Jako papağan yetiştiriciliği

Jako papağan tüy bakımı

Kanatlılarda tüy dökümü nedir  ?

Tüy dökülmesi tüm kanatlı türlerinde yılda bir kere gerçekleşir, yıpranmış tüyler dökülmeye başlar ve yerine daha parlak yeni tüyler çıkar. bu olay doğal bir olaydır ve tüm kuş türlerinde görünür. sadece kuş türlerine göre zamanı farklı olmabilir.

Ama kuşlarda tüy dökümü aynı gurk olmaları gibi, mevsime ve zamana bağlı olmaktadır. ve eski tüylerin dökülmesi ile zaman içinde yanileri yerlerini alır. İngilizcede bu olay Molting olarak bilinmektedir, yani genel olarak doğada bulunan canlılarda tüy dökümü gerçekleşmektedir, ve hatta yılanlarda kabuk değiştirme vardır. Evcil kuşlarda ise tüy dökümü ister istemez olacaktır, Bu yüzden endişe etmenize gerek yoktur.

Bu yazıda jako papağanların tüy dökümü ile ilgili bazı önemli bilgileri sizinle paylaşacağız, çünkü evcil kuşların bakımı ve beslenmesi tüy döneminde sağlıkları açısından son derece önemlidir. kuşun tüy döneminde yetersiz beslenmesi, yeni tüylerinin geç çıkmasına ve aynı zamanda kalitesiz olmasına neden olur.

Jako papağan tüy bakımı :

Evcil jako papağanlarda tüy dönemi sahipleri için üzücü bir dönem sayılır. ama bu doğal sürecin geçirilmesi gerekir. papağan sahipleri ve özelliklede jako papağanı olanlar, bu dönemin başlamasıyla hazırlıklı olmaları gerekir.

tüy dönemi için takviye yemler ve kuşunuzun besin ihtiyaçlarını temin edecek yen çeşitleri hazırlamanız gerekir. bizim tavsiyemiz bu konuda bir uzman veteriner doktor ile danışmanız, ve bir yem programı almanızdır.

Jako papağan tüy bakımı nasıl olmaktadır

tüy döneminde gri papağanlara verilmesi gereken yemler ve sağlanması gereken koşullar aşağıda paylaşılmaktadır :

  • sıcak mizaçlı yemlerin rasyondan çıkarılması
  • Dinlenme zamanının artması ve ışığın azalması
  • Taze hava temin edilmesi ve güneş ışığından yeterli olarak faydalanması
  • Ispanak yaprağı, lahana, marul, Kişniş, arpa yarması, ve tost ekmeği ile süt karışımı yem olarak vermeniz tavsiye edilmektedir.
  • Her hafta 3 kez, ve her defasında 5-7 damla multivitamin, içme suyuna karıştırmanız gerekmektedir ve 8 saatten fazla bu suyun kafeste kalmaması gerekir.
  • Jako papağanlarda Cinsel sorunlara engel olmak için, E vitamini ise kullanmanız faydalı olmaktadır.
  • Papağanların en az haftada 2 kez banyo yapmaları gerekmektedir.
  • Tüy döneminde jako papağanların yarinide değişiklik yapmamanız tavsiye edilmektedir, çünkü papağanlar bu dönemde hassas olmaktadırlar ve yer değişimi onlarda strese ve psikolojik hastalıklara neden olabilir.
  • Haftada bir veya 2 kez vücutlarının güçlenmesi için, lahana, marul tohumu, keten tohumu, ortak semizotu vermeniz tavsiye edilmektedir.

Tüy dönemi geçtikten sonra, artık gri papağan yeni tüylere sahip olmaktadır ve bu yüzden, tüm enerjisi tüy dökümü dönemini geçirmek ve yeni tüyler çıkarmaya sahip olması için sarf etmiştir. Bu yüzden yeniden güç kazanması ve besin değeri açısından zengin yemler  ile beslenmesi gerekmektedir.

yani ksıacası tüy dönemi ve tüy döneminden sonrası için takviye yemlerin verilmesi sağlığı açısından son derece önemlidir. özelliklede kış mevsiminde hastalık riski arttığı için, bağışıklık sisteminin takviye edilmesi tavsiye edilir.

Tüy döneminden sonra jako papağan için verilmesi gereken yemler ise aşağıdakilerden ibaret olmaktadır :

  1. Jako papağan için uygun yem her zaman kafesinde bulunması gerekmektedir. (tahıllardan oluşan yemler)
  2. Ispanak, kişniş, kereviz, turp yaprağı, ve brokoli gibi sebzelerin verilmesi kalsiyum temini için uygun olmaktadır.
  3. Kenevir ve buğday tohumu filizleri papağanlar için faydalı olmaktadır.
  4. 3 çay bardağı badem içi, antep fıstığı 2 bardak, fındık ise bir çay bardağı, tartılmış yumurta kabuğu, yarım bardak olarak karıştırmanız, ve yem olarak jako papağana vermeniz gerekmektedir.
  5. Belirli dönemlerde marul tohumu jako papağana verilmesi gerekmektedir, marul tohumu sindirim sisteminin temizleme özelliğine sahip olmaktadır. Ve kuşunuz için faydalı olmaktadır.
  6. Yumurtanın beyazı, pişmiş olarak, kabuğu ile beraber, tartılmalıdır ve rendelenmiş havuç ile karıştırılarak, belirli dönemlerde verilmesi tavsiye edilmektedir.
  7. Karışık tahıllardan oluşan yemlerin dönem olarak verilmesi
  8. Jako papağanların sevdiği meyvelerden verilmesi (armut, elma, muz, ve incir gibi)

Jako papağan tüy dökme mevsimi :

Jako papağanların tüy dökmesi sıcaklığın en yüksek olduğu mevsimde yani yazda başlar. bu kuşlar afrika kıtasının ormanlarına aittir. afrikada ise bilfiğiniz gibi sıcaklık yüksek olur.

bu dönemde başlama nedenleri, vücudun ısı tutulması için enerji tüketmesi gerekir. ve tüy döneminde bunun yapılması mümkün değildir. bu yüzden jako papağanların tüy dönemi içgidisel olarak yaz mevsiminde başlar.

Tüy dökümü jako papağanlarda ne zaman gerçekleşir ?

Doğada ve yabani  kuşlarda tüy dökümü genel olarak, göçmelerinden önce olur ve göç zamanında ise yeni tüyleri çıkmış olmaktadır. Ama jako papağanlarda vücutlarındaki bazı tüyler yenilenir.

papağanlar, yabani göçmen kuşlar ile farklıdırlar, göçmen kuşlar genel olarak sonbaharda tüy dökmeye başlarlar, ama papağanlar genelde sıcaklığı yüksek olan bölgelere ait oldukları için, yaz mevsiminde tüy dökmeye başlarlar.

Son söz :

evcil kuşlarda ve özelliklede papağan türlerinde, molting döneminde bakımlarına ve beslenmelerine dikkat etmeniz gerekir. çünkü yeni tüyler çıkarmak için enerjileri tükenir, bu dönemde eğer zengin besin değerlerine sahip yemler ile beslenmezlerse farklı hastalıkların bulaşmasına ve hatta kuşun telef olmasına neden olabilir.

yem konusunda ise her zaman söylediğim gibi bir uzman veteriner ile danışmanız tavsiye edilmektedir. çünkü bu dönemde vitamin, protein ve kalsiyum gibi minerallere ne kadar ihtiyaç duyduklarını bilmektedirler. eğer bu konu ile ilgili başka sorularınız varsa yorumlardan bize yazabilirsiniz.

jako papağanların besleme ve bakımı konusunda bilgi edinmeniz, bu kuşların sağlıklı yaşamalarında önemli olmaktadır. profesyonel yetiştiriciler zaten meslekleri gereği bu konuda uzman olmaktadırlar, ama eğer siz ilk kez bir jako papağan sahiplenmek isterseniz, Evde Jako papağan beslemek için gereken koşullar hakkında bilgi edinmeniz tavsiye edilmektedir. aksi halde bu sevimli kuşların canının tehlikede olması riski bulunmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu