Herşey dahil

Yumurta tavuğu nasıl beslenir ?

Yumurtacı tavuk beslenmesi nasıl olmalıdır ?

Yumurtacı tavuk yemi etlik tavuklar ile farklıdır. Çünkü yumurtacı tavukların aşırı kilo alması randıman düşüklüğüne neden olur. Bu yüzden yumurta üretimi için yetiştirilen tavukların, kontrollü bir şekilde beslenmesi gerekmektedir.

Tavukların ağırlığı her zaman kontrol edilmelidir, tavukların ağırlığının standart seviyede kontrol edilmesi, yumurta randımanının korunmasına ve hasta olmalarına engel olacaktır. Bu yazıda yumurtacı tavukların, beslenmesi ve standart ağırlığı hakkında önemli bilgiler yer almaktadır.

Yumurta tavuğu için uygun ağırlık ne kadardır ?

Yumurta tavuğu yarkaları ilk 6 haftalarında hayatlarının en hassas dönemini geçirirler. Bu dönemde her türlü hastalık, bağışıklık sisteminin güçsüz olması, ve vücutlarının gelişmemesi yumurta randımanını etkileyecektir. 

Yumurta tavuğu için farklı yaşlarda standart ağırlık aşağıda yazılmıştır :

  • 14-16 haftalıkta 1300-1400 gr ağırlık
  • 20-22 haftalıkta 1500-1600 gr ağırlık
  • 28-30 haftalık tavuklarda 1700-1800 gr

İster yarka tavuk besleme ile başlayınız, ister günlük civcivler ile, her hafta random olarak ağırlıklarını kontrol etmeniz tavsiye edilir.eğer sürüde ortalama standart ağırlıkta artış veya düşüş varsa yem rasyonunu değiştirmeniz gerekir.

yumurtacı tavuklar

Eğer sürüde normalden fazla kilo kaybı olan civcivler varsa sürüden ayırmanız ve sağlıklarını kontrol etmeniz gerekir. Eğer kümesin veterineri varsa, civcivleri muayene etmesi gerekir.

Uzmanların araştırmalarına göre yumurtacı tavukların ağırlığı 1300-1800 gram arasında olması gerekmektedir. Bu rakamlardan daha düşük veya daha fazla olması bir sorun olduğunu gösterir, sorunu çözmek için bir yol bulmanız gerekir. 

Tavukların kilo almasını nasıl kontrol edebiliriz ?

Yumurtalık tavukların zayıf olması veya fazla kilo alması sürü için zararlıdır. Bu tür sorunlar sürünün yumurtlama performansını olumsuz etkiler. Tavukların ağırlığını ve randımanını kontrol etmek için aşağıda yazılan konulara dikkat etmeniz gerekir :

  • Yumurta tavuğu için özel yem kullanımı :

Endüstriyel veya geleneksel yöntem fark etmez, yumurta üretimi için özel yem kullanmanız gerekir. Bu yemlerde belirli miktarda, protein, mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Bu yüzden tavukların dengeli olarak büyümelerini sağlar.

Yumurtalık tavuklar için yem satın alırken mutlaka güvenilir satıcılardan almanız tavsiye edilir. Ayrıca satın aldığınız yemin güvenilir bir marka olması son derece önemlidir.

  • Kendi yemeklerinizin atıkları :

Evlerinin bahçesinde hobi olarak tavuk yetiştiriciliği yapanlar genel olarak tavukların yemine dikkat etmezler. Ve kendi yemeklerinden fazla kalanları tavuklarına verirler. Kendiniz için yaptığınız yemeklerde baharat, yağ ve tuz olması tavukların sağlığı için zararlıdır. Bu durumda tavukların yumurtlama randımanı düşük olur. Çünkü tavukların ihtiyacı olan besin değerleri atıklar ile temin edilemez.

Ayrıca tavuklar için makarna, pirinç ve diğer yağlı yemeklerin verilmesi tavukların aşırı kilo almasına ve yumurtlama performansının düşük olmasına ve hatta bazı durumlarda kesilmesine neden olur.

yumurtalık tavuk

  • Tavukların hareket etmesi için gerekli alan :

Endüstriyel olarak kafes sistemi ile yetiştirilen tavukların sağlıkları antibiyotikler ve multivitamin ilaçları ile korunmaktadır. Çünkü bu tavukların gezinme alanları yoktur. Ama salma olarak yetiştirilen tavuklar için her zaman gezinme alanı vardır. Tavukların açık alanda hareket etmesi ve yem araması sağlıklarında son derece etkili bir faktördür. Bu durumda yumurta kalitesi ve randımanı artar. 

Ayrıca yumurtalık tavuk yemi kullanılması ile birlikte meradan beslenmeleri yumurtaların standart ölçüde ve kalitede üretilmesine neden olur.

Tavukların aşırı kilo alması ve dezavantajları :

Yumurtalık tavukların aşırı kilo alması, birçok soruna yol açar. Ve yumurtlama oranının düşük olması bu sorunlardan sadece birisidir. Böylece eğer yumurta satışı ile para kazanmayı düşünüyorsanız, kar miktarı zamanla düşmeye başlar. Tavukların kilo alması ile ortaya çıkan diğer sorunlar aşağıdakilerden ibarettir :

  1. Yumurtlama oranının aşırı miktarda düşük olması
  2. Yumurtaların standarttan fazla büyük olması
  3. Çift sarılı yumurta üretimi
  4. Yumurtaların döl oranının düşük olması
  5. Yumurtanın vücutta bulunan yumurta kanalına sıkışması ve hatta kırılması
  6. Tavuk vücudunda yumurta kanalının çıkış kısmının dışarı çıkması
  7. Klovakın düşük olması
  8. Sindirim sistemi hastalıkları
  9. Tavukların yaşama süresinin azalması
  10. Ani telef olma oranının artması 

Yumurtlayan tavuklar için doğru yaş aralığı :

Tavukların yumurtlama yaşı ırklarına ve koşullara göre farklıdır. Ama ideal koşullarda 5 – 6 aylıkken yumurtlamaya başlarlar ve performansları bir yıla kadar devam eder. Tavuklar 18 aylıkken tüy dönemine girerler. Tüy dönemi başlaması ile tavukların yumurtlaması kesilir ve 2-4 aya kadar sürer. Tüy döneminden sonra tavukların yumurta üretimi düşer.

Sonuç olarak tavukların en iyi yumurtlama dönemi 5 aylıktan bir yaşlarına kadar olmaktadır. Bu süreden sonra tavukları beslemenin bir anlamı yoktur. Ticari kümeslerde genel olarak 18 aydan sonra tavuklar kesime gönderilir.

Son söz :

Bu yazıda tavukların ağırlığı ve yaşının yumurta üretimi ile ilgisini sizin için paylaşmaya çalıştık ve umarız faydalı olmuştur. Eğer soru veya bu konuda bir tecrübeniz varsa yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu