Herşey dahil

Kuluçka makinesi çevirme hızı ayarlaması

Kuluçka makinesinde yumurtaların çevirme hızı :

kuluçka makinesi kullanımında ısı ve nem değerlerinden sonra en önemli faktör yumurtaların çevirme hızıdır. ve bu yazıda kuluçka makinelerinde yumurta boyutuna göre çevirme hızı ayarları ile ilgili detaylar paylaşılmıştır. ve sizi okumaya davet ediyoruz.

Ama civcivlerin yumurtadan çıkabilmesi ve telef olmaması için başka bir faktöre ise dikkat etmek gerekir. Ve aksi halde civcivlerin telef olması muhtemel olmaktadır.  Bu yazıda yumurtaların kuluçka dönemi boyunca çevrilmesi ve her boyutta yumurta için çevirme hızı ayarlanması hakkında bilgiler paylaşacağız. 

Yumurtalar nasıl çevrilmelidir ?

Eğer kuluçka makinesi tarihine bakarsanız, bin yıllar önce mısırda kullanılan kuluçka fırınlarında ise bir kişi belirli aralıklar ile yumurtaları çevirmek ile görevli olmaktadır. Ve eli ile ara sıra yumurtaları hareket ettirerek şimdiki kuluçka makinelerinde bulunan çevirme mekanizmasının işini yapıyordu. 

Ama yeni nesil kuluçka makinelerinde bu otomatik olarak bir mekanizma tarafından gerçekleşmektedir. Kuluçka makinesinde kullanılan otomatik viyoller, farklı tasarım ile üretilmektedir. Ve farklı çevirme yöntemleri makinelerde bulunmaktadır. 

Yumurtalar nasıl çevrilmelidir ?

Yeni nesil kuluçka makinalarında çevirme için 360 derece çevirme sistemleri ve hatta 45 derece sağ ve 45 derece sola dönme mekanizması bulunmaktadır. Ve yumurtaları kuluçka dönemi boyunca hareket ettirerek sarısının kabuğa yapışmasına engel olmaktadır. 

Yumurtaların çevirme hızı :

Yeni nesil kuluçka makinalarında çevirme hızı yumurta boyutuna göre farklı olmaktadır. Ve her boyutta yumurta için farklı ayarların yapılması gerekmektedir. Bu yazıda her boyutta yumurta için gerekli olan çevirme hızı paylaşılmaktadır. 

Küçük boyutlu yumurtalar :

Küçük boyutlu yumurtalarda sarısı daha küçük bir yerde olması nedeni ile kabuğa ve yumurta içinde bulunan kabuk zarına daha yakındır. Bu yüzden diğer yumurtalardan daha fazla dönmesi gerekir. 

Bıldırcın, keklik ve benzeri kuş yumurtaları için uygun çevirme hızı 1 saatte bir tur dönmesidir. Bu süs kuşları yumurtaları için ise geçerli olmaktadır. Ve randıman almak için dikkate alınması gerekmektedir. 

Tavuk yumurtası ve orta boyutta olan yumurtalar :

Bu yumurtalar için uzmanlar tarafından çevirme hızının 2 saate bir tur çevrilmesi önerilmektedir. Ve daha düşük hız veya yüksek çevirme hızı randımanı etkileyebilir.

Ördek yumurtası :

Ördek yumurtası boyutu tavuk yumurtasından biraz büyük olmaktadır. Ve bu yüzden çevirme hızının 3 saatte bir tur olması önerilmektedir. Altın kuluçka ticari ve hobi makinelerinde çevirme hızı ayarlaması, bulunmaktadır. Ve kullanıcıların daha profesyonel olarak kuluçka yapmalarına olanak sağlamaktadır.

Kaz ve hindi yumurtası gibi büyük yumurtalar :

Kaz ve hindi yumurtası gibi büyük yumurtalar

Kaz, kuğu kaz ve hindi gibi büyük yumurtaların çevirme hızı, 4 saatte bir tur olarak ayarlanması önerilmektedir. Büyük yumurtaların hızlı çevrilmesi içeriğine zarar verebilir ve hatta yumurta içinde bulunan zarların bozulması ise mümkün olmaktadır.

Kuluçka makinelerinde kullanılan çevirme mekanizmaları :

Hobi kuluçka makineleri için kullanılan viyoller farklı olmaktadır. Ve bazılarında 360 derece çevirme mekanizması kullanılmaktadır. Bu mekanizma 2 şekilde bulunmaktadır. Bazı modellerde sürgülü sistem olarak tasarlanmaktadır. Ve bazı modellerde ise silindirli sistem olmaktadır. Ve bu viyoller çıkım oranını pozitif yönde etkilemektedir. 

Ticari kuluçka makinesi modeller için ise 45 derece sağ ve 45 derece sola çevirme mekanizması tercih edilmektedir. Ve bu makinelerin kapasitesinden dolayı diğer sistemlerin kullanılması mümkün olmamaktadır. 

Son söz :

Profesyonel bir kuluçkacı olmak için bu iş hakkında ince detayları öğrenmek önemli olmaktadır. Ve bu teknikler daha fazla randıman almanıza olanak sağlayacaktır. Blog sayfamızda paylaşılan teknikler tamamen bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilmektedir.

Kuluçka makinesi ile civciv çıkarma birçok yerde basit bir iş gösterilirse de ticari açıdan başarılı olmak için bilimsel olarak yaklaşmanız tavsiye edilmektedir. Çünkü en düşük telef olma oranı sizin için kar miktarının artması demektir.  Altın kuluçka firması olarak bu teknikleri sizler için bir araya getirmeyi ve yılların tecrübesini sunmaya çalışmaktayız. Umarız faydalı olmuştur.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu