Tavuk yetiştiriciliği

Civcivlerde ishal nedenleri ve tedavisi

Civcivlerin ishal olma nedenleri çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Birincil etken genellikle sindirim sistemi sorunlarıdır. Yenidoğan civcivlerde ishal, sindirim sistemi adaptasyon sürecinin bir parçası olarak ortaya çıkabilir. Sindirim sistemleri henüz tam olarak gelişmemiş olan civcivler, yeni yem ve ortama alışma sürecinde ishal yaşayabilirler.

Ayrıca, civcivlerin yanlış beslenmesi, kalitesiz yem tüketimi veya su kaynaklarında kirlilik gibi faktörler de ishalin ortaya çıkmasına neden olabilir. Mikroorganizmaların bulaşması, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar da ishale yol açabilir. Bu durum, civcivlerin bağışıklık sistemlerinin zayıf olduğu ilk günlerde daha belirgin olabilir.

Hijyen eksikliği de ishalin ortaya çıkmasına katkıda bulunan bir faktör olabilir. Yetersiz hijyen koşullarında yetiştirilen civcivler, mikroorganizmalara daha fazla maruz kalabilir ve bu da sindirim problemlerine yol açabilir.

Civcivlerin ishal olması durumunda, veteriner hekimden profesyonel destek almak önemlidir. İshalin temel nedeninin belirlenmesi ve uygun tedavinin başlanması, civcivlerin sağlığını korumak adına hayati öneme sahiptir.

8 li Mini Kuluçka Makinesi
8 li Mini Kuluçka Makinesi
» düşük kapasiteli tavuk kuluçka makinesi
» hassas ısı ve nem sensörü
» dijital ısı ve nem göstergesi
₺1,700.00

Tavuklarda ishal olma nedenleri :

tavuk , horoz ve civcivlerde ishal nedenleri aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :

İlgili Makaleler
  • Gereğinden fazla su tüketimi
  • Koksidiyoz hastalıkları
  • Soğuk algınlığı
  • Bağırsak parazitleri
  • Bazı virüsler
  • Bakteriler
  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları
  • Yemlerinde yüksek oranda protein olması
  • Normalinden daha düşük yem tüketimleri

Civcivlerde ishal tedavisi :

herşeyden önce ishal olma nedenini bulmanız gerekir. civcivlerde ishale neden olan faktörler farklıdır. ve başlangıçtada söylediğim gibi bazen farklı hastalıklardan dolayı ve bazen ise yem kalitesi veya karışımı civcivlerde ishale yol açabilir.

eğer civcivlerinizde ishal olduğunu fark ederseniz, doğru bir şekilde tedavi başlatmak için önce nedenini bulmanız gerekmektedir. ishalın rengi üzerinden hastalıkları teşhis edebilir ve gerekli ilaçları temin ederek tedaviye başlayabilirsiniz.

Civcivlerde ishal tedavisi

İshal nedeni ile civcivlerde ortaya çıkan, sorunlardan vücutlarında su oranının düşük olmasıdır. Çünkü ishal nedeni ile su vücuttan def edilir. Bu yüzden ishal olan civcivlerde multi elektrolitlerin kullanılması gerekmektedir. Böylece kuşun mineral ve su kaybetmesine engel olabilirsiniz. İshal olan civcivlerde ortaya çıkan sorunlardan birisi, vücudun su kaybetmesi ve elektrolitlerin cezb edilmemesi olmaktadır.

bu sorun nedeni ile civcivlerin vücudunda aşırı oranda su kaybı olar. çünkü ishal durumunda vücuttaki su yüksek oranda def edilir. ve bu olay zaman ilerledikçe civcivlerde vücut zayıflamaya ve telef olmaya neden olur.

Yem rasyonu nedeni ile civcivlerin ishal olması :

Eğer civcivlerin yemlerinde protein oranı fazla yüksek ise, sindirimin düşük olmasına neden olur. Mesela buğday ve pirinç civcivlerin ishal olmasına neden olmaktadır. Ve günlük civcivlerin beslenmesi makalesinde bu konuda gereken bilgiler paylaşılmaktadır.

Ama sadece proteinin fazla olması civcivlerde ishale neden olmuyor. Sodyum, potasyum, magnezyum, sulfate ve chloride gibi minerallerin fazla olması ise civcivlerde ishale neden olmaktadır.

Bu yüzden bir veteriner hekim ile danışarak civcivlere uygun bir yem rasyonu uygulamanız gerekmektedir. Unutmayınız civcivlerin ve hatta olgun tavukların yem rasyonunu bir anda değiştirmek ise ishale neden olabilir.

Hastalık nedeni ile civcivlerin ishal olması :

Bazı zamanlarda ise civcivlerde ortaya çıkan ishal nedeni virüs, parazit ve mantar hastalıkları olabilir. Çoğu viral hastalıkların tedavisi bulunmamaktadır. Ve hastalığa yakalanmadan, aşı yapılması gerekir. Ama diğer hastalıklar için ilaç kullanılması gerekmektedir.

Viral enfeksiyonlar, genel olarak Newcastle (sallabaş) hastalığı, gumboro, mark, adeno virüsü vb.. Hastalıklar olabilir. Viral enfeksiyonlarda, eğer dışkı rengi beyaz ise gumboro hastalığı belirtisi olmaktadır. Ama eğer dışkı yeşil ise newcastle veya kuş gribi virüsü gibi etkenler olabilir.

Ama viral hastalıkların yayılması ve kalıcı olmasına engel olmak için aşağıdakilerin yapılması gerekmektedir :

  • Kümesin yeri ve tüm malzemelerin dezenfekte edilmesi gerekmektedir.
  • Civcivlerin ve tavukların yemlerinde multivitamin ve elektrolitler kullanılması gerekmektedir.
  • Kümeste strese neden olan faktörlerin kontrol edilmesi ve çevre koşullarına dikkat edilmesi

Bakteriyel enfeksiyonlar :

Tavuklarda ishale neden olan en yaygın bakteriyel hastalıklar arasında basiloz, salmonelloza, spirositoz ve diğerleri bulunur. Tavuk ishalinin rengi bakteriyel enfeksiyondan dolayı beyaz ve mukuslu dur.

Bakteriyel enfeksiyonlar

Tavuk ve horoz ishali bakteriyel bir enfeksiyonun sonucuysa, liknomisin, kolestin, neomisin ve… bazı antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Elbette bu ilaçlara ek olarak yiyecek ve içeceklerin dezenfekte edilmesi ve kanatlılarınıza elektrolit ve multivitamin verilmesi önerilir. Probiyotikler, bu hastalıklar sırasında kümes hayvanlarının işlevini iyileştirmek için kümes hayvanlarının beslenmesinde de kullanılabilir.

EB-5 | 12 li Hobi Kuluçka Makinesi
EB-5 | 12 li Hobi Kuluçka Makinesi
» 12li tavuk kuluçka makinesi
» otomatik yumurta çevirme sistemi
» ısı ve nemi stabil tutma özelliği
₺3,748.00

Paraziter enfeksiyon :

Paraziter hastalıklar nedeni ile civcivler ve tavukların, bağırsaklarında yaralar oluşması mümkün olmaktadır. Ve bu yüzden genel olarak ishal rengi, kahverengi ve kanlı olmaktadır. Ama bazı paraziter hastalıklardan dolayı ise, ishal rengi sarımsı olabilir.

En yaygın paraziter hastalık, koksidiyoz olmaktadır. Ve bu hastalıktan dolayı ortaya çıkan ishal genel olarak kanlı ishal olmaktadır. Bu hastalığa engel olmak için civcivlere anti koksidiyoz ilacı karıştırılması gerekmektedir. Ama yapmadan önce bir veterinere danışmanız tavsiye edilmektedir.

Mantar menşeli hastalıklar :

Kümes hayvanı hastalığına aspergilloz ve kandidiyazis gibi bir mantar enfeksiyonu neden oluyorsa, su asitlendirilmesi ve bakır sülfat ve çoklu elektrolit gibi ilaçların kullanılması ile tedavi edilebilir. Bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktörlerden, fazla antibiyotik kullanmak ve yemlerinde mikotoksin (küflenmiş yemlerde bulunan mantar) bulunması olmaktadır.

Bu maddeler ise tavuklarda ishale neden olabilir. Örnek olarak mısır gibi tahılların uzun süre uygun olmayan bir depoda tutulması, mikotoksinlerin, oluşmasına ve tavukların zehirlenmesine neden olmaktadır. Bu yüzden tavuklar ve civcivler için yem alırken üretim tarihi ve depolanma koşullarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Civcivlerde bu hastalığın tedavisi için tavsiyemiz kuş kömürü kullanılmasıdır. Çünkü bu madde yemlerin vücuda daha iyi cezb edilmesine neden olmaktadır. Ve ishal hastalığının giderilmesine neden olmaktadır.

Sonuç :

Civcivlerde ve genel olarak kümes hayvanlarında ishal farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Ve bu hastalığın kuşun vücudunda bulunan su ve minerallerin def edilmesine neden olması diğer hastalıklar için uygun bir ortama neden olmaktadır. Ve bu yüzden zaman kaybetmeden tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tavuklar ve diğer kümes hayvanlarında ortaya çıkan hastalıklar hakkında gerekli bilgiler, Altın Kuluçka personeli tarafından paylaşılmaktadır. Ve eğer bu tür konular ile alakalı sorunuz varsa yorumlarda yazabilirsiniz.

Altın Kuluçka firması kuluçka makinesi üretiminin yanı sıra kanatlılar ile alakalı detaylı bilgiler paylaşmaktadır. ve umarız sizin için faydalı olmuştur.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Ayla muti
    says:

    Ben pazardan 4 tane civciv aldim ama 3 ne yazikki ölduler biri sag iki aydir bizimle oglum ve ben onu cok seviyoruz aile bireyimiz oldu diyebilirim anca iki gundur siyah ishal yapiyor ve bu beni endiselendirdi ne yapmam gerekiyor

    1. Müdür
      says:

      Merhaba, Siyah dışkı genelde civcivlerde yanlış beslenme veya iç organ kanama nedeni ile ortaya çıkar, son günlerde verdiğiniz yemi inceleyiniz, yemin bozuk veya kirli olması ve hatta kurşun zerlenmesi olabilir. ayrıca bazı meyveler ise civcivlerde siyah dışkıya neden olabilir.
      sizin civcivde büyük olasılıkla yemden kaynaklıdır.

  2. melisa
    says:

    merhaba bizden pazardan 2 tane civciv aldık 2 ay oldu saglıklı idiler ama 1 tanesinde fark edeli 2 gün oldu poposu dışarda ve su geliyor alt tarafı hep ıslak ve çiş gib kokuyor ne yapmalıyım kısırlık bulgur veriyrm yem olarakta suyunu da koyuyrm

  3. Duygu
    says:

    Merhaba civcivim sarı beyaz karışımı sıvı dışkı çıkardı ne anlama gelir?

  4. Yok
    says:

    Benimki de kahverengi ishal ne yapmalıyım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu