Ördek yumurtasından civciv çıkarma tekniği
Ördek yumurtasında çıkım oranı artması için bir teknik !
Suni yollar ile kanatlı üremesi bazıları için basit bir işlem olarak görünür. Halbuki teknikleri bilmeden istediğiniz sonucu elde etmek zordur. Dünya genelinde farklı kuş türleri ve her kuşun ise kendine özel üreme koşulları vardır. Kümes hayvanlarında ise aynı koşullar geçerlidir. Bu yazıda ördek yumurtası ve kuluçkası ile ilgili hiç bilmediğiniz bir bilgiyi paylaşacağız ve suni kuluçka randımanında etkili olacaktır.
Profesyonel yetiştiriciler yumurtaların üzerinde bir koruyucu katmanın olduğunu bilirler. Bu ince katman, mikroplar ve diğer mikroorganizmaların yumurta kabuğunda bulunan gözenekler yolu ile embriyoya bulaşmasını engeller.
Ördek yumurtasında bu katman daha kalındır. Bu yüzden kuluçka döneminde oksijen ve CO₂ gazının alınması ve dışarı atılması önünde bir engele dönüşür.
Kütikula olarak bilinen bu koruyucu katman depolama veya yumurtanın yeni üretildiğinde son derece önemli ve faydalıdır. Ama kuluçka yapımında bu katmanın yumurta üzerinden temizlenmesi gerekmektedir. Yazının devamında bu işin nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. Sizi okumaya davet ediyorum .
Ördeklerin doğal kuluçkası :
Doğal olarak bir dişi ördek yumurtalar üzerinde yattığı zaman bazı davranışlar ve hareketler, kütikula tabakasının yavaş yavaş bozulmasına neden olur.
Bu tabakanın bozulması, yumurtanın içinde oksijen girişi ve CO₂ çıkışı daha kolaylaşır. Ama tam olarak kabuk üzerinden kalkmaması kuluçka döneminde yumurtada su kaybına engel olur. Hatta kuluçka döneminin 12.gününe kadar, tam olarak bozulmamasindan dolayi nem kaybi düşük olur ve eğer böyle devam ederse civcivin yumurta içinde boğulması muhtemeldir.
Bu yüzden dişi ördek bazı aktivite ve davranışlar ile bu katmanı yumurta kabuğundan temizlemeye çalışır. Aşağıdaki resimde 12. Günden nem kaybının ne kadar arttığını görebilirsiniz.
Kuluçka makinesinde ördek yumurtasından yüksek çıkım alma :
Suni olarak ördek yumurtasından kuluçka yapmak için bazı işlemlerin yapılması gerekmektedir. Bazı yetiştiriciler, kuluçka dönemi boyunca yumurtalara su spreyi yaparlar. Ve su kütikula katının kabuk üzerinden temizlenmesine neden olur. Bazı kişiler ise yumurtaları kuluçka makinesine yüklemeden önce sadece ılık su ile yıkar ve sonra viyollere dizerler.
Bu yüzden her zaman kuluçka makinesinin temiz olması gerekir. Kütikula katmanının olmaması nedeni ile makine içinde bulunan zararlı mikroorganizmalar, yumurta içine geçer ve embriyoya bulaşması nedeni ile civcivin telef olmasına veya hasta olmasına yol açar. Özelliklede yüksek kapasiteli makinelerde ve ticari işletmelerde dikkate alınması önemli olmaktadır.
kuluçkalık yumurtaların boyutu başarı oranında son derece etkili olan faktördür. iri yumurtalardan kuluçka yapma tekniği makalesinde bu konu hakkında size ilginç gelecek bilgiler paylaşılmaktadır.
Kuluçka odasının temiz ve dezenfekte olması :
Kütikula katının yumurta üzerinden kalkması, yumurtanın içinde bulunan embriyonun hasta olma riskini arttırır. Bu yüzden odanın havası ve diğer yerlerinin temiz ve dezenfekte olması şarttır.
Ayrıca her kuluçka dönemi sonunda makinenin ise temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Aksi halde civcivleri kaybetmeniz gayet normal ve makine kalitesi ve çalışması ile alakası yoktur.
Son söz :
Bilimsel olarak kuluçka makinası kullanımı en düşük kayıp ile civciv çıkarmanızı sağlar. Ve özelliklede ticari çiftliklerde verimlilik oranı ise artar. Bu yüzden altın kuluçka ekibi bu bilgileri sizinle paylaşmaktadır. Profesyonel bir yetiştirici tüm detayları dikkate alması gerekmektedir.