Tavuk yetiştiriciliği

Tavuk kuluçkaya nasıl yatırılır ? | Tavuk kuluçka süresi

Tavuğu kuluçkaya yatırma yöntemleri

Tavuk nasıl kuluçkaya yatırılır ? hatta kuluçkaya yatırmak ne demek ? bu yazıda bu yazıda tavukların gurk olması ve kuluçka süresi ile ilgili bilgiler detaylı olarak paylaşılmaktadır. kanatlıların üremesi için 2 yöntem bulunmaktadır. ister döllü yumurtalarını kuluçka makinesine koyarak ister tavuğun üzerine yatmasını sağlayarak civcivler elde edebilirsiniz.

bu yazıda amacımız doğal kuluçka yöntemi yani tavuğun yumurtalar üzerinde yatması ve civciv çıkarması hakkında bilgi paylaşımını anlatmaktır. sizi yazımızın devamını okumaya davet ediyorum.

geleneksel olarak tavuk üremesi ve gurk olması için bazı koşullar gereklidir. ayrıca tavuğun ırkı ise dikkate alınacak bir konudur. çünkü bazı tavukların gurk olma yeteneği son derece düşük olmasından dolayı, doğal yöntem ile üremesi zor olacaktır. veya hint tavuğu gibi bazı ırklar yılda 3 kere gurk olurlar ama vücut yapıları yumurtaların üzerinde yatmak için uygun değildir. bu yüzden yumurtalarının civcive dönüşmesi için başka ırklardan kullanmanız gerekecektir veya düşük kapasiteli bir kuluçka makinesi kullanmanız gerekir.

hobi olarak tavuk beslemek isterseniz, gurk olma yeteneğine dikkat etmeniz tavsiye edilir. örnek olarak, habeş tavuğunun annelik duygusu ve gurk olma yeteneği yüksek bir ırktır. ve doğal olarak yetiştirmek için uygun bir süs tavuğudur. ama Wyandotte tavuğu gibi tavuklar bu konuda pek güvenilir değildir. Wyandotte tavuğunun üremesi için hobi veya ticari olarak kuluçka makinesi kullanılması tavsiye edilir.

Tavuğun kuluçka süresi :

tavuğun kuluçka süresi 21 gün olmaktadır. ve bu sürenin ilk 18 günü gelişim dönemi ve son 3 gün ise çıkım dönemi olarak bilinmektedir. gelişim döneminde yumurta içinde bulunan embriyo gelişmeye başlar ve 18 günün sonunda uygun koşullarda civcivler yumurta kabuğunu kırmaya başlayacaktır.

kuşların ırklarına ve türlerine göre kuluçka süresi farklı olabilir. ve bunu dikkate almanız gerekmektedir. ama tüm tavuk türlerinde kuluçka süresi 21 gün olmaktadır.

Doğal yöntem ile kuluçka yapımı

tavukların gurk olması ile birlikte bazı davranışsal değişiklikler ortaya çıkar. bu değişikliklerden en belirgini tavuğun ötme şeklinin değişmesidir. ayrıca biraz saldırgan olabilir. bu durumda tavuğunuz yumurtalar üzerinde yatmaya hazırdır.

normalde çoğu kanatlılar ilkbaharın başlaması ile gurk olurlar ve bu tavuklar için ise geçerlidir. bunun nedeni ilkbaharda hava koşulları ve sıcaklık doğal kuluçka için uygundur. tavuk yumurtası için kuluçka dönemi 21 gündür. ve bu süre sonra civcivler yumurtadan çıkmaya başlar.

Geleneksel kuluçka yapımında tavuğun gurk olması önemli olmaktadır ve tavuklar gurk olunca yuvada kalmaya ve yumurtalar üzerinde yatmaya istekli olurlar. Annelik duyguları yükselir ve korkak bir tavuk saldırgan ve yürekli bir anneye dönüşür.

gurk olan tavukların davranışlarından bir diğeri ise, sürekli yuvada kalmasıdır. genelde gurk tavuklar biraz karanlık, sakin ve huzurlu yeri yumurtalar üzerinde yatmak için tercih ederler.

Geleneksel tavuk kuluçka yöntemi için uygun ırklar

doğal kuluçka için gurk olma yeteneğine sahip ırklar, cochin, brahma, plymouth rock, dominik, minyatür tavuğu, ve habeş tavuklarıdır. hint tavuğu ise başta söylediğimiz gibi yumurtalar üzerinde yatmak için uygun vücut yapısına sahip değildir. ve hatta bazen yumurtalarını kırabilir.

Geleneksel tavuk kuluçka yöntemi için uygun ırklar

yaşlı bir tavuk kuluçka için uygun değildir. ve yumurtaları ise döllü olmasına rağmen kuluçka için kullanılmaması tavsiye edilir. bir diğer konu tavuk ve horozun sağlığıdır. hasta bir tavuğun yumurtasından çıkan civcivlerin ise hasta olması mümkündür. ve genelde kısa bir süre sonra civcivler telef olurlar.

son zamanlarda hobiciler de tavukların üremesi için hobi kuluçka makinesi modellerini kullanırlar. bu makineler düşük kapasitelerinden dolayı, genelde süs kuşları ve ev kullanımı için tercih edilir.

Tavuğu kuluçkaya yatırmak için yapmanız gerekenler :

Söylediğimiz gibi genel olarak tavuklar ilkbahar veya yaz mevsiminin sonlarında gurk olurlar, bazı tavukler içgüdüsel olarak bu dönemlerde gurk olurlar ve bazı tavuklar ise gurk olmaları için bazı koşulları sağlamanız gerekmektedir.

Tavukların gurk olmasını sağlamak için yapmanız gerekenler aşağıdakilerden ibarettir :

  • Yuvanın karanlık olması
  • Yuvadaki yumurtaları toplamayın ve hatta bir kaç yumurtada ekleyebilirsiniz.
  • Gurk olan tavuğu rahatsız etmeyiniz ve hatta yuvasını sakin ve huzurlu bir alana taşımanız daha doğru olacaktır.
  • Yuvanın sıcaklığı ve rutubetini kontrol edin eğer yuva fazla sıcak olursa tavuk yuvayı terk eder.
  • Yuvasını yaparken saman kullanmanız tavsiye edilir. Saman tavuğun gurk olmasında etkili olmaktadır.
  • Buğday unu ile biraz hamur yapmanız ve kıvama gelmiş hamuru tahıl yemler ile beraber tavuklara vermeniz gurk olmalarında etkili olmaktadır.

Gurk olan tavuk için döllü yumurta seçimi :

Doğal kuluçka yöntemi veya suni kuluçka yönteminde yumurta seçimi önemli olmaktadır, ve taze ve sağlıklı yumurtaların seçilmesi önemli olmaktadır. Yumurtaların döllü olması için bir tavuk çiftliğinde yeterli sayıda horoz olması gerekir ve aksi halde yumurtalar dölsüz olacaktır. Üretken tavuk sürülerinde her 5 adet tavuk için 1 horoz olması tavsiye edilmektedir.

Eğer tavuk veya horozların sayısında standart denge sağlanmaz ise yumurtaların dölleri kalitesiz ve güçsüz olacaktır. Horozların sayısının fazla olması ise aralarında kavga olmasına neden olmaktadır, ve bazen kanibalizm hastalığına yol açabilir.

Gurk olan tavuk için döllü yumurta seçimi

Döllü yumurtalar gurk olan tavuğun yuvasına aktarılmadan önce, standart koşullarda depolanması gerekir, eğer yumurtaları depoladığınız alanın sıcaklığı düşük olursa yumurta içindeki döller telef olur ve eğer sıcaklığı yüksek olur ise gelişmeye başlar, bu yüzden depoda 18 ile 20 derece arasında bir sıcaklık tavsiye edilmektedir. Alanda bulunan nem oranı ise önemli olmaktadır ve eğer düşük olursa sıcaklık nedeni ile yumurtalar suyunu kaybeder ve bozulur. Nem oranı depo için %40 ila 50 olması gerekir.

Tavuğun gurk olmasını sağlamak için kaç adet normal ve dölsüz yumurta tavuğun yuvasına koymanız gerekir, tavuğunuzun gurk olmasından emin olduktan sonra döllü yumurtaları yuvasına koyma vakti gelmiştir ve döllü yumurtaları yuvaya bırakırken, dölsüz yumurtaları kaldırmanız gerekmektedir.

Gurk tavuk kaç yumurta üzerinde yatar ?

Tavuğun cüssesine göre 9 ila 12 adet yumurta koyabilirsiniz. Bazı tavuklar gurk olmuş gibi yaparlar ve bu davranış rahatsız etmelerine engel olmak için bazen yapılır, bu yüzden eğer tavuğunuzda gurk olma belirtileri varsa emin olmak için kaç adet dölsüz yumurta ile test etmeniz tavsiye edilmektedir.

Kuluçkaya yatan tavuğun yuvası diğer tavuk ve horozlardan uzak olması gerekir ve yuva direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Kuluçkaya yatan tavuğun yanında yeterli miktarda yem ve su bulundurmanız gerekir ve tavuğun yumurtaları terk etmeden yem ve su içebilmesi için olanak sağlanmalıdır.

İlk hafta bittikten sonra yumurtalara döl kontrolu yapmanız ve dölsüz yumurtaları yuvadan çıkarmanız gerekmektedir. Tavukların kuluçka süresi 21 gün olmaktadır ve 18.günden civcivler yumurta kabuğunu kırmaya başlar.

Son söz :

Tavukların hızlı çoğalması için son zamanlarda kuluçka makinesi kullanılmaktadır ve yeni nesil kuluçka makinelerinin üretilmesi kümes hayvanları yetiştiricileri için son derece faydalı olmaktadır. Web sitemizde kuluçka makinesi fiyatları ve özellikleri ile alakalı detaylı bilgiler bulunmaktadır.


Sıkça sorulan sorular


Tavuklar ne zaman gurk olur ?

Kanatlılar için genel olarak ilkbahar, üreme mevsimi olmaktadır. Ve çiftleşmeden sonra gurk olan tavuğun davranışları ise farklı olur. Detaylı bilgiler makalemizde yer almaktadır.

Tavuk nasıl kuluçkaya yatırılır ?

Ama bazı tavukların gurk olması zor olmaktadır ve yetiştiricinin tavuk için bazı koşulları temin etmesi ve tavuğu kuluçkaya yatırması gerekmektedir.

Bir tavuk kaç yumurta üzerinde yatar ?

Tavukların, cüsselerine göre yumurta yumurta sayısı farklı olmaktadır. Ama genel olarak 12-15 adet yumurta kullanılmaktadır. Bazı tavuklarda daha az olabilir.

Evde tavuk beslemek için hangi ırklar uygun ?

Tavuklar ise diğer kuşlar gibi farklı ırklara sahip olmaktadırlar. Ve özellikleri ise farklı olmaktadır. Bu yüzden tavsiyemiz Yetiştiricilikte tercih edilen tavuk ırkları makalemizi okumanız olmaktadır.

En kolay gurk olan tavuk hangisi ?

En kolay gurk olan tavuk ırkı hint tavukları olmaktadır. Ama bu tavukların vücut özellikleri yumurta üzerinde yatmak için uygun olmamalarına neden olmaktadır. Çünkü bacakları tüysüz ve uzun olmaktadır ve yumurtaları kırmaları mümkün olmaktadır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu