Ördek yetiştiriciliği

Evcil ördekler ne ile beslenir ?

Evde Beslenen Ördek Ne Yer?

Bu makale ördeklerin, özellikle de evcil ördeklerin beslenmesi hakkında bilgi vermektedir. Yani bahçelerde ve küçük çiftliklerde tutulan evcil ördekler.

Ördekler böcekleri, salyangozları ve solucanları severler; özellikle suya yakın yerlerde yiyecek ararlar; Otların üzerinde serbestçe dolaşırken aynı zamanda tohum başlarını ve az miktarda ot ve yoncayı da tüketirler.

8 li Mini Kuluçka Makinesi
8 li Mini Kuluçka Makinesi
» düşük kapasiteli ördek kuluçka makinesi
» üzerinde döl kontrol lambası
» sıcaklık ve nem ölçme sensörü
₺1,700.00

Evcil Ördeklerin Beslenmesi

Meralarda yeterli yiyecek vardır ve yaban ördekleri yiyeceklerinin çoğunu kendi başlarına bulurlar; Evcil ördekler daha büyük veya daha fazla yumurta bırakacak şekilde yetiştirildikleri için daha küçük bir alanla sınırlıdırlar ve yiyecek bulmak için fazla çaba harcamazlar, ancak yaban ördeklerine göre daha fazla protein ve enerji gereksinimlerine sahiptirler. Beslenmeden hayatta kalamazlar, bu da evcil ördekleri doğaya salmanın acımasız olmasının nedenidir

Dolayısıyla ortak soru şu: Evcil ördekleri neyle beslemeliyiz?

Yeterli yiyecek aldıklarından emin olmak için evcil ördekler, yeterli protein içeren dengeli bir yeme ihtiyaç duyarlar.

Ördek Yemi Bileşenleri

Ördek Yemi Bileşenleri

Ördek yemi, ördeğin yaşının her döneminde değişen belirli oranda vitamin, karbonhidrat, protein, tuz, mineral ve fosfor içermelidir.

8 haftalık yaşa kadar ördek yemi %20 buğday kepeği, %58 mısır, %17 soya, %5 takviye (vitamin+protein ve mineral) içermelidir.

Ördek 8 haftalık yaşını geçtikten sonra yumurtlama zamanına kadar bu kuşun yiyeceği aşağıdaki malzemeleri içermelidir:

  • %20 buğday kepeği
  • %10 pirinç kepeği
  • %45 mısır unu
  • %10 soya
  • %5, vitamin içeren takviyeler
  • %5 kemik tozu

Ördek yumurtlama ve anne olma aşamasında ise kaliteli yumurta üretebilmesi için ördeğin yeminde %15 protein ve 2600 kcal enerji bulunmalıdır.

Bahçeli bir evin bahçesinde veya bir köyde küçük ve geleneksel bir şekilde ördek beslemek istiyorsanız evdeki yemek atıklarından yardım alabilir, bununla birlikte meyve ve sebzelerin atılan kısımlarından da bir miktar kullanabilirsiniz.

Kuluçka Döneminde Ördek Yemi

Kuluçka döneminde ördeklere verilen yemler toz veya pelet şeklinde hazırlanmalıdır. Pelet, ördeklerin ihtiyaç duyduğu her türlü vitamini ve mikro besinleri içeren bir yemdir. Peletteki karbonhidratlar jelatinleştirilir, böylece ördekler onları daha kolay ve hızlı bir şekilde sindirebilir.

Ördeklerin kuluçka döneminde pelet yem verilmesi, bu kuşların yetiştiricileri için de faydalıdır çünkü bu durumda ördeklerin yemi daha az israf olur ve para tasarrufu sağlanır.

Ördeğe vereceğiniz tüm yiyeceklerin küçük parçalar halinde olması gerekir çünkü ördeğin yiyeceği çiğneyebilecek dişleri yoktur ve yiyeceğin mekanik sindirimi bu kuşun işkembesinde gerçekleşir.

Not : Genel olarak ördeklere verdiğiniz her yemle birlikte su vermeyi de unutmamanız gerektiğine dikkat edin. Ördekler yiyecek eksikliğinden dolayı özel bir sorun yaşamayabilirler ancak susuzluk kesinlikle vücutlarında kan dolaşımı ve sinir sistemi bozuklukları gibi sorunlar oluşmasına neden olacaktır. Tabii ördeklere vereceğiniz suyun sağlıklı ve her türlü kirlilikten arınmış olmasına dikkat edin ki ördekler hastalanmasın.

Yılın Farklı Mevsimlerinde Ördekler İçin Yem

Yılın farklı mevsimlerinde ördeklerin beslenmesine dikkat etmek çok önemlidir. Kış aylarında ördek beslemek daha fazla özen gerektirir çünkü bu mevsimde ördeklerin hava sıcaklığının düşmesi nedeniyle soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara yakalanmamaları için vücutlarının güçlendirilmesi gerekir.

Yılın Farklı Mevsimlerinde Ördekler İçin Yem

Yer fıstığı gibi yüksek kalori ve protein içeren besinler kış aylarında ördekler için daha uygundur çünkü bu besinlerin sindirim süreci daha uzundur ve uzun sindirim, ördeklerin vücutlarının daha uzun süre sıcak kalmasını sağlar. Kışın ördek beslerken dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de sularının donup donmadığını kontrol etmektir.

İlkbaharda ördeklerin civciv aşamasında olduğu dönemde rendelenmiş peynir, yulaf, sebze, yumuşak ve sulu meyveler gibi besinler bu kuşlar için uygun ve faydalıdır. Genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında ördeklere bol su ile birlikte çeşitli taze otlar ve sebzeler vermek daha iyidir.

EB-5 | 12 li Hobi Kuluçka Makinesi
EB-5 | 12 li Hobi Kuluçka Makinesi
» 9 ördek yumurtası kapasitesinde ekonomik kuluçka makinesi
» yüksek hassasiyetli SHT ısı ve nem sensörü
» 360⁰ çevirme viyolü
₺3,612.00

Ördek Yemi İle İlgili Önemli Noktalar

  • Ördek yemi yumuşak ve nemli olmalıdır ki ördekler kolayca yiyebilsin ve sindirebilsin.
  • Bu kuşların bağışıklık sistemini güçlendirmek için ördeğin diyetine vitamin takviyeleri eklediğinizden emin olun.
  • Yetişkin ördeklerin yemi özellikle yumurtlama döneminde civcivlere göre daha fazla kalsiyum içermelidir.
  • Çok fazla kalsiyum ördek yavruları için iyi olmadığı gibi zehirlenmelere de neden olabilir.
  • Ördeklerin beslenme kalitesi, yumurtladıkları yumurtaların kalitesini ve sayısını etkiler.
  • Ördeklerin yaşı arttıkça yem sıklığı azaltılmalıdır.
  • Ördeklere vereceğiniz yemler sağlıklı ve taze olmalıdır. Artık ve bozulmuş yiyecekler ördeklerde mantar hastalığına neden olur.
  • Tuz, yağ, tatlı ve turşu içeren yiyeceklerin ördekler için besin değeri yoktur ve sağlıklarına zarar verir.
  • Tıbbi maddeler ördeğin sağlığı açısından tehlikelidir ve kuşun diyetine dahil edilmemelidir.
  • Bitki tohumları ve meyve çekirdekleri ördekler için zararlı maddeler arasında yer alıyor çünkü bunları yemek onların boğulmasına neden olabiliyor.
  • Ördek beslemek için tahıl kullanıyorsanız en faydalı yöntem, tahılların filizlerini ördeklere vermektir.
  • Bazen ördeklerin suda baş aşağı durduğunu görebilirsiniz. Bu durum ördeklerin su ile beslendiklerini gösterir.
Son Söz

Ördek beslemenin nasıl yapılacağı bu kuşun sağlığının korunması ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından oldukça önemlidir.

Ördek yemi mineralleri, vitaminleri ve proteinleri içermelidir. Her yaş döneminde ördeğin bu besinlerin her birine olan ihtiyacı farklıdır. Örneğin ördekler daha kaliteli yumurta üretebilmek için yumurtlama sırasında daha fazla enerjiye ve proteine ​​ihtiyaç duyarlar ancak yemlerindeki karbonhidrat miktarının daha düşük olması gerekir.

Buğday kepeği, pirinç, yulaf, yumurta kabukları ve sebzeler ördekler için besleyici ve uygun besinler arasındadır. Bu yemlerin ördeklere toz halinde ve su ile verilmesi daha iyidir, böylece ördekler yemi daha kolay sindirebilirler.

Bu makalenin sizin için yararlı olduğunu umuyoruz.Hiç ördek yetiştirme ve besleme deneyiminiz oldu mu? Eğer siz de böyle bir deneyim yaşadıysanız bu kuşları nasıl beslediğinizi yorum kısmında bizimle paylaşın.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu