Bıldırcınlarda iştahsızlık nedenleri
içindekiler
Bıldırcınların yetersiz beslenmesi ve iştahsızlığı :
Bıldırcın ilk olarak japonlar tarafından evcilleştirilmiştir. bıldırcınların yabani bir kuş olması nedeni ile hareketli ve aktif kuşlar olmaktadır. bu yüzden cüsselerine göre yem tüketimleri ise iyidir. bir yetişkin bıldırcın gün boyunca yaklaşık 35 gram yem tüketebilir.
ama bu kuşların yem tüketimleri yaşları ilerledikçe değişir. bu yüzden en küçük yaştan olgunlıklarına kadar yem tüketimlerini takip etmeniz tavsiye edilir. diğer makalelerimizde Bıldırcınların yaşı ve cinsiyeti ile ilgili gerekli bilgiler paylaşılmıştır. mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.
bu yazıda bıldırcınların yem tüketimin standarttan daha düşük olması hakkında detaylı bilgiler paylaşılmıştır. çünkü bıldırcınların farklı nedenlerden dolayı yem tüketimi düşük olur. bu olay bağışıklık sisteminin güçsüz olmasına ve başka hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur. Bıldırcınların iştahsızlık nedenleri ve yem tüketimin düşük olmasını çözmek için yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Bıldırcın yeminde mısır, soya küspesi, buğday ve diğer tahıllardan, oluşmaktadır. bıldırcın tahılları yem olarak çok sever, özelliklede soya küspesi yüksek protein nedeni ile bıldırcınların en sevdiği yemdir.
Yem rasyonlarında soya olması, bıldırcının yemi severek tüketmesine neden olur. Ama eğer buna rağmen bıldırcınlarınız, yem yemiyorsa, nedenini bulmanız gerekmektedir. Ama bıldırcınların iştahsızlığının asıl nedenleri aşağıda paylaşılmaktadır.
Bıldırcınların yem rasyonunda soya olmasına rağmen, eğer yem tüketimi düşükse bir sorun olduğu anlamına gelir. bu sorunu zaman kaybetmeden bulup çüzmeniz gerekir. aşağıda bıldırcınların yem tüketiminin düşük olmasına yol açan faktörler hakkında detaylı bilgiler paylaşılmıştır.
Bıldırcınların hasta olması :
Bıldırcınlarda hastalık, yem tüketiminin düşük olmasına neden olur. diğer kümes hayvanlarında bulunan hastalıklar bıldırcınlarda da bulunmaktadır. bıldırcınlarda hastalıkların ortaya çıkması yem tüketimlerinin düşük olmasına neden olur. bıldırcınlarda en tehlikeli hastalıklar viral hastalıklardır. web sitemizde bu hastalıklar ile ilgili bilgiler detaylı olarak paylaşılmıştır.
eğer sürede bir veya birden çok bıldırcında hastalık belirtileri varsa zaman kaybetmeden karantinaya almanız gerekir. ayrıca tedavilerinin başlatılması hayatta kalmalarında etkilidir. genel olarak tüm hastalıklarda sabit olarak görünen belirti iştahsızlık ve halsizliktir.
Ama yem tüketiminin düşük olması tek başına hastalık belirtisi değildir. bıldırcınlarda yem tüketiminin düşük olmasına neden olan başka faktörler vardır. bu yüzden eğer halsizlik, tüylerin kabarması ve ishal gibi başka belirtiler yoksa, başka nedenler aramanız gerekir.
Bıldırcınların stres faktörü :
Bıldırcın içgüdüsel olarak başka korkak kuştur. çünkü bu davranış doğada kendilerini tehlikeden korumak için gereklidir. her zaman hazırlıklı olmalarını sağlar. ama tabii ki sürekli stresli olurlar. kümeste ise stres olması bıldırcınlarda iştahsızlığa neden olur.
Bıldırcınların strese kapılmaması için kümesin sakin ve huzurlu olması gerekir. çalışanların ani hareket veya yüksek ses ile konuşmadan kaçınmaları gerekir. ani bir gürültü veya köpek sesi bıldırcınların strese girmesine neden olur. bıldırcınların kafeslerinin yerini değiştirmek, yem karışımında değişiklik veya yem verme saatlerinin değişmesi veya gecikmesi, strese girmelerine neden olabilir.
Stres bıldırcınlarda Gerginlik ve huzursuzluğa neden olur ve bu yüzden yem tüketimi düşük olur. Bu yüzden kümesin şehir dışında ve huzurlu bir yerde olması tavsiye edilmektedir. Hatta koruma amaçlı olarak çevrede köpek olması bile kuşların korkmasına neden olabilir.
Bıldırcınlarda aşırı sıcaklık etkisi :
kümes sıcaklığının her zaman standart bir seviyede olması gerekir. sıcaklığın yüksek olması, bıldırcınlarda iştahsızlığa neden olur. yetişkin kümes hayvanları için uygun sıcaklık 21-25 °C arasındadır. ama 28 dereceye kadar sıcaklığın yükselmesi bir sorun yaratmaz.
28 den fazla sıcaklık bıldırcınlarda halsizliğe ve su tüketimi artmasına nedenolur. hatta vücut ısılarını düşürmek için ağızları ile hızlı bir şekilde nefes almaya başlarlar. ayrıca yem yedikten sonra vücutlarında oluşan metabolik sıcaklık, çevre sıcaklığı ile birlikte bıldırcınların halsiz olmasına ve yem tüketiminin düşük olmasına yol açar.
Sıcaklık stresini gidermek için kümes sıcaklığını düşürmeniz ve sularına C vitamini eklemeniz gerekmektedir. Aksi halde yem yemedikleri için, vücutlarında aşırı zayıflama meydana gelir. Ve kuşların telef olması ise muhtemeldir.
Yem rasyonu değişmesi :
Yem rasyonu ve içeriğinde ani olarak değişim, strese neden olan faktörlerdendir. Çünkü bir yemi devamlı olarak kuşlara vermeniz, alışmalarına neden olur. Ve bir anda yemi değişmeniz, kuşlarda stres yaratır.
Bıldırcın yeni yemi bilmediği veya beğenmediği için, yem yemekten imtina eder ve aç kalmasına ve zayıflamasına neden olur. Bu yüzden eğer yemlerini değişecekseniz, eski yem ile beraber, yeni yemi vermeniz tavsiye edilir.
Kümeste düşük seviyede ışık :
Bıldırcınların faaliyeti (çiftleşme ve yumurtlama) ışık oranına bağlı olmaktadır. Ve eğer kümeste aydınlatma düşük olursa, strese neden olur. Ama eğer yeterli şiddet ile ışık temin edilmezse yumurtlama oranı ve genel olarak verimliliğinin düşük olmasına yol açar ve bunun ise asıl nedeni yem tüketiminin düşük olması ve yeterli enerjinin temin edilmemesidir.
Örnek olarak kış mevsiminde gündüz kısalır ve karanlık erken başlar. Bu gibi durumlarda yapay olarak ışık sağlamanız gerekmektedir. Yani salonda lambalar ile suni aydınlatma olması gerekir.
Alınması gereken önlemler :
Bıldırcın iştahını artırmak için :
Yüksek kaliteli tahıl kullandığınızdan emin olun. Yoğurtta biraz sarımsak tozu karıştırın ve bıldırcınlara verin. Bu bileşik, sindirim sisteminin hem antiseptik hem de antienflamatuar özelliklerine sahiptir, böylece bıldırcın iştahını arttırır.
Bıldırcın iştahını artırmanın bir başka yolu da bitkisel uyarıcılar ve vitaminler kullanmaktır. Probiyotiklerin kanatlı hayvanların sindirim sistemini düzenleme ve iştahlarını artırmadaki rolü de doğrulanmıştır. Bu nedenle bu takviyeler ve ilaçlar bıldırcınları beslemek için de kullanılabilir. Bıldırcınlarda iştahsızlık uzun süre devam ederse, bunun bir beslenme alışkanlığı haline geldiğini ve bıldırcınların da yetersiz besleneceğini, bunun sonucunda yumurtlamanın veya kilo kaybının azaldığını söylemeye gerek yok.
Son söz :
Kümes hayvanları yetiştiriciliği karlı bir sektördür. Ama bilinçli olarak işe başlamanız gerekmektedir. Ve bu yolda uzmanlardan ve deneyimli kişilerden yardım almanız tavsiye edilir. Çünkü kuşların hastalıkları ve alınması gereken önlemler ile ilgili bilgi edinmeniz, zarara maruz kalmanıza engel olacaktır.
Özelliklede yüksek kapasiteli kümeslerde hijyen koşulları ve bakım ve besleme teknikleri önemlidir. Altın kuluçka firması olarak bu konular ile ilgili detayları paylaşarak doğru bir şekilde kümesinizi yönetebilmenizde destek olmaya çalıştık ve umarız faydalı olmuştur.