Çiğdeci kuşu

Çiğdeci kuşu beslenmesi ve yem rasyonu

Çiğdeci kuşu neyle beslenir ?

Evcil mayna kuşu beslenmesi doğada yaşayan maynalar ile farklıdır. yabani mayna kuşları hepçil kuşlar olarak bilinir ama evcil kuşlara hepçil diyemeyiz. mayna kuşları evcil yaşamlarında hassas olurlar. ve hangi yemlerin kesinlikle verilmemesi son derece önemlidir. bu yazıda evcil mayna kuşu yemi ile ilgili önemli bilgileri paylaşacağız.

bu kuşların gagası göründüklerinin tam aksine sert değildir. bu yüzden sert yemler yiyemezler. bu kuşlar yabani yaşamlarında bile genellikle orman meyveleri ve küçük haşereler ve solucanlardan beslenirler veya küçük kertenkeleleri avlarlar.

Çiğdeci kuşu neyle beslenir ?

evcil mayna kuşlarının aktivitesi daha düşük, çünkü ömrünün çoğunu kafeste geçirir . bu yüzden bazı meyve veya yemlerin verilmemesi gerekir. mayna kuşlarını sahiplenmeden önce, yemleri ile ilgili araştırmanız ve bu kuşlar için yasaklı olan yemleri öğrenmeniz gerekir.

mayna uşu hastalığı genel olarak bilinçsiz bakım ve beslenme nedeni ile ortaya çıkar, ve genelde en çok telef olan evcil kuşlar arasında yer alırlar. bu kuşlarda demir toplama hastalığı ve karaciğer sorunları hasta olmalarına ve hatta telef olmasına neden olabilr. bu yüzden kesinlikle bir mayna kuşu sahiplenmeden önce yemi ve beslenme koşulları hakkında bilgi edinmeniz gerekir.

İlgili Makaleler

evcil çiğdeci kuşlarında en yaygın hastalık karaciğer hastalığıdır. karaciğer yağlanması ve demir birikmesi mayna kuşlarınde yanlış beslenme nedeni ile sıkça ortaya çıkar. bu hastalık nedeni ile kuşunuz ayakta durmakta zorlanabilir. saldırganlaşır. kendi ayaklarını gagalamaya başlar ve hatta doğru düzgün etrafını göremez.

hatta bazen kuşun konvülsiyon geçirmesine neden olabilir. bu hastalığın belirtilerinden bir diğeri ise yeşil ishaldır. yeşil ishal az önce söylediğim belirtiler ile birlikte varsa, karaciğerde demir birikme vardır.

Çiğdeci kuşu için en iyi yemler :

mayna kuşları için özel demirsiz yemler üretilmektedir. bu kuşların evcil olarak beslenmesi için ve hayatta kalması iin kesinlikle ve kesinlike kendi özel yemi dışında başka bir yem vermeyiniz. ayrıca yem alırken dikkat edin ve güvenilir satıcıdan tanılmış bir marka satın alınız. yabancı markalardan padovan ve kiki güvenilir markalardır.

mayna kuşları için faydalı olan ve en çok sevdikleri bir diğer yem ise kurutulmuş solucanlardır. un kurdu veya inglizce ismi ile mealworm mayna kuşunun en sevdiği yemdir. ama maalesef kontrollğ bir şekilde verilmesi gerekir.

diğer yemler ise pelet şeklinde üretilir. ama mayna peletleri içeriği kümes hayvanları ve diğer kuşlar için verilen peletler ile farklıdır. kesinlikle kümes hayvanı yeminde mayna kuşlarına verilmemesi gerekir.

yanlış beslenmeden dolayı ciğdeci kuşu karaciğeri, demir biriktirmeye başlar. zaman içinde karaciğer şişmesi ve normalden fazla büyümesi nedeni ile farklı sorunlar ortaya çıkar. C vitamini olan meyve ve sebzeler, kuşun bağırsaklarında demir alma hızını arttırır ve bu yüzden bu besinler ile birlikte ıspanak ve yeşil fasulye gibi demir oranı yüksek olan, sebzelerin verilmesi veya hatta elma, üzüm gibi meyveler kuşun hızlı bir şekilde vücudunda demir oranının artmasına neden olur.

mayna kuşları normalde 12 yıla kadar yaşayabilirler. bu süre ideal koşullarda daha fazla olabilir. ama yabani olarak genelde 4-6 yıl hayatta kalırlar. maalesef bazı evcil maynalar bilinçsiz sahiplenme ve yanlış beslenme nedeni ile 1 yılı bile bulamazlar. çünkü sahipleri eline ne gelirse kuşa ikram eder.

marul ve kabuksuz salatalık mayna kuşları için iyidir. ama kesinlikle sürekli olarak verilmemesi gerekir. meyvelerden elma, armut, şeftali, kiraz gibi meyveler çekirdeksiz olarak haftada bir kere verilmesi iyidir.

C vitamini çiğdeci kuşlarında demir biriktirme hızını artırır. bu yüzden kesinlikle c vitamini yüksek olan meyve ve sebzelerin mayna kuşuna verilmemesi gerekir. ayrıca bazıları bilmeden kuşlarına multivitamin verirler ve buda kuşun karaciğer hastalığına yakalanmasına neden olur.

Neden doğada yaşayan maynalarda bu tür hastalıklar yoktur?

yabani mayna kuşları, yem bulmak için uzun mesafeleri uçarlar ve bu aktif olmaları, besin değerlerinin vücutta tüketilmesine neden olur. yani yedikeri yemi tamamen sindirebilirler. ayrıca bilimsel araştırmalara göre doğal sularda bulunan tanin isimli bir sepi maddesi bulunmaktadır. ve demirin vücuttan def edilmesine neden olur. bu yüzden yabani mayna kuşlarında karaciğer hastalıkları bulunmamaktadır.

çiğdeci kuşu için en iyi yem karışımı neleri içermelidir ?

Ama çiğdeciler için en iyi yem karışımı, %20 protein, %7 den düşük oranda yağ ve %4 aşmayacak ham fibere sahip olması gerekmektedir. Ayrıca bu karışımda farklı amino asitler, ve vitaminlerin bulunması gerekmektedir.

Eğer mayna kuşu yeminde 90 ppm den fazla demir bulunur ise mayna kuşunun hasta olmasına neden olacaktır. Ve bu yüzden bu konuya her zaman dikkat etmeniz gerekmektedir.

Pet shoplarda mayna kuşlarına özel olarak üretilen pelet yemler bulunmaktadır. Ve bu yemlerde tüm vitaminler ve mineraller mayna kuşlarına uygun seviyede bulunmaktadır. Ama peletler ile beraber bazı yemlerin ise verilmesi gerekmektedir. Ama c vitamini bulunduran meyveler (elma, portakal, ve kivi gibi) aşırı oranda demirin karaciğerde toplanmasına neden olur ve sonuç karaciğer hastalığının ortaya çıkması olmaktadır.

Çiğdeci kuşu için en iyi yemler

Bu meyveler mayna kuşlarının en sevdiği meyveler olmaktadır. Ama maalesef bu meyveler yüksek oranda c vitamini içerir ve kısa sürede kuşunuzun hasta olmasına neden olacaktır.

Çiğdeci kuşlarının en sevdikleri meyveler, elma, armut, kiraz, ananas, muz, çilek, üzüm, ve karpuz olmaktadır. Ama dikkat edilmesi gereken konu üzümün çok az miktarda verilmesi gerekmektedir. Ve elmanın ise tohumları evcil kuşlar için son derece tehlikeli olmaktadır. Ve mutlaka tohumları çıkarıldıktan sonra kuşunuz verilmesi gerekmektedir.

Meyveler için bir program hazırlamanız ve her gün farklı bir meyve verilmesi tavsiye edilmektedir. Ve bir anda yem rasyonunu değiştirmeniz, kuşunuzda psikolojik sorunlara neden olabilir. Ve davranış bozukluğu ise ortaya çıkar.

Ayrıca kuşunuz için Tuzsuz rendelenmiş beyaz peynir, haşlanmış patates ve haşlanmış yumurta akı kullanabilirsiniz. Lahana, marul, salatalık, bezelye, mısır vb.. sebzeler çiğdeci kuşu için faydalıdır.

Myna kuşunun ihtiyaç duyduğu kalsiyumu sağlamak için kalamar kemiği kullanmaktır. Çünkü kalamar kemiği gagalarını kısaltmek ve temizlemek için yardımcı olur. Yiyecek gibi, süs kuşlarının, taze ve temiz suya ihtiyacı vardır. İçme suyunu her gün değiştirmek daha iyidir.

Myna kuşunun vitamin eksikliğini gidermek için multivitamin damlaları da kullanabilirsiniz. Elbette multivitaminler gereğinden fazla alınmamalı ve hafta boyunca çok az miktarlarda sularına karıştırılabilir.

Çiğdeci kuşlarının en sevdikleri yemek hangisidir ?

Bazılarına göre mayna kuşları hepçil kuşlar sınıfında yer almaktadır. Ama az öncede söylediğim gibi esarette olan mayna kuşları, fazla hareketli ve aktif oldukları için farklı yiyeceklerden beslenebilirler ve hiç bir sorun ortaya çıkmaz. Ama evcil maynalar için durum farklı olmaktadır.

Bu yüzden mutlaka myna kuşlarına özel üretilen pelet yemler kullanmanız en iyi seçenek olmaktadır. Ve diğer kuşların peletleri maynaların telef olmasına neden olur.

Son söz :

mayna kuşları sevimli ve yetenekli kuşlar olmaktadırlar. ama bakımları ve özelliklede beslenmesi diğer kuşlar ile farklı olmaktadır. bu kuşlar doğa da yaşadıkları zaman, hepçil kuşlar sayılır, ve serbest olarak sürekli harekette oldukları için çeşitli yemlerden beslenmeleri mümkün olmaktadır. ama evcil olarak durum farklı olmaktadır. ve nedeni ise yazımızda detaylı olarak bulunmaktadır.

değerli arkadaşlarımız her zaman söylediğim gibi evcil bir hayvan sahiplenmek, sorumluluk almak demektir. ve bu yüzden eğer kuşunuza ayırabileceğiniz zamanınız yoksa kesinlikle sahiplenmemeniz gerekmektedir. ve bu sadece mayna kuşları için değil tüm evcil hayvanlar için geçerli olmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu