Devekuşu yavrularının beslenmesi
Devekuşu yavrusu ne ile beslenir ?
Devekuşu yetiştiriciliği sektöründe başarılı olmak için yavruların beslenmesi hakkında bilgili olmanız gerekir. devekuşu yavrusu yemi ve içeriği sağlıklı ve güçlü olmasında son derece önemlidir. devekuşu yavruları ve hatta yetişkin kuşların yem rasyonu için bir uzman veteriner hekim ile danışmanız gerekmektedir.
Veteriner hekim tarafından hazırlanan yem programında ve karışımında yavruların büyümesi ve gelişmesi için gerekli besin değerleri yeterli miktarda yer almaktadır. böylece yavruların farklı nedenlerden dolayı hasta olması ise daha düşük olacaktır.
bu yazıda devekuşu yavrularının beslenmesi ve yem içeriği ile ilgili önemli bilgiler paylaşılmıştır. özelliklede yeni olarak bu sektörde faaliyet etmek isteyenler için faydalı bilgiler yer almıştır.
yavru devekuşu yemi yaşı ilerledikçe değişir. bu diğer kümes hayvanları içinde geçerlidir. yetiştirilme amacına göre yem içeriğinin değişmesi gerekir. çünkü yavruların büyümesi ile besin ihtiyaçları ise artar. devekuşu çiftliklerinde en önemli masraf yem teminine aittir. ve bakım açısından ise yumurtadan yeni çıkan yavruların bir haftalık olana kadar bakımıdır.
Bu yüzden devekuşu yavruları bakımı ve beslenmesi son derece önemlidir. Ve yem rasyonları ise sindirim sistemlerine uygun olarak, temin edilmesi gerekmektedir.
Yeni doğan devekuşu civcivlerinin beslenmesi :
yumurtadan yeni çıkan civcivlerin tüm kuşlarda 24-36 saate kadar yem ile beslenmesi gerekmez. çünkü yumurta sarısı hala vücutlarında vardır. ve bu sürede sarı kesesi içeriğinden beslenebilirler. ayrıca sarı kesenin mutlaka sindirilmesi gerekmektedir.
sarı kese içeriğinde bol miktarda besin değerleri vardır. ve devekuşu yavrularında 2-3 güne kadar yeme ve beslenmeye ihtiyaç duymazlar. ama sarı kesenin vücutta kalması ise enfeksiyona neden olabilir. bu konu ile ilgili web sitemizde bir makale paylaşılmıştır.
en fazla 3 gün sonra yavrulara veteriner tarafından hazırlanan yem programı, uygulanır. yavruların ilk haftada bakımı ve beslenmesi son derece önemlidir. çünkü genel olarak, devekuşlarında telef olma oranı 1-7 günlük civcivlerde artar.
Devekuşu yavrularında sarı kese enfeksiyonuna engel olmak :
Sarı kese yumurtanın sarısıdır ve yumurta içinde gelişmek üzere olan civciv yumurta sarısından beslenir. yani vücudun gelişmesi için gerekli besinler yumurta sarısında bulunmaktadır. ama çıkımdan sonra ise yumurta sarısının bir miktarı hala civcivin vücudunda vardır. ve devekuşu yavrularında kalan miktar maksimum 3 güne kadar civcivin besin ihtiyacını karşılar.
yumurta sarısının hızlı bir şekilde sindirilmesi gerekir. ve eğer kalırsa zaman içinde göbek bağı çevresinde enfeksiyon oluşmasına neden olur. bu olay sarı kese hastalığı olarak bilinir. vücutta kalan yumurta sarısının sertleşmesi ve bozulması nedeni ile enfeksiyon oluşma, bazen civcivlerin telef olmasına bile yol açmıştır.
bu hastalık sadece devekuşu yavrularına özel değildir. ve tüm kümes hayvanları için geçerlidir. sarı kesenin hızlı bir şekilde sindirilmesi için genel olarak yeni doğan civcivlere su ile şeker karışımı verilir. çünkü şeker metabolik faaliyetleri hızlandırır ve yemin hızlı bir şekilde sindirilmesini sağlar.
Devekuşu civcivleri beslenmesine yardım etmek :
yeni doğan devekuşu civcivleri eğer kısa bir süre aç veya susuz kalırsalar telef olurlar. bu yüzden sarı kesenin sindirilmesinden hemen sonra kümeste yem ve su olması gerekir. yavrular aç olduklarında içgüdüsel olarak yem aramaya başlayacaklar ama sizin yemlik ve sulukları bulamalarına yardımcı olmanız ve daha doğrusu eğitim vermeniz gerekir.
devekuşu civcivleri son derece meraklıdırlar. gördükleri herşeyi gagalar ve yutmaya çalışırlar. bu yüzden kümeslerinde onların yuta bileceği zararlı nesneler, ve eşyaların olmaması gerekir. özelliklede kağıt parçası, poşet veya karton parçalarının olmamasına dikkat ediniz. bu tür şeyleri yutmaları midelerinde yem birikmesine ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.
genel olarak uzmanlar devekuşu civcivleri beslenmesi için pelet yemler kullanmanız tavsiye ederler. tavuk veya hindi başlangıç peleti, eğer içeriğinde ilaç kullanmamışsa devekuşu yavrularına verilebilir.
civcivler için lif içeren yemler faydalıdır. özelliklede sindirim sistemleri ve bağırsakların çalışmasında etkildir. bu yüzden doğranmış sebzeler ve bazı meyvelerin devekuşu yavrularına faydalı olduğu bilinmektedir.
Devekuşu yavruları için gereken mineralleri temin etmek :
kanatlıların sağlıklı olması ve vücutlarının dayanıklı olmasında minerallerin yeterli miktarda temin edilmesi önemldir. bu yüzden kesinlikle yemlerinde çakıl taşı, kemik unu, istiridye unu ve kireç taşı olması tavsiye edilir. ama çakıllar veya kireç taşlarının küçük olması gerekir.
Devekuşu yavrularının kümesi :
Devekuşu yavruları için hazırladığınız salonda kullanılan, altlık önemli olmaktadır. Çünkü genel olarak salon tabanı, beton veya mozaik kaplamalı olmaktadır. Ve bu malzemeler, devekuşları için zararlı olmaktadır. Ve yerden soğuk direkt olarak kuşların vücutlarına aktarılır.
Bu yüzden salon tabanı için altlık olarak, talaş, kum gibi malzemeler kullanmanız gerekmektedir. Alanda yemlik ve suluk olması gereklidir. Ve devekuşu yavrularına uygun yemlik ve suluk kullanılması gerekmektedir. Ve devekuşu yavruları sayısına göre yemlik ve suluk sayısı uygun olmalıdır.
Devekuşu yavruları beslemek için yonca yaprakları :
Doğal olarak, devekuşu sindirim sistemi daha fazla lif sindirilebilirliğine sahiptir. Bu nedenle, onları beslemek için farklı bitkiler kullanılabilir. Tabii ki deve kuşlarının ham lifleri sindirebilmeleri için belirli bir büyüme yaşına ulaşmaları gerekir.
İlk 2-3 haftada civcivlerin ham lif alımı, toplam diyetlerinin %5’inden az olmalıdır. Ayrıca yiyeceklerdeki yağ oranı %5’ten az olmalıdır. Çünkü devekuşu yavrularında yağ sindirim oranı çok düşüktür.
21 günlük yaşta yonca ve sapsız yonca ve doğranmış ısırgan otu yaprakları civcivlerin beslenmesinde kullanılabilir. Unutulmamalıdır ki bitki sapı yemenin civcivler için zararlıdır. Sapın erken haftalarda tüketilmesi midede birikme ve bağırsakta kabızlık riskini artıracaktır.
👁🗨 NOT : devekuşu yavruları yetişkinlerin tam aksine son derece hassas olmaktadırlar. ve bu yüzden beslenmelerine dikkat etmeniz gerekmektedir. tecrübeli yetiştiricilerden almış olduğumuz bilgiler üzerinden Devekuşunun yanlış beslenmesi ve sonuçları ile alakalı makale paylaşılmaktadır. ve kesinlikle okumanızı tavsiye ederiz.
Devekuşu yavrularının meraya bırakılması :
Yavrular 21 günlük yaşlarına ulaştıkları zaman, merada dolaşmalarına ve beslenmelerine izin verebilirsiniz. Yavruların her gün 2 kez ve en fazla yarım saat merada gezinmesi yeterli olmaktadır.
Merada bitkiler ve yoncaların boyu devekuşu yavrularının boyundan daha az olması gerekmektedir. Aksi takdirde yavrular yonca yiyemezler ve yabani otlara ve çakıllara daha yatkın olurlar.
Devekuşu civcivlerini otlarken, yemin kuru veya ıslak olmasına dikkat edilmelidir. Islak ve nemli yem, özellikle 4 aya kadar civcivleri öldürebilir. Bu nedenle devekuşu yavruları ıslak meralarda otlatmayınız veya tüketilmeden önce gerekli yemleri ıslatmayınız.
Civcivleri gece beslemeye gerek yoktur. Her periyotta tavukların ağırlığını kontrol etmeye çalışın. Tavukların ağırlığının azaltılması ve artırılması, diyetteki ham lif yüzdesini artırarak veya azaltarak kontrol edilebilir.
Sonuç :
Yetişkin devekuşları, ne kadar, dayanıklı olsalarda yavrular bir o kadar hassas olmaktadırlar. bu yüzden bakımında ve beslenmesinde dikkat etmeniz gerekmektedir. Altın kuluçka uzmanları bu yüzden devekuşu yetiştiriciliği ile ilgili gereken bilgileri detaylı olarak paylaşmaktadırlar. Blog sayfamızı inceleyerek kümes hayvanları ile ilgili bilgilere erişebilirsiniz.