Etlik piliç yetiştiriciliğine nasıl başlayabiliriz ?
Etlik piliç nasıl yetiştirilir ?
Etlik piliç yetiştiriciliği tüm dünyada oldukça önemli bir sektördur. dünya nüfusunun artması ile insanların en önemli protein kaynağı tavuk eti olmaktadır. bu yüzden ülkeler etlik tavuk yetiştiricilerine destek sağlamaktadırlar.
Ama etlik piliç yetişitiriciliği nasıl yapılır ? etlik piliç yetiştiriciliğine nerden başlamak gerekir ? bu yazıda bu soruları cevaplamaya çalıştık, eğer yeni başlamak istiyorsanız, bu paylaşım işinize yarayacaktır.
tavukçuluk farklı yöntemler ile yapılır ve son zamanlarda salma tavukçuluk özelliklede ülkemizde hızlı bir şekilde gelişmektedir. tavukların organik olarak yetiştirilmesi, yönteminde doğal olarak beslenmesine olanak sağlamaktadır. organik tavuk eti son zamanlarda sağlıklı beslenmeyi tercih eden kişiler tarafından talep almaktadır. ve bu yüzden zaman ilerledikçe bu yöntem yaygın bir hale gelmiştir.
bu yüzden tüm detayları inceledikten sonra, başlamanız tavsiye edilmektedir. hangi yöntem ile çalışmak istediğiniz, hangi ırkların daha verimli olduğu, gibi konular önemli olmaktadır. bu yazımızda etlik tavuk yetiştiricliğine başlamak için atmanız gereken adımlar yazılmaktadır.
tavuk yetiştiriciliği basit bir iş olmadığı için başlamadan önce gerekli bilgiler ve eğitimlerin alınması bu sektörde başarılı olmanıza neden olacaktır. etlik tavuk yetiştiriciliği insanların var olduğu sürece devam eden bir iştir. ve üretici sayısı artması ise ülke ve halkımız için farydalı olacaktır.
Etlik piliç yetiştiriciliğine Nasıl başlayalım ?
Etlik piliç için tavuk ırklarının özellikleri :
Tavuk yetiştiriciliği 2 bölümden ibaret olmaktadır :
- Etlik tavuk yetiştiriciliği
- Yumurtalık tavuk yetiştiriciliği
Etlik tavuk ırklarına ait günlük civcivler, uygulanan özel yem rasyonu ile 40-50 günlük bir süre sonra 2-2.5 KG ağırlığına gelirler ve bu ağırlık kesim için idealdır.
Etlik piliç üretimi için tercih edilen tavuk ırkları :
Aşağıda etlik piliç için uygun ırklar paylaşılmıştır bu tavukların özellikleri ve verimliliği ile ilgili detaylar bir ayrı makalede sizin için sunulmuştur.
- Brahma
- Cochin
- Langshan
- Cornish
- Plymouth rock
Broiler tavuk ırkı :
Ama endüstriyel olarak genelde broiler tavuk ırkı tercih edilmektedir. broiler tavuklar hibrit ırktır ve en bariz özellikleri hızlı bir şekilde büyümeleri ve kilo almalarıdır. bu yüzden büyük tavuk yetiştiriciliklerinde broiler tavuklar tercih edilmektedir. bu tavuklar ile ilgili bir diğer makalemizde detaylı bilgileri paylaşacağız.
Etlik tavukların vücut özellikleri :
ırk seçiminde aşağıdaki faktörleri dikkate almanız gerekir. ve aynı zamanda yetiştiricilik için tercih ettiğiniz, yöntem ise önemlidir. yani eğer free range (salma) yöntemi ile bir çiftlik kurmak isterseniz, bu yönteme uygun ırk seçmeniz gerekir.
- Büyük cüsseli
- En kısa zamanda büyüme özelliği
- Hızlı kilo alması
- Dayanıklı olması
Etlik tavuk cinslerinin üremesi :
Günümüzde araştırmacılar ve genetik mühendisleri tarafından Etlik tavuk yetiştiriciliği için yeni ırklar oluşturmaları ile tavuklarda et üretimini daha da yükseltmeye çalışmaktadırlar ve bu üreme cinslerden en meşhurları Ross tavuğu, Hubbard, Arbor Acres olmaktadır. ama bu tavuklar salon yetiştiriciliği (endüstriyel) için uygun ırklardır.
et tavuğu olarak tercih edilen bu ırklar kısa sürede standart yem tüketimi ile yani uygun koşullarda 40-45 içinde kesime hazır hale gelirler. ve tüketilen yeme göre hızlı kilo almaları en büyük avantajlarıdır.
Etlik tavuk yetiştiriciliği için önemli nedenler :
- Yem dönüşüm oranının yüksek olması
- Hızlı büyüme
- Kolay yetiştirilmesi
- Hızlı sermaye dönüşü
- İnsan ve tavuklar arasında ortak hastalıkların olmaması
- Düşük kolesterol ve yağ oranının düşük olması
- İyi seviyede protein kaynağı olması
- Tavuk etinin kolay sindirilmesi
Etlik tavuk yetiştiriciliği ve yönetmesi :
et tavuğu üretimi için günlük etlik civcivleri 40-45 gün besleyerek 2-2.5 kg ağrlığına gelmeleri sağlanır. ve bu sürede etlik civcivlerin beslenmesi ve bakımı önemlidir. yani saülıklı büyümeleri için gerekli koşulların temin edilmesi gerekmektedir.
etlik civcivler için gerekli koşullar aşağıdaki sistemlere bağlıdır. ve aynı zamanda salon yönetimi ise işletmenin verimliliğini direkt olarak etkilerç ama salon için ihtiyaç olan koşullar nelerdir bir bakalım :
- Salon aydınlatma programı : yetiştiricilik dönemi başladığı zaman ilk 24 saat boyunca salonda ışık seviyesinin yüksek olması gerekmektedir. Yani daha doğrusu ilk gün aydınlatmanın kapatılmaması gerekmektedir, bunun nedeni ise civcivlerin yemlik ve sulukları bulması ve tanıması için olmaktadır. Etlik tavuklar için en iyi aydınlatma yöntemi 23 saat boyunca ışık ve 1 saat karanlık olmaktadır. Ve dönem sonuna kadar bu durum devam etmektedir.
- Sıcaklık ayarı : günlük civcivlerin salona aktarılması ile salon sıcaklığının 32 ile 35 derece arasında olması gerekmektedir. Bu sıcaklık oranı bir haftaya kadar sabit kalması gerekmektedir. Bir haftadan sonra her geçen hafta salon sıcaklığı 3 derece düşürülmelidir.
Böylece 6 hafta sonra sıcaklık 21 ile 18 derece arasında olması gerekir. Tavuklar büyüdükçe vücutlarındaki metabolizma nedeni ile sıcaklıkları artacaktır ve bu yüzden büyüdükçe salon sıcaklığı düşürülmelidir. Aksi halde yüksek sıcaklık tavuklarda yem tüketiminin düşük olmasına ve büyüme hızının düşmesine neden olacaktır.
- Salonda bulunan nem oranı : etlik piliç yetiştiriciliğinde en önemli konulardan birisi nem oranı olmaktadır.
Bir tavuk yetiştiriciliğinde rutubet kaynağı 2 bölümden oluşmaktadır :
- Alan rutubeti
- Zemin (altlık) rutubeti
Eğer salonda nem oranı yüksek olursa amonyak gazının oluşmasına yol açar ve koksidiyoz hastalığının yayılmasına neden olur. Ve hatta bazı mikroorganizmaların ve bakterilerin oluşmasına neden olmaktadır.
Ama eğer nem oranı düşük olursa tozların havada uçuşmasına ve hastalık etkenlerinin yayılmasına yol açar. Bu yüzden nem oranı salonda kontrol edilmelidir. Yeni civcivler için standart nem oranı %20 ila 40 olması ve olgun tavuklar için ise %10 ila 20 olması gerekmektedir. Ama salon için toplam olarak %65 ila 70 oranında nem gerekmektedir. Ve tavukların yaşları arttıkça bu oranın %50 ila 60 değerine indirilmesi önerilmektedir.
Havalandırma sistemleri : tavuk besleme salonlarında havalandırma mekanizması hayati bir öneme sahip olmaktadır ve nedenleri ise aşağıdakilerden ibarettir :
- Tavukların diğer canlılar gibi yaşamaları için oksijene ihtiyaçları vardır.
- Salondan fazla rutubetin def edilmesi gerekir.
- Salon sıcaklığının kontrolu
- Zararlı gazların def edilmesi
- Salon kapasitesi ve tavukların sayısı : bu konu tavukların sağlığı ve verimli olması açısından önemli olmaktadır. Salon boyutu ve tavuk kapasitesi belli bir konu almaktadır ve her mevsimde salon için kapasite farklı olmaktadır.
Bu konuda önemli olan faktörler, yetiştiricilik yöntemi, tavukların ırkları, iklim koşulları ve tavukların yetiştirilme amacı (Etlik, yumurtalık veya damızlık tavuk) etkili olmaktadır. Genel olarak her 10 ila 13 adet tavuk için 1 metrekarelik alan düşünülür ve bu standart üzerinden salon kapasitesi belirlenir.
- Tavukların aşılama programı : etlik tavuk yetiştiriciliğinde aşı için bir düzenli program olması gerekir ve aşı işleminin zamanında uygulanması önemli olmaktadır. Genel olarak tavuklar için en önemli hastalıklar, yalancı veba veya newcastle hastalığı aşısı, Gamboro, ve bronşit olmaktadır.
Tavuk yetiştiriciliği için gereken tesisler :
Bir tavuk yetiştiriciliği için bazı binalar ve tesisler gerekmektedir, ama en önemli iş tavukların gelişmesi ve verimli olması için gereken koşulları temin etmek olmaktadır.
Tavuk yetiştiriciliğinde bulunması gereken bölümler :
- Besleme salonları
- Yem deposu
- Malzeme deposu
- Çalışma börüsü ve yönetim ve idari çalışanlar bölümü
- Acil elektrik cihazları ve elektrik temini için makineler
- Kesim salonu
Tavuk besleme salonları :
- Besleme salonları ve ışık ve havalandırma açısından farkları : tasarım olarak tavuk yetiştiriciliği salonları genel olarak açık (open system) ve kapalı(Windowless system) salonlar olarak yapılmaktadır .
- Açık salonlar (Open system) : bu tip salonlar genel olarak iklim açısından sıcak olan bölgelerde kullanılmaktadır, ve binada çok sayıda pencereler bulunmaktadır. Bu pencerelerden hava dolaşımı kolay bir şekilde gerçekleşmektedir ve gündüzler ise ışık temin edilmesi doğal olarak yapılmaktadır. Bu tip salonlarda bina yüksekliği diğer iklimlerden daha fazla olmaktadır ve genel olarak, 4,2 metre çatı yüksekliğine sahip olmaktadırlar.
- Kapalı salon (windowless system) : bu sistem yaygın olarak tavuk yetiştiriciliği lerinde tercih edilmektedir. Ve bu tesislerde genel olarak pencere bulunmamaktadır, ve açık salonlar ile en belirgin farkı pencerelerin olmamasıdır.
Bu salonların en önemli avantajı kolay yönetmesi olmaktadır.
Zeminde altlık çeşitleri ile farklı salonlar :
Tavuk yetiştiriciliği için tesis edilen salonlarda beslemek için farklı sistemler kullanılmaktadır bu sistemler etlik tavuk yetiştiriciliğinin kolay bir şekilde yapılması amacıyla tasarlanmıştır ve aşağıdakilerden ibarettir :
- Talaş kaplamalı salonlar
- Plastik kaplama ve odun yongası kaplama
- Plastik kaplamalı zemin
- Kafes sistemi
Etlik tavuk yetiştiriciliği için en ideal seçenek talaş kaplamalı salonlar olmaktadır, bazen talaş ve plastik kaplamalı ve kafes sistemleri ise kullanılabilir ama bu sistemler üretim maliyetinin yüksek olmasına neden olmaktadırlar.
Talaş ve odun yongası zemin kaplamasında salon zemini betonla kaplama yapıldıktan sonra tamamen, talaş ve odun yongası 5 ila 7 CM kalınlığında zemine serilir.
Tavuk yetiştiriciliği için uygun programlar :
- Hepsi dolu -hepsi boş (All in – All out) : bu yöntem ile aynı yaşta olan civcivler belirli bir zaman içinde yetiştirilir. Bu yöntemin avantajlarından hastalıkların kontrol edilmesi ve kolay yönetimi olmaktadır. Ve dezavantajı ise piyasadaki fiyatların değişmesi olmaktadır ve bezen yetiştiricinin zararlı olmasına neden olmaktadır.
- Farklı yaşlarda civcivlerin beslenmesi : bu yöntemde farklı yaşlarda civcivleri yetiştirilir, yani bir salondaki bulunan civcivler 1 haftalık ken diğer salondakiler 2 haftalık olmaktadır ve salonların sayısı arttıkça civcivler ise yaşlarına göre beslenmektedir.
Bu yöntemde çok sayıda çalışanların olması ve hastalıkların kontrol edilmesi zor olmaktadır ve hatta salonların dezenfekte edilmesi ve yönetimi zor bir iştir. Ama sizin her zaman satılacak tavuklarınız vardır ve fiyat değişikliklerinden etkilenme olasılığı sıfır olmaktadır.
Etlik tavuk yemi :
Tavuklar için iyi ve kaliteli bir yem rasyonu uygulamak tavuk yetiştiriciliğinde yüksek kar için ve tavukların verimli olması için önemli olmaktadır. Günümüzde tavukların yem rasyonu bazı hedefler üzerinden dikkate alınmaktadır :
- Tavuklardan yüksek verim elde etmek
- Üretim maliyetlerinin düşük tutulması (çünkü tavuk eti üretim maliyetinin %60 değeri yem masrafları olmaktadır.)
- Tavukların bağışıklık sisteminin güçlü olması ve hastalıkların bulunmaması
- Tavuk ürünlerinin kalitesi
Etlik piliç yem rasyonu için hangi bilgiler gerekir :
- Tavukların vücudu için gereken besin değerlerini bilmeniz : tavukların metabolizması ve faaliyetine göre vücudu için ihtiyacı olan besin değerleri hakkında bilginizin olması doğru yem rasyonu uygulamanıza yardımcı olacaktır. Tavukların vücutları için gereken vitamin, protein, ve diğer mineral maddeler tespit edilmeli ve bu maddelerin tavukların yeminde bulunması gerekmektedir.
Ayrıca her tavuğun bir dönemde ne kadar yem tükettiğini öğrenmeniz gerekmektedir. Aşağıdaki tablo tavuklar için gereken enerji, protein, kalsiyum, ve fosfor değerleri paylaşılmaktadır.
dönem | Enerji (kg/kk) | Protein (%) | Kalsiyum (%) | Fosfor (%) |
Başlangıç | 2900 | 22 | 0,96 | 0,48 |
Geliştirme | 3000 | 21 | 0,81 | 0,40 |
Büyütme | 3100 | 19 | 0,94 | 0,47 |
- Tavuklar için kullanılan yem karışımı : tavukları yemlerinde bulunması gerekenler mısır, soya küspesi, pancar küspesi, kemik unu ve et unu olmaktadır.
- Yem programı : yem karışımında bulunan tahıllar ve diğer besin kaynaklarının oransal miktarı önemli bir konu olmaktadır ve bu yüzden yemlerin karışımında dikkat edilmesi tavsiye edilmektedir.
Son söz :
Umarız yazımız sizin için faydalı olmuştur, eğer bir sorunuz varsa yurumlardan bize yazabilirsiniz, uzmanlarımız en kısa zamanda sorularınızı cevaplayacaktır. Değerli görüşleriniz kalitemizi arttırmak için önemlidir.
Altın Kuluçka firması olarak, kümes hayvanları hakkında bilgileri sizinle paylaşmaya ve bir bilgi kaynağı oluşturmaya çalışmaktayız. ve özelliklede yani başlamak isteyenler için temel bilgileri, paylaşmaktayız.
Merhabalar.. ben başlangıç olarak 1000 etlik tavuk beslemeyi düşünüyorum.. bunun için tüm koşulları sağlayabilirim.. 45 gün sonunda kesim aşamasına gelen bu tavukların pazarlamasını nasıl yapabilirim. Kesime hazır 1000 tavuk nerelere sarılabilinir elden nasıl çıkartılır bu konuda bilgi verebilir misiniz? Şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar
önceden tavuk eti satıcıları ile görüşmeniz ve alıcı bulmanız gerekir.
10.000tavukluk bir tesis açmayı düşünüyorum büyük firmalar civciv ve yemi veriyormuş tavukları onlar alıyormuş doğumu
sözleşmeli olarak çalışıyorsunuz, evet var böyle firmalar.