Sultan papağanı kuluçkası ve koşulları
Kuluçka makinesi ile sultan papağan kuluçkası :
Genel olarak süs kuşları üretimi için doğal yöntemler tercih edilmektedir. Ama eğer kuluçka makinesi ile sultan papağan kuluçkası yapmak isterseniz. Bu kuşların kuluçka koşulları ile ilgili gerekli bilgileri bilmeniz gerekmektedir. Çünkü papağan yumurtası hassas bir kuluçka dönemine sahip olmaktadır.
Ve bu yüzden sultan papağanları kuluçkası ile alakalı detaylı bilgileri bu yazıda paylaşmaya çalıştık. Ama sultan papağanı üretimi için tavsiyemiz kuluçka makinesi kullanmanız olmaktadır. Ve nedeni ise daha düşük risk olmasıdır. Yazının devamında olası riskler ile alakalı bilgiler paylaşılmaktadır.
Sultan papağanı döllü yumurtası :
Sultan papağanları 2 yaşlarında olgunluğa erişirler. Ve çiftleşmeden sonra 5-6 adet yumurta yapabilirler. Maalesef bu kuşların döllü yumurtası zor bulunur. Ve kesinlikle online olarak döllü yumurta satın almayınız. Hatta tavuk yumurtası bile online sipariş ile tavsiye edilmemektedir.
Petshoplar veya sultan papağan yetiştiricilerinden döllü yumurta temin etmek en doğrusudur. En azından yumurtanın sağlam olduğu ve sultan papağana ait olduğundan emin olabilirsiniz. Ayrıca uzak mesafeden gönderilen, yumurtalar taşıma esnasında salınımlara maruz kalarak içindeki zarın zarar görmesine ve yumurtanın bozulmasına neden olabilir.
Sultan papağanı için uygun kuluçka makinesi :
Sultan papağanı yumurtası kümes hayvanları gibi sıcaklık salınımlarına dayanıklı değildir. Ve yumurta içindeki embriyonun diğer kanatlılara göre daha hassas olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu kuşların kabuğu daha ince olmaktadır. Ve ısı ve nem oranında değişimler ani olarak yumurta içinde gelişmek üzere olan yavruya aktarılır. Bu yüzden yavrunun ısı şokuna maruz kalması ve telef olmasına neden olabilir.
Tavsiyemiz sultan papağanı kuluçkası için, profesyonel mini kuluçka makinesi kullanmanız olmaktadır. Altın kuluçka ürünlerinden, profesyonel 12 li EB-6 hobi kuluçka makinesi ideal bir seçenek olmaktadır. Ürünler kısmında makine ile ilgili özellikler en ince detayına kadar yazılmaktadır. Ve hatta makine tanıtım videosu ise ürün açıklamasında yer almaktadır.
Bu makinenin kapasitesi düşük olmaktadır. Ve bu yüzden genel olarak evcil süs kuşları üretimi için kullanılmaktadır. Makine çok amaçlı viyole sahip olmanın yanı sıra 360 derece çevirme özelliğine ise sahip olmaktadır. Ve bu yüzden süs kuşları ve kuluçkası zor olan kuş yumurtaları için tercih edilmektedir. Kabin yalıtımı yüksek ve otomatik su pompasına sahiptir. Bu yüzden sürekli olarak makine kapağının açılmasına gerek olmamaktadır. Ve ısı ve nem değerleri ise stabil olarak temin edilir.
Sultan papağanı kuluçka dönemi :
Sultan papağanı kuluçka dönemi 19-21 gün arasında olmaktadır. Ama bazen yavrular farklı nedenlerden dolayı daha erken veya daha geç yumurtadan çıkabilirler. Sultan papağan yavruları bazen 18 gün ve bazen 23 gün sonra yumurtadan çıkabilirler.
Civcivlerin yumurtadan çıkması süresi, ırklarının yanı sıra fiziki koşullara ise bağlı olmaktadır. Bu yüzden ısı ve nem değerlerinin sabit olarak temin edilmesi gerekmektedir. Ve eğer daha yüksek veya düşük olur ise beklenilen, sonucu elde etmeniz zor olacaktır.
Bu yüzden döl kontrol yapmak için mutlaka oda sıcaklığı ile makinede üretilen sıcaklık aynı olması gerekmektedir. Ve az önce söylediğimiz gibi sultan papağan yumurtasının kabuğu diğer kuş yumurtalarından ince olduğu için sıcaklık değişimi direkt yavruya aktarılır. Ve yavruların gelişiminin durmasına neden olur.
📢 Önemli !
Sultan papağan yavruları mikroplar ve bakterilere hassas olmaktadırlar. Ve bu yüzden yumurtalara dokunmadan, ellerinizi iyice dezenfekte etmeniz gerekmektedir. Hatta elinizde yağ ve krem olmaması gerekmektedir.
Sultan papağanı kuluçkası için ısı ve nem değerleri :
Sultan papağanı yumurtasının gelişimi için gereken ısı değeri, 37.5 derece ve çıkım dönemi için 37.2 derece olması gerekmektedir. Ve eğer tam olarak çıkım dönemini tahmin edemiyorsanız. Yumurtanın kabuğuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Ve eğer kabuk üzerinde kırık varsa çıkım dönemi başlamıştır. Ama nem oranı, sultan papağanı yumurtası için, %55 olması gerekmektedir. Ve çıkım dönemi için ise %60-65 olması gerekmektedir. Nem oranı kabuğun daha kolay kırılmasına neden olmaktadır.
📢 Önemli !
Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra, 24 saate kadar kuluçka makinesinde kalması gerekmektedir. Ve bu süreden sonra temiz bir yuvalık ve 35 derece sıcaklık olması gerekli olmaktadır.
Son söz :
Sultan papağanı, kuluçkası ve hatta diğer papağanlar hassas bir işlem olmaktadır. Ve bu yüzden dikkatli olmanız gerekmektedir. Kümes hayvanları yumurtaları daha düşük fiyata sahip ve daha kolay koşulları vardır. Ama süs kuşları yumurtaları ve hatta kendileri pahalı olmaktadır. Ve bu yüzden profesyonel kuluçka makinesi kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Selam benım sultan yumurtaları dolu ama ıcınde olu cıkıyo tamamen olusmus ama cıkmıyo öluyolar 3 kuluckadır boyle sızce ne yapmam lazım
Aleyküm Selam,
efendim bu durumun farklı nedenleri vardır. kuşun bulunduğu yerin sıcaklığı eğer düşük olursa, kuluçka döneminde civcivlerin telef olmasına neden olabilir. eğer kuşunuz strese maruz kalırsa, yumurtaların üzerinde doğru bir şekilde yatmaz ve yavruların oluşmasına rağmen, telef olabilirler. diğer faktör yumurta dölünün kalitesiz olmasıdır. ve buda çiftleşme döneminde yanlış beslenme veya kalitesiz yemler ile beslenmesinden dolayı ortaya çıkar.
Tavsiyemiz bir dönem kuşunuzu dinlendirmeniz ve bu sürede bir veteriner ile danışarak, destekleyici besinler vermenizdir. ayrıca üreme mevsiminde kuşunuzun kafesini sakin, ve ses ve gürültüden uzak bir yere koymanız gerekir. kuşunuz kuluçkaya yattığı zaman, fazla rahatsız etmemeye çalışın. yuvasını sürekli kontrol etmek strese girmesine neden olur.
Merhaba sultan çiftim var kuluçka dönemindeler 17.gündeler 10 tane yumurtaları var altlarında ama sürekli yatmıyorlar üzerlerinde aralıklarla yatıyorlar cıkartırlarmı yavru sizce
merhaba sultan papağan en fazla 6 yumurta yapar. 10 adet çok fazla, kuşlarınızın ikiside dişi olmasın !?
Merhaba iyi günler sevda cennet ve forpus papağanı kuluçka değerlerini yaptığınız liste de göremedim hiç bir yerde de bulamadım rica etsem bu konuda yardımcı olurmusunuz sevda cennet forpus papağanı kuluçka değerleri nelerdir
sıcaklık gelişim dönemi için 37.7 ve nem oranı %60 olur. çıkım dönemi için sıcaklığın 37.5 derece ve nem oranı ise %70
Sultan çift 4 yumurta yaptı 2 dolu 2 boş ortalam 14 gün oldu. Ve bu akşam bağırmaya başladılar sürekli yuvaliga girip çıkıyorlar. Çığlık atap sürekli hareket halindeler sebebi hakkında beni aydinlatabilirmisiniz
boş yumurtaları yuvadan çıkarın, ve muhtemelen erkek çiftleşmek istediği için dişiyi rahatsız ediyordur. erkeği dişiden ayırmanız tavsiye edilir.
Kuluçka makinaşından sultan yavruları çiktı nezaman beslemeye almalıyım
merhaba,Saim Bey 1-4 günlük yavrulara her 2 saatte bir 1-2 cc yavru papağan maması vermeniz gerekir. günlük yavrular için mamasının katı olmaması önemlidir ve aynı zamanda sıcaklığı ise 35-40 dereceden düşük veya fazla olmamasına dikkat ediniz.
yavru papağan için özel enjektor(şırınga) veya kaşık kullanabilirsiniz. yinede söylüyorum günlük yavruların maması oldukça sıvı olmalıdır, çünkü sindirim organları henüz tam olarak gelişmemiş.
5-7 günlük için her 3 saatte bir 2-3 cc yavru papağan maması verilir.
8-15 günlük için her 4 saatte 4-6 cc
16-24 günlük için her 5 saatte 8 cc
25-35 günlük yavru için 10 saatte 10 cc
36-45 günlük için her 12 saatte 12 cc
45 günü geçtiğinde her gün bir kere 12 cc
genelde kaliteli papağan maması üzerinde nasıl hazırlanacağı yazılmaktadır. ama eğer yoksa yorumlardan sorabilirsiniz.
Merhaba iki hafta önce sultan papağanı aldım 2 gün oldu 1 tane yumurtladı normal mi?
dişi kuşların yumurtlaması normal. ve çift olup olmadıkları ile ilgisi yok.
maşaAllah erinmeden bütün sorulara yanıt vermişsiniz sizi takdir ediyorum hayırlı işler diliyorum ama sizden bir hobi makinası almak nasip olmadı müşteri hizmetleri ile bir türlü iletişim kuramadım malesef ama sizi taktir ediyorum geniş bir bilgiye sahipsiniz
Teşekkür ederim efendim, eğer bir faydamız olmuşsa ne mutlu bize. şu an whatsapp tan iletişim kurabilirsiniz. ama satışlar kesin nisan ayının sonundan başlayacaktır.
Mrb benim çift sultanpapagim var yavru halde aldım ilk kuluckalrina yattılar ama yumurtalar bozuldu bende bilgim olmadığı için anlayamadım neden olduğunu şimdi tekrar çiftlesip yuvaliga giriyorlar ama yumurta yok 2 ay olacak ne ne zaman yumurtlar lar ve birdaha yumurta kaybı yasmamak için ne yapabilirim yardımcı olursanız çok çok sevinirim 🙏