Herşey dahil

Kuluçka yapımında sıcaklık en önemli faktör !

Kuluçka yapımında sıcaklığın önemi :

Kuluçka kelimesi anlamı bir döllü yumurtanın gelişimi için gerekli fiziki koşulların temin edilmesi olmaktadır. Ve suni olarak civciv çıkarmak için kuluçka makinesi ise özel mekanizmaları ve sistemleri sayesinde embriyonun gelişimi için gerekli koşulları temin etmektedir.

Kuluçka makinası ile civciv çıkarmak için 4 önemli faktör vardır : sıcaklık,nem, hava sirkülasyonu ve çevirme. Ama bu faktörlerden en önemlisi sıcaklık olmaktadır. Ve genel olarak ise nem oranı pek ciddiye alınmamaktadır. Ve bu yüzden suni kuluçka yapımında bir çok problemin ortaya çıkmasına neden olur. Araştırmalara göre suni olarak kuluçka yapmak için ideal sıcaklık değeri 37.7 °C olmaktadır. Ve bu değer için %60 oranında nem ise gereklidir.

Ve yumurtaların etrafında ise havanın hareket hızı dakikada 12 CFM (cubic feet per minute) olması gerekmektedir. Ve bu hız kuluçka makinesi havalandırması için kullanılan fanların dönme hızına bağlı olmaktadır.

Kuluçka makinesi sıcaklığı :

Kuluçka makinesi sıcaklığının ayarlanması önemli olmaktadır. Ve ayarların tam olarak 37.2 – 37.7 °C arasında temin edilmesi gerekmektedir. Dikkate alınması gereken konu sıcaklığın bu değerler arasında sabit kalmasıdır. 

Makinelerde doğru değerler elde etmek için termometre sensörünün tavana montaj edilmesi gerekmektedir. Ve sensörün mutlaka ısıtıcıdan mesafeli olması gerekmektedir. Kuluçka makinesi satın almak isterseniz bu konuyu dikkate almanızı öneririz.

Kuluçka makinesi sıcaklığı

Hatta daha net ve doğru ölçümler almak için 2 termometre kullanmanız önerilmektedir. Ve 2. Termometre ise makinede en aşağıya montaj edilmesi gerekmektedir. Sıcaklık değeri için sıcaklık değişimi aralığı 36.1 – 38.8 °C olmaktadır.

Civcivler için yüksek sıcaklık düşük sıcaklıktan daha tehlikelidir. Ve eğer sadece 15 dakika sıcaklık 40.5 °C kalırsa, civcivlerin üzerinde ciddi seviyede etkisi olacaktır. Ama makine sıcaklığı 3-4 saat 35 derecede kalması sadece civcivlerin metabolizma hızının düşük olmasına neden olur.

Bazı zamanlarda yumurtalar kuluçka makinesine yüklendikten sonra ilk 48 saatte hiç bir gelişme olmaz ve nedeni ise bu sürede sıcaklığın fazla yüksek olmasıdır. Bu yüzden ilk 48 saat için makine sıcaklığını normal değerlerden biraz düşük tutmanız olmaktadır. 

Yumurtaların yüklemesinden sonra makine sıcaklık salınımları olabilir. Ve sıcaklığın net olarak 37.2 °C gelmesi zaman almaktadır. 

Havalandırma ve nem oranı :

Kuluçka makinesi ayarlarında ise nem oranı ciddiye alınması gerekmektedir. Ve standart değerlerde temin edilmesi gerekmektedir. Aşırı seviyede nem yumurta içinde sıvının standart olarak buharlaşmasına engel olur. Ama küçük ölçekli kuluçka makinelerinde bu tür sorunlar nadiren ortaya çıkmaktadır. 

Ama düşük seviyede nem oranı ise civcivin kabuğa yapışmasına ve hatta felç olarak doğmasına neden olabilir. Aşağıdaki tabloda sıcaklık ve nem oranını hesaplayabilmeniz için gerekli bilgiler yer almaktadır. 

Kuluçka döneminde atomizer sprey sistemi kullanarak kontrollü olarak makine içine su spreyi yapmanız nem oranının bir miktar arttırabilir. Bu işlem kaz ve ördek kuluçkası için faydalı olmaktadır. 

Eğer manuel nemlendirme sistemine sahip kuluçka makinesi kullanıyorsanız, haznesine su eklerken sıcaklığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Soğuk su makines sıcaklığının düşmesine neden olur.  Su sıcaklığının 21-25 derece arasında olması gerekir ve saf su kullanmanız önerilmektedir.  Son aşamalarda (19.günden sonra) makinenin cam olan kısımlarında hafifce buhar oluşması nem oranının yeterli olduğunu göstermektedir.

Tablo-1 Bağıl nem

37.7 °C 81.3 83.3 85.3 87.3 89.0 90.7
38.3 °C 82.2 84.2 86.2 88.2 90.0 91.7
38.8 °C 83.0 85.0 87.0 89.0 91.0 92.7
Bağıl nem yüzdesi 45% 50% 55% 60% 65% 70%

Havalandırma

En iyi kuluçka sonuçları, genellikle yüzde 21 oksijen içeren normal atmosferik hava ile elde edilir. Çok fazla oksijen sağlamak zordur, ancak bir eksiklik mümkündür. Normal bir hava değişimine izin vermek için havalandırma deliklerinin açık olduğundan emin olun.

Bu, ev yapımı inkübatörler için kritik öneme sahiptir. Yumurta ve civcivleri hava almayan kaplarda boğmak mümkündür.

Çevirme sistemi :

Tavuk yumurtası 2. günden 18. güne kadar günde üç ila beş kez çevrilmelidir. Son 3 gün içinde yumurtaları çevirmeyin! Doğru dönüşü sağlamak için yumurtanın her iki tarafını bir kalemle işaretleyin. Bir tarafa “x” ve diğer tarafa “o” koyun.

Yumurtaları kaynaklı tel platform üzerine, uçları “x” üstte olacak şekilde tek bir katman halinde yatay olarak yerleştirin. Yumurtalar çevrildiğinde, tüm “x”ler altta ve “o”lar üstte olacaktır. Bir sonraki dönüşte, “x”ler görünecek, vb.

Okullarda kuluçka makinesi kullanıldığında hafta sonları yumurtaları çevirmek zor olabilir. Yumurtalar çevrilmezse, yumurtadan çıkma biraz daha yavaş olabilir, bu nedenle yumurtaların hafta sonları en az günde bir kez döndürülmesi önerilir. Bazı okullarda hafta sonları ve tatillerde sıcaklık düşürülür ve kuvözünüzün üzerine büyük bir karton kutu koyarak kuvözünüze yalıtım örtüsü yapmanız tavsiye edilebilir.

19 ila 21. gün hariç, içinde yumurta bulunan kuluçka makinesini hareket ettirmek güvenlidir. Bazı öğretmenler hafta sonları kuluçka makinesini yumurtalarıyla birlikte eve götürür. Yumurtalar bir kartona paketlenerek taşıma sırasında yumurtaların yuvarlanması ve çatlaması önlenebilir.

Kuluçka makinesi, yumurtaların sıcaklığını korumak için ağır bir battaniyeye sarılmalı ve ılık bir araca yerleştirilmeli ve yolculuk yarım saatten fazla sürmemelidir. 19. günden sonra, civcivler yumurtaların içinde kuluçka pozisyonunda olduğundan ve kuluçka makinesinin kuluçka makinesini kuluçka tamamlanana kadar açmayın veya hareket ettirmeyin çünkü istenen kuluçka nemi korunmalıdır.

Son söz :

Bilimsel olarak kuluçka yapımı her zaman yüksek randıman elde etmenize neden olur. Ve bu yüzden tüm detayları bilmenizde fayda vardır. Altın kuluçka firması uzmanları bu bilgileri ve araştırmaların sonuçlarını kullanıcılar ile paylaşmaktadır. Ve kanatlı yetiştiriciliği sektöründe çalışmak isteyenlerin daha profesyonel bir şekilde işe başlamalarına destek olmaya çalışmaktadır. 

Yeni fırsatlar ve teklifleri burdan bul !


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu