Bıldırcın yetiştiriciliği ne zamandan başladı ?
İçindekiler
Bıldırcın yetiştiriciliği tarihçesi :
Bıldırcınların güzel ötüşleri eski zamanlarda bu kuşların evcilleşmesine neden olmuştur. Ve ilk olarak bu kuşların evcilleşmesi, japonlar tarafından gerçekleşmiştir. Ama zaman geçtikçe insanlar bu kuşların eti ve yumurtasının ne kadar faydalığı olduğunun farkına vardır ve bu küçük kuşların endüstriyel olarak yetiştiriciliğine başlamıştır.
Yaklaşık 1000 yıl milattan sonra bu kuşlar ilk olarak japonya ve sonra kore ve çinde evcilleştirilmeye başlanmıştır. Ama baştada söylediğim gibi bıldırcınlar o dönemde sadece süs kuşları olarak yetiştirilmiştir.
Bıldırcın yetiştiriciliği 1100 yıl milattan sonra yavaş yavaş daha fazla değer kazandı ve artık bakışlar değişildi ve bıldırcınların yüksek oranda yumurta üretimi ve aynı zamanda hastalıklara karşı dayanıklı olması bu kuşların yüksek sayılarda çiftçiler tarafından üretilmesine neden olmuştur.
Aynı zamanda bıldırcın yetiştiriciliği için daha az yer ihtiyaç olması japonlar için bir avantaj olarak değerlendirilmiş ve vazgeçilmez bir protein kaynağına dönüşmüştür. Japonyada ter sıkıntısı ve yüksek nüfusu, nedeni ile bıldırcın yetiştiriciliği hızla gelişmeye başladı. 1910 -1915 yıllarında ilk kuluçka makineleri üretimi ile bu sayede kanatlı üretimi daha hızlı bir hale gelmiştir. Ve artık doğal olarak kanatlı üretimi ekonomik açıdan mantıklı değildir.
1930 yılının ilk dönemlerinde bıldırcın kümesleri ve çiftliklerinin kurulması daha hızlandır ve bu tekonolojinin dünyanın diğer noktalarına yayılması ise fazla sürmemiştir. Artık bıldırcın yetiştiriciliği ise hayvancılık ve tarım sektörlerinin bir dalı olarak sayılır.
Bu kuşla 1870’li yıllarda tanışan Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, bu yeni teknolojiyi, bu canlıyı yetiştirmek için kullanmış ve beslenme, yönetim ve hastalıklar açısından üreme çalışmalarının yanı sıra fizyolojik, toksikolojik ve patolojik çalışmalar yapmıştır.
Bıldırcınlar hakkında neler biliyorsunuz ?
Bıldırcınlar küçük cüsseli kuşlardan olmaktadırlar. Ve bilimsel isimleri ise coturnix olmaktadır. Bu kuşlar sülün ve keklik ailesinden sayılmaktadırlar. Ve kısa mesafeli olarak ise uçabilirler. Aslında yaban bıldırcınlarından göçmen türleri ise bulunmaktadır. Ama genel olarak bu kuşlar yerde yürümeyi tercih etmektedirler.
Bıldırcınların en çok sevdikleri iklim, yağmur açısından normal olan iklimler olmaktadır. Ve fazla yağmurlu yerleri sevmezler. Ayrıca bu kuşlar genel olarak yeşillik olarak orta seviyede olan veya tarlalarda förünmektedirler. Eğer bu kuşların tüylerinin renk tonuna dikkat ederseniz, genelde hangi bölgelerde yaşadıkları belli olmaktadır.
👁🗨 NOT : Bıldırcın yetiştiricliği için ise bazı önemli noktalar hakkında bilgili olmanız gerekmektedir. bu temel bilgilerden birisi Bıldırcın kümesi ışık programı olmaktadır. ve her yetiştiricinin bu konuda bilgi edinmesi gerekmektedir.
Bu tercih nedeni ise bıldırcınların kamuflaj etmeleri ve yırtıcılardan kaçabilmeleri olmaktadır. Bıldırcınların bir diğer avantajı ise hızlı büyümeleri olmaktadır. Ve bu kuşların yavruları 3.haftada ilk haftalarının yaklaşık 3 katına ulaşmaktadır.
Bıldırcın yetiştiriciliği ve ırkları :
Bıldırcınlar ise diğer kuşlar gibi farklı ırklara sahip olmaktadırlar. Ama yetiştiricilik için genel olarak japon bıldırcınları veya bobwhite ırkı tercih edilmektedir.
Bu iki ırkın et ve yumurta üretiminden ideal olması çiftçilerin ilgisini çekmektedir. Bu bıldırcınlar ideal koşullarda yılda yaklaşık 250 adet yumurta yapmaktadırlar. Ve bazılarında ise 300 adete kadar yumurta yapması mümkün olmaktadır. Bıldırcın doğumdan 2 ay sonra yumurtlamaya başlar. Ve bir küçük cüsseli kuş için bu sayıda yumurta üretimi olağanüstü bir performans olmaktadır.
7-8 haftalık bıldırcınların araştırmacılara göre yumurtlama performansları en yüksek seviyede olmaktadır. Ve bu yüzden bu kuşların üretimi ise diğer kümes hayvanlarından daha hızlı olmaktadır.
Son söz :
Bıldırcın eti ve yumurtası daha organik ve sağlıklı olması nedeni ile insanların ilgisini çekmektedir. Bir adet bıldırcın yumurtası 4 adet tavuk yumurtası kadar vitamin ve proteine sahip olmaktadır. Ve aynı zamanda eti ise bir vitamin bombası olmaktadır.
Bu yüzden genel olarak bazı hastalıkların tedavi sürecinde bu kuşların eti ve yumurtasının tüketimi doktorlar tarafından tavsiye edilmektedir. Diğer makalelerimizde bu kuşlar ile alakalı daha fazla bilgiler paylaşılmaktadır. Ve mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. Altın kuluçka blog sayfasında kümes hayvanları ve süs kuşları ile alakalı detaylı bilgiler paylaşılmaktadır.