Herşey dahil

Afyonkarahisar için kuluçka makinesi seçimi

Afyonkarahisarda kuluçka makinesi :

Kuluçka randımanında iklim koşulları önemlidir. Ve bir kanatlı yetiştiricisinin bu koşulları dikkate alması ve ona göre önlem alması gerekir. Afyonkarahisar ili yumurta tavuğu yetiştiriciliğinin yaygın olduğu bir bölgedir.

Ve bu yüzden mutlaka kuluçka makinası kullanımı ise yaygındır. Modern ve endüstriyel kümesler dışında bu bölgede daha küçük ölçekli işletmelerde faaliyet göstermektedir. Ve bu yazıda asıl konumuz küçük işletme kurmak isteyenlere bilgi vermek ve başarılı olmalarında katkıda bulunmaktadır.

Afyonkarahisar iklim koşulları :

Afyonda son zamanlarda en yüksek sıcaklık +30 °C Ağustos kaydedilmiştir. Ve en düşük sıcaklıksa -4 °C Ocak ayındadır. Nem oranı yağmurun en sık yağdığı mevsimlerde (ilkbahar ve sonbahar) %77.38 ve yaz mevsiminde ise %40 olarak kaydedilmiştir.

Bir profesyonel kuluçkacı iklim koşullarına göre kuluçka odasını hazırlaması gerekmektedir. Bir yetiştirici yılın her mevsiminde üretim yapması gerekir. Ama kuluçka makinası çalışması için stabil koşulların temin edilmesi şarttır.

Ayrıca üretilen civcivlerin ise sağlığı için kümes koşullarına dikkat etmeniz gerekir. Tavukçulukta ısı, nem ve hijyen önemli olan 3 faktördür.

Afyonkarahisarda yumurta tavukçuluğu

Afyon için en iyi kuluçka makinesi :

Afyonda kuluçka makinesi kullanımı için önce operatörün bilimsel teknikleri bilmesi gerekir. Yani hangi yumurtaların, taze olduğunu, belirlemek, ve kuluçka için uygun olmayan yumurtaları kuluçka için kullanmamak vs..

Yeni nesil inkübatörler, civciv üretimini daha kolay hale getirmişler. Ve genel olarak yüksek çıkım oranı elde edilmektedir. Ama makine satın alırken bazı özelliklere dikkat etmeniz tavsiye edilir. İlk konu kabin malzemesi ve hijyenidir. Kabinin kolay bir şekilde temizlenmesi her kuluçka döneminde hijyeni sağlamanıza neden olabilir. 

Kuluçka makinesi kabininde bulunması gereken özelliklerden bir diğeri ise yalıtım özelliğidir. Çünkü üretilen ısı ve nem değerlerinin stabil olarak korunması randımanda önemlidir. Diğer önemli parça sensörlerdir. Makineden kullanılan sensörlerin hata payı ne kadar düşük olursa, çıkım oranı yüksek ve telef olma oranı ise düşük olacaktır.

Yüksek kapasiteli kuluçka makinelerinde sensörlerin kalibre olması önemlidir. Isı ve nem değerlerinin sürekli değişik olması, yumurtaların ısı şokuna maruz kalmasına veya kuluçka döneminde yeterli miktarda nem kaybetmemesine neden olur.

Veya eğer nem oranı düşükse yumurtanın daha fazla nem kaybına yol açar ve civcivin telef olması muhtemeldir. Bu yüzden sensör kalitesi ve dikkati önemlidir. Son parça kuluçka makinası termostatı dır. Son zamanlarda üretilen makinelerde akıllı termostatların kullanılması, operatörlerin işini daha kolaylaştırmıştır.

Afyonkarahisar da kuluçka makinesi kullanımı :

Afyonkarahisar bölgesinde, ilkbahar ve sonbaharda nem oranı sık yağmur yağması nedeni ile yükselir. Ve statik verilere göre çevre nem oranı %77 ye kadar yükselebilir. 

Kuluçkahane veya kuluçka odasının izole olması bu yüzden önemlidir. Bu dönemde nem oranını düşürmek için 2 yol vardır. Birincisi nem alıcı özelliği olan bir klima kullanmanız ve diğeri ise nemlendirme sistemi kullanmamaktır.

Doğru karar vermek için tavsiyemiz kuluçka odasında bir adet nem ölçer bulundurmanız dır. Nem oranının yüksek olması yumurtaların nem kaybında soruna neden olur ve kuluçka dönemi sonunda civcivlerin boğulmasına yol açar.

Sonuç :

Makinelerin markasını düşünmeyerek eğer doğru seçim yapmak istersek, makinede kullanılan, sistemler ve malzemelere dikkat etmemiz gerekir. Özelliklede kullanılan sensör ve kabin yalıtım makinelerde önemli faktörler olarak bilinir. 

Bu yazıda suni kuluçka yapımı için koşullar hakkında bilgi paylaşmaya çalıştık, daha fazla bilgiler için web sitemizde blog sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca yorumlarınız ve düşünceleriniz ile bize bu yolda destek olabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu