Herşey dahil

Kuluçka makinası havalandırması

kuluçka makinasında havalandırma nasıl olmalıdır ?

suni kuluçka yönteminde yumurtaların civcive dönüşmesi için oksijen gerekir. ama makine kabininde oksijen ve CO2 gazının kontrolu olarak makineye aktarılması ve önemlidir. bu yüzden modern makinelerde hava girişi ve çıkışı için ayarlanabilir kapaklar kullanılmaktadır.

makinede CO2 gazının ise belirli bir miktardan düşük olması, özelliklede çıkım döneminde civcivlerin yumurta içinde telef olmasına neden olabilir. ayarlanabilir kapaklar ise bu yüzden önemlidir.

ayrıca kapakların ne kadar açık olması ve ayarlanması ile ilgili gerekli bilgiler web sitemizde paylaşılmaktadır. çünkü genel olarak çıkım dönemi telef olmaların nedeni ciddiye alınmayan bilgilerdir.

bu yazıda kuluçka makinalarında yüksek randıman almak için havalandırma deliklerinin ayarlanması ile ilgili önemli bilgileri paylaşmaya çalıştık. mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.

Kuluçka makinesinde havalandırma kapakları :

kuluçka makinalarının kasasında hava dolaşımı önemlidir. hava dolaşımı veya sirkülasyon , taze havanın bir taraftan kapalı bir alana girip ve başka tarafta olan çıkıştan çıkması anlamına gelir. ama kuluçka makinalarında durum biraz değişik, çünkü makine kasasında belirli derecede bir sıcaklık var.

ve bu sıcaklığın her zaman stabil olması gerekir. bu yüzden emici fanların önünde her zaman, ısıtıcı rezistanslar bulunmaktadır. dışarıdan emilen hava sıcaklık ile birlikte, kabine aktarılır.

ama asıl mesele kabin içinde doğru bir şekilde hava dolaşımını sağlamk ve taze havanın tüm kabine dağılmasını sağlamaktır. çünkü üretilen sıcak havanın aynı seviyede makine kabinine dağılması gerekmektedir.

ama bu arada yumurtaların gelişmesi oksijen tüketimi ve CO2 üretimi ile birliktedir. yani CO2 gazının bir yerden def edilmesi gerekmektedir. ve bu yüzden hava çıkışının ise kabinin neresinde olması önemlidir. kasanın şekline göze mühendisler makinenin her yerinde sıcaklık ve nemdeğerlerinin sabit olarak korunması için hava çıkışının yerini belirlerler.

ama kullanıcıların makinede bulunan yumurta sayısına göre hava giriş ve çıkış kapaklarını ayarlaması gerekir. standart olarak üretilen bir makinenin havalandırma kapakları ayarlanma özelliğine sahip olması gerekir. aşağıdaki resimde bu kapakların bir örneğini görebilirsiniz.

Kuluçka makinesinde havalandırma kapakları

Suni kuluçka yapımında yanlış bir düşünce :

kullanıcıların çoğu çıkım döneminde bu kapakları tam açık tutarlar. ve civcivlerin bu dönemde daha fazla oksijene ihtiyaç duyduklarını düşünürler. ama tam aksine çıkım döneminde belli bir miktarda CO2 olması civcivlerin yumurtadan çıkmasında etkilidir.

Profesyonel kuluçkacıların ve yetiştiricilerin de bildiği gibi gelişim ve çıkım dönemi için taze hava ve daha doğrusu oksijen temini farklı olmaktadır ve bu yüzden hava giriş ve çıkışı kuluçka makinesinde ayarlanma özelliğine sahip olması gerekmektedir.

Diğer mesele kuluçka makinası kapasitesine bağlı olmaktadır. Yani az sayıda yumurta için taze hava ve oksijen temini yüksek kapasiteli bir kuluçka makinesi ile farklı olmaktadır. Hatta bazı zamanlar 40 adet yumurta kapasitesinde olan bir kuluçka makinesinde 15 adet yumurta vardır ve tabii ki havalandırma kapakları ise daha az açık olması gerekmektedir.

Havalandırma kapaklarından amaç sadece yumurtalar için oksijen temini değildir, çünkü yaşadığımız normal havada yeterli miktarda oksijen bulunmaktadır. Yani şu anda solunum yaptığınız havada yaklaşık % 21.5 oksijen bulunmaktadır ve eğer kuluçka makinesi ventilator kapakları çok az miktarda açık olursa bile oksijen temini yapılacaktır. 

Hava girişi ve çıkışını kontrol etme nedeni karbondioksit gazının kontrol edilmesi olmaktadır. Karbondioksit gazı civcivler için zararlı olsada çok az miktarda olması gerekmektedir ve özelliklede çıkım dönemi için önemli bir faktör olmaktadır.

Unutmayınız eğer karbondioksit miktarı kabinde standarttan yüksek olursa civcivlerin telef olmasına neden olabilir ve aynı şekilde eğer çıkım döneminde karbondioksit gazı düşük olursa yinede civcivlerin yumurtadan çıkmamasına ve telef olmasına neden olacaktır.

Bu yüzden kuluçka makinesi için ventilator kapaklar önemli olmaktadır. Karbondioksit oranı çıkım dönemi için yaklaşık 5000 ppm olması gerekmektedir ve daha fazlası ve daha düşük oranı civcivler için zararlı olmaktadır.

Ama kuluçka makinesi ventilator kapakları nasıl ayarlanır ?

Örnek olarak altın kuluçka 168 lik ticari makinelerinde 2 adet ventilator kapak bulunmaktadır ve bu kapaklar havanın giriş ve çıkışını ayarlamak için kullanılmaktadır. Ventilator kapaklar üzerinde 7 bölüm vardır ve bu bölümler ile hava miktarını ayarlamak mümkün olmaktadır.

Ama bir küçük mecra ise kuluçka makinesinin yan tarafında ve tabana yakın olmaktadır ve bu mecra üzerinde kapak kullanılmaktadır. Çünkü ölçü olarak küçük olmaktadır. Genel olarak 168 lik için çıkım döneminde 2 bölümün açık olması yeterli olmaktadır. Ama yinede kuluçka makinesi kapasitesine bağlı olmaktadır.

Hobi kuluçka makinelerinde ise ventilator kapakların olması önemli olmaktadır ve altın kuluçka firması tarafından üretilen tüm kuluçka makinelerinde havalandırma kapakları ayarlanabilir.

Ama kuluçka makinesi ventilator kapakları nasıl ayarlanır

Ama Hobi kuluçka makinesi modellerinde havalandırma kapaklarının tam olarak açık kalması oda sıcaklığının 20-25 derece arasında olması şartı ile mümkün olmaktadır ve hiçbir sıkıntı olmaz. Ama çıkım döneminde tavsiyemiz havalandırma kapaklarının en az miktarda açık olması tavsiye edilmektedir.

En doğru ayarlama çıkım dönemi için, gelişim döneminin yarısı kadar açık olmasıdır. Bu durumda civcivler için gereken oksijen temin edilir ve çıkım döneminde ise karbondioksit değeri gereken miktarda kabin içinde bulunur.

Son söz :

Değerli kullanıcılar, kuluçka makinesi ne kadar kaliteli ve otomatik olsa bile yüksek randıman için bazı koşulların operatör tarafından temin edilmesi gerekmektedir. Bu paylaşımlarda Altın Kuluçka danışmanları kuluçka makinesi kullanımı ile alakalı detaylı bilgileri sizin için aktarmaya çalışmaktadırlar.

Ve tek amaçları sizin işinizde başarılı olmanız ve kuluçka makineleri ile yüksek çıkım elde etmeniz olmaktadır. Umarız yazılarımız sizin için faydalı olmuştur.

Yorumlarınız ve eleştirileriniz ile daha faydalı ve kaliteli paylaşımlar yapabilmemiz için bize yol gösterebilirsiniz. 

Altın Kuluçka ile farklı Düşün, Farklı Ol, Farklı Yap …

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu