Muhabbet kuşu

Yavru muhabbet kuşu nasıl beslenir ?

Yavru muhabbet kuşu beslemek

Ebeveynleri olan yavru muhabbet kuşlar için yapmanız gereken tek şey onlar için uygun ve sıcak bir ortam sağlamaktır. Ancak ebeveynleri olmayan yavrular için iş daha da zor ve hassastır. Civcivler sıcak ve temiz bir ortamda yetiştirilmelidir ve bir yaşa kadar sahibi tarafından bakılmalıdır.

Yavru muhabbet kuşları beslemek için eğer onların ebeveynleri varsa onları beslemeniz doğru değil çünkü yavrunun anne ve babası onu besleyecektir. Ancak bazen yetiştiriciler yavruyu kendileri beslemek zorunda kalır çünkü terk edilmiş veya annesi ölmüş olabilir. Eğer sizde yavru muhabbet kuşunuzu beslemek istiyorsanız yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz.

Civcivler için yuva hazırlamak

Yeni doğmuş yavrular tüyleri yoktur ve gözleri tamamen kapalıdır. Bu nedenle onların hassas gözlerine çok dikkat etmelisiniz ki doğrudan ışık değmesin. Ve ilaveten tüyleri olmadıkları için onlara sıcak ve güvenli bir yuva yapmanız gerekir. Satılan plastik hazır yuvalar kullanabilirsiniz.

Civcivler için yuva hazırlamak

Yuva kapısını sadece üstten açın çünkü yandaki kapıdan civciv yuvadan çıkabilir. Yeni doğan civcivlerin de yeterli hava akışına ihtiyacı vardır, ancak asla doğrudan rüzgara maruz kalmamalıdırlar. Ayrıca, civciv yuvası kuru (nem olmadan) olmalı ve yüzey kaygan olmamalıdır.

Muhabbet kuşları civcivlerini sıcak tutmak

Muhabbet kuşu yavruları 1 aya kadar 30 derecelik bir sıcaklıkta bakılmalıdır. Hatta bir haftalıktan az olan civcivler için 34 derecelik sıcaklık uygundur. Civcivleri sıcak tutabilmek için ısıtıcı ampuller kullanabilirsiniz.

Yuvayı sıklıkla temizlemek

Civcivi olan anne muhabbet kuşları civcivlerine bakarken kafeslerinin hijyenine çok dikkat ederler. Civcivlerin dışkılarını bir köşeye toplayıp onlardan uzak tutarlar. Bakıcı ise onları temizlemesi gerekir.

Yuvayı sıklıkla temizlemek

Dışkının yavru kuşun ayaklarına yapışması enfeksiyona ve hastalığa neden olur ve ebeveyinler bunu bildikleri için kafesi temiz tutmaya çalışırlar. Sizde yavruya bakıyorsanız eğer kafesin ve yuvanın hijiyenine dikkat etmeniz gerekecektir. Günlük olarak yuvanın için suyla yıkayıp kurutmanız gerekir. Ayrıca yavrunun ayaklarında dışkı görürseniz temizlemeyi unutmayın.
Civcivler için sıcak yuva hazırlamanın bir başka yolu da 12 voltluk bir ampul kullanmaktır. Bu ampuller kızılötesi ampullerden daha ucuzdur. Bu lambayı açık tutmak için ayrıca 12 voltluk bir adaptör gerekecektir.

Prosedür, lambayı adaptöre bağlamak ve pamuklu bir bezin yanına yerleştirmektir. Kumaşın yanması konusunda endişelenmeyin çünkü bu lambanın ısısı kumaşın alev almasına veya yanmasına neden olmak için yeterli değildir.

Ardından bezi ve içindeki ampulü yuvadaki civcivin kafasının hemen üstüne yerleştirin. Bunun için kumaşı yuvaya kapı gibi sermek yeterlidir. Ancak folluğun yarısını bir bezle örtün ki civciv çok ısınırsa ampul olmayan bölgeye gidebilsin. Kumaşın içindeki lamba ile tavuk arasındaki mesafe yaklaşık yarım parmak olacaktır. Emin olmak için, sıcaklık noktasının o noktada çok sıcak veya çok soğuk olmadığından emin olmak için bir termometre ile lambanın altındaki sıcaklığı tam olarak bir kez ölçün.

Muhabbet kuşu civcivlerini beslemek için pazardan bu kuşa özel bir serlak almalısınız. Evcil hayvan dükkanlarına ve veterinerlere erişiminiz yoksa, civcivler için iyi bir serlak yapmak için darı ve nohut unu kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için, önce darı tohumlarını soymak için öğütün. Darı kabuğunu çıkardıktan sonra, toz haline getirmek için çekirdeği tekrar öğütün. Ardından darı tozu, nohut unu, su ve lime ile ince bir hamur hazırlayıp civcive vermelisiniz.

Muhabbet kuşunu beslemek için bir şırınga almalısınız. Gerekli civciv mamasını tamamen temiz kaplarda hazırlayın ve tüketmeden önce şırıngayı sıcak suyla yıkadığınızdan emin olun. Baş veya kullanılan aletler kontamine olursa, civcivler gastrointestinal enfeksiyon geliştirecek ve çok yakında ölecektir. Muhabbet kuşu bir haftalıktan küçükse, onu bir şırınga ile beslemek biraz zor olacaktır.

Bir günlük civcivlerin iki saatte bir beslenmesi gerekir, ancak civcivleri gece şafağa kadar beslemeniz gerekmez. Zamanla, her öğün arasındaki mesafe artacaktır. Her yetiştirici, tabakalandırmaya göre civcivlerin tokluğuna dikkat etmelidir, civcivler yemeye ve hatta fazla yemeye çok heveslidir.

civcivi bir aylık olana kadar mama vermeye  devam edin. Sıcak yuva, bir aya kadar olan civcivler için de mevcut olmalıdır. 6 hafta sonra muhabbet kuşu yavaş yavaş kendisi beslenebilir. civcivleri beslemek için önce onlara yumuşak yem ve filiz verebilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu