Çiğdeci kuşu

Mayna kuşu gagasının deforme olması

Mayna kuşu gagasının deforme olması nedenleri :

Bir kuşun gagası hayatında önemli bir organ olmaktadır. Ve her türlü değişiklik ve deforme olması kuşların yaşamların ciddi sorunlara neden olmaktadır. Çünkü kuşlar yem yemek için, civcivlerini beslemek için ve tüylerini düzenlemek ve temizlemek için normal ve sağlam bir gagaya ihtiyaçları vardır. 

Gaganın deforme olması tüm kuşlar gibi mayna kuşlarında ise ortaya çıkabilir. Bu yazıda çiğdeci kuşlarının gaga sorunları ile alakalı detaylar paylaşılmaktadır. Ve bu sorunun nedenleri ise yazımızda yer almaktadır. 

Keratin düzensizliği ve gaga’nın deforme olması :

Kuşların gagasının eğri ve anormal olması, keratin düzensizliği olarak ise bilinmektedir. Bu hastalığın bilimsel ismi ise Avian Keratin Disorder (AKD) olmaktadır. Bu hastalık nedeni ile mayna kuşu gagası, farklı şekiller alabilir. Bazı kuşlarda gagaların eğimli olmasına ve bazılarında ise çarpık ve hatta normalden fazla uzun olmasına neden olmaktadır. Genel olarak bu hastalığa yakalanan kuşlar beslenme konusunda birçok sorun yaşamaktadırlar. Ve hatta kuşlarda davranış bozukluğuna bile neden olmaktadır. 

Bu hastalığı olan yavru kuşlar ise hayatlarının başlanışında diğer civcivler veya ebeveyni tarafından ölüme mahkum edilirler. Ve yetişkin kuşlar ise diğer kuşlar tarafından terk edilirler. Ve yalnız olarak hayatlarına devam ederler. 

Ama bu hastalığın en önemli etkisi kuşların beslenmesinde olmaktadır. Ve doğal olarak her canlının yaşamak için beslenmeye ve yem yemeye ihtiyacı olmaktadır. Ve eğik ve anormal gaga mayna kuşlarının düzgün bir şekilde beslenmesine izin vermemektedir. Bu yüzden zaman içinde kuşun zayıflaması ve telef olması muhtemel olmaktadır. 

Kuşların gagasının deforme olması özelliklede çiğdeci kuşlarında erken ölümlere neden olmaktadır. Ve bu son derece acı verici ve ciddi bir hastalık olmaktadır. Bazen bu hastalık bir süre giderilir ve tedavi olunur. Ama çoğu kuşlarda bu hastalık genetik sorunlardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Ve maalesef tedavisi için elinizden bir iş gelmemektedir. 

Mayna kuşumun gagası neden eğridir ?

Bazı Mayna kuşu yavrularında, ilk yumurtadan çıktıktan beri gagalarında bu sorun bulunmaktadır. Ve bu hastalığın nedeni genetik değişiklikler ve daha doğrusu sorunlar olmaktadır. Ve tedavisi için bir yol bulunmamaktadır. 

Bu hastalık genel olarak erkek ve dişi kuşun birbirleri ile yakın akraba olmasından kaynaklı olmaktadır. Ve maalesef civcivlere intikal edilmiştir. Eğer yavru mayna kuşunun gagasında sorun varsa ebeveyni tarafından terk edilir. Hatta diğer civcivlerden daha güçsüz olması anneden yem almasına engel olacaktır. Ve kısa bir sürede açlıktan telef olması kaçınılmaz olmaktadır. 

Mayna kuşumun gagası neden eğridir ?

Ama bazı kuşlar yumurtadan tamamen normal olarak doğarlar. Ve sonra gagalarında deforme olma gibi sorunlar ortaya çıkar. Bu kuşlarda gagalarının eğri olmasına neden olan farklı faktörler bulunmaktadır. Ve gagalarının anormal bir şekil almasına neden olmaktadır. 

Normal kuşlarda gaganın deforme olmasına yol açan konulardan bazıları yazımızın devamında paylaşılmaktadır. Ve sizi okumaya davet ediyorum.  Bu kuşlarda genel olarak yemlerinde bazı minerallerin eksikliği ve enfeksiyonel ve bakteriyel hastalıklar olmaktadır. Hatta mantar hastalıkları ve parazitler ise gaga şeklinin değişik olmasına neden olmaktadır. 

Diğer sebep kuşun uygun olmayan bir yerde ve koşullarda yaşaması olmaktadır. Kuşun kimyasal maddelere ve Kurşun, çinko ve civa dahil ağır metallere maruz kalması bu tür değişiklikler ve hastalıklara neden olmaktadır. 

Mayna kuşu gaga sorunlarına neden olan hastalıklar :

Son yıllarda araştırmacılar tarafından keratin düzensizliği ile direkt olarak ilgisi olan bir virüs bulunmuştur. Ve bu virüs hakkında araştırmalar halen devam etmektedir. Ve keratin düzensizliği hastalığının bu virüsten dolayı ortaya çıkması mümkün olmaktadır. 

Ama en çok doğada yaşayan kuşlar bu hastalık tarafından tehdit edilmektedirler. Bu virüs papağanlarda ortaya çıkan tüy ve gaga hastalığı virüsü ile farklı olmaktadır. HIV virüsü kuşlarda genetik sorunlara neden olmaktadır. Ama bu hastalık genel olarak papağanlarda bulunmaktadır. Ve mayna kuşlarında çok nadir bir olay olmaktadır. 

Tırnaklarımız gibi kuşların gagaları da canlı doku ve kreatinden oluşur ve sürekli büyür. Gaga’nın en dış yüzeyinde pul pul dökülen veya soyulan ölü doku bulunur.

Mayna kuşlarında gaga nın normalden fazla uzaması :

Mayna kuşlarında gaga nın normalden fazla uzaması deforme olmasına yol açan nedenlerden olmaktadır. Ve gaga nın anormal bir şekilde uzaması aşağıdaki sebeplerden dolayı olmaktadır :

  • Gaga nın sert darbelere maruz kalması
  • Enfeksiyon
  • Karaciğer hastalıkları 

Mayna kuşu diğer kuşlar ile farklı olmaktadır ve bu yüzden beslenmesine ve daha önemlisi neler ile beslendiğne dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu kuşların karaciğeri hassas olmaktadır. Ve eğer yemlerine dikkat etmezseniz kısa bir sürede karaciğer hastalığına yakalanmaları mümkün olmaktadır. Mayna kuşu beslenmesi ve yem rasyonu ile alakalı detaylı bilgiler bir diğer makalemizde paylaşılmaktadır. Ve mutlaka okumanızı tavsiye ederiz. 

Çiğdeci kuşunun güneş ışığından uzak olması :

Çiğdeci kuşunun güneş ışığından uzak olması :

Güneş ışığı canlılar için gereklidir ve bazı minerallerin ve vitaminlerin vücutta oluşmasına neden olmaktadır. D3 vitamini ve kalsiyum ve fosforun vücuda cezb edilmesi için gerekli olmaktadır. D vitamini kemiklerin gelişimi ve kuşların gagaları için gerekli olmaktadır. Ve D vitamini üretimi için güneş ışığı olması önemli olmaktadır. 

Bu yüzden tavsiyemiz kuşun her gün 15 dakika güneş ışığından faydalanmasına izin veriniz ve yaz mevsiminde ise güneş sıcaklığı yüksek olmaktadır. Ve kesinlikle direkt olarak kafesin güneş karşısında olmaması gerekmektedir. Çünkü mayna kuşunun ısı şokuna maruz kalması ve hastalanmasına neden olmaktadır. Ayrıca kuşun strese kapılmasına bile neden olabilir.

Mayna kuşlarının yetersiz beslenmesi :

Evcil kuşların beslenmesi ve yemi önemli olmaktadır. Ve bu yüzden standart yemler kullanmanız gerekmektedir. Uzmanların tavsiyesi, mayna kuşları için hazır pelet yemler kullanmak olmaktadır. Ve bu yemlerin kesinlikle mayna kuşları için özel olması tavsiye edilmektedir. Çünkü az önce söylediğim gibi bu kuşların karaciğerler hassas olmaktadır. Ama mayna kuşları yeminde A vitamini, biyotin, amino asitler, asit folik ve kalsiyum gibi minerallerin yer alması gerekmektedir. Aksi halde kuşların kemikleri ve gagalarında deforme olmaya neden olabilir. 

Bu vitaminler ve minerallerin evcil kuşlarda eksik olması yaygın olmaktadır ve nedeni ise doğru bir yem rasyonu kullanılmaması olmaktadır. 

Bu maddelerin eksikliği nedeni ile mayna kuşunun gagası doğru bir şekilde aşınmak yerine ağri olarak uzamaya başlar. Eğer çiğdeci kuşuna kalitesiz yem verilir ise kuşunuzda gaga sorunlarının ortaya çıkması mümkün olmaktadır. Çünkü yetersiz beslenme nedeni ile gerekli vitaminleri ve mineralleri temin edememiştir. 

Kalsiyum takviye ilaçları :

Kalsiyum takviye ilaçları

Çoğu kuşlarda gaganın deformesi olması kalsiyum eksikliği nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Ve kesinlikle kuşun kafesinde kalamar kemiği olması tavsiye edilmektedir. Hatta mineral küpleri ise mayna kuşları için iyi olmaktadır. Bu küpler özel olarak evcil kuşlar için üretilmektedir. Ve ihtiyaçları olan mineraller bu küplerde bulunmaktadır. Ama mineral küpleri satın alırken içeriğinde demir olmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. 

Paraziter hastalıklar :

Çiğdeci kuşu  gaga sorunlarına yol açan faktörlerden bir diğeri ise paraziter hastalıklar olmaktadır. Bu hastalıklar gaga’nın ince katmanlar şeklinde ayrılmasına neden olmaktadır. Ve bu hastalığın tedavisi için anti mantar ve anti parazit ilaçların kullanılması gerekmektedir. Ama her türlü ilaç kullanmadan mutlaka bir veteriner ile görüşmeniz tavsiye edilmektedir. Çünkü hastalığın tam olarak belirlenmesi önemli olmaktadır. 

Son söz :

Mayna kuşları bakımı ve beslenmesi diğer kuşlar ile farklı olmaktadır. Ve bu konuda dikkat etmeniz gerekmektedir. Özelliklede yem konusunda oldukça dikkatli olmanız gereklidir. Altın kuluçka blog sayfasında bu kuşların bakımı ve beslenmesi ile alakalı detaylar uzmanlar tarafından paylaşılmaktadır. Ve mutlaka okumanızı tavsiye ederiz.  Mayna kuşlarında gaga sorunları ise genel olarak ortaya çıkmaktadır. Ve bu hastalık hakkında olabildiği kadar bilgi vermeye çalıştık ve umarız sizin için faydalı olmuştur. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu