Herşey dahil

Bıldırcın Kuluçka koşulları (ısı ve nem değerleri)

Bıldırcın kuluçka süresi :

Bıldırcın evde para kazanmak için ideal bir küms hayvanıdır. ve küçük oldukları nedeni ile az yer kaplar. ayrıca kafeste yetiştirilmek için uygun bir kuştur. bıldırcın kuluçka süresi ırklarına göre farklıdır. genelde farklı sitelerde bıldırcınların kuluçka süresi 17-18 gün arasında paylaşılmaktadır. ama bu süre farklı ırklarda değişmektedir. aşağıdaki tabloda farklı bıldırcın ırklarının kuluçka süresi paylaşılmıştır.

profesyonel bir yetiştiricinin bu bilgilere sahip olması ve bıldırcınların ırkları ve özellikleri hakkında gerekli detayları öğrenmesi gerekmektedir.

Bıldırcın ırkı kuluçka süresi çıkım dönemi başlanma günü
Benson Bıldırcın Irkı 22 gün 20.gün
Blue Scaled 23 gün 21.gün
Bobwithe 22-23 gün 20.gün
Button 16 gün 14.gün
Cal valley 22-23 gün 20.gün
Coturnix 16-18 gün 14.gün
Gambels 22 gün 20.gün
Mearns 24-25 gün 23.gün
Mountain 24-25 gün 23.gün

kuluçka süresi suni kuluçka yönteminde yumurtaların çıkım sepetlerine aktarılması açısından önemlidir. ve çevirme sisteminin çalışmamasını sağlamanız için doğru zamanı bilmek civcivlerin çıkım oranında etkilidir.

Bıldırcın yumurtası için ısı ve nem değerleri

kuluçka makinesi ısı ve nem değerlerini ayarlama son derece önemlidir. ve çıkım oranında direkt olarak etkisi vardır. ısı değeri gelişim dönemi için 37.5 °C tavsiye edilir. ve çıkım döneminde, ise sıcaklığın sabit kalmasında bir sakınca yoktur. ama nem oranının artması şarttır. 

Bıldırcın yumurtası için kuluçka makinesi ayarları

Eğer gelişim döneminde nem oranı %40-45 oranındaysa, çıkım döneminde nem oranının %50-55 olması yeterlidir. am neden sıcaklığı düşürmüyoruz ? çıkım döneminde sıcaklığın düşük olması, iri yumurtalarda önemlidir. küçük yumurtalarda metabolik sıcaklığın düşük olması civcivler için bir tehlike oluşturmaz.

bıldırcın civcivlerinin cüssesi küçük ve bu yüzden vücutlarının üretmiş olduğu sıcaklık ise yumurta için de telef olmasına neden olamaz, ayrıca yumurta kabuğu ise ince olmasından dolayı, kuluçka makinesinde oluşan hava dolaşımı yumurta sıcaklığının stabil olmasını sağlar.

bazı makinelerin nem değerinde bazı, salınımlar olabilir. ve eğer bu salınımlar fazla değilse bir sorun oluşturmaz. ama sıcaklığın her zaman sabit olarak temin edilmesi gerekir. sıcaklığın, düşük veya yüksek olması civcivlerde ısı şokuna neden olur. ve telef olmaları muhtemeldir.

ayrıca sıcaklık embriyonun gelişmesi ve civcive dönüşmesinde son derece önemlidir. bu yüzden kuluçka makinası satın alırken kabin yalıtımına ve sensörlerin kalitesine dikkat edilmesi tavsiye edilir.

eğer kanatlı yetiştiriciliği konusunda deneyiminiz yoksa önce düşük kapasiteli bir makine ile başlamanızı tavsiye ederiz. ayrıca bıldırcınların, üreme koşulları ve hastalıkları hakkında araştırmanız ve yeterli bilgiye sahip olmanız, işiniz de başarılı olmanızı sağlar.

yeni başlamak isteyenler için hobi kuluçka makinesi serileri tavsiye edilir. bu makinelerin kullanımı daha kolaydır. ve az yer kaplaması nedeni ile evde kullanmak için uygundur. web sitemizde hobi kuluçka makinası modelleri ve özellikleri paylaşılmıştır. ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Bıldırcın kuluçkası için nem oranı :

Bıldırcın yumurtası gibi küçük yumurtaların kabuğu sert olmaktadır ve bu yüzden çıkım döneminde nem oranının artması gerekmektedir.

Genel olarak gelişim dönemi için gereken nem oranı %60 olmaktadır ve çıkım dönemi için ise %70 kadar yükselmesi gerekmektedir. Ama nem oranı konusunda %5’e kadar sapma oranının olması fazla önemli değildir ve eğer sapma oranı bu miktardan daha fazla olursa çıkım oranın olumsuz olarak etkilemesi mümkün olmaktadır.

Ama kuluçka makinesi içinde rutubetin fazla düşük olması, birçok soruna yol açmaktadır. İlk ve en önemli konu yumurta içinde yüksek oranda nem kaybına neden olur ve civcivin telef olmasına neden olur.

Bıldırcın kuluçkası için nem oranı

Diğer sorun yumurtada hava boşluğunun daha büyük olmasına neden olur ve civcivlerde sarı kese enfeksiyonuna neden olur. Aynı şekilde nem oranının yüksek olması ise civcivlerin boğulmasına neden olmaktadır.

Bıldırcın yumurtalarının çevrilmesi :

Tüm kuşların yumurtası gelişim döneminde sabit olmaması gerekmektedir ve bu yüzden kuluçka makinelerinde, çevirme sistemi tabiye edilmektedir. Bu sistem yumurtaların gelişim döneminde son derece düşük bir hızla dönmesine neden olmaktadır ve bazı kuluçka makinalarında çevirme hızı ayarlanabilir ve bu hız yumurta boyutuna göre farklı olmaktadır.

Kuluçka makinesi ile bıldırcın yumurtasından yüksek çıkım almak için, 360 derece çevirme sistemine sahip olan bir kuluçka makinesi seçmeniz tavsiye edilmektedir. Bıldırcın yumurtaları için her 2 saatte bir tam tur dönmesi tavsiye edilmektedir. Ama unutmayınız kuluçka döneminin son üç günü çıkım dönemi olmaktadır ve bu dönemde yumurtaların sabit kalması gerekmektedir.

Bıldırcın yumurtasının döl kontrolü :

Bıldırcın yumurtasının döl kontrolü genel olarak kuluçka döneminin 7.gününde yapılır. Ve döl kontrolü yapmadan önce oda sıcaklığını yükseltmeyi unutmayınız. Çünkü eğer yüksek sıcaklıktan düşük sıcaklığa çıkarılırsa ısı şokuna maruz kalır ve telef olabilirler. Bu yüzden kesinlikle oda sıcaklığını en az 30 derece üzerinde tutmanız ve sonra döl kontroluna başlamanız gerekmektedir.

Bildiğiniz gib bıldırcın yumurtalarının rengi biraz koyu olmaktadır ve bu yüzden gelişme üzere olan civcivleri fark etmek için odanın oldukça karanlık olması gerekmektedir. Döl kontrolü hakkında detaylı bilgiler edinmek isterseniz diğer makalelerimizi okumanız tavsiye ederiz.

Bıldırcın kuluçkasında oda koşulları :

civciv çıkarma makinesi kullanımı için bazı çevre koşullarının temin edilmesi gerekir. ayrıca iklim koşullarını ise dikkate almak gerekir. nem oranı yüksek olan bölgelerde, kuluçka odası, nem oranını kontrol etmeniz standart değerde olmasını sağlamanız gerekir. örnek olarak karadeniz veya akdeniz sahillerinde bulunan şehirlerde nem oranı yüksek olur ve bu yüzden kuluçka odasında nem alıcı özelliği olan bir klima olması tavsiye edilir. veya nemlendirme sisteminin kapalı olması gerekir.

aksi halde aşırı nemden dolayı civcivlerin yumurta içinde boğulması mümkündür. odada bir adet nem ölçer cihazı olması rutubet değerini kontrol edebilmenizde yardımcı olacaktır. diğer faktör oda sıcaklığıdır. kuluçka makinası çalışması için oda sıcaklığının 20-25 derece arasında olması tavsiye edilir. çünkü düşük sıcaklıktan dolayı ısıtıcı rezistansların daha fazla çalışması gerekir. bu durumda hem elektrik tüketimi artar ve ısıtma sisteminde hasara neden olur.

Son söz :

Bıldırcın kuluçkası bazılarına göre diğer kuşlardan daha kolay olmaktadır. Ama eğer kuluçka için gereken koşullar temin edilmezse ne kadar kolay olsa bile çıkım almak zordur.  Bu yüzden kuluçka makinesi satın alırken uzmanlarımız ile danışmanız tavsiye edilmektedir. Ve üemesini yapmak istediğiniz kuşa uygun kuluçka makinesi seçmeniz için yardımcı olacaktır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu