Muhabbet kuşu

Muhabbet Kuşu Sinirlenme Nedenleri

Muhabbet kuşu neden sinirli olur?

Muhabbet kuşu dünyanın en popülen evcil hayvanlarından biridir ve kedi ve köpeklerden sonra en çok sevilen evcil hayvanlarından biridir. Bu sevecen ve sevimli küçük kuş hem fiyat olarak uygun ve hemde doğru eğitim koşullarında kelimeleri taklit etme ve konuşma özelliğine de sahiptir. Adı üzerinde olan muhabbet kuşu kendi cinsinden olan muhabbet kuşlarına ilgisi ve sevgisi gerçekten çoktur ve bu nedenle muhabbet kuşu ismi ona verilmiştir.  Ancak o da diğer kuşlar ve hayvanlar gibi farklı duygular ve davranışlar sergileyebilir.

Örneğin bazı nedenlerden dolayı gerçekten sinirli ve agresif davranabilir ki bu çoğu kuş bakıcılarının yaşadığı yaygın sorunlardan biridir. Bu yazıda sizlere muhabbet kuşu neden sinirli olur ve onu sinirlendiren ve agresif davranmasına neden olan konuları anlatmaya çalışacağız.

8 li mini kuluçka makinesi
8 li mini kuluçka makinesi
» 8li muhabbet kuşu kuluçka makinesi
» üzerinde döl kontrol lambası
» hassas ısı ve nem sensörü
₺1,700.00

Muhabbet kuşu neden sinirli olur?

Açıkcası muhabbet kuşlarının hepsi eğlenceli ve oyuncul olmayabilir. Bu nedenle eğer yeni bir kuş sahiplendiyseniz ve böyle bir durumla karşılaşırsanız şaşırmayın. Kendi yaşadıkları alanı savunmak, kıskançlık, uyumsuzluk, yuva yapmak muhabbet kuşlarının en çok sinirlenme nedenlerinden biridir.

Muhabbet kuşu sinirli olmasının belirtileri

Muhabbet kuşları genellikle sürüler halinde yaşamayı seven, sosyal ve sevecen kuşlardır. Bu nedenle evcil muhabbet kuşunuzun arkadaşlarını tercih etmesi ve sevmesi mantıklıdır. Ancak bu her zaman böyle olmayabilir. Saldırganlığın ve agresif davranmanın nedenleri farklı olsa da saldırganlığı gösterme biçimleri genellikle aynıdır.

hoşnutsuzluk belirtileri arasında kantlarını kaldırmak, ısırmak, tıslamak, kendi tüylerini veya arkadaşının tüylerini koparması, kafesin içinde diğer kuşu kovalaması, onun su ve yem yemesini engellemesi en çok görülen davranışlardır. Hatta durum kötüleştiğinde kafes arkadaşını başka kafese aktarmaya bile mecbur kalabilirsiniz.

Muhabbet kuşunun bölgesini savunması

Muhabbet kuşlarıda diğer hayvanlar gibi iç güdüsel olarak kendilerine bir bölge tain ederler ve o bölgeyi kedilerine ait olduklarını bilirler. Bu nedenle bölgesinin tehdit altında olduğunu hissederse egresif davranabilir. Örneğin eğer yeni bir kuş sahiplenirseniz kuşunuz bunu bölgesel bir tehdit olarak algılayabilir.

Belirtileri ise yem ve su kabına nöbet tutması ve onları korumaya çalışması, kafesine kimseyi yaklaştırmaması ve yeni kuşu kovalaması belirtilerin arasında yer alır. Hatta eğer kuşunuza evde kafesin dışında uçmasına izin veriyorsanız evininiz bazı bölgelerini korumaya çalıştığını görebilirseniz.

Kıskançlık

Kuşunuz ona tüm dikkatinizi vermeye bayılır ve bu ilgiyi sizden herzaman bekler. Ve siz de kuşunuza böyle davranıyorsanız onu gerçekten mutlu ettiğinizi bilmelisiniz. Fakat durum yeni bir kuş ve ya hayvan sahiplendiğinzde değişebilir. Kuşunuz sizi başka bir kuşla ilgilendiğinizi görürse veya hatta başka bir insanla ilgi içerisinde olduğununuzu fark ederse kıskançlık davranışları gösterebilir. Dikkatinizi çekmek için elinden geleni yapacaktır.

Çığlık atmak, ıslık çalmak, kafesin içinde huysuzluk yapması, size karşı küsmesi, ona yaklaştığınızda ilgi göstermemesi kıskançlık belirtileridir. Ve sonunda ise sinirlenme nedeni tamamen kıskançlığından kaynaklanır. Hatta kıskançlığına neden olan kişiye veya kuşa bile sinirli tepkiler verebilir.

Çiftler arasında uyumsuzluk ve Yuvalama

Kuşlarda aynı insanlar gibi bazen birbirleriyle anlaşamayabilirler. Örneğin eğer kuşlarınız uzun süre birbirlerinden uzak duruyorlarsa, sevişmiyorlarsa ve arkadaş olduklarını gösteren hiç bir davranış yoksa, onların uyumsuz oldukları anlamına gelir.

Eğer uyumlu ve doğru çift sahiplenmek istiyorsanız mutlaka birbirlerine karşı olan davranışları takip etmelisiniz. Örneğin kuşların aynı kafese yerleştirmeden önce çiftleri bir süre ayrı kafeslerde ancak yan yana olacak şekilde tutmanız ve birbirlerine olan ilgiyi takip etmeniz. Eğer uymlu bir çiftlerse ayrı kafeslerde olmalarına rağman iletişim sağlamaya çalışacaklar.

Çiftler arasında uyumsuzluk ve Yuvalama

Bir diğer sinirlenme nedenlerinden biri ise yuvalama sürecidir. Muhabbet kuşları çiftleşmeden önce yuvalama süreci adı verilen bir süreç geçirirler ve bu zaman içerisinde çok agresif ve birbirleriyle kavga halinde olabilirler. Tipik olarak bunun işaretleri kafesin içerisinde bir yuva alanı oluşturmak ve onu savunmaktır. Hatta sahibine karşı bile sinirli davranabilir. Bunu önlemek ve azaltmak için kuşu gün ışığına maruz kalmasını 10 ila 12 saat arasında sınırlayarak üreme veya yuvalama davranışını önleyebilirinsiz.

EB-6 Hobi kuluçka makinesi
EB-6 Hobi kuluçka makinesi
» profesyonel muhabbet kuşu kuluçka makinesi
» özel nemlendirme ve ısı temini sistemi
» 360 derece yumurta çevirme özelliği
₺4,199.00

Yeni rutin

Muhabbet kuşunuzun ani saldırganlığa ve sinirlenmesine yol açabilecek bir diğer faktörlerden biri yeni rutinlerdir. Örneğin eğer elle beslenmeye alışkın olmayan yeni bir kuş sahiplendiyseniz onu evcilleştirmeye başladığınızda ve elle yem vermeye çalıştığınızda size karşı agresifleşip sinirli davranabilir. Bu, özellikle de kuş için, aktiviteyi kendisi için tamamen yeni gördüğü için doğrudur. Yeni rutinler ve bir ortamda yeniyken ve yeni eve alışmadıklarında muhabbet kuşlarında sıklıkla saldırganlığa neden olur.

Muhabbet kuşunuza karşı nazik olun, adım adım ilerleyin ve onu yeni ve alışmadığı bir şeylere zorlamayın. Eğer ona yeni şeyler öğretmek istiyorsanız eğitim yöntemlerinizin ilk önce doğru olduğundan emin olun ve bu eğitimi uzun sürelik olarak bir programda yapmaya çalışın. Ayrıca herşeyen önce kuşun güveninizi kazanmasına izin verin.

Muhabbet kuşunun eski bakıcılar tarafından kötü davranışlar görmesi

Muhabbet kuşunuzun tanımlayabileceğiniz bir sebep olmadan agresif davrandığını fark ederseniz önceki yaşamına dair bazı kötü anıları hatırlamış olabilir. Muhtemelen önceki sahibi ona kötü davranmış ve kuş da o davranışı hatırlatan bir durum yaşamıştır ve saldırganlığına neden olmuştur.

Bu genellikle yaşlı kuşlar için geçerlidir. Onları evcilleştirmeye başladığınızda kuşun ne yaşadığını tam olarak anlamayabilirsiniz çünkü bu mümkün değildir. Ancak ona karşı herzaman nazik olmanız ve hangi konuların onu üzmesine neden olduğunu fark ederseniz kızmasını ve sinirlenmesini azaltabilirsiniz.

Örneğin bazı sahipler muhabbet kuşlarına sürekli bağırırlar. Bu tutarlı bir şekilde ve uzun süre yapıldığında kuşu korkutur ve saldırgan olmasına neden olur. Hatta bazen bakıcılar kuşlarını yemek yemeye zorlar ve kuşta yemek yemeyi reddettiğinde kuşu vururlar.

Bu gerçekten çok kötür bir muamele anlamına gelir ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde saldırganlığa dönüşür. Yeni bir bakıcı böyle bir muhabbet kuşunu evcilleştirmeye başladığında sahibin ilerlemelerinden isteksiz olabilir ve korkabilir, çünkü bunları önceki kötü davranışlarla ilişkilendirir. Tekrar kötü muamele görmekten korkar ve bunu ani saldırganlık ve sinirle ifade eder.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu