri farkederseniz, zaman kaybetmeden bir veteriner ile iletişime geçmenizde fayda vardır.

Yavrularının Taşlığında Kum ve Yem Birikmesi 

Devekuşu yavrularında ortaya çıkan sorunlardan bir diğeri ise yedikleri toprak ve kumun, taşlıklarında birikmesidir. Yanlış yem karışımı devekuşu yavrularında bu hastalığa neden olur. hastalık belirtileri ise aşağıdakilerdir : 

  • taşlığın sertleşmesi olması ve
  • kuşun yem tüketiminin düşük olması
  • halsizlik
  • iştahsızlık

Bu hastalığın tedavisi için deve kuşuna su ve sıvı yağ karışımı vermeniz faydalı olacaktır.  bu karışımı içtikten sonra kuşun koşmasını sağlamanız gerekirç bu durumda deve kuşunun mide kasları çalışmaya başlarç böylelikle yediği kum ve toprağı kusarak def eder.

Enfeksiyonel Bronşit Hastalığı

bu hastalık genel olarak 8 aylık olan deve kuşlarında ortaya çıkar. hastalığın nedeni ise soğuk hava ve ya soğuk su içmeleridir. Bronşit hastalığı belirtileri aşağıdakilerden ibarettir : 

  • halsizlik ve iştahsızlık
  • nefes almakta zorlanmak
  • açık gaga ile nefes almak
  • nefes alırken hırıltı sesi
  • burun salgısı 

Altın kuluçka firması olarak her zamanki tavsiyemiz, hastalıkların tedavisi için bir uzman veterinerden yardım almanız. Çünkü hangi ilaçların ne miktarda kullanılacağı ve ne zamana kadar kullanılacağı hastalığın kesin tedavisi için önemlidir.

Mikoplazma (Mycoplasma) Hastalığı 

Mikoplazma hastalığı maalesef devekuşlarında en çok ölüme neden olan hastalıklardan biridir. bu hastalık genellikle sıcak mevsimlerde ortaya çıkar. bu yüzden bulaşma hızı da oldukça artar. Bu hastalığın hiçbir belirtisi yoktur. Sadece kuşun hareket etme potansyelini etkiler. 

Mikoplazma tedavisi için devekuşlarının yem rasyonunda bazı değişiklikler yapmanız gerekir. bu değişikliklerden birisi yemdeki lizin miktarının 2 kat yapmanız olmalıdır. Ayrıca uzman bir veteriner ile danışarak, antibiyotik tedavisi uygulanması gerek.

Son Söz

Altın kuluçka blog sayfasındaki bu yazıda , yavru deve kuşlarını tehdit eden hastlaıklar ve onları tedavi etme yolları hakkında bilgiler paylaştık.
yavru deve kuşları , doğduktan sonra ilk bir ay oldukça zayıf ve hassaslar. bu yüzden, onları hastalıklara karşı korumak için kümes, yemlik ve sulukları düzenli olarak dezenfekte edilmeli ve diğer kuşlarla temas etmemeliler.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu