Herşey dahil

Kuluçka makinesi sıcaklığı artarsa ne olur ?

kuluçkada Sıcaklık Fazla Olursa Ne Olur ?

Kuluçka makinesinin sıcaklığının çok fazla yükseltilmesi, hatta düşürülmesi gelişen embriyolar için tehlikelidir ve ciddi kayıplara neden olur.

Bu nedenle küvöz sıcaklığına dikkat etmek, profesyonel ve doğru termometreler kullanarak sıcaklığı doğru ayarlamak her zaman önemli olmuştur ve olacaktır.

Bu yazımızda kuluçka makinesi sıcaklığının artmasının nedenlerini ve kuluçkada sıcaklık fazla olursa gelişen embriyolar açısından risklerini inceleyeceğiz.

Kuluçka Makinesinin Sıcaklığı Yükselirse Ne Olur?

kuluçka sırasındaki yüksek embriyonik sıcaklıklar, embriyo gelişimini hızlandırır ve civcivlerin büyük yumurta sarısı keseleriyle erken yumurtadan çıkmasına neden olur.

Kuluçka Makinesinin Sıcaklığı Yükselirse Ne Olur?

Ancak yüksek sıcaklık, başta kalp olmak üzere birçok iç organın büyüme ve gelişmesini de etkiler. Çok fazla ısı, kalp boyutunu vücut ağırlığına göre azaltır.

Kuluçka makinesinin sıcaklığının onda bir, onda iki ve onda birkaç derece arttırılması civcivlerin erken doğmasına, felçli ve eksik doğmasına neden olacaktır. Ancak kuluçka makinesinin sıcaklığı standarttan bir ila iki derece yüksekse, ağır kayıplar yaşanacaktır.

Bu nedenle her zaman doğru sensörlere sahip standart kuluçka makinesi kullanmaya çalışın. Kuluçka makinesinin yüksek sıcaklığıyla karşı karşıya kalan kişilerin çoğu, el yapımı veya düşük kaliteli kuluçka makinesi kullanan kişilerdir.

Kuluçka Makinesi Sıcaklığının Yükselmesinin Sebepleri Nelerdir?

Standart bir kuluçka makinesi kullanırsanız, kuluçka makinesinde anormal sıcaklık artışıyla nadiren karşılaşırsınız. Ancak cihazın sıcaklığının artmasına aşağıdaki genel nedenler de dahildir :

Kuluçka Makinesi Kalibre Edilmemiş

Kalibrasyon işleminde doğru ve profesyonel bir termometre ve higrometre kullanılarak kuluçka makinesi içindeki sıcaklık ve nem ölçülür ve ardından termometre ile cihazın sensörü arasındaki sıcaklık farkı giderilir.

Kuluçka makineniz kalibre edilmemişse, gerçek değerden daha yüksek veya daha düşük bir sayı gösterecektir; bu nedenle, kuluçka makinesinin sıcaklığı yükselirse ilk adım, üreticinin satış sonrası servis departmanıyla iletişime geçerek kalibrasyon talebinde bulunmaktır.

NOT : Kuluçka makinesini kalibre etmek için doğru ve güvenilir termometreler kullandığınızdan emin olun, ucuz ve düşük kaliteli termometreler kullanmak kalibrasyona yardımcı olmayacaktır.

Kuluçka Makinesi Sıcak Bir Ortama Yerleştirilmiş

Kuluçka Makinesi Sıcak Bir Ortama Yerleştirilmiş

Kuluçka makinesi mutfak gibi sıcak bir ortamda bulunduğunda, cihazın soğutma sistemi sıcaklığı ne kadar düşürmeye çalışsa da ortamın genel sıcaklığının yüksek olması nedeniyle sıcaklığı standart seviyeye getiremeyecektir. Kuluçka makinesinin yeri için ideal sıcaklık 23 ila 27 santigrat derece arasındadır.

Bu nedenle ortam sıcaklığının yüksek olduğundan eminseniz ya cihazı daha serin bir yere taşıyın ya da klima gibi soğutma sistemleri kullanarak ortam sıcaklığını düşürün.

Kuluçka Makinesi Rezistansı Arızalı

Kuluçka makinesi sıcaklığının artmasına neden olabilecek üçüncü faktör, kuluçka makinesindeki rezistansın arızalanması veya hep çalışması ya da rezistansın kontrolüyle ilgili parçanın arızalanmasıdır. Bir kuluçka makinesi uzmanına danışarak veya cihaz üreticisinin satış sonrası servisiyle iletişime geçerek rezistansı onarabilirsiniz.

Havalandırma Fanı İyi Çalışmıyor

Kuluçka makinesi havalandırma deliklerinin açık olduğundan emin olun. Bazı durumlarda havalandırma deliklerinin kapatılması da cihazın sıcaklığının yükselmesine neden olabilir. Havalandırma deliklerini kontrol edip açtıktan sonra sıcaklık düşmüyorsa havalandırma fanının düzgün çalıştığından emin olun, arıza durumunda tamir edilmeli veya değiştirilmelidir.

Son Söz

Kuluçka sürecindeki yüksek sıcaklık, düşük kuluçka verimi ve hatta doğması gereken tüm civcivlerin ölüm olasılığı anlamına gelir. Yukarıdaki sorunları tanımlayıp çözerek, kuluçka makinesinin sıcaklığının dengelenmesine büyük ölçüde yardımcı olacaksınız ve bu, doğal olarak kuluçka verimliliğini artıracak ve sağlıklı civcivler üretecektir.

Kuluçka makinesinin sıcaklığının uygun olduğundan emin olmak için, özellikle el yapımı veya standart olmayan kuluçka makineleri kullanıyorsanız, kuluçka sırasında güvenilir ve kalibre edilmiş bir termometre ve higrometre kullanın.

Bu makalenin sizin için yararlı olduğunu umuyoruz. Sorularınız veya önerileriniz varsa bu sayfanın sonundaki yorum kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

En sık sorulan sorulardan bazılarının yanıtları:

Kuluçka makinesini nasıl soğutursunuz?

Kuluçka makinenizin soğutma özelliği yoksa, kapağı açıp yumurtaları her gün mumlayarak aynı soğutmayı sağlayabilirsiniz. Kuluçka makinelerimizde soğutma özelliği, ısıtıcının ve düşük sıcaklık alarmının belirli bir süre kapatılmasıyla çalışmaktadır.

Isı yumurtaların daha hızlı çatlamasını sağlar mı?

Uzun süreli yüksek veya düşük sıcaklıklar kuluçka başarı oranını değiştirecektir. Özellikle yüksek sıcaklığın zararı çok daha fazla.

Kuluçka makinesinin sıcaklığı gerekenden fazla veya az olursa kuluçkalanmış yumurtaya ne olur?

İnkübatör sıcaklığı 99° F ila 101° F arasında tutulmalıdır. Kabul edilebilir aralık 97° ila 102° F’dir. Sıcaklık birkaç saat boyunca 96° F’nin altına düşerse veya 103° F’ın üzerine çıkarsa yüksek ölüm oranı görülür. Sıcaklık birkaç gün boyunca aşırı uçlarda kalırsa yumurta çatlamayabilir.

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu