Herşey dahil

İran tavuğu Kuluçka süresi ve koşulları

İran tavuğu üretimi :

İran tavuğu veya diğer ismi ile beç tavukları, afrika kıtasına ait bir kuş türüdür. ve hatta roma imparatorluğunda bile şölenlerde yüksek bir değere sahipmiş. bu kuşların görünümü tavuk ve hindi karışımı gibidir. beç tavukları hem et ve hem yumurta üretimi için yetiştirilir. ve kombine kümes hayvanı olarak bilinir.

tokat tavukları farklı iklim koşullarına kolayca uyum sağlayabilen kümes hayvanıdır. hatta kafes ortamında bile son derece uysal kuşlardır. beç tavuklarının hastalıklara karşı dayanıklı olması yetiştiriciliğinin daha kolay olmasına neden olmuştur.

bu yazıda iran tavuğu özellikleri ve yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiler paylaşmaya çalıştık ve umarız faydalı olmuştur. sizi yazımızn devamını okumaya davet ediyorum.

meşhur tokat tavukları veya iran tavuğunun bakımı ve beslenmesi, yumurtlama ve üreme koşulları hakkında bilgi edinmeden bir çiftlik kurmak doğru değildir. tokat tavuğu eti ve yumurtası sağlık açısından ise son derece faydalıdır. bu kuşların eti yüksek oranda hemoglobin, protein ve A vitaminine sahiptir.

İran tavuğu yumurtlama koşulları :

beç tavuklarının yumurtlama koşulları diğer kümes hayvanları ile farklıdır. iran tavuğu yaklaşık 7-8 aylıklarında yumurtlamaya başlarlar. bu süre kuşun bakımı, beslenmesi ve çevre koşullarına göre değişebilir. ayrıca gurk olmaları için, bir yaşların geçmeleri gerekmektedir. ve doğal olarak üremesi bir yaştan fazla olan kuşlarda mümkündür.

tokat tavuklarında ise erkekler dişilerden daha geç cinsel olgunluğa gelirler. bu yüzden eğer bir çift beç tavuğu satın almak isterseniz, erkek kuşun dişiden yaş olarak büyük olması gerekmektedir.

İran tavuğu yumurtlama koşulları

iran tavuğu yılda kaç yumurta yapar ?

iran tavuğu yumurtlama sayısı diğer kümes hayvanları gibi çevre koşullarına göre değişir. yani bakım ve beslenmeleri yumurtlama performanslarını etkiler. beç tavukları standart koşullarda yılda 100 adet yumurta yapabilirler. ve bu performansları 2-3 yıla kadar devam edebilir.

tokat tavuklarını 4-5 yıla kadar beslemek mümkündür. ama 3 yıllarını geçtiketn sonra yumurtlama sayısı yılda 30 adete kadar düşmesi mümkündür. bu kuşların yumurtaları 40 gramlık bir ağırlığa sahipler. ve yumurtaların kabuğu diğer kuşlardan daha sert ve kalındır.

bu özelliğin suni kuluçka yönteminde dikkate alınması gerekmektedir. kabuğu kalın olan yumurtaların kuluçka koşulları diğer kuş yumurtaları ile farklıdır.

İran tavuğu kuluçka süresi :

iran tavuğu kuluçka süresi 26-28 gün olarak bilinir. ve yumurtadan çıkan civcivlerin ağırlığı ilk günde 25-35 gram arasındadır. civcivlerin cüssesi ve ağırlığı kuluçkalık yumurtaların döl kalitesi ve damızlık sürüsünün beslenmesine bağlıdır. bu yüzden damızlık sürünün yemi ve beslenmesi son derece önemlidir.

ılıman iklimlerde tokat tavukları 10 ay yumurtlamaya devam ederler ve 2 ay ise yılda dinlenme süresidir. bu koşulları salon yetiştiriciliğinde temin etmek mümkündür. beç tavuklarının yumurtlaması kafes siteminde 170-180 adete kadar yükselebilir. ve hatta yaklaşık 150 adet kuluçkalık yumurtadan 110 adet civciv elde etmek mümkündür.

İran tavuğu kuluçka süresi

ama salma sistemlerde yetiştirilen beç tavuklarının yumurtlama performansı 70-100 adet arasındadır. ve bu durumda kuluçkalık yumurta sayısı ve elde dilen civcivlerin sayısı ise düşük olacaktır. yani 100 adet yumurtadan elde edilen civciv sayısı yaklaşık 40-70 arasında olacaktır.

Beç tavuğu yumurtalarının toplanması :

yumurtaların toplanması ve sağlığı iklim koşullarına bağlıdır. ve bu koşullara göre yumurtaları kümesten toplamanız gerekmektedir. hava sıcaklığının 28 dereceden yüksek olması veya +5 dereceden düşük olması yumurtalar için zararlıdır. ve hızlı bir şekilde toplanması ve standart koşullarda saklanması gerekmektedir.

ama normal iklim koşullarında her gün dörtkere çiftlikte üretilen yumurtaları toplamak yeterlidir. yumurtaların yüksek sıcaklıkta kalması nem kaybanı ve döl kalitesinin düşük olmasına neden olur.

hatta yaz aylarında sıcaklığın artmasında, salon veya kümes sıcaklığını kontrol etmeniz ve standart seviyede tutmanız tavsiye edilir. çünkü aşırı sıcaklık beç tavuklarının yem tüketiminin azalmasına ve ardından yumurtlama oranı ve kalitesinin düşük olmasına neden olur.

İran tavuğu kuluçka koşulları :

az önce söylediğim gibi bu kuşların kuluçka süresi 26-28 gündür. bu sürde ilk 24 gün için sıcaklığın 37.5 derece olması ve nem oranı ise %60 olarak ayarlanması gerekir. çıkım döneminde sıcaklığın 37.2 dereceye düşürülmesi ve nem seviyesinin ise %70-75 kadar yükselmesi tavsiye edilmektedir.

İran tavuğu kuluçka koşulları

iran tavuğu kuluçkasında ise diğer kuşlar gibi hijyen ve tecrübe önemlidir. yumurtaların kuluçka makinasına yüklenmeden önce temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

kuluçka döneminin ilk haftasında döl kontrolü yapılması ve dölsüz yumurtaların makineden çıkarılmasını unutmayınız, hatta her 5 günük aralıklar ile döl kontrolu yapmanız ve civcivlerin gelişimini kontrol etmeniz tavsiye edilir.

kuluçka makinasının kurulduğu odada sıcaklık nem oranı ve hava dolaşımı olması önemlidir. ve bu konu ile ilgili standartlar ve koşullar hakkında web sitemizde çeşitli makaleler paylaşılmıştır.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu