Herşey dahil

kuluçka makinesi ile kanarya kuluçkası

Kuluçka makinesi ile kanarya üretimi :

Giriş :
Kanaryalar, dünya genelinde kendine has taraftarı olan güzel sesli evcil kuşlar olmaktadırlar. Bu kuşların olağanüstü huzur verici ötmesi birçok kişinin, evcil kuş olarak beslemesine neden olmaktadır.
Kanarya yetiştiriciliği ise bazıları için iyi bir para kazanma yolu olmaktadır. Ve profesyonel olarak kaliteli ve sağlıklı kanaryalar üreterek para kazanmaktadırlar. Ve hatta bazen en iyi kuşları ile yarışlar ve sergilere katılmaktadırlar.
Ama bu işin temeli kanaryaların bakımı, beslenmesi ve en önemlisi kuluçka yapımı olmaktadır. Bu yazıda kuluçka makinesi kullanarak kanarya üretimi hakkında gerekli bilgileri paylaşmaktayız. Ve umarız faydalı olmuştur. Çünkü bir kanarya yetiştiriciliği kurmak için önce kuluçka makinesi ile hızlı üretim koşullarını bilmeniz lazım.
Bu yazıda kanaryaların çiftleşme ve kuluçkaya yatma zamanı ve kuluçka süresi ve koşulları yer almaktadır. Ve ayrıca bu kuşların üretimi için ise uygun olan kuluçka makinesi özellikleri ise yer almaktadır. Ve sizi yazının devamını okumaya davet ediyorum.

Kanarya kuluçkasına nasıl başlayabiliriz ?

Kanarya kuluçkasına nasıl başlayabiliriz ?

İlk olarak döllü yumurta temin etmek için bir çift sağlıklı kanarya gerekmektedir. Ve bu kuşlar için temiz ve hijyenik bir odaya ihtiyacınız olacaktır. Kanarya üretimi ve yetiştiriciliğine başlamak için fazla sermayeye gerek olmaktadırlar. Ve karşılığında yüksek miktarda para kazanmanız mümkün olmaktadır. Yani yapmanız gereken iş sağlıklı yavrular elde etmeniz ve besleme ve bakımından sonra 2-3 aylık yaşlarında satabilirsiniz. Bu yöntem genel olarak doğal kuluçka yapımı için kullanılmaktadır. Ama kanarya kuluçkası için kuluçka makinesi ise kullanabilirsiniz. Bunun için sağlıklı damızlık kanaryalardan döllü yumurta temin etmeniz ve kuluçka makinesi ile civcive dönüştürmeniz olmaktadır.
Ama elde edilen yavrular son derece hassas olmaktadırlar. Ve en ufak bir dikkatsizlik ve hata ile telef olabilirler.

Kanarya üretimi için uygun oda :

Eğer doğal olarak kanarya üretmek isterseniz, ayrı bir yere gerek olmamaktadır. Ve yatak odanızda bile kuşlarınızı besleyebilirsiniz. Ve bu kuşların fazla sesleri yoktur ve aynı zamanda ötmeleri ise huzur verici bir melodiye sahip olmaktadır.
Ama eğer amacınız ticari olarak kanarya yetiştiriciliği yapmak ise, başka bir oda olması gerekmektedir. Çünkü kuşların sayısı arttıkça sesleri ise daha fazla olacaktır. Ve bu durumda evde ve odanızda bu kuşların yetiştirilmesi mümkün olmayacaktır.
Kuluçka odasında ısıtma ve havalandırma sistemleri olması gerekmektedir. Ve kış ve yaz mevsimlerinde sıcaklığın sabit olarak temin edilmesi kuşların sağlığında önemli olmaktadır. Havalandırma fanları ise kuşlar için gereken oksijeni temin etmektedir. Ve aynı zamanda kirli havanın ise dışarı aktarılmasına neden olmaktadır. Çünkü kuşların solunumu neticesinde üretilen karbondioksit kuşlar için zararlı olmaktadır. Ve aynı zamanda kuşların dışkılarından ise amonyak gazı üretimi kuşlarda solunum hastalıklarına neden olmaktadır.
Odanın tamamen hijyenik olması ve fare ve hamam böceği gibi canlıların olmaması gerekmektedir. Çünkü bu canlılar hastalık taşıyıcısı olabilirler. Ve kuşlarınıza ve yavrularına bulaşması mümkün olmaktadır.

Kanarya kuluçka süresi :

Kanarya yavrularının yumurtadan çıkma süresi veya daha doğrusu kuluçka süresi yumurtaların kalitesi ve sağlığına bağlı olmaktadır. Ama standart olarak kuluçka süresi kanaryalarda 13-14 gün arasında olmaktadır. Ayrıca çevre fiziki koşulları ise bu konuda etkili olmaktadır.

Kanarya kuluçka süresi
Eğer yavruların yumurtadan çıkması, normalden fazla sürüyorsa döl kontrolu yapmanız ve civcivlerin ne durumda olduklarını kontrol etmeniz olmaktadır. Eğer yumurtalar içinde civcivler oluşmuş ise ve bir hareketlilik varsa biraz daha beklemeniz gerekmektedir. Bazı civcivler yumurtadan geç çıkabilir.

Kanarya yumurtasının dolu veya boş olması :

Suni veya doğal kuluçka yapımı için döl kontrolu yapılması gerekmektedir. Ve eğer yumurtalar dölsüz ise makineden veya yuvadan almanız gerekmektedir.yumurtaların dolu veya boş olmasını kontrol etmek, genel olarak kuluçka dönemi başlamasından 3-7 gün sonrası yapılması gerekmektedir. 3. Günde yumurta içinde yavrunun gelişmeye başladığını fark etmek zor olmaktadır. Ve bu yüzden genel olarak kanatlı yetiştiriciliği yapanlar, 5-7 gün sonra döl kontrolu yapmaktadırlar. Eğer kuluçka makinesi ile kanarya yumurtasından kuluçka yapıyorsanız, mutlaka döl kontrolu yapmanız gerekmektedir. Çünkü dölsüz yumurtaların kuluçka makinesinde kalması diğer yumurtaların ise bozulmasına neden olabilir. Ve yumurtanın makine içinde patlaması ise mümkün olmaktadır.
Bir hafta sonra, kuluçka odasının ışıklarını kapatmanız ve bir el feneri ile yumurtanın sivri tarafından ışığı yansıtmanız gerekmektedir. Bu durumda yumurta içinde oluşan kan damarları, fark edilecektir. Ama eğer hiç bir değişiklik yoksa yumurtanın boş olduğu anlamına gelmektedir. Ve boş yumurtalar kesinlikle yuvada veya makine içinde kalmaması gerekmektedir.

Kanaryaların çiftleşme zamanı :

Genel olarak kanaryalar, ilkbahar mevsiminde çiftleşmeye meyilli olmaktadırlar. Ve eğer sonbaharda ise onlar için ışık ve yemi uygun olursa, çiftleşmeleri ve yumurta yapması mümkün olmaktadır. Ama tavsiyemiz bu dönemde kuşlarınızın dinlenmesi ve ilerideki sene için güç toplamasına izin vermeniz olmaktadır.

Kuluçka makinesi ile kanarya kuluçkası nasıl olmaktadır ?

Bazı yetiştiriciler pek damızlık kuşlar beslemeyi tercih etmemektedirler. Ve genel olarak kanarya döllü yumurtaları satın alarak kuluçka makinesi ile yavrular üretirler. Ama kanarya kuluçkası için bir profesyonel makine olması gerekmektedir.
Kanarya yumurtalarının kuluçka makinesiyle civcive dönüşmesi kolay olmaktadır. Ve sadece yapmanız gereken iş ısı ve nem değerlerini net olarak temin edilmesini sağlamamız olmaktadır.

Hatta bazı kanarya ırklarının ise kuluçkaya yatması zor olmaktadır. Ve bu durumda kuluçka makinesi kullanmak en iyi seçenek olmaktadır. Ve aynı zamanda daha az riski bulunmaktadır.
Makine ile kuluçka yapımında sadece yavruları kendiniz özel mama ile beslemeniz gerekmektedir. Ve bu konuda ise dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir.
Az önce söylediğimiz gibi kanarya kuluçka süresi 13-14 gün olmaktadır ve bazen 16 güne kadar ise sürebilir. Ve çıkım dönemi ise 11.günün sonundan başlamaktadır.
Kanarya yumurtası için gelişim döneminde ısı değeri, 38 derece olmaktadır. Ve çıkım döneminde ise 0.8 değerinde düşerek sıcaklığın son 3-4 günde 37.2 olması gerekmektedir. Ama nem oranı gelişim döneminde nem oranı %55-60 olmaktadır. Ve çıkım döneminde bu değerin %70 olması tavsiye edilmektedir.

Civcivlerin bakımı ve beslenmesi :

Yumurtadan yeni çıkan civcivler 24 saate kadar kuluçka makinesinde kalması gerekmektedir. Ve bu sürede yavrulara mama verilmemesi gerekmektedir. Çünkü vücutlarında bulunan sarı kesesinin tamamen vücuda cezb edilmesi gerekmektedir.
24 saat sonra yavrular için 28-30 derecelik bir sıcaklıkta bakımının yapılması gerekmektedir. Ve nem oranı ise odada %60 ila 70 değerinde olması gerekmektedir. Eğer odada nem oranı düşük ise bir adet nemlendirme cihazı kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Son söz :
Kanarya üretimi ticari olarak karlı bir iş olmaktadır. Ama bunun için deneyimli olmanız gerekmektedir. Ve bazı püf noktaları bilmeniz sağlıklı kuşlara sahip olmanıza neden olmaktadır. Altın Kuluçka firması olarak süs kuşları ile alakalı bilgileri paylaşmaya çalışmaktayız. Ve umarız faydalı olmuştur.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu