Kaz yetiştiriciliği

Emden kazı özellikleri :

Emden kazı tanıtımı ve özellikleri :

kaz yetiştiriciliği ülkemizin bazı illerinde yaygın olarak yapılır. örnek olarak, kars, ardahan ve muş en çok kaz yetişitiriciliği yapılan şehirlerdir. bu kuşların bakımı ve beslemesi diğer kümes hayvanlarından daha kolay olmasına rağmen hala üretimi daha düşüktür.

bu yazıda emden kazı özellikleri, bakımı ve beslenmesi ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. farklı ırkların özellikleri hakkında bilgi edinmeniz, doğru seçim yapmanızda etkili olacaktır.
kaz en çok etlik olarak yetiştirilir ve nedeni ise bu kuşların yumurtlama oranının düşük olmasıdır. ve üremesi ve çoğalması daha düşük hızla yapılır. özelliklede emden kazı gibi ağır cüsseli kazların yıllık yumurta üretimi 30-40 adet arasındadır.

ama et üretimi açısından oldukça verimlidirler. embden olarakta bilinen bu ağır cüsseli kazların talebi ise fazladır. bu yüzden avrupada bir çok ülkede çiftlikler için tercih edilmektedir.

Ama emden isminin nereden geldiğini sorarsanız eğer , bu kaz ırkı ilk olarak almanyadan ingiltereye embden şehrinden gönderildi ve ingilterede embden kazı olarak halk arasında meşhur oldu. embden kazı en iyi kaz ırkları arasında yer almaktadır ve bu yüzden çiftliklerde her zaman bulunmaktadır.

Embden kazı vücut özellikleri :

Emden kazları vücutlarında kalın bir tüy katmanı bulunmaktadır ve bu yüzden -20 derece sıcaklıkta bile hayatlarını sürdürebilirler.  Genetik modifikasyon yapılması nedeni ile emden kazlarının görünümleri diğer kazlardan farklı olmaktadır ve hatta daha ağır cüsseli olmaktadırlar.

Emden kazı tüyleri, genel olarak gri renklerinden oluşmaktadır ve bazı kısımlarda ise beyaz ve turuncu renk karışımı olmaktadır. Emden kazları gagaları ise turuncu renkte olmaktadır.

Emden kazı büyük cüsseli kaz ırklarından olmaktadır ve genel olarak yetiştiriciler tarafından et üretimi ve kaz ciğeri üretimi için tercih edilmektedir. ve etlik kaz yetiştiriciliği için uygun bir senek olmaktadır.

Bu kazların ağırlıkları yetişkinlikten önce 9 KG ve yetişkin oldukları zaman 12 KG kadar gelmektedir. Emden kazı dişi cinsi genel olarak düşük yumurta oranına sahip olmaktadır ve ortalama yılda 30 ila 40 adet yumurta yapmaktadır. Ama yavruları için iyi bir ebeveyn olmaktadırlar ve annelik duyguları çok güçlü olmaktadır, bu yüzden emden kazları doğal kuluçka yapmak için tercih edilir.

Embden kazı vücut özellikleri

Genel olarak hobici olarak kaz yetiştirenler, doğal yöntem ile üreme yaptıkları için, emden kazlarınız tercih etmektedirler, embden kaz cinsinin gurk olması ve yumurtalar üzerinde yatması daha kolay olmaktadır. Emden kazı yumurtalarının ağırlığı 180 ila 250 gram arasında değişmektedir.

Dünyanın bazı ülkelerinde et temini için emden kazı yetiştiriciliği yapmaktadırlar ve bu ırkın hızlı büyümesi ve hastalıklara karşı dayanıklı olması nedeni ile kolay bir şekilde yetiştirilebilir. Özelliklede anadolu iklimi embden kazı yetiştiriciliği için uygun olmaktadır.

Embden kazı yetiştirmek için uygun yer

Embden kazı hem kapalı salonda ve hem gezinme alanı olan çiftliklerde yetiştirilmesi mümkün olmaktadır ama kapalı salonlarda yetiştirmek için, ısıtma, havalandırma ve yüzme havuzları, temin edilmesi gerekmektedir.

Ayrıca sıcak aylarında soğutucu sistemlerin olması ise aynı şekilde gerekli olmaktadır. Kısacası kazların farklı mevsimlerde sıcaklık ve soğuktan korunmaları için gereken sistemler temin edilmesi gerekmektedir.

Emden kazı davranışları :

Emden kazı ise diğer kazlar gibi temizliğine önem vermektedir, ve sürekli tüylerini düzenlemek ile meşgul olmaktadır. Emden kazı kesilmediği sürece 35 ila 40 yıla kadar yaşayabilir, ve son derece duygusal kuşlar olmaktadırlar. Özelliklede civcivleri olduğu zaman yaklaşırken dikkatli olmanız gerekir, çünkü bazen son derece saldırgan olabilirler ve yavrularına hassas kuşlar olmaktadırlar.

Emden kazı davranışları

Kazlarda ilginç bir özellik var, anne kaz yavrularının sesinden ne durumda olduklarını anlayabilir ve yavruların her ötüşü ile farklı bir cevap verebilir. Kazların zeki kuşlardan olduklarını unutmayalım.

Emden kazı yumurtlama mevsimi :

Sonbaharın başlanması ile kazların çiftleşme mevsimi başlar, ve eğer bir kaz yetiştiricisi iseniz döllü yumurtalar elde etmek için, erkek ve dişilerin oransal sayısına dikkat etmeniz gerekir.

Genel olarak 1 erkek kaz için 2 veya 3 dişi kaz yeterli olmaktadır. Kaz yabani hayatında kendine sadece tek bir eş seçer, ama çiftliklerde durum farklı olmaktadır.

Kaz yetiştiriciliğinde önemli konulardan, kazların yüzme havuzu olmadan çiftleşmeleri başarısız olacaktır, ve hatta eğer uzun süre bu durum devam ederse kısır olmaları olasılığı bulunmaktadır.

Son söz :

Türkiye genelinde son zamanlarda kaz yetiştiriciliği ilerlemektedir ve daha çok girişimciyi kendine doğru çekmektedir. Ve özelliklede bazı verimli kaz ırkları ise yaygın olarak yetiştiriciler tarafından tercih edilmektedir.

Emden kazı ise bu ırklar arasında yer almaktadır, emden kazının tercih edilme sebebi diğer ırklardan daha hızlı büyümesi ve sermaye dönüşünün daha hızlı olmasıdır.


Sıkça Sorulan Sorular :


Emden kazı kaç yumurta yapar ?

Emden kazları yılda yaklaşık 30-40 adet yumurta yapmaktadır. Bu kazlar genel olarak et üretimi için kullanılmaktadır.

Emden kazı verimliliği nasıl olmaktadır ?

Emden kazı et üretimi için ideal bir seçenek olmaktadır ve yetiştiricilik için kullanılan en iyi kaz ırkı olarak bilinmektedir.

Emden kazı kaç kilo olur ?

Erkek kazlar 12 KG ve dişiler ise 9 KG kadarlık bir ağırlığa ulaşabilirler. Bu yüzden bu kazlar et üretimi için kullanılmaktadır.

Emden kazı özellikleri nedir ?

Emden kazlarının özellikleri makalemizde detaylı olarak paylaşılmaktadır. Bu kazlar ağır cüsseli kaz ırkı olmaktadır ve anavatanları ise Almanyada emden kenti olmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu