Kanarya Yetiştiriciliği

Kanarya yavrusu bakımı hakkında temel bilgiler

kanarya Yavrusu Bakımı

Üreyen bir kuş çifti oluşturmak ve tüm sürecin gerçekleşmesine tanık olmak gerçekten eğlenceli. Siz farkına bile varmadan yumurtalar gelmeye başlar. Dişi kuşunuzun yuvasında yaklaşık 4 ila 7 yumurta bulunana kadar muhtemelen birkaç günde bir yeni bir yumurta alacaksınız. Kanarya yumurtalarınızın yumurtlandıktan yaklaşık 12-14 gün sonra yumurtadan çıkmasını bekleyebilirsiniz.

Kanarya civcivlerinin yetiştirilmesi her yetiştirici için en tatlı aşamadır. Civcivler yumurtadan çıkınca yetiştiriciler rahat bir nefes alır ve işin bittiğini düşünürler. Ancak işin daha yeni başladığını söylemeliyiz. Yumurtadan yeni çıkmış kanarya civcivlerinin bakımı yetiştiricilerin dikkatle geçmesi gereken en önemli adımlardan biridir.

Bu yazımızda kanarya civcivlerinin tüm bakım ipuçlarını anlatacağız. Bu adımı başarıyla geçmek için bu makalenin sonuna kadar bizimle kalın.

24 lü Rcom Hobi Kuluçka Makinesi
24 lü Rcom Hobi Kuluçka Makinesi
» yeni nesil kanarya kuluçka makinesi
» SHT ısı ve nem sensörü
» beşik tarzı çevirme sistemi
₺15,681.00

Yavru Kanaryalar Nasıl Yetiştirilir?

Yavru Kanaryalar Nasıl Yetiştirilir?

Sağlıklı yavru kanaryalar yetiştirmek, ebeveynlerin ve civcivlerin uygun bakım ve beslenmesiyle başlar ve “doğanın kendi yoluna gitmesine izin vermenin” genellikle gidilecek en iyi yol olduğu bilgisiyle başlar. Bu kafes kuşlarının ebeveynleri yetiştirme işleminin çoğunu kendi başlarına yaparlar; bu da kanarya civcivlerinin bakımını, onlara insani muameleyi kabul etmeyi öğretmek için elle yetiştirilmesi gereken diğer evcil kuş civcivlerinin çoğundan çok daha kolay hale getirir.

Kanarya yavruları için ilk günden üçüncü günün sonuna kadar her dakika hayati önem taşıdığından bu süreye dikkat etmelisiniz.

İlk Aşama; Yavru Kanaryanın Beslenmesine Dikkat Edin

Kanarya  yavrusu bakımının en önemli adımlarından biri bu kuşun beslenmesine dikkat etmektir. Doğru ve sağlıklı beslenme yavruların sağlığına yardımcı olacak ve yavruların büyüme hızını artıracaktır. Civcivler yumurtadan çıktıktan sonraki ilk 12 saat boyunca gıdaya ihtiyaç duymazlar ve vücut rezervlerini kullanırlar. Ancak 12 saat sonra beslenme süreci başlıyor.

İlk günlerde yavru kanaryanın yiyeceklerinin yumuşak olması ve çok hacimli olmaması gerekir ki, iyi sindirilebilsin. Yavru kanaryalar büyüdükçe yem miktarının da artması gerekir. Kanarya civciviniz için yumuşak mama kullandığınızda az miktarda vermeye çalışın çünkü yumuşak mamanın fazlası yavru kanaryanın ölümüne yol açabilir ve hiçbir faydası olmayacaktır.

Doğumdan sonraki ilk günlerde dişi kanarya, civcivlerin ağzına yem verir. Beslenme işlemi düzgün yapılmaz ve civcivler yeterli gıdaya sahip olmazsa zayıf düşebilir ve çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. Bu yüzden mutlaka bu konuya özellikle dikkat edin ve dişi kanaryaları civcivleri beslemeye teşvik edin.

Dişi kanaryayı sağlıklı ve proteinli besinlerle beslediğinizde aynı zamanda dişi kanaryanin civcivleri besleme konusundaki şevkini ve enerjisini de artırmış olursunuz.

İkinci Aşama; Kanarya Yuvasının Hijyenine Dikkat Edin

Kanarya civcivlerinin bakımı konusunda kuş yuvasının hijyenine dikkat edilmesi önemli noktalardan biridir. Çünkü kanarya yuvasının hijyenine dikkat edildiği takdirde bu kanarya yavrularının sağlıklı ve canlı olmasını sağlayacaktır.

Yavru kanaryaların dışkılarını yuva dışına bırakma yetenekleri yoktur bu nedenle yuvalarını sürekli temizlemelisiniz, yuvayı düzenli olarak temizleyerek dişi kanaryanın İşini azaltıp yavrunun sağlığını arttırmış olursunuz.

8 li Mini Kuluçka Makinesi
8 li Mini Kuluçka Makinesi
» 8li ekonomik kanarya kuluçka makinesi
» özel dokunmatik ve dijital gösterge
» üzerinde döl kontrol lambası
₺1,700.00

Üçüncü Aşama; Yavru Kanaryaya Uygun Yaşam Koşullarını sağlayın

Yavru Kanaryaya Uygun Yaşam Koşullarını sağlayın

Kanarya civcivlerinin bakımı söz konusu olduğunda civcivlerin tutulduğu yer çok önemli hale gelir ve bir kanarya yetiştiricisi olarak yeni doğan civcivleri doğru ortama yerleştirmeye çalışmalısınız.

Kanarya yavruları sıcak ve güneşli havaya ve soğuk havaya karşı hassastır. Bu nedenle yuva doğrudan güneş ışığından uzak bir yere konulmalı ve soğuğun girmesine imkan verilmemelidir.

Sepet ve plastik yuvaların kullanılması iyi bir seçimdir çünkü bu yuvalarda havalandırma mümkün olduğu gibi diğer yandan kanarya yavruları için de oldukça iyi bir koruyucu kafes olarak değerlendirilmektedir.

Kanarya yavrusunun tutulduğu yerin sıcaklığı 20 santigrat derece olmalıdır ve bunun altında veya üstünde sıcaklık kanarya yavruları için zararlı olabilir.

Son Söz

Kanarya yavrularının bakımı için bu yazımızda belirtilen noktalara dikkat ederseniz, kuşunuzun doğumdan sonraki dönemde hastalanmayacağını, aynı zamanda daha hızlı bir büyüme sürecine sahip olacağını garanti ederiz.

Kanaryalarınızı mümkün olan en iyi şekilde yetiştirmek için bu ipuçlarını mutlaka izleyin ve görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:

Yavru kanaryalar ne sıklıkla yemek yer?

Henüz gözlerini açmamış civcivler günde 5-6 kez (3-4 saatte bir) yemleme yapabilirler. Kuşların gözleri açıldıktan sonra 3-5 kez (5 saatte bir) beslenme yapılabilir. Tüyleri çıkmaya başladıkça günde 2-3 defa (6 saatte bir) beslenebilir.

Kanaryaların doğrudan güneş ışığına ihtiyacı var mı?

Kanaryalar doğal güneş ışığına ihtiyaç duyar ancak doğrudan ışığa ihtiyaç duymaz; bu nedenle kuşunuzun kafesi için dolaylı olarak güneşli bir yer seçin. Kanaryanızın şiştiğini fark ederseniz, bu onun çok üşüdüğünün bir işareti olabilir.

Yavru kanaryayı nasıl sıcak tutarsınız?

Yavru kuşların sıcak olması önemlidir. Yavru kuş üşüyorsa pişmemiş pirinç veya kuş tohumunu bir çorabın içine koyup mikrodalgada 20-30 saniye ısıtarak küçük bir ısıtma paketi yapın. Çorabı yumuşak bir havluya sarabilir ve kuşu yuvaya geri göndermeden önce ısıtmak için yavru kuşun yanına koyabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu