Jako papağan yetiştiriciliği

Jako papağan kafesi özellikleri

Jako papağan kafesinin nasıl olması gerekmektedir ?

Kafes papağanlar için dinlenebileceği ve kendini güvende hissedeceği bir sığınaktır. gri papağan kafesinin sakin ve huzurlu bir odada olması gerekir. kafeste mutlaka yeterli miktarda yem, su ve oyuncakların olması tavsiye edilmektedir. kafesin boyutu ise jako papağanların neşeli olmasında önemlidir.

gri papağanlara kafes satın alırken mutlaka standart olmasına dikkat ediniz, bu yazıda jako papağanlar için standart kafes özellikleri ve dikkat etmeniz gereken konular ile ilgili bilgiler paylaşılmaktadır. bir papağan sahiplenmeden önce okumanızı tavsiye ederiz.

Jako papağan kafesinin nasıl olması gerekmektedir

bazı araştırmalar sonucunda papağan kafeslerinin tasarımında bazı değişimler olmuştur. böylece kafeslerin daha sağlıklı ve konforlu olması jakoların daha sağlıklı olmasına neden olmuştur. sadece gri papağanlar değil diğer ırklar ise etraflarındaki eşyaları kemirmeyi severler, kafeste ise en önemli konulardan birisi tellerinde boya kullanılmamasıdır.

çünkü boyanın kuş tarafından kemirilmesi ve yutulması, sindirim sistemi hastalıklarına neden olur. bu yüzden kafes üretiminde kullanılan malzeme ve materiyal önemlidir.

İlgili Makaleler

kafes için kullanılması gereken en iyi materiyal, paslanmaz çeliktir. çünkü diğer metal türlerinin pas tutması veya çürümesi mikroplar ve bakterilerin oluşmasına en iyi yerdir. ve papağanın sağlığı ise tehlikeye düşer.

son zamanlarda üretilen kafeslerin tabanında dışkı için rulo peçete gibi değişebilir altlık bulunmkatadır. ve kafesin temizliğinin daha kolay yapılmasına neden olmuştur. bazı büyük kafeslerin kolay hareket ettirilmesi için tekerlek montaj edilmiştir.

kafes papağan sahiplenmek için önemlidir. az önce söylediğim gibi, papağanlar kemirmeyi severler, eğer evde serbestken, kontrol etmezseniz tavsiye edilir. çünkü kabloları kemirmeleri hem eşyalarınıza ve hem kendine zarar verebilir.

Papağanlar zeki kuşlardır, ama ne kadar zekaları yüksek olsa bile insanlar kadar neyin onlar için tehlikeli olduğunu anlamaları, mümkün değildir. bu yüzden serbest bıraktığınız zaman gözünüz üzerinde olması gerekmektedir.

Jako papağan yavrusu için kafes :

Eğer bir yavru papağan için ilk baştan uygun bir kafes alınmazsa, jako yavrusunun uygunsuz davranışlarına neden olmaktadır. Ve bu yüzden jako yavrusu için kullanılan kafes küçük ve güvenli olması yeterli olmaktadır. Büyük kafeslerde jako papağan yavrusunun kafes tabanına düşmesi ve zarar görmesi mümkün olmaktadır.

Çok genç bir kuş elle yeniden besleme eğilimi gösterebilir veya tüyleri çiğnemeye ve korkulu davranışları pekiştirmeye başlayabilir. Bu davranışlar, kuşun kafesinde kendini güvende hissetmediğini gösterir.

Jako papağan yavrusu için kafes

Kafes telleri ise jako papağan eğitimi için önemli olmaktadır, ve eğer kafes duvarlarında yatay tellerin sayısı az olursa, genç kuşlar için uygun olmayacaktır. Çünkü yavru papağanlar yeni olarak kafese tırmanmayı öğreniyorlar ve dengelerini koruma konusunda pek becerikli olmadıkları için tehlikeli olabilir.  jako papağanlar küçük kafeslerde kendilerini güvende hissederler ve büyük kafes jako papağanlar korku hissi verir.

Yavru jako için kafes boyutu :

Bir gri papağan yavrusu için standart kafes boyutları 51*51*71 Cm olmaktadır. Ve tellerin arasındaki mesafe ise en fazla 19 mm olması tavsiye edilir. Kafesin yüksekliği eğer 46 cm den daha düşük olursa kuşunuzda esaret duygusu gelişir ve sıkılmasına ve güvensizliği neden olacaktır. Çünkü bu durumda jako kafes içinde hareket etmek için zorlanmaktadır ve aktivite yapması zor olacaktır.  Jako papağanlar genel olarak çekingen ve utangaç kuşlar olmaktadır.

Bu yüzden tavsiyemiz kuşların kafesinin üzerine bir koyu renkli örtü kullanmanız olmaktadır. Ve örtü etraftan en çok 13 cm kadar aşağıya doğru gelmesi gerekmektedir. Ama bu işin jako papağan kafeste olmadığı zaman yapılması gerekmektedir.

Eğer papağanınız için büyük bir kafes aldıysanız kafesin yatay tellerinin fazla olması tavsiye edilmektedir ve kuşun sağlığı açısından önemli olmaktadır. Ve jako biraz büyüdükten sonra ve yatay tellerin sayısını azaltmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Çünkü artık jako papağanınız gereken özgüveni kazanmıştır ve tırmanırken dengesini kurabilecektir.

Eğer kafese yeni teller ekleme zor veya mümkün değilse, tüneklerin yerini değiştirmeniz gerekmektedir. Yani tüneğin kafes tabanından biraz yüksekte olması ve kafes duvarına yakın olması gerekmektedir. Bu durumda jako papağanda bir güven hissi oluşur ve tırmanırken korkuya kapılmaz ve eğitiminde ise etkili olmaktadır.

Gri papağanı için kalıcı kafes :

Jako papağan bir yaşına geldiğinde, kalıcı olarak başka bir kafese girmek için gereken özgüvene sahip olmaktadır. Ama genel olarak bu kafes kuşların dinlenmesi veya geceleri uyuması için kullanılmaktadır, ve mutlaka büyük olması gerekmez.

Jakolar sadece uzun süre yalnız kaldıkları zaman kafeste uzun süre kalabilirler ve genel olarak sahipleri seyahate gittikleri zaman böyle bir durum olmaktadır. Bu tür durumlarda kafesin büyük olması gerekmektedir. Bu yüzden jako kafesinin 61*91*122 boyutlarında olması önemli olmaktadır.

Ve kafesin yerden yüksekliği ise en fazla 1.5 metre olması tavsiye edilmektedir. Ve bir kafes için en iyi durum olmaktadır. Bu tür kafes özelliklede timneh papağanları için ideal bir kafes olmaktadır ve içinde kendilerini neşeli ve güvende hissetmelerine neden olmaktadır.

Gri papağanı için kalıcı kafes

Ama kafes konusunda jako papağanların huyları farklı olmaktadır. Bazı jako papağanlar büyük kafeslerde rahat edemezler ve bazı papağanlar ise büyük kafesleri severler. Bu yüzden kafes kalıcı kafes almadan önce kuşunuzun huylarını bilmeniz tavsiye edilmektedir. Afrika gri papağanları sosyal kuşlar olmaktadırlar ve çok az sayıda gri papağan inzivaya çekilmeyi sever. Ama küçük kafes bazı kuşlarda ise sinirli davranışlara neden olabilir.

Afrika gri papağanı kafesinin önemli özellikleri :

Büyük kafeslerde, kapağının büyük olması papağanın rahat olmasına ve stresten uzak olmasına neden olmaktadır. Ve kafesine rahat bir şekilde ve kafasını eğmeden girip çıkması sağlanmaktadır. Kafes kapısının büyük olması, jakonun kafesten elinizin üzerine gelmesi daha kolay olabilir. Ve kafesten çıkmak ve dönmek için korkusu olmayacaktır.

Kafes satın alırken, aşağıdakilere dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir :

  • Kafes üretiminde kullanılan malzeme
  • Kafesin tasarımı
  • Kafesin kalitesi
  • Tünek ve oyuncakların doğru bir şekilde kafese yerleştirilmesi
  • Kafesin kolay bir şekilde temizlenmesi

Kafes üretimi için uygun malzemeler :

Jako papağan kafesinin paslanmaz ve sert malzemeden üretilmesi gerekmektedir. Kafes üretimi için kullanılması tavsiye edilen malzemeler, paslanmaz çelik, veya pirinç alaşımı ve krom kaplamalı teller olmaktadır. Bu malzemenin paslanmaz özelliği kuşlar için hijyenik bir ortam sağlamaktadır. Ayrıca bu malzeme jako papağanların kemirmesi karşısında dayanıklı olmaktadır ve onların zehirlenmesine neden olmaz. Boyalı kafesler ise kesinlikle kullanılması tavsiye edilmemektedir. Ağaçtan yapılan kafesler ise jako tarafından kemirilecektir ve kısa bir sürede kullanılmaz hale gelebilir.

Son söz :

Bir evcil hayvanın zekası ne kadar yüksek olursa bakımı ve beslemesi ise bir o’kadar zor olmaktadır. Bu yüzden eğer yeterli zamanınız yoksa kesinlikle sahiplenmeniz tavsiye edilmemektedir. Ama kafes konusunda ise satın almadan tavsiyemiz bir uzman ve deneyimli bir kişi ile danışmanız olmaktadır. Böylece jako papağanı yaşına ve huylarına uygun bir kafes satın alabilirsiniz.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu