Herşey dahil

Kış aylarında civciv çıkar mı ?

Kışta civciv çıkarmak mümkün mü ?

Kuluçka makinası her koşulda ve her iklimde kullanılabilir. Ama çalışması için çevre koşullarının uygun olması gerekmektedir. Bu yazıda soğuk olan bölgelerde ve kış mevsiminde kuluçka makinesi kullanımı ile ilgili önemli bilgileri paylaşacağız.

Bu yazıda paylaşılan bilgiler özel bir marka için değildir. Ve her hangi bir marka için koşulların temin edilmesi gerekmektedir.

Türkiye’de bazı bölgelerde kış mevsimi ağır olur ve son sıcaklık ise sıfır altına iner, örnek olarak, erzurum, ardahan, kars gibi illerde sıcaklık -40 dereceye kadar inebilir.

Bu bölgelerde kuluçka makinası kullanımı için özel bir oda ayırmanız ve odada bazı koşulları temin etmeniz gerekir. Kuluçka makinası çalışması için kuluçka odasında standart seviyede sıcaklık ve nem oranı olması gerekir ve aynı zamanda oksijen temini için ise hava sirkülasyonunun sağlanması şart. Çünkü makina içinde gelişmek üzere olan civcivler için oksijen gerekir. Aynı zamanda üretilen CO₂ gazının ise def edilmesi onemlidir.

Kış mevsiminde kuluçka makinası için ısı miktarı :

Kuluçka makinasının kurulduğu odada bir ısıtıcı olması gerekir. Ama aşırı soğuk olan bölgelerde, elektrikli soba işe yaramaz, tavsiyemiz eğer mümkünse petek ısıtıcı veya doğalgaz sobası kullanılmasıdır. Kömür veya odun yakan sobalar ise kuluçka odasında oksijenin düşük olmasına neden olur. Doğalgazla çalışan sobalar daha az oksijen tüketirler.

Kullanılan doğalgaz sobasının duman çıkış bacası olması gerekir. Bazı sobalarda bu özellik yoktur ve CO₂ gazının odaya yayılmasına ve civcivlerin telef olmasına neden olur.

soğuk mevsimlerde kuluçka yapımı

Kuluçka odasında hava sirkülasyonu :

Doğal olarak kış mevsiminde dış hava oldukça soğuk olur ve eğer odada havalandırma fanı çalışırsa oda sıcaklığının düşmesine neden olur. Çünkü dışarıdaki havayı odaya aktarır. 

Fan tarafından aktarılan havanın sıcaklığını artırmak için, sobanın tama fanın bulunduğu yerde olması gerekmektedir.

Oda sıcaklığının düşük olması kuluçka makinası fanları tarafından kabin içine alınan havanın düşük sıcaklığı makinede ani olarak düşer ve civcivlerin ısı şokuna maruz kalmasına neden olur. Bu yüzden oda sıcaklığını korumak için gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir.

Odaya sıcak hava aktarmak için fanlı elektrikli soba kullanabilirsiniz, bu sobaların fanı dışarıdan havayı alır ve elementlerde ısıtarak odaya aktarır.

Standart oda sıcaklığı :

Kuluçka makinasının doğru bir şekilde çalışması için, gerekli sıcaklık 22-28 °C dır. Böylece kuluçka makinasında ısı salınımları olmaz.

Oda sıcaklığını kontrol etmek için bir adet termometre olması tavsiye edilmektedir. Ayrıca termometrenin tavandan sallanması tavsiye edilir. Ve yerden yüksekliği ise kuluçka makinesi ile aynı olması gerekir.

Çünkü termometrenin duvarda olması, sıcaklığın hatalı gösterilmesine neden olur. Çünkü duvardan çıkan hafif soğukluk termometreyi etkiler.

kışta civciv çıkarmak

Kuluçka odasında nem oranı :

Bazı iklimlerde havanın soğuk olması ile nem oranı ise düşük olur. Bu yüzden kuluçka odasında bir nemlendirme cihazı kullanmanız tavsiye edilir. Kuluçka odası için gerekli nem oranı, %35-55 olması tavsiye edilir. Veya bir tencerede suyu soba üzerine koyarak, nem temin edebilirsiniz.

Gece ve gündüz sıcak değişimine dikkat ediniz :

Kış mevsiminde gündüzler hava sıcaklığı daha yüksek olur, ama geceler sıcaklık daha fazla düşük olur. Bu yüzden ısıtıcı sisteminin bir termostata bağlı olması tavsiye edilir. Aksi halde oda sıcaklığı düşmesi ile kuluçka makinesi kabinine soğuk hava aktarılması ile yumurtalar ısı şokuna maruz kalırlar. Bu olay civcivlerde birçok soruna neden olabilir. 

Yumurtaları kuluçka makinesine yüklemeden ön ısıtma yapınız :

Kuluçkalık yumurtalar için depo sıcaklığı 16-18 derecedir. Ve eğer bu yumurtaları direkt olarak, kuluçka makinesine yani 37 derecelik bir sıcaklığa koyarsanız, embriyolar telef olacaktır.

Bu yüzden ön ısıtma yapmanız tavsiye edilmektedir. Yani yumurtaları 1-2 saat kuluçka odasında saklamanız gerekir. Ve sonra kuluçka makinasına yükleyebilirsiniz.

Son söz :

Kuluçka makinası kullanımı her iklimde mümkündür, ama bazı noktalara dikkat etmeniz gerekir. Örnek olarak nem oranı yüksek olan iklimlerde, kuluçka odasında mutlaka nem alıcı özelliği olan bir klima kullanılması gerekir. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu