keklik kuluçka makinesi
Kuluçka makinesi ile keklik üremesi :
Keklik faydalı eti ve yumurtası nedeni ile bir çok kişinin ilgisini çekmektedir. Bu yüzden son zamanlarda bu kuşların üretimi ise artmaktadır. Keklik üretimi ise diğer kuşlar gibi doğal veya suni olarak yapılmaktadır.
Ama genel olarak ticari keklik yetiştiricileri kuluçka makinesi kullanmayı tercih etmektedirler ve tabii ki çok sayıda keklik üretmek isteyen bir işletme için, doğal olarak kuluçka yapımı ekonomik olarak faydalı değildir. Ve üretim hızının düşük olmasına neden olacaktır. Bu yazıda kuluçka makinesi kullanarak keklik üretiminin nasıl yapıldığı ve gereken koşullar hakkında bilgiler paylaşılmaktadır. Ve sizi okumaya davet ediyoruz.
Kekliklerin doğal üretimi :
Et veya yumurta üretimi için yetiştirilen keklikler evcil keklik türleri olmaktadır. Ve bu keklikler doğal olarak gurk olmaları zor olmaktadır. Evcil kekliklerin çiftleşmeye ve gurk olmaya meyilleri olmadığı için üretimi bu yöntem ile zor olmaktadır. Bu davranış bıldırcınlar ve sülünlerde ise bulunmaktadır. Ama yabani keklikler yılda bir kere çiftleşme döneminde gurk olabilirler. Ve çiftleşme dönemleri ise ilkbahar mevsiminde olmaktadır.
İlkbahar mevsimi başlaması ile erkek ve dişi keklik çiftleşmesi gerçekleşir ve sonra, dişi keklik yuva yapmaya başlar. Genel olarak dişi keklik yumuşak çimler veya kuş tüylerini toplayarak konforlu bir yuva yapar ve yumurtlamaya başlar.
Gürk olan keklikler, genel olarak 15-20 adet arasında yumurta yapmaktadırlar. Ve kuluçka dönemi boyunca yumurtaların üzerinde yatmaya başlayacaktır.
Eğer bir çift yabani kekliğe sahipseniz, ve bu kuşlardan doğal olarak, kuluçka yapmak isterseniz. Son derece sakin ve huzurlu bir yerde kümes hazırlamanız gerekmektedir. Yabani keklikler genel olarak, sesli ve gürültülü yerde kendilerini güvende hissetmezler, ve bu yüzden yumurtalar üzerinde yatmaktan imtina ederler. Yuvaları için ise bir sepet kullanabilirsiniz ve içine saman veya yumuşak talaş ile doldurabilirsiniz.
Keklik yumurtası için başka kümes hayvanları kullanmak ise mümkün olmaktadır. Yani keklik yumurtalarını bir gurk olan tavuğun yuvasına koyarak civcivler elde edebilirsiniz. Ama dikkatli olmanız gerekmektedir. Ve civcivler yumurtadan çıktıklarından hemen sonra tavuktan ayırmanız gerekmektedir. Çünkü tavuk yavruları gagalayarak öldürmesi mümkün olmaktadır. Bu yüzden civcivlerin yumurtadan çıkmasına bir gün kalan, bir kümes hazırlamanız ve ısıtıcı olarak kızılötesi ampul kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Keklik kuluçka makinesi :
Ama keklik kuluçkası için en kolay yol, bir adet kuluçka makinesi kullanmanız olmaktadır. Ve tavsiyemiz kaliteli ve akıllı bir kuluçka makinesi seçmeniz olmaktadır. Son zamanlarda üretilen kuluçka makineleri ısı ve nem temini açısından yüksek dikkate sahip olmaktadırlar. Ve bu makinelerin üst düzeyde yalıtımı yüksek oranda civciv elde edebilmeniz için olanak sağlamaktadır.
Keklik kuluçkası yapmak için 4 aşama vardır :
- Kuluçka makinesini hazırlamak
- Kuluçkalık yumurtaları temin etmek
- Gelişim dönemi
- Çıkım dönemi ve yeni doğan civcivlerin önceden hazırlanmış kümese aktarılması
Kuluçka makinesi satın alındıktan sonra, veya eğer önceden bir makineniz varsa, kullanılmadan temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Çünkü makine malzemelerinde hastalık etkenleri bulunabilir.
Ve bu virüs veya bakteriler yeni doğan civcivlerin hastalanması veya telef olmasına yol açabilir. Hastalığın bulaştığı civcivler genel olarak ilk haftada telef olurlar. Ve bu yüzden makine hijyeni önemli, olmaktadır.
Diğer mesele kuluçka makinesini çalıştırmanız ve test etmeniz olmaktadır. Nemlendirme, ısıtma, havalandırma ve çevirme sistemlerini kontrol etmeniz gerekmektedir. Ayrıca sensörün doğru çalıştığından emin olmak ve ısı ve nem değerlerini doğru göstermesi ise önemli olmaktadır.
📢 Önemli !
Kuluçka makinesi mutlaka temiz ve kirden ve tozdan uzak bir odada olması gerekmektedir. Aksi halde düşük oranda çıkım oranı elde etmeniz mümkün olmaktadır.
Kuluçkalık keklik yumurtası temin etmek :
Kuluçkalık keklik yumurtası temin etmek önemli olmaktadır. Ve çıkım oranında ise oldukça etkili bir faktördür. Bu yüzden eğer kendi damızlık sürünüz yoksa, ve başka bir çiftlikten yumurta satın almak zorundaysanız, size en yakın olan bir çiftlikten, ve şahsen giderek, satın almanız gerekmektedir.
Çünkü damızlık sürünü yakından incelemeniz ve sağlıklarını kontrol etmeniz gerekmektedir. Diğer mesele kuluçkalık yumurtaların yaşları 5 günden az olması çıkım oranında önemli olmaktadır.
Yumurtalar temin edildikten sonra, eğer kuluçka makinesi viyolleri eski tip viyollerden ise yumurtaları dikey olarak ve sivri uçları aşağı doğru olması gerekmektedir. Ve eğer yeni nesil çok amaçlı viyoller kullanıyorsanız, yumurtaların yatay olması ve sivri uçları birbirlerine bakacak şekilde olması gerekmektedir.
Ama keklik yumurtasının dikey olarak viyollerde durması tavsiye edilmektedir. Ve çıkım oranında etkili olmaktadır.
civciv çıkarmak için en iyi mevsim ne zaman ?
Keklik yumurtası gelişim dönemi :
Keklik yumurtası gelişim dönemi çıkım dönemi ile beraber 24 gün olmaktadır. Ve çıkım dönemi ise 21.günün sonundan başlamaktadır. Ama gelişim dönemi için, ısı ve nem değerlerine dikkat etmeniz tavsiye edilir.
İlk 21 günde, sıcaklığın, 37.7 olması ve nem oranı ise %60 olması gerekmektedir. Yumurtaların kuluçka makinesine yüklenmeden önce bir kaç saat kuluçka odasında (21-25 derece) sıcaklıkta bekletilmesi gerekmektedir.
Çünkü bir anda 37 derecelik bir sıcaklıkta olmaları, ısı şokuna neden olur. Ve embriyoların telef olması mümkün olmaktadır. Bu yüzden sıcaklığın yavaş yavaş yükselmesi gerekmektedir.
Çıkım dönemi :
Çıkım dönemi keklik yumurtası için 21.günün sonundan itibaren başlamaktadır. Ve bu dönemde civcivler çıkmaya başlayacaklar. Bu yüzden yumurtaların gelişim viyollerinden çıkım sepetine aktarılması gerekmektedir.
Unutmayınız yumurtaların zamanından önce çıkım sepetine aktarılması civcivlerin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Ve bu yüzden dikkatli olmanız gerekmektedir. Özelliklede kombine kuluçka makinelerinde yanılma olabilir. Çıkım dönemi için ısı ve nem değerleri farklı olmaktadır ve makinede ayarları değiştirmeniz gerekmektedir. Yani ısı değeri 37-37.2 dereceye düşürülmesi ve nem oranı ise %70 olması gerekmektedir.
📢 Önemli !
Çıkım döneminde kuluçka makinesi kapağını sürekli açıp kapatmanız yumurta kabuğunun sertleşmesine ve ısı ve nem dengesinin bozulmasına neden olacaktır. Bu yüzden olabildiği kadar tüm civcivler çıkana kadar makine kapısını açmamanız tavsiye edilmektedir.
Çıkım dönemi bazı yumurtalarda 3 günden fazla sürebilir !
Genel olarak keklik yumurtası için kuluçka dönemi 24 gün olmaktadır. Ama bazı durumlarda bazı civcivler yumurtadan geç çıkabilir. Bu yüzden acele etmemeniz tavsiye edilmektedir. Eğer civcivlerin çıkması 3 günden fazla gecikirse, yumurtaları kontrol etmeniz gerekmektedir.
Bazı civcivler güçsüz oldukları için yumurta kabuğunu kıramayabilirler ve yardım etmeniz gerekmektedir. Eğer operatörün bu konuda deneyimi olmaz ise civcivler yumurta içinde boğulabilir.
Son söz :
Kuluçka makinesi kullanarak keklik üretmek doğal yöntemlerden daha kolay olmaktadır. Ve riski ise daha düşük olacaktır. Eğer kaliteli bir kuluçka makinesi temin ederseniz, %90 dan fazla çıkım oranı elde etmeniz mümkün olmaktadır. Bu yüzden tavsiyemiz Altın Kuluçka online satış mağazasını incelemeniz olmaktadır. Makine özellikleri ve mekanizmaları ile ilgili detaylı bilgiler, paylaşılmaktadır.