Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk cinsleri ve özellikleri | Yerli tavuk ırkları

Tavukçuluk için en iyi tavuk ırkları

tavukçuluk için iyi tavuk ırkı özelliklerini bilmeniz, bu sektörde bilmeniz gereken önemli konulardan birisidir. ve ileri zamanda başarılı olmanızda oldukça etkili olmaktadır.

özelliklede eğer büyük bir çiftlik kurmak isterseniz, doğru ırk seçimi yapmanız daha karlı bir işletmeye sahip olmanızı sağlar. önce üretim amacınızı belirlemeniz gerekmektedir. yani tavuk eti yoksa tavuk yumurtası üretimi hakkında bir karar vermeniz gerekir. sonra hedefinize göre uygun tavuk cinsini seçmeniz gerekir.

bu yazıda etlik ve yumurtalık tavuk cinsleri ve özellikleri hakkında gerekli bilgiler paylaşılmaktadır. eğer bu sektörde yeni iseniz okumanızı tavsiye ederiz.

EB-2 | 96 lı Hobi Kuluçka Makinesi
EB-2 | 96 lı Hobi Kuluçka Makinesi
» 96lı tavuk kuluçka makinesi
» SHT ısı ve nem sensörü
» kuş seçme özelliği
₺3,654.00

dünya genelinde 600 bin hayvan çeşidi olduğu belirlenmiştir. bu sayıdan yaklaşık 10 bin kadarı kuş türlerine aittir. ve tavuklar ise kuşlar arasında en yüksek nüfusa sahip olmaktadırlar. yani günümüzde dünya genelinde aşağı, yukarı  22.5 milyar tavuk bulunmaktadır. tavuk cinsleri zoologlar tarafından gruplara ayrılmıştır, bu gruplar aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :

  • Amerikan tavuk ırkları
  • Asya tavuk ırkları
  • ingliz tavuk ırkları
  • akdeniz tavuk ırkları

Standart veya safkan tavuk ırkları :

Standart veya safkan tavuk ırkları, isminden de belli olduğu gibi safkan ve doğal tavuk ırkları olmaktadır. yani hiç bir melezlenme ve genetik değişime uğramayan ırklar olmaktadır. bu tavuklar bilimin ilerlemesi ile yerlerini hibrit ırklara bırakmıştır. aşağıda ticari tavuk besiciliği için tercih edilen safkan tavuk ırkları ile ilgili bilgiler paylaşılmaktadır.

Plymouth Rock Tavuk cinsi özellikleri

Plymouth Rock tavuk ırkı en eski tavuk ırklarındandır. Plymouth rock tavukları ingliz ve amerikan olarak 2 ayrı ırka sahiptir. ve bu tavukların hem et ve hem yumurta verimi açısından yetiştiricilik için uygundur. bu tür tavuklar kombine tavuklar olarak bilinmektedir.

Plymouth rock tavukları et ve yumurta açısından yüksek randımanı nedeni ile bir çok ülkede çiftlik kurmak için tercih edilir. eğer bulunuş tarihlerine gelirsek, 1849 yılında masachusette şehrinde ilk olarak yetiştirilmeye başlamıştır. ve özelliklede 2.dünya savaşında ise Plymouth rock tavuklarının yetiştirilmesi dahada arttı.

bu tavuklar savaşta olan askerlerin gıda ihtiyacı için en iyi seçenek olması tüme amerikada yaygın olarak yetiştirilmesine neden olmuştur. lakin son zamanlarda hibrit ırkların bulunması ile artık safkan tavuklar pek tercih edilmemektedir.

Plymouth rock tavukları standart koşullarda ağırlıkları 3 KG kadar gelebilir. ve Horozlar ise 4 – 4.5 KG ağırlığa sahip olabilirler. bu tavuklar 8 haftalık ken yumurtlamaya başlar ve yılda yaklaşık 200 adet yumurta yapabilirler. yumurta ağırlığı ise yaklaşık 60-70 gram arasında dır.

Plymouth Rock

Plymouth rock tavuklarının yumurtaları diğer ırklardan biraz iridir. ve kabuğu ise kremsi bir renge sahiptir. bu tavuklar türkiyeye ilk olarak 1954 yılında ithal edildi, bu tavukların tercih sebebi güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasıdır. ve salma tavukçuluk için ise uygun bir ırk sayılır. hastalıklara karşı dayanıklı olması iyi bir avantajdır. 

bu tavuklar yaklaşık 10 yıla kadar yaşayabilirler ve 3 yaşlarını geçtikleri zaman yumurtlama oranları düşmeye başlar. bu tavuklar hakkında söyleyebileceğimiz başka bilgi 7 varyeteye sahip olmalarıdır. ve farklı renklerde bulunmaktadır. ama verimlilikleri aynı seviyededir.

48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
48 li Otomatik Kuluçka Makinesi
» 48 lik tavuk kuluçka makinesi
» çevirme hızı ayarlama özelliği
» invertör olmadan aku ile çalışır
₺3,699.00

Wyandotte tavuk ırkı :

Wyandotte tavuğu ise eskilerden kalma safkan tavuk ırkıdır. bu tavukların ise ana vatanı amerika, ve kombine bir ırktır. yani hem et ve hem yumurta üretimi için uygun bir seçenektir. ama ne yazıkki son zamanlarda bu tavukların melez ırkları daha fazla kullanılmaktadır. Wyandotte tavuğunun siyah brahma, hamburg ve beyaz korniş ırkları ile melez olması safkan bir ırk olmasının olasılığını düşürmektedir.

Wyandotte tavuğu ise farklı variyetelere ve renklere sahip, ama beyaz ırkları genel olarak tavuk çiftlikleri için tercih edilir.

Wyandotte tavuklarının ağırlığı 2.9 KG ve horozları ise 3.9 KG olarak bilinmektedir. ama bu ağırlık olgun tavuk ve horozlar içindir. ve yarkalarda durum farklıdır. yarka Wyandotte tavuğu ağırlığı 2.5 KG ve yarka horoz ise 3.4 KG olarak ölçülmüştür. Wyandotte tavuğu kombine olması nedeni ile 1860 yılında kümes hayvanları yetiştiricilerinin ilgisini çekmiştir. ve 1883 yılında ise bu tavukların 15 farklı variyetesi Amerikan mükemmellik standartları tarafından kabul edilmiştir.

Wyandotte tavuğu kuzey bölgelerine uygun bir tavuk ırkıdır. ve bu bölgelerin iklim koşullarına uygun sğalayabilir. bu tavuklar evcil olarak ise son derece sakin ve uysal huya sahipler ve tek dezavantajları, pek hareketli olmamarından dolayı, zaman içinde aşırı kilo almalarıdır.

Wyandotte

Wyandotte tavuklarının aşırı kilo alması vücutlarında yağ birikmesine neden olur. ama eğer bu tavuklar için uygun bir yem rasyonu hazırlarsanız ve bazı yollar ile hareket etmelerini sağlayabilirseniz, bu sorun çözülmüş olur. Wyandotte tavuklarının kuluçka makinesi ile üremesi zordur ve genel olarak yapay olarak kuluçka yapımında düşük çıkım oranı sergilemektedir. bu yüzden en çok evcil tavuklar olarak tercih edilir.

Rhode island Red tavuk ırkı :

Rhode İsland red tavuk ırkı ise Amerikaya ait tavuk türüdür. ve ismini ise yaşadığı v bulunduğu bölgeden almıştır. bu tavukların verimlilik açısından iyi seviyede olması, dünyanın birçok ülkesine ihracatı yapılmaktadır.

son zamanlarda farklı hibrit ırklarının bulunmasına rağmen, Rhode İsland red tavuk ırkı çoğu yetiştirici tarafından tercih edilmiştir. ve nedeni ise bu tavukların olağanüstü yumurta verimine sahip olması ve yumurtaların diğer ırklardan daha büyük olmasıdır.

bu tavukların yıllık olarak 280 adet yumurta yapabilmesi yetiştiriciler için daha fazla değer kazanmasına neden olmuştur. ama Rhode İsland red tavuk ise kombine bir ırktır. olgunluk döneminde tavukların ağırlığı 2.9 ve horozlar ise 3.9 KG olmaktadır.

Rhode island Red

Rhode İsland red tavuğu 18-20 haftalıkken yumurtlamaya başlar ve bazıları ise 16 haftalıktan yumurtlaması mümkündür. bu tavukların yaşı ilerledikçe daha büyük yumurta yaparlar. ve aynı zamanda yumurta boyutu arttıkça sayısı ise azalmaya başlar.

Rhode İsland red tavuğu yumurtlama oranı kış ve son bahar mevsiminde düşük olur ve nedeni ise hava sıcaklığının düşük olması ve güneşin erken batmasından dolayı gündüzlerin kısalmasıdır. çünkü bu dönemde tavukların ışıktan faydalanma süresi azalır. bildiğiniz gibi ışık yumurta üretiminde son derece etkilidir ve bu yüzden ticari kümeslerde ışık programı uygulanmaktadır.

Rhode İsland red tavuğunun gurk olmasıda zordur ve hatta kuluçka dönemi arasında yumurtaları terk edebilir. bu yüzden üremesi için kuluçka makinesi kullanılması tavsiye edilmektedir.

New Hampshire tavuğu

Rhode İsland Red ırkının kullanılırlığını arttırmak amacıyla yapılan çalışmalarda ABD’nin New Hampshire eyaletinde geliştirilmiştir. Rhode island Red ırkında erken gelişme, iri kahverengi yumurta verme, erken tüylenme, sağlamlık ve yüksek yaşama gücü gibi özelliklerde yapılan sürekli seleksiyonlar sonucunda elde edilmiş yumurta-et verim yönlü bir ırktır. Standart bir ırk olarak kabul edilmesi 1935 yılına rastlar.

Rhode İsland Red ırkının daha verimli olması amacıyla ABD’ nin New Hampshire eyaletinde yapılan genetik araştırmalar ve deneyler sonucunda bu tavukların daha iri yumurtalar yapmasına, erken tüylenmesine ve et üretimi açısından ise daha uygun olmasına neden olmuştur. ayrıca New Hampshire olarak ortaya çıkan bu ırkın yaşama süresi ve bağışıklık gücü ise Rhode İsland Red tavuklarından daha fazladır.

New Hampshire tavuk ırkı 1935 yılında standart bir ırk olarak kabul edilmiştir. ve ticari tavukçuluğa uygun kombine bir ırk olmaktadır.

Hibrit üretiminin yaygınlaşmasından önce ABD’de bu ırktan et yönlü bir hat elde edilmiş; erken gelişme ve canlı ağırlık yönünde seleksiyon uygulamaları bu hatta yumurta verimini azaltmıştır. Broiler üretimi amacıyla New Hampshire tavukları et tipi horozlarla melezlenmiştir.

hibrit tavukların üretiminin yaygınlaşmasından önce birleşik devletlerde New Hampshire ırkından etlik bir mutasyon elde edilmiştir. ve bu mutasyonun erken kilo alması ve büyümesi etlik tavuk yetiştiriciliği için ideal bir ırk olmasına neden olmuştur. ama yumurta verim oranı normal New Hampshire ırkından daha düşüktür.

New Hampshire
Ülkemize 1952 yılında ABD’nin Oregon eyaletinden getirilmiş, bunu 1954 yılında getirilen civcivler izlemiş ve ileriki dönemlerde giriş devam etmiştir. Çevreye uyumlarının iyi oluşu nedeniyle ülkemizde çok tutulmuşlardır.

New Hampshire tavukları 1952 yılından ABD’ nin Oregon eyaletinden getirilmiştir. ve bu dönemde getirilen civcivler izlenerek çevreye uyum sağlamasından dolayı ithalatı devam etmiştir.

Brahma tavuğu özellikleri

Brahma tavuğu melez bir tavuk ırkıdır. bu tavuklar malay ve Cochin ırkının birleşmesinden elde edilmii bir asya ırkıdır. ABD yetiştiricilerinin bu ırk üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucunda açık ve koyu renkli variyeteler elde edilmiştir. ve 1874 yılında ise mükemmellik standartlarına kabu edilmiştir.

Brahma tavuğunun sarı variyeteleri 1923 yılında amerika mükemmellik standartlarına kabul edilmiştir. bu tavukların ortalama canlı ağırlıkları 4.3 KG ve horozları ise 5.4 kilograma ulaşmaktadır. yumurta kabuğu rengi ise açık kahve rengidir.

Brahma tavuğu
Brahma’lar güzel ve gösterişli hayvanlardır. Küçük ibik ve sakalları, oldukça fazla tüylenmiş bacakları ve paçalı ayakları, iri ve sakin görünüşleri ile tipik Asya ırkı özelliği gösterir. Bu özellikleri sıcak ve soğuk iklim şartlarına dayanmalarında önemli bir etkendir.

berahma tavukları son derece güzel tavuklardır. ve en çok evcil ve süs tavukları olarak tercih edilir. Brahma tavuğu yumurtlama oranı 100-120 adet olmaktadır.

Cochin tavukları

Cochin tavuk ırkı çin kökenli bir ırktır. ve 19.yüzyılın sonlarında ilk olarak amerikaya ve sonra tüm dünyaya yayılmıştır. bu tavukların görünümü bir sergi hayvanı olmasına neden olmuştur ve en çok süs tavukları olarak tercih edilmektedir. Cochin tavuklarının en bariz özelliği sık sık gurk olma özelliğidir. ve bu yüzden üremesi kolay olmaktadır.

Cochin

Cochin tavuklarının aşırı tüylü olması doğal olarak çiftleşmesine engel olur ve bu yüzden genel olarak üremesi için suni tohumlama yöntemi kullanılır. veya doğru bir şekilde çiftleşme gerçekleşmesi için tüylerin bir kısmının kısatılması gerekmektedir.

Cochin tavuklarının dört farklı variyetesi vardır. tavukların ağırlıkları 3.5 – 4.2 kg ve horozlar ise 4.5 – 5.5 kg ağırlığına varabilir. bu tavuklar et üretimi için iyi bir seçenek olsada yumurtlama oranı genel olarak 50 adetten düşüktür.

Langshan tavuğu özellikleri

Langshan tavukları ise Cochin ve Brahma tavuğu gibi asya ırkıdır ama cüsse olarak daha küçükdür. Langshan ırkı tavukları kombine bir ırktır. ve hem et ve hem yumurta üretimi için kullanılmaktadır. Langshan tavukları diğer asya ırklarından daha aktif huyları vardır.

Langshan

Paçalıdırlar fakat bacaklarındaki tüyler, Cochin ve Brahma’lardaki kadar fazla değildir. Beyaz ve siyah olmak üzere iki varyetesi vardır. Ortalama canlı ağırlıkları, horozlarda 4.0 ila 4.7, tavuklarda 3.2 ila 3.7 kg’dır. Deri rengi beyaz, yumurta kabukları koyu kahverengidir.

bu tavukların beyaz ve siyah renklerde 2 farklı variyeteleri vardır. ve bacakları tüylüdür ama tüyleri cochin veya brahma kadar dolgun değildir. horozların canlı ağırlıkları 4 – 4.7 KG ve tavukları ise 3.2 – 3.7 KG dır. yumurta kabuk rengi ise koyu kahve rengidir.

Dorking tavukları

Dorkin tavukları bir ingliz tavuk ırkıdır. Dorkin tavukları kombine bir ırktır, yani et ve yumurta üretimi için uygundur. bu tavukların beyaz, gümüşi ve gri renklerde variyeteleri vardır. Dorkin tavuklarını diğer tavuk ırklarından ayıran özellik beş parmaklı olmasıdır. bu tavukların canlı ağırlıkları beyaz variyetelerinde horoz 3.2-3.7 kg ve tavuklar 2.5 – 3 kg dır. ama diğer variyetelerde horozların ağırlığı 4 – 4.5 kg ve tavuklar ise 3 – 3.5 kg dır.

Dorking

Orpington tavuk ırkı

Orpington tavuğu inglitere de elde edilen bir etlik melez tavuk ırkıdır. Orpington tavuğunun sarı, siyah beyaz ve mavi olmak üzere dört variyetesi vardır. siyah Orpington siyah langshan, siyah minorka ve Plymouth rock melezlemesinden elde edilmiştir.

Orpington

Orpington tavuğunun siyah ve beyazı melezlenmesi ile mavi variyeteleri ortaya çıkmıştır. Orpington tavuğunun tüyleri son derece düzenli olması bu ırkın tipik özelliğidir. Beyaz derilidirler, yumurta kabuk renkleri açık kahverengiden koyu kahverengine kadar değişir. ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 4.2 ila 5.0, tavuklarda 3.5 ila 4.0 kg’dır.

Susex tavuğu genel özellikleri

Susex, 19. yüzyılın ilk yarısında beş parmak taşımayan Dorking varyetesi olarak geliştirilmiştir. Canlı ağırlıkları Dorking’lerden daha yüksektir. 20. Yüzyılın başlarında Susex’ler iyi bir et ve yumurta üreticisi olarak önemlerini korumuşlardır.

Beyaz denli olmaları, iyi gelişmeleri, bu özelliklerini kalıtsal olarak aktarmaları nedeniyle broyler üretiminde, ebeveyn hatlarında beyaz deri talebi olan Avrupa ülkelerinin vazgeçilmez ırkı olmuştur. Halen beyaz denli etlik piliç üretim planlarında baba hattı olarak kullanılmaktadır. Alacalı, açık ve kırmızı olan varyetelerinden özellikle açık renkli olanı önem kazanmıştır.

İkinci dünya savaşından sonra 1950 ila 1960 yıllarında Susex horozları Rhode island Red tavukları ile çiftleştirilerek broyler üretiminde yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Geniş ve derin bir göğüs yapısına sahiptirler. Ağır yumurta veren bu hayvanların yumurta verimleri yılda 150 ila 160 adet kadardır. Canlı ağırlıkları horozlarda 3.7 ila 4.5, tavuklarda 3 ila 3.5 kg’dır. Yumurta kabukları kahverengidir.

Cornish tavukları

İngiltere’nin Cornwall eyaletinde geliştirilmiş ağır ve et tipinde bir ırktır. Dövüşken Hint ırkı Indian Game, bunların ebeveyni olarak bilinmektedir. Cornish’lerin üç varyetesi bulunmaktadır.

Koyu renkli Cornish varyetesi, Asel siyah-kırmızı Old English ve Malay ırklarından; Beyaz Cornish’Ier ise Malay ırkı ile koyu renkli Cornish’lerin melezlenmesinden elde edilmişlerdir.

Diğer varyetesi beyaz şeritli kırmızı renktedir. En yaygın olanı beyaz varyetesidir. Cornish’ler mercimek ibikli, sarı derilidirler ve yumurta kabukları kahverengidir. Yumurta verimleri oldukça düşük olup yılda 100 ila 120 adettir.

Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 4.8, tavuklarda 3.8 kg kadardır. Yumurta verimleri düşük olduğu çin etlik piliç üretiminde saf olarak kullanımları uygun değildir. Bununla birlikte etlik piliç üretiminde önemli özelliklerden olan göğüs eti miktarının fazlalığı ve beyaz tüyleri nedeniyle Beyaz Cornish’ler bugün hibrit etlik piliç üretiminde baba ebeveyn hattı o oldukça fazla kullanılmaktadır.

Deri rengi bakımından etlik piliçlerde beyaz deri isteyen ülkelerde Cornish’ler Susex’lerle melezlenerek beyaz denli hatlar elde edilmiştir.

Leghorn tavuk ırkı

Leghorn yumurta verim yönünde tanınmış olan ve ülkemize de ilk getirilen, en çok bilinen bir yumurtacı Akdeniz ırkıdır. Renk ve ibik şekline göre 16 varyetesi vardır. Bu varyeteler içerisinde en çok tanınanı balta ibikli beyaz Leghorn’lardır. Bugün beyaz kabuklu yumurta veren yumurtacı hibritlerin tamamı balta ibikli beyaz Leghorn’lardan elde edilmiştir.
Orijinlerinin İtalya olduğu ve isimlerini Leghorn şehrinden aldıkları bilinmektedir. Buradan Amerika’ya götürülerek yüksek yumurta verimi yönünde selekte edilmişler ve bugünkü Loghorn ırkı ortaya çı Küçük, narin yapılı ve hareketli hayvanlardır.

Nadiren gurk olurlar; kulakçık renkleri beyaz, deri ve bacak renkleri sarı, yumurta kabuk rengi ise beyazdır. Civcivleri hızlı büyür ve tüylenmeleri oldukça iyidir. Çevre şartlarına adaptasyonları iyidir. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 2.7, tavuklarda 2 kg’dır. Yumurta verimleri 200 ila 250 adet arasındadır. Ülkemize ilk defa 1930 yılında Macaristan ve Avusturya kanalıyla getirilmiştir.

Ataks tavuk ırkı

Ataks tavuğu , çok aktif ve yem bulmayı seven, meraklı bir cins olması nedeniyle doğal yumurta üretimi, salma tavukçuluk ve organik yumurta üretimi için son derece uygundur. Ataks tavuk yiyeceğini arayarak bulmaktan çok mutlu olur. Hibrit bir ırk olmasına rağmen köy tavuğu gibi gezerek ve yayılarak kursağını doldurabilir.
Yıllık ortalama 300 yumurta verimi ile gayet tatminkar bir performans sergiler. Yumurta ağırlığı yıllık yumurta sayısına oranla ortanın üstüdür, ortalama 65 gramdır. Yumurta rengi kahverengi ve krem tonlarındadır. Salma tavukçuluk, doğal yumurta üretiminde yıllık yumurta sayısı 270 civarındadır.

Tabi ki bu sayı iklim, besleme ve bakım şartlarına göre değişiklik göstermektedir. gezen tavuk yetiştiriciliğinde yem rasyonu doğru uygulanırsa yüksek oranda yumurta üretimine sahip bir tür olmaktadır.

Yerli tavuk Irkları | Türk tavuk ırkları

ülkemizin yerli tavuk ırkları ise bazı özellikleri nedeni ile ticari tavuk besiciliği için uygun bir seçenek olmalarına neden olmuştur. türk tavuk ırkları bu coğrafyaya ait oldukları nedeni ile bazen daha dayanıklı ve verimli olabilirler. aşağıda bu ırklar ile ilgili bilgiler paylaşılmıştır :

Denizli tavuğu Irkı

Denizli ve Muğla illeri çevresinde yetiştirilen yerli bir yumurta-et ırkı olup horozlarının uzun ötüşleri ile tanınmaktadırlar. Cinsi olgunluğa geç erişir. Civcivlerinin geç tüylenmeleri bakımlarını güçleştirmektedir. Boyunları oldukça uzun, vücudu iri görünüşlüdür. Vücut tüyleri boyundan sırt ve kuyruk kısmına kadar kirli beyaz, kuyruk ile karın ve kanatlarda siyahtır.

Denizli ırkından hayvanlar, bulundukları bölgenin çevre koşullarından uzaklaştırıldığında, özellikle sıcaklık ve nem değişikliklerine uyumda güçlük çekerler. Nemli yerlere götürülen Denizli horozlarının damızlık değerinin azaldığı ve ötüşlerinin kısaldığı bilinmektedir.

Ancak Sinop’ta Tavukçuluk Üretme istasyonunda yapılan çalışmalarda standartlarda belirtilen verim özelliklerinden önemli bir farklılık belirlenmemiştir. Ortalama canlı ağırlıkları horozlarda 3.5 ila 4, tavuklarda 2.7 ila 3.2 kg’dır.

Yıllık yumurta verimleri 80 ila 100 kadardır. Sinop’ta yapılan çalışmada 52. hafta yumurta verimleri 105.55 adet, ortalama yumurta ağırlığı 44 g, ergin canlı ağırlıkları horozlarda 2420 g, tavuklarda ise 1914 g olarak belirlenmiştir.
Denizli ırkının çeşitli tüy rengine sahip olan “Demir kırı, pamuk kırı, Pekmez kefi, şarabi ve siyah olmak üzere beş varyetesi vardır. Bütün varyetelerinde müşterek olan özellikler balta ibikli, beyaz kulakçık, siyah gagalı, koyu gri bacak renginde olmalarıdır.

Ayrıca Denizli ırkının en belirgin özelliği gözlerinin etrafında siyah renkli bir halkanın bulunmasıdır ki, buna sürmeli denilmektedir. Derisi, kulakçıkları ve yumurta kabuk renkleri beyazdır.

Gerze tavuğu (Hacı Kadın) Irkı

Karadeniz bölgesinde Sinop ili çevresinde, özellikle Gerze ilçesinde yetiştirilen yerli bir yumurta-et ırkıdır. Parlak siyah tüylü, uzunca beyaz kulakçıklı ve çatal ibiklidirler. Gaga, incik, ayak deri ve pulları siyah vücut derisi beyazdır.

Ortalama canlı ağırlıkları tavuklarda 2.7 ila 3.2, horozlarda 3.5 ila 4 kg’dır. Sinop Tavukçuluk Üretme istasyonunda yapılan bir çalışmada 52. hafta yumurta verimleri 94 adet, ortalama yumurta ağırlıkları 44 g, ergin canlı ağırlıkları ise horozlarda 2317.86 g, tavuklarda 1706.32 g olarak belirlenmiştir.

son olarak kanatlı yetiştiriciliği için olmazsa olmaz kuluçka makinesi fiyatı ve özellikleri hakkında bilgi almak için altın kuluçka destek hattını arayabilirsiniz, ayrıca ticari amaçla yapılan tavuk yetiştiriciliği içi Altın kuluçka firması tarafından üretilen  akıllı özelliğe sahip Ticari kuluçka makinesi serisinden faydalana bilirsiniz.

Son söz :

Altın kuluçka uzmanları olarak, tavukçuluk için gereken bilgileri sizinle paylaşmaktayız ve bu sektörde başarılı olmanız için, tavukların hastalıkları ve verimli ırkları ile alakalı detayları paylaşmaktayız.  Bu yazıda en verimli tavuk ırkları özellikleri yer almaktadır ve bir kümes kurmak için gereken bilgiler yazılmaktadır. Bildiğiniz gibi tavukçuluk yapmak için doğru ırkı seçmek önemli bir faktör olmaktadır. Ve bu yüzden başlamadan tavuk ırkları hakkında bilgi edinmeniz gerekmektedir.

Başka makalelerimizde bu sektör ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır ve tavsiyemiz blog sayfamızı incelemeniz olmaktadır. Eğer cevabını bulamadığınız sorular varsa yorumlardan, yazabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Hakan
    says:

    Son derece aydınlatıcı bilgiler paylaşmışsınız, çok teşekkürler.

    1. Müdür
      says:

      eğer beğenmişseniz ne mutlu bize 🙏

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu