Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk kuluçka makinesi ısı ve nem ayarları

Tavuk kuluçka makinesi ayarları :

tavuk kuluçka makinesi ayarları dönem sonunda çıkım oranında etkili olmaktadır. bu yüzden kullanıcının doğru değerleri makinede ayarlaması gerekmektedir. ısı ve nem oranının standart seviyeden düşük veya yüksek olması çıkım oranını olumsuz etkiler.

ama kuluçka makinesi çıkım oranı sadece ısı ve nem değerlerine bağlı değildir. bu konu ile ilgili web sitemizde çeşitli paylaşımlar bulunmaktadır. ve mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

ama bu yazıda tavuk yumurtası için gerekli ısı ve nem değerleri ile ilgili detaylı bilgiler paylaşmaya çalıştık, eğer kuluçka makinesi kullanımı deneyiminiz yoksa mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

kuş yumurtalarının civcive dönüşme süreci, 2 dönemden oluşur : gelişim ve çıkım dönemi

ayrıca civcive dönüşme süreci her kuş yumurtası için farklı olmaktadır. tavuk yumurtası kuluçka dönemi 21 gün olmaktadır. bu süreden ilk 18 gün gelişim dönemi ve son 3 gün ise çıkım dönemidir. ve önemli konu ise kuluçka makinesi kullanırken bu dönemler için sıs ve nem değerleri farklı olmaktadır.

yazımızın devamında daha detaylı bilgiler paylaşılmaktadır. sizi okumaya davet ediyorum.

Kuluçka makinesi kurulumu nasıldır ?

kuluçka makinesi kurulumu kolaydır, ama asıl mesele kuluçka makinesi çalışması için gerekli koşulları, temin etmenizdir. ve bu koşullar eğer temin edilir ise kuluçka makinesi otomatik olarak istediğiniz ısı ve nem değerlerini otomatik olarak temin eder, ve kuluçka dönemi boyunca sabit tutar.

kuluçka makinesi için bir hijyenik ve temiz oda belirlemeniz gerekir. odada ısıtıcı ve havalandırma sistemleri olması şarttır. çünkü kuluçka odası sıcaklığı 20-25 derece arasında olması gerekir. oda da olabildiği kadar ahşap malzeme kullanılmaması tavsiye edilir. çünkü ahşap bakterilerin oluşumu için ideal bir yerdir.

bu yüzden plastik masa ve sandalye kullanmanız, en iyi seçenektir. diğer önemli faktör havalandırma sistemidir. odada her zaman hava dolaşımı olması gerekir. yani bir emici fan dışarıdan taze havayı odaya aktarması, gerekir ve tam karşısında ise bir başka fan, oda havasını dışarı üfler.

böylece odada her zaman taze hava bulunur ve kuluçka makinesi randımanında son derece önemlidir. odada nem oranı ise %35-50 olması idealdır. ama eğer yüksek rutubetli bir iklimdeyseniz. nem alıcı özelliği olan bir klima kullanmanız gerekir. ve tam aksine eğer düşük rutubetli bir iklimdeyseniz, oda büyüklüğüne göre bir nemlendirme cihazı olması tavsiye edilir. bu aşamalardan sonra kuluçka makinesini prize takıp çalıştırabilirsiniz.

Kuluçka makinesi kurulumu nasıldır

Oda için bulunduğunuz iklime uygun önlemler alınması gerekir. bazı iklimlerde gündüz hava sıcaklığı yüksek ve geceler düşük olmaktadır ve bu yüzden geceler için ısıtma ve eğer gündüz fazla sıcak olursa klima kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kuluçka makinesi kullanımı konusunda diğer konu odanın tozdan, gürültüden ve gitgelden uzak olmasıdır. Bazı kullanıcılar kuluçka makinesini evlerinde bulunan depoda veya otopark da kurmayı tercih ederler.

ve bu yüzden çıkım alsalar bile düşük oranda olur, bu tip yerlerde başarısızlığa yol açan nedenlerden birisi otopark meselesi olmaktadır. ve arabanızı veya herhangi bir yakıtla çalışan araç çalıştığı zaman co2 gazı üretilir.

bu gaz havalandırma sistemi tarafından makine içine ve sonuç olarak yumurtaya ulaşır ve civcivlerin boğulmasına neden olur. Depo konusuna gelirsek, eğer kullandığınız depo temiz bir alan ise ve alçı kaplama veya fayans kullanılırsa sorun olmaz.

ve sadece havalandırma ve ısıtma sistemleri olursa yeterlidir. ama eğer eski ve toz dolu bir depo ise kesinlikle temizlenmesi ve dezenfekte olması gerekir, ayrıca kemirgenler ve böceklerin girme yolları kapatılmalı ve gereken önlemler alınmalıdır.

Tavuk kuluçka makinesi ısı oranı

tavuk kuluçka makinesi ısı oranı gelişim dönemi yani ilk 18 gün için 37.7 C olması tavsiye edilmektedir. bu sıcaklık tavuk yumurtası için idealdir. daha yüksek veya düşük olması, civcivlerin telef olması ile sonuçlanabilir. ama çıkım dönemi yani son 3-4 gün için sıcaklığın 36.9 C da düşürülmesi gerekmektedir. çünkü bu dönemde civcivlerin gelişmesi ile vücut sıcaklığı yumurta içinde oluşmaya başlar ve makine sıcaklığının düşürülmesi ısının yumurta içinde dengede tutulmasını sağlar.

bu olaya metabolik sıcaklık oluşması denilir. ve bu konu hakkında bilimsel araştırmaların sonucunu ayrı bir makalede paylacağız.

Daha fazlası : kanatlı yetiştirmek için makine modelleri aşağıdaki linkte : civciv makinesi

Tavuk kuluçka makinesi nem oranı :

tavuk kuluçka makinesi nem oranı ise gelişim döneminde genel olarak %59 olması tavsiye edilir. yani 18 gün boyunca nem seviyesinin %59 dan düşük veya fazla olmaması gerekmektedir. ama son 3-4 günde yani çıkım döneminde nem oranı %70 üzerinde ayarlanması gerekir.

bu artış sebebi nemin yüksek olması yumurta kabuğunun daha kolay kırılmasına neden olur. bu yüzden civcivler yumurtadan çıkmak için kabuğu daha kolay kırabilirler.

kuluçka makinesi termostatı

tavuk kuluçka makinesi ısı ve nem değerlerinin stabil bir şekilde temin edilmesi kuluçka makinesinde kullanılan sensör kalitesine ve makinenin çevre koşullarına bağlı olmaktadır. sensörlerin yüksek hassasiyetli olması ısı ve rutubetin doğru ölçülmesini sağlar ve makinede bulunan kontrol sistemi ise doğru veriler üzerinden ısıtma ve nemlendirme sistemlerini çalıştırır.

diğer konu kuluçka makinesinin bulunduğu odanın, sıcaklığı ve nem oranıdır. odanın soğuk olması makinenin ısıtma sisteminin çalışmasında promblem oluşmasına neden olur. bu yüzden oda sıcaklığının 21-25 derece arasında olması gerekir. ve nem oranı ise genel olarak normal havada %40-45 civarında olmaktadır. eğer bulunduğunuz bölgede nem oranı düşük ise bir nemlendirme makinesi kullanmanız tavsiye edilir.

Kuluçka makinesi ayarı yapılırken nelere dikkat edilmelidir ?

Tavuk yumurtasından kuluçka yapmak için her şeyden önce kuluçka makinesinde kullanılan sensör hakkında bilgi almak gerekir. genel olarak piyasada buluna kuluçka makinelerinde özellikle Çin ürünlerinde eski LM35 sensörleri kullanılmaktadır. ve bu sensörlerin sapma oranı yüksek olmaktadır ve kuluçka makinesi ayarı yaparken bu konuyu dikkate almanız gerekir.

LM35 sensörler bir zamanlar kuluçka makinelerinde düşük fiyatı nedeni ile kullanılırdı lakin kuluçka makinesinde düşük randımana neden olurdu. ayrıca bu sensörler, kuluçka makinesini her kullanmak istediğinizde kalibre edilmesi gerekir ve nem ölçümü için ise başka bir sensörün olması gerekir. Çünkü LM35 sensörü sadece ısı değerini ölçer.

Sonuç :

Gördüğünüz gibi kuluçka makinesi ayarları yapılması kolay bir iş olmaktadır ve sadece bazı küçük ve önemli noktaları dikkate almanız gerekmektedir. Kuluçka makinesi almak istediğinizde makinenin kalitesi ve teknolojisine dikkat etmeniz lazım. genel olarak kuluçka makinelerinde Çin malzemesi kullanılmaktadır ve bu malzemeler kalite olarak ve randıman olarak kuluçka makinesi için kesinlikle uygun olmamaktadır.

Altın kuluçka firması yerel potansiyellerden faydalanarak kaliteli ve dayanıklı ürünleri kullanıcılarına sunmaktadır. Kuluçka makinesi fiyatları ve özellikleri hakkında bilgi için web sitemizi ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu