Jako papağan yetiştiriciliği

Gri papağan türleri

Jako papağanların farklı ırkları ve genel özellikleri :

Diğer kuşlar gibi jako papağanların da farklı ırkları ve alt türleri vardır. ama genel olarak hepsi bir birine benzer ve sadece cüsselerinde ve küçük detaylardan hangi ırk olduğunu bulabilirsiniz.

bu yazıda gri papağanların farklı türleri hakkında bilgileri sizinle paylaşacağız ve okuduktan sonra jako papağanların hangi ırk olduğunu tahmin edebilirsiniz.


Afrika Gri Papağanları hangi bölgelerde yaşarlar ?

bu sevimli ve komik kuşlar genelde Afrika kıtasının batısı ve merkezi bölgelerinde bulunan birinci ve ikinci derece yağmur ormanlarında hayatlarını sürdürmektedirler. jako papağanlar varlıklarından beri, kuşlar arasında en zeki kuş türü olara bilinirler, ve nedeni ise bu kuşların insanlar gibi konuşma yetenekleri, ve hatta bazı davranışların anlamlarını bilmesi ve hatta reaksiyon göstermesi bu kuşların en popüler ev kuşu olmasına neden olmuştur.

Kongo Gri Papağanı :

Kongo gri papağanları, diğer ırklardan daha uzun cüsselidirler ve boyları yaklaşık 33 santimetredir. Kongo ırkının tüyleri açık gri renktedir. ve kuyruklarında ise kırmızı tüyler parlak bir şekilde göze çarpar. bu kuşların gagaları ise tamamen siyah renklidir.

Kongo ırkının ağırlığı 380-554 gram arasında değişmektedir. ve cüsseleri erkek ve dişilerde farklıdır.bu yüzden ağırlıkları ise farklıdır. genelde erkekler dişilerden daha daha büyük cüsselidirler.

Kongo ırkının dağılımı : Kongo ırkı jako papağanlar principe adaları, bioko, ve fildişi sahillerinin güney doğusuna kadar, batı Kenya ya kadar gri papağanların yaşam alanlarıdır.

Kongo Afrika Gri Papağanı

Timneh Gri Papağanı :

Timneh jako papağan ırkı Kongolardan daha küçük cüsselidir. Tüyleri ise koyu gri renkte (Mangal kömürü rengi) ve kuyruklarının rengi ise koyu kestane rengindedir.alt çenenin üst kısmında açık renk boynuz renginde bir alan vardır.
Dağılım: Guinea ormanlarının üst kısımlarındaki nemli batı kısmı, Guinea-Bissou’dan Batı Afrika’nın ağaçsız büyük ovalarının olduğu sınır kısmı,Sierra Leone ve güney Mali doğusu, Fildişi Sahillilerindeki Bandama Nehri’nin batısındaki en az 70 km mesafede olan kısımlar doğal olarak yayıldıkları yaşam alanlarıdır.

timneh gri papağanı

Timneh gri papağanı yaşam alanıları, Guinea nın yağmurlu ormanları, batı Arikanın ovaları ve sierra leon ve güney mali ve fildişi sahilinde badama nehrinin yaklaşık 70 km mesafesinde tahmin edilmektedir.

Timneh ırkı gri papağanlar 300 – 360 gram arasında bir ağırlığa sahip olmaktadırlar. ve diğer jako ırkları gibi beyaz tonları son derece azdır ve gri tonları ağırlıklı olmaktadır.

Ghana Gri papağanı

Ghana jako papağan ırkı görünüm olarak kongo cinslerine benzer, ve sadece kongolardan daha küçük cüsselidir. ve tüy renkleri ise daha koyudur. bu gri papağanlarda ise kırmızı renkli kuyruk tüyleri bulunmaktadır.

Ghana Afrika Gri

bu sevimli kuşların yaşadıkları alanlar, fernando po ve principe adalarıdır. Ghana gri papağanları ise diğer papağanlar gibi kloniler halinde yaşamaktadırlar.

Cameroon Afrika Gri : (aynı zamanda büyük gümüş olarak ta bilinir)
Kimlik saptaması : Diğer Afrika Gri türlerine göre daha büyüktürler ve tüyler yakıcı parlak gümüş grisi rengindedir. Kuyruk kırmızı renktedir.
Dağılım : Genel olarak bu türün Cameroon’dan geldiği yaygın bir görüştür fakat şimdilerde bugünkü Demokratik Kongo Cumhuriyetinin olduğu bölgeden yayıldıkları zannedilmektedir

MÜMKÜN OLAN MUTASYONLAR /FARKLI RENKLENMELER:

Afrika grilerinde bazen baştanbaşa serpilmiş kırmızı tüyler görülür. Bu gibi kuşlardan sık sık Kral ya da Kral Griler olarak bahsedilir. Daha egzotik ve hoş oldukları için satılırlar. Siz tüylere belirleyici bir iz ya da işaret bırakmayı düşünemezsin çünkü tüyler oldukça sağlam ve güçlüdürler. Tüy dökme zamanında ek olarak verilen antibiyotikler tüy renginin geçici değişimine neden olur. Bu geçici tüyler bir dahaki tüy dökme zamanında eski rengine dönüşecektirler. Bunun yanı sıra hastalık ve kötü beslenme ya da ilave bir besin verme başka bir ihtimaldir. Karaciğer hastalıkları, böbrek problemleri, karmaşık genetik bir problemde bu mutasyonlara neden olmuş olabilir. Bu kırmızı tüylerin zamanla artması bunun bir sağlık problemi olduğunun gözle görünen en iyi belirtisidir yâda bazen doğuştan bir genetik dönüşüm noktası olmuş ta olabilir.
Bununla birlikte bazı mutasyonlar doğal olarak onaylanmıştır. Burada kural karın da karşıdan karşıya uzanan bir bant şeridi şeklinde kırmızı bir çizgi vardır.
1998’de ilk gri mutasyonu Güney Afrika Kuş Yetiştirme Von Van Antwerpen de ve Yeni Zelanda jaco eşi seçip yetiştirmesi yapan Bomsan da yaratılmıştır.

DİĞER MUTASYONLAR:

ALBİNO : pigment ( renk) yok
LUTİNO : sarı pigment
EKSİK GELİŞİM : çoğunlukla beyaz fakat küçük bir yüzde de melanin
GRİZZLES : Tüylerin arasında tarak kabuğu şeklinde yumuşak pembem silik
MAVİLER/BEYAZ KUYRUK MUTASYONU : Kuyrukta beyaz pigment (renk). Bir mutasyonu New York City de yetiştirildi. Mavi mutasyon dönüşümünde gerçekten bir maviye dönüşme olmaz, kırmızı kuyruk ya da but (popo) kısmı beyaza dönüşür beyaz kuyruk.
PARİNO : Tüylerin içinde tarak kabuğu şeklinde açılma.

AFRİKA GRİLER:

Afrika gri ler güzel ve zeki papağanlardır. Uygun çevre koşulları sağlandığında ve teşvik edildiklerinde aileye mükemmel bir şekilde uyum sağlar bağlanır ve tüm yeteneklerini gösteririler. Çok fazla sevgi ve sabırla ilişkileri zamanla artar ve gelişir.
Kongo Afrika griler ve Timmehlerin birçok benzer kişisel özellikleri olmasına rağmen Timmehler Kongolara göre daha erken konuşmaya başlarlar ve etrafındaki yabancı kişi ve durumlara karşı daha az sinirlidirler. Timmehler Kongo Afrika grilerden daha arkadaş canlısı ve sokulgandırlar ancak bir Afrika Gri yaşamının başından sonuna kadar sosyal gelişimi sürdürmeye devam eder.
Onların doğal zekâları oldukça yüksektir bu nedenle kolayca sıkılabilirler. Hareketsizlik, tüy yolma gibi davranış problemleri ortaya çıkabilir. Bazı şeyleri çiğneme eğilimleri vardır. Tutarlı azimli çalışabilen, çalışkan neşeli kuşlardır.
Eğer siz onu ihtiyacını ve gereksinimlerini yerine getirirseniz ömür boyu bir arkadaşa sahip olursunuz. Bir Afrika grinin yaşama ömrü ortalama 60 yıla kadar çıkabilir. Bu büyük bir sorumluluktur, bununla birlikte eğer siz gerçek bir papağan severseniz onun değerini bilirseniz yaşamınız için gerçek bir arkadaşa sahip olarak bunun karşılığını alırsınız.
Afrika grileri olağanüstü algılama kavrama ve konuşma yetenekleri ile ünlüdürler. Dr. Irene Pepperger in bir Afrika gri papağanı olan Alex i de dâhil ederek yaptığı kapsamlı açıklaması gösteriyor ki bu papağanlar insanların kullandığı kelimeleri onların anlamları ile kafalarında birleştirerek çağrışım yapabiliyorlar ayrıca kusursuz taklit ve tamamen doğru eksiksiz konuşma yeteneğine sahipler.
Dünyada yasa dışı yollarla alım-satımı yapılan hayvanların başında gri papağanlar gelmektedir. Pet shop’dan alacağınız papağanın CITIES belgesini mutlaka isteyin. Türkiyede bu belge uygulaması başlamıştır.
Ana vatanları Orta Afrika, Güney Amerika, Asya , Avustralya, Madagaskar Adaları ve Yeni Gine’dir. Yağmur ormanları, kayralar, geniş çayırlar habitatlarıdır. Doğada sürüler halinde yaşar, ağaçlardaki meyve ve tohumlarla beslenirler. Ortalama ömürleri60-70 yıldır. Kanat açıklıkları 42-52 cm, ağırlıkları 450-550 gramdır. Doğada başka hayvanların seslerini taklit etmedikleri gözlenmiştir. Papağanlar iyi eğitilirlerse yaklaşık 1000 kelime konuşabilirler. İki alt türü vardır. En bilineni kırmızı kuyruklu Kongo Afrika gri papağanıdır. Diğeri daha küçük, daha koyu gri tüylü, kuyruğu kestane rengi olan Timneh gri papağanıdır. Her iki tür de iyi konuşur. Amerikalı Dr.İrene Pepperberg gri papağanların 6ya kadar sayabildiklerini, renkleri ve boyutları ayırt edebildiklerini ve birçok objenin ismini bildiklerini çalışmalarıyla ispat etmiştir. Ünlü papağanı Alex (2007’de öldü) ile yaptığı çalışmalar tüm dünyayı hayrete düşürmüştür.Doğada papağanlar ağaçlardaki meyve ve tohumları yiyerek beslenirler.

sonuç :

bir jako papağan almak isterseniz jakoların huyları ve bakımı hakkında bilgi almanız gerekmektedir, firmamızın blog kısmında Jako papağan bakımı ve beslemesi hakkında makaleler uzmanlarımız tarafından yazılmış ve kullanmanız için paylaşılmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu