Jako papağan yetiştiriciliği

Evde Jako papağan beslemek için gereken koşullar

Evde Jako papağan beslemek

jako Papağanların komik davranışları ve bazı türlerinde taklit yetenekleri, olması evcil kuş olarak bir çok kişi tarafından beslenmesine neden olmuştur. ama bu güzel ve sevimli kuşların yetenekleri aynı zamanda kaçakçıların ilgisini çekmiştir. son zamanlarda araştırmalara göre afrika ormanlarında, gri papağanların sayısı hızla azalmaktadır.

bir jao papağan satın almak istediğinizde satıcıdan CİTES belgesini talep etmeniz gerekir. bu belgede kuşun nerden geldiği ile ilgili bilgiler yer almaktadır. ve sizde başka birine satmak isterseniz aynı şekilde belgeyi yeni sahibine vermeniz gerekir.

Bu yazıda evde jako papağan beslemek için gerekli koşullar ve bilmeniz gereken bilgiler yer almaktadır. sağlıklı bir evcil kuş sahibi olmak için önce kuşunuzu tanımanız ve huylarını bilmeniz gerekmektedir. sizi yazımızı okumaya davet ediyorum.

maalesef, ülkemizde ithalı yapılan jako papğanlar ya merdiven altı üretim veya yurtdışında üretilip ve ülkemize getirilmiştir. yani ne yazık ki çoğu gri paağanların kimliği yoktur.

Jako papağan kimliği nasıl çıkarılır ?

girişte de söylediğim gibi jako papağanları veya doğru ismi ile afrika gri papağanları satıcısının CİTES belgesine sahip olması gerekir. bu belgede kuşun nereden ve nasıl geldiğini dair bilgiler yer almaktadır.

bu belge genel olarak soyunun tükenme tehlikesinde olan hayvanların yasal yollar ile ithal edildiğini belirtmektedir. ve maalesef ülkemizde gri papağanların çoğu için bu belge bulunmamaktadır. ayrıca bu kuşların üretimi için tarım ve orman bakanlığından izin belgesi alınması gerekir. ama tam aksine üretilen çoğu jako papağanlar merdiven altı üretim olarak halka satılmaktadır.

Evde jako papağan beslemek konusunda önemli noktalar :

bir jako papağan sahiplenmeden önce huyları ve davranışları, beslenme tarzı ve hastalıkları ile ilgili araştırmanız gerekir. aslında bu sadece papağanlar için değil herhangi bir evcil hayvan beslemek isterseniz, öncelikle onu tanımanız ve konforlu yaşaması için gerekli koşulları bilmeniz şart.

Evde jako papağan beslemek konusunda önemli noktalar

gri papağanların bakımı ve beslenmesi diğer evcil kuşlar ile farklıdır. bunun nedeni bu kuşların zekalarının yüksek olması ve sahipleri ile duygu bağı kurmasıdır. bu yüzden bu kuşların duygusal ve hassas olmasına neden olmuştur. eğer bir jako papağanınız varsa ve ona yeterli zaman ayıramıyorsanız, kesinlikle sahiplenmemeniz önerilir.

afrika gri papağanlarında psikolojik hastalıklara neden olan ilk faktör, ilgisizliktir. bu sebepten dolayı, depresyon, tüy yolma ve saldırganlık gibi sorunlar bu kuşlarda ortaya çıkar.

Afrika gri papağanlarının zekası, 4-5 yaşında bir insan çocuğu seviyesinde olmaktadır ve bu yüzden sizin üzgün veya neşeli olduğunuzu anlayabilir ve ona göre tepki verirler. Bu nedenlerden dolayı jako papağan besleme konusunda en önemli faktör, bu kuşların huylarını bilmek ve ona göre davranmak olmaktadır.

her papağanın kendine has kişiliği var ve hiç birisi aynı değildir. bu yüzden bir gri papağan sahiplendiğiniz zaman, kişiliğini tanımaya çalışmanız onun daha neşeli ve konforlu yaşamasına sebep olur.

yasal olan çift gri papağanların üremesi ise sahipleri için kar sağlayabilir. bunun için tarım ve orman bakanlığından izin alınması gerekir. maalesef çoğu yetiştiriciler bunu yapmamaktadırlar.

Bu yazıda evde jako papağan beslemesi ile alakalı detaylı bilgileri sizinle paylaşmaktayız ve umarız faydalı olmuştur. kuşların bakımları ise önemli bir konu olmaktadır ve özelliklde 👉🏻 Jako papağan tüy bakımı konusunda bilgili olmanız kuşunuzun sağlıklı yaşamasında önemli olmaktadır.

Jako papağan satın almak :

Afrika gri papağanları maalesef meşekkatli bir yol kat ederek kaçakçılar tarafından getirilir. ve en kötüsü bu zavallı kuşların çoğu yolda telef olur. hayatta kalanlar ise çoğu hasta olur. genel olarak psikolojik hastalıklara yakalanırlar. bu acımasızca işkenceye maruz kalan papağan türleri, afrika gri papağanları, sultan papağanlar ve kakadu papağanlarıdır. aşağıdaki resimde nasıl getirildiklerini görebilirsiniz.

papağan kaçakçılığı

Ama afrika gri papağanı satın alırken kuşun sağlığına dikkat etmeniz gerekir. çünkü kaçak olarak getirilen kuşlarda çeşitli hastalıklar olabilir. bu hastalıkların tedavisi ise hem zaman alır ve hem sizin ek masraf yapmanıza neden olur. gri papağan satın almak isterseniz, mutlaka güvenilir bir satıcıdan almanız gerekir.

Jako papağan satın alırken aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir :

  • Jako papağan satın alırken kafesini de almanız gerekmektedir ve bu kafesin temiz ve hijyeni olması önemli olmaktadır. hatta tavsiyemiz 👉🏻 Jako papağan kafesi özellikleri konusunda detaylı bilgiler edinmeniz olmaktadır.
  • Jako papağanı satın aldıktan sonra bir temiz ve beyaz bez ile kafesin çevresini kapatmanız gerekmektedir. Ve eve geldikten sonra ötünü kaldırabilirsiniz.
  • Gri papağanınız için, bir isim belirlemeniz lazım ve yem verirken ismi ile onu çağırmanız tavsiye edilmektedir.
  • Afrika gri papağanı kafesi, kesinlikle yerde olmaması lazım, ve kafesin bulunması gereken yükseklik 1,5 metre olmaktadır.
  • İlk günlerde kafesin sakin ve huzurlu bir ortamda olması gerekmektedir ve jako papağan uzaktan sizi izleyerek aile üyelerine alışması gerekmektedir.
  • Jako papağan sahibi olarak sadece bir kişi ile bağ kurabilir ve onunla sürekli ilgilenen ve yem veren kişi jakonun sahibi olmaktadır.
  • Jako papağanın bir hafta satın alınmasından sonra, eliniz ile sakin bir şekilde yem vermeniz önerilmektedir. Böylece kuşun güvenini kazanmış olursunuz ve sizin elinizden yem almaya alışır.
  • Eğer jako papağana eğitim vermek istiyorsanız, ödüllendirmeniz gerekmektedir ve söylediğiniz kelimeyi doğru olarak tekrar ettiği zaman, ona sevdiği yiyeceklerden ödül olarak vermeniz tavsiye edilmektedir. Afrika gri papağanları genel olarak, ayçiçeği antep fıstığı ve elma gibi yemleri çok severler.
  • Jako papağanlar hakkında önemli konulardan diğeri ise, kesinlikle ve kesinlikle soğuk ve düşük rutubetli yerlerde tutmayınız. Ve odada jako papağanın sağlığı için uygun nem oranı ve sıcaklığın olması gerekmektedir.

Afrika gri papağanı için standart oda sıcaklığı ve nem oranı :

Afrika gri papağanları sıcak ve rutubetli havayı sevmektedirler. Jako papağanların yaşam alanlarında eğer nem oranı düşük olursa, kaşıntıya neden olacaktır ve bunun sebebi ise derilerinin kuruması olmaktadır. Nem oranı jako papağan için düşük olduğu zaman, sürekli hapşırma, kafa sallama, gaga ve burun kısmında kaşıntılar ortaya çıkmaktadır.

Jako papağan için uygun nem oranı %30- 50 arasında olmaktadır. Ve eğer sıcak ve kuru bir bölgede, ikamet ediyorsanız, nem üretim cihazı kullanabilirsiniz. Pazarda sıcak ve soğuk nem üretim cihazları bulunmaktadır evinizde rutubet temini için kullanabilirsiniz.

Afrika gri papağanı için standart oda sıcaklığı ve nem oranı

Bazı nemlendirme cihazlarında nem ölçer bulunmaktadır ve ayarladığınız zaman nem oranını %30-50 arasında tutar ve sürekli açıp kapatmanıza gerek kalmaz.

Jako papağan kaç derecede üşür ?

Jako papağanlar sıcaklık değişimlerine ise son derece duyarlı olmaktadırlar. Bu yüzden, sıcaklık ise her zaman sabit kalması gerekmektedir. Jako papağan için uygun sıcaklık en düşük 18 ℃ ve en yüksek sıcaklık ise 25 ℃ olmaktadır. 18 den düşük sıcaklık bu kuşlar için son derece tehlikeli olmaktadır ve grip olmalarına neden olabilir. Özelliklede kış mevsiminde nem ve sıcaklık değerlerine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Jako papağanlar ile ilgilenmeniz :

Jako papağan sahiplenmeden önce bu kuşların hakkında bilgi edinmeniz ve bazı konuları kabul etmeniz gerekmektedir. Evcil hayvanlar ne kadar zeki olursalar, bakımları ise bir o kadar zor olmaktadır ve bu yüzden yeterli miktarda ayırabilecek zamanınızın olması gerekmektedir.

Afrika gri papağanları son derece sosyal hayvanlar olmaktadırlar ve hatta yabani hayatlarında bile gruplar halinde yaşamaktadırlar. Bu yüzden yalnız kaldıklarında psikolojik hastalıklar bu kuşlarda ortaya çıkar. Eğer bu kuşlara ayıracak zamanınız yok ise kesinlikle sahiplenmeyiniz.

Afrika gri papağanları yeni bir ortama geldiklerinde ilk günler yüksek ses ile bağırabilirler. Ve bu sesler ve bağırıp çağırmalar ilk günlerde normal olmaktadır. Ve zaman geçtikçe daha sakin olacaktır ve evinize neşe katacaktır, ama ilk baştada söylediğim gibi onu korkutacak davranışlar ve hareketler kesinlikle yapılmaması gerekmektedir.

Son söz :

Jako papağanların zekası nedeni ile bakımları zor olmaktadır ve bir 5 yaşında çocuk ile nasıl davranırsanız jako papağan ile öyle ilgilenmeniz gerekmektedir. Evcil hayvan beslemek bir sorumluluk almaktır ve her zaman dikkatli olmanız ve ihtiyaçlarını gidermeniz gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu