Herşey dahil

Kuşlar için kalamar kemiği faydaları

Kuşlara verilen kalamar kemiği ne işe yarar ?

Kalamar kemiği veya mürekkep balığı kemiği zengin kalsiyum kaynağıdır. Kuşların ihtiyacı olan minerallerin bir çoğu kalamar kemiği ile temin edilebilir. Mürekkep balığı kemiği en çok süs kuşları yetiştiriciliğinde kullanılmaktadır.

Muhabbet kuşu, jako papağan, kanarya, sultan papağanı vb.. Kuşlar için en çok kullanılan mineral kaynağıdır. Bu yazıda kalamar kemiği ve faydaları ile ilgili bilgileri paylaşacağız.

Kalamar kemiği nedir ve nasıl temin edebiliriz ?

Mürekkep balığı veya kalamar balığını mutlaka görmüş veya duymuşsunuzdur. Bu balıklar öldükleri zaman, tüm organları diğer balıklar tarafından yenilir. Geriye sadece bir kemik kalır. Bu kemiğin ağırlığının olmaması nedeni ile su yüzeyine gelir ve dalgalar ile sahile getirilir.

Ama kalamar kemiği için deniz sahiline gitmenize gerek yoktur. Sadece pet shop veya süs kuşları satıcılarına gitmeniz yeterli olur. Hatta internetten güvenilir web sitelerin üzerinden sipariş edebilirsiniz.

Kalamar kemiği fiyatı fazla yüksek değildir. Kısacası ucuz ama faydalı bir mineral kaynağıdır.

Mürekkep balığı kemiğinde neler var ?

Mürekkep balığı kemiğinde bol miktarda kalsiyum karbonat bulunmaktadır. Ama başka mineraller ise içeriğinde yer almaktadır. Fosfor, magnezyum, sodyum ve diğer mineraller yer almaktadır.

Mürekkep balığı kemiğinde neler var ?

Süs kuşları yetiştiriciliğinde kalamar kemiği olması önemlidir. Ama sadece kalamar kemiği ile kuşunuz için tüm mineralleri temin edemezsiniz. Bu yüzden mürekkep balığı kemiği ile birlikte bazı takviye ilaçların olması gerekir. Ama ilaçları kullanmadan mutlaka bir uzman veteriner ile danışmanız gerekir.

Kalamar kemiği faydaları nelerdir ?

Süs kuşlarının yumurtlaması ve çiftleşmesi için bol miktarda proteinler ve minerallerin temin edilmesi gerekmektedir. Kalsiyum ve bazı mineraller kalamar kemiği ile temin edilir. Böylece kuşun kemiklerinin daha sağlam olmasına ve yumurta kabuğunun standart kalınlıkta oluşmasına ve yumurta üretiminin artmasına neden olur.

Kalamar kemiği faydalarından bazıları ise aşağıdakilerden ibarettir :

  • Yumurta kabuğunun doğru bir şekilde oluşması 
  • Kuşun kemiklerinin daha sağlam olması
  • Vücut için gerekli kalsiyumun temin edilmesi 
  • Kuşun gagasının uzamasına engel olması
  • Tüy döneminden sonra daha kaliteli tüylerin çıkması

Kalamar kemiği hangi kuşlar için kullanılabilir ?

Kalamar kemiği papağan türleri, kanaryalar, finç, mayna kuşu vb.. Kuşlar için kullanılabilir. Hatta sadece kuşlar için değil belki kaplumbağa gibi sürüngenler için ise faydalıdır. Kısacası tüm süs kuşları için faydalı bir mineral kaynağıdır.

Kalamar kemiği kuşlara nasıl verilir ?

Kalamar kemiği veya mürekkep balığı kemiğinin az miktarda alınması gerekir. Çünkü çok hassastır. Tavsiyemiz bitmesine yakın bir zamanda almanız gerekir. Çünkü kalamar kemiği direkt olarak nemi kendine alır. Ve bozulmasına neden olur.

Kalamar kemiği için bazı aparatlar vardır ve bu aparatlar ile kafese takılır. Veya bazıları ise bir tel ile kafese bağlanır. 

Son söz :

Kalamar kemiği doğal bir mineral kaynağıdır. Ve özelliklede kalsiyum temini açısından son derece faydalıdır. Evcil kuşların kafesinde mutlaka olması gerekir. Özelliklede papağanlar için faydalı olabilir.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu